קשב וריכוז: הגיל המתאים לאבחון
לפעמים מה שנראה כהפרעת קשב עלול להיות ביטוי לחרדות, דיכאון, בעיות למידה או בעיות גופניות. איך נדע מתי לקחת את הילד לאבחון? מומחה בנוירולוגיה-ילדים והתפתחות הילד עם התשובות
מהרגע שהילדים נולדים הורים צריכים להיות כל הזמן עם יד על הדופק ולוודא שהכול בסדר. אומנם לא צריך להיות היסטריים, אך חשוב לעקוב ולוודא שהילד מתפתח כמו שצריך. לא פשוט בכלל.
בשנים האחרונות נראה שהרבה מאוד ילדים מאובחנים בהפרעות קשב וריכוז. לפעמים לא ברור מה בדיוק כוללת ההפרעה. האם כל ילד שפעם הגדירו אותו המורים כבעל "קוצים בתחת" - סובל מהפרעת קשב וריכוז?
"השכיחות של בעיות קשב וריכוז בישראל דומה לשכיחות בכל מדינות המערב", מסביר ד"ר אמיר שלמה לבנה, מומחה בנוירולוגיה-ילדים והתפתחות הילד ורופא במכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי אסף הרופא.
"אצל חלק מהילדים זוהי אכן האבחנה, אצל חלק אחר - מה שנראה כהפרעת קשב עלול להיות ביטוי לחרדות, דיכאון, בעיות למידה. ייתכנו גם בעיות גופניות, למשל תת או יתר פעילות בלוטת התריס, ואם הן יטופלו, ביטויי הפרעת הקשב עשויים לפחות. בתת-פעילות בלוטת התריס הנער נראה מוסח ועייף והוא לא מסיים מטלות. ביתר פעילות הוא נראה פזיז וקופצני מדבר לדבר".
אם הורים חושדים שלילד יש הפרעת קשב, מתי כדאי לקחת אותו לאבחון?
"הגיל לקחת ילד לאבחון תלוי בו ובסביבתו הקרובה. קשיי קשב יפריעו למהלך חייו של הילד בכל מסגרת שבה יימצא. לכן, חשוב לפנות מייד כאשר עולה החשד לכך. במכון להתפתחות הילד מאבחנים גם בגיל שלוש וחצי-ארבע. בגיל צעיר יותר, למשל שנתיים וחצי, ניתן לאבחן בשימת דגש על בעיות התפתחותיות אחרות.
"הקשיים שהילד מבטא בגן או מול חבריו משפיעים על כל המערכת המשפחתית. אבחון במכון להתפתחות הילד יכול לאזן אי שקט משפחתי זה. חשוב לציין שגם בגיל מבוגר, ואפילו בשנות ה-50-40, עדיין לא מאוחר לאפיין קשב שונה אם זה מפריע לתפקוד. טיפול התנהגותי או תרופתי - גם בגיל צעיר וגם בגיל מתקדם - משפר את איכות חייו של הנבדק, ויתרה מזאת, יש לו השפעה מייצבת על כל המערכת המשפחתית".
קראו עוד:
- במקום עונשים: השיטה שתעשה סדר בבית
מהם הקריטריונים לאבחון הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים?
"חשוב לציין שקשב שונה איננו בהכרח הפרעה. ישנם נערים ונערות הנהנים מהקשב השונה שלהם. למשל, ילדים יצירתיים שבזכות הקשב השונה מצליחים לצייר ציורים יפהפיים או ליצור יצירות אחרות.
"הפרעת הקשב תיקבע רק כאשר הקשב השונה מפריע לנער וסביבתו ביותר מתחום חיים אחד. לדוגמה: אם הנער מצליח יותר בבית הספר ומול החברים שלו הוא 'תותח', אך קשה לו יותר מול אביו בבית, לא בהכרח מדובר בבעיית קשב. הסימנים להפרעת הקשב שונים ומפורטים ב-DSM 5, והגישה אליו באינטרנט היא חופשית.
"אציין את חלק מהתסמינים: חוסר ריכוז לפרטים, חוסר יכולת לשמור קשב לאורך זמן, חוסר הצלחה לסיים פעולות או מטלות, קושי בארגון, שכחה, דחיינות, הסחת דעת מרובה ובקלות, מעבר מפעילות אחת לאחרת בלי למצות את כל אחת מהפעילויות, קושי להמתין להגעת התור, מענה של תשובה לפני סוף השאלה ותנועתיות מרובה שאיננה תואמת גיל".
מניסיונך, מהו הקושי הגדול ביותר של הורים לילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז?
"כל הורה הוא שונה. להורים שגדלו ללא אבחונים וטיפולים קשה לחשוב שקשיי הילדים שונים מקשיי הסביבה שבה הם גדלו, ו'עובדה שהם לא נזקקו לטיפולים'. קושי נוסף - הילדים לעיתים דומים להורים, כלומר 'אם לילד יש קושי - מה זה אומר עליי כהורה?'. להיכנס למסגרת של טיפול התנהגותי או תרופתי, או לשלב אותם, הוא קושי בפני עצמו. קושי נוסף: הביטוי השגור בפי הורים, 'שהמורה תתאמץ קצת. הילדים שלנו מושלמים והמורים הם אלה שעליהם להתאמץ יותר עבורם".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
באילו מקרים שולחים ילד לטיפול פסיכיאטרי?
"פרופ' אלי להט, מבכירי המומחים בנוירולוגיה-ילדים והתפתחות הילד, משנן לנו שהמוח גדול ומורכב, וכי חלק מפעולתו איננה מובנת.
"כדי לרדת לעומק הנדרש לאבחון הנער, יש צורך הן בהיבט הנוירולוגי והן הפסיכיאטרי, וגם לשתף גורמי חינוך, פסיכולוגים וגורמי רפואה אחרים, למשל אנדוקרינולוג, מומחה לרפואת שינה, מומחים לבעיות אכילה ועוד.
"האבחנה הפסיכיאטרית נחוצה בכל מקרה שאנשי חינוך או טיפול מבקשים זאת. כאמור, ילד שמבטא תופעות של הפרעת קשב יכול להיות עם בעיות כמו חרדה, דיכאון או אישיות מתנגדת, ובכל אלה נדרשת התייחסות הפסיכיאטר.
לסיכום, ד"ר לבנה מציין כי "קשב שונה איננו בהכרח בעיה. כפי שכבר ציינו, עבור רבים הקשב השונה הוא ברכה. ראוי להגיע לאבחון, כאשר יש תחושה של הפרעה בתחומי החיים, בפן החברתי, הלימודי או המקצועי".
לקראת יום ההתרמה של אגודת "ניצן" אתם מוזמנים לקו פתוח בפייסבוק בנושא התפתחות הילד והפרעת קשב וריכוז, עם ד"ר אמיר שלמה לבנה וד"ר מלי דנינו, מנכ"לית ניצן, ב-26 בדצמבר (ג') בשעה 16:30.
60 שניות על הפרעות קשב וריכוז: