שתף קטע נבחר

התשובה לחוק המרכולים: בחולון, גבעתיים וראשל"צ מתחייבים לפעול בשבת

ראש עיריית חולון הצטרף למקבילו מגבעתיים והתחייב "לשמר את הסטטוס קוו בעיר, כמה בתי עסק יהיו פתוחים בשבת". בראשל"צ יעלה הערב תיקון דומה, גם במודיעין ובהרצליה ידונו בנושא. רמת גן נערכת אף היא לשינוי חוק העזר העירוני - וכך לעקוף את חקיקת הכנסת

מנסים לקבוע עובדות בשטח לפני האישור הסופי של חוק המרכולים: לאחר שראש עיריית גבעתיים הכריז כי יפעל לשנות את חוק העזר העירוני בעיר כדי שעסקים יוכלו לפעול בשבת, ערים נוספות מצטרפות למהלך שמבקש להשיב מלחמה לחוק המרכולים. גם בחולון, בראשון לציון וברמת גן מתכוונים לחוקק חוק דומה, במודיעין ובהרצליה יעלו הצעות דומות.

 

חוק המרכולים, שמסמיך את שר הפנים לפסול חוקים עירוניים, עבר בקריאה ראשונה בכנסת. כפי שפורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות", בסוף השבוע הצהיר ראש עיריית גבעתיים רן קוניק כי בישיבת המועצה שתתקיים היום (ב') תעלה להצבעה ההצעה לתיקון חוק העזר העירוני, שיתיר פתיחת עסקים בשבת. הבוקר הצטרף למהלך גם ראש עיריית חולון מוטי ששון, שהסביר: "בכוונתי לעשות כל שביכולתי לשמר את הסטטוס קוו הקיים בעיר, ובמסגרתו כמה בתי עסק יהיו פתוחים בשבת לרווחת התושבים".

 

ואולם בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב הוציא צו שאוסר על גבעתיים לדון בהצעה היום. שלושה חברי מועצת העיר מסיעת הבית היהודי טענו על ידי עו"ד אורי ישראל פז מקואליציית "שבת שוויון" כי ראש העירייה לא הפיץ את תזכיר הצעת החוק לקראת כינוס הישיבה, ובכך פגם בפרוצדורה הכרוכה בקיום הדיון. בית המשפט הוציא צו ארעי בעניין והורה לעירייה להגיב לעתירה עד יום רביעי.

 

מאז אושר חוק המרכולים בקריאה ראשונה מנסים ראשי רשויות לפעול במהירות כדי לקבוע עובדות בשטח, דבר שלטענתם יקשה על שר הפנים לפסול חוקי עזר שכבר אישרו חברי המועצות המקומיות. ששון התחייב להעלות להצבעה את תיקון חוק העזר העירוני בחולון כבר בישיבת המועצה הקרובה, בעוד כשבועיים. על פי התוכנית תותר פתיחתם של כ-40 בתי עסק בכמה אזורים ברחבי העיר, בהם אזור התעשייה, גינות ציבוריות, רחובות סוקולוב, דב הוז, ההסתדרות, מפרץ שלמה, שדרות ירושלים, סרלין, מקווה ישראל, שדרות קוגל, ויצמן, אהרונוביץ, אילת, התנאים ומשה שרת.

 

מוטי ששון, ראש עיריית חולון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מוטי ששון, ראש עיריית חולון(צילום: מוטי קמחי)

גם בראשון לציון יעלה הערב להצבעה במועצת העיר תיקון לחוק העזר. גורמים בעירייה מסרו כי כבר בתחילת מאי השנה, זמן רב לפני ההכרעה בבית המשפט העליון, הנחה ראש העיר דב צור לפעול לגיבוש תיקון חקיקה נרחב בכל הנוגע לשעות פתיחת עסקים. לדבריהם, החוק לא צפוי לשנות את הסטטוס קוו ויעסוק רק במרכולים או בעסקים מסחריים אחרים. בתי עסק הנוגעים לבילוי בימי המנוחה הוחרגו מחוק זה. הם טענו כי בראשון לציון פועלים בשבת מעט בתי עסק יחסית, ולכן השפעת החוק תהיה מועטה.

 

הגורמים בעירייה הוסיפו כי "התהליך ייעשה תוך התחשבות ברגשותיהם של כל הגורמים, במטרה לשמר את צביונה של העיר ולאפשר לכלל תושביה לחיות בהתאם לדתם, אמונתם, צורכיהם ורצונותיהם, ברוח הסובלנות המאפיינת את העיר".

 

חבר מועצת העיר בהרצליה הודיע כי יעלה לסדר היום הצעה לתיקון חוק העזר, אבל בעיריית הרצליה אמרו כי אינם מתכוונים לתמוך בתיקון כזה. מטרתם לדבריהם היא "לשמור על הסטטוס קוו בין חילונים לדתיים בעיר".

 

עיר נוספת שמצטרפת לתיקון חוק המרכולים היא מודיעין-מכבים-רעות, שם יעלה הנושא להצבעה בשבוע הבא. "מיום הקמתה זו עיר חופשית שבה כל אדם חי על פי אמונתו ועל פי הדרך שבה הוא רוצה לחנך את ילדיו. נעשה כל מה שנדרש כדי לאפשר לתושבים ולעסקים בעיר לפעול על פי צו ליבם, כפי שהיה עד היום" אמר ראש העיר, חיים ביבס.

 

בעיר יש חוק מלפני כ-13 שנים המתיר לבתי העסק לפעול בשבת. "החוק עדיין בתוקף, מה שהיה הוא שיהיה", אמר ביבס. "במידת הצורך נעלה למועצה הצעה לתיקונים או לתוספות לחוק העזר גם לגבי פיצוציות, מרכולים וכדומה שפתוחים בסוף השבוע. הם יוכלו להמשיך לפעול כמו גם כל בעל עסק מסוג זה שירצה בכך", אמר. 

 

"גבעתיים יודעת מה טוב עבורה"

בדברים שכתב ראש העיר גבעתיים קוניק לתושבים הסביר כי לאחר החלטתו לשנות את חוק העזר העירוני קיבל פניות מגורמים דתיים בעיר, אולם הוא נחוש בדעתו לשמור על הסטטוס קוו. קוניק הסביר: "מצער אותי שסוגיות שאמורות להתנהל בכנסת ברמה הארצית, כמו ענייני דת, מגיעות לבסוף לפתחה של רשות מקומית, שתושביה חיים שנים בהרמוניה ובכבוד הדדי". הוא הביע ביטחון בכך "שגבעתיים יודעת יותר טוב מכל שר מה טוב עבורה. ביחד כולנו נעבור גם את זה, לא ניתן שיפלגו בינינו. יחד נשמור על הצביון המיוחד של העיר ועל חיי שותפות וכבוד הדדי בין כולנו".

רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים (צילום: אלעד מלכה) (צילום: אלעד מלכה)
רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים(צילום: אלעד מלכה)
 

קוניק ציין כי חוק המרכולים לא מותיר לו ברירה אלה להילחם על שימור המצב הקיים. "את המקל, כידוע, לא ניתן לאחוז בשני קצותיו", אמר. "אלמלא השר היה מקדם חוק זה, חוק שיכפה עלינו סגירה - שהיא למעשה הפרה של הסטטוס קוו הקיים בערים כבר שנים, לא היינו נדרשים בכלל לסוגיה".

 

יו"ר מפלגת העבודה אבי גבאי הביע תמיכה בקוניק. "אני תומך בהחלטתו להעביר תיקון לחוק עזר עירוני שיאפשר להותיר את העסקים בעיר פתוחים בשבת", אמר גבאי. "חלק מהחזון למדינה הטובה בעולם הוא לאפשר לכל רשות מקומית לקבוע את אורח חייה בהתאם לאופיה. כך ראוי בחברה מודרנית וגם הפעם - מכבדים את הדת, אבל לא כפייה דתית".

 

ברמת גן נדחתה לפני כחודש ההצעה לשנות את חוק העזר העירוני ברוב של 12 נגד 10 חברי מועצה. בישיבה שהתקיימה ביום חמישי האחרון הסכימה המליאה לאפשר לשני חברי מועצה להכין טיוטה לתיקון חוק העזר העירוני שיעלה להצבעה בתוך שבועיים. "החלטת מועצת העיר לאפשר תיקון של חוק העזר העירוני שולחת מסר ברור לשר הפנים כי הערים החופשיות מעוניינות לשמור על אופיין ודמותן ללא התערבות זרה", אמר עו"ד רועי ברזילי, נציג סיעת הצעירים ברמת גן. "כל הכוחות הליברליים במועצת העיר חצו מפלגות ויחסי קואליציה-אופוזיציה כדי לשנות את החקיקה המקומית בהסכמה".

 

החוק החדש: הרשות המקומית לא תורשה לשנות חקיקה

חוק המרכולים המוצע קובע כי רשות מקומית לא תוכל לשנות חקיקה עירונית כדי להתיר פעילות מסחר בשבת בתחומה - אלא באישור שר הפנים. לעומת זאת, הוא לא יעניק לשר סמכות לשנות חוק עזר עירוני קיים המתיר את פתיחת עסקים. זו הסיבה להזדרזותם של ראשי הערים לקבוע עובדות בשטח כעת, לפני האישור הסופי של חוק המרכולים.

פיצוציה בחולון. האם יעקפו את חוק המרכולים? ()
פיצוציה בחולון. האם יעקפו את חוק המרכולים?
 

למרבה האירוניה, החוק שיזמו החרדים במטרה למנוע את פתיחת עסקים בשבת - דווקא מזרז את חילולה בערים מרכזיות. הצעד מעורר ביקורת מימין ומשמאל.

 

מתנועת "ישראל חופשית", השותפה לקידום המהלכים במועצות הערים השונות, נמסר כי עשרות פעיליה צפויים להגיע מחר לכנסת כדי למחות על חוק המרכולים במהלך הדיון וההצבעה עליו.

"החוק יביא לעיגון פתיחת עסקים בשבת" (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
"החוק יביא לעיגון פתיחת עסקים בשבת"(צילום: בני דויטש)

מאידך גיסא, תנועת "נאמני תורה ועבודה" האשימה את המפלגות החרדיות כי הניסיון לכפייה דתית הוא שהביא לתוצאה הפוכה וקראה לשר דרעי למשוך את הצעת החוק. תני פרנק, ראש תחום דת ומדינה בתנועה, אמר: "האבסורד הגדול ביותר שבסוף חוק המרכולים הוא זה שמביא לעיגון פתיחת המסחר בשבת ומוסיף שמן למדורת השסע בין יהודים באשר לשבת הציבורית. זה חוק מיותר והרסני שפוגע בשבת וביכולת להגיע להסכמה על המרחב הציבורי בשבת".

 

גם בקואליציית "שבת שוויון", שהייתה שותפה במאבק בעלי המרכולים בתל אביב, תקפו את דרעי. המנכ"ל רועי לחמנוביץ' אמר: "שר הפנים התרשל בטיפול במעמדה של השבת כיום המנוחה הרשמי. שלא יתפלא שבמשמרת שלו מוקמים כיסי התנגדות לשבת כיום מנוחת העובדים והשבת נרמסת בראש חוצות".

 

לחמנוביץ' הוסיף: "ניסיונות החקיקה המוניציפליים פוגעים פגיעה אנושה בסטטוס קוו בישראל, וזו מספקת לשר הפנים להודיע כי אין בכוונתו לאשר את כל מבול חקיקת אנטי-שבת ואנטי-עובדים ובעלי עסקים קטנים. מדהים לראות שתיקה כמעט מוחלטת של חברי הכנסת הדתיים והחרדיים, כאילו השבת נגע צרעת. אשר יגורנו בא. חוק המרכולים כצפוי הזיק. התועלת שלו טרם נראתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים