שתף קטע נבחר

הקרב על השבת: ראשל"צ אישרה פתיחת עסקים בסופ"ש, גבעתיים מנסה

הרשויות המקומיות במרוץ נגד השעון ונגד אישור חוק המרכולים בקריאה שנייה ושלישית. מועצת העיר בראשון לציון אישרה את תיקון חוק העזר העירוני המאפשר פתיחת עסקים באזורי התעשייה וברחובות מרכזיים בעיר. בית המשפט עיכב מהלך דומה בגבעתיים. אושר סופית חוק היתרי עבודה בשבת

 

מועצת העיר ראשל"צ (צילום: עיריית ראשון לציון) (צילום: עיריית ראשון לציון)
מועצת העיר ראשל"צ(צילום: עיריית ראשון לציון)

עיריית ראשון לציון אישרה אמש (ב') במועצת העיר תיקון לחוק העזר העירוני שיאפשר פתיחת עסקים (מרכולים ופיצוציות) בשבת במטרה לקבוע עובדות בשטח לפני ש"חוק המרכולים" יעבור בקריאה שלישית בכנסת. בעירייה הסבירו כי הוחלט להעלות את הנושא דווקא אתמול בכדי "לשמור על הסטטוס קוו בעיר". גם בעיריית גבעתיים ניסו לאשר חוק עזר במהלך דומה, אך המהלך עוכב בינתיים בהוראת בית המשפט.

 

בתוך כך, הכנסת אישרה לפנות בוקר בקריאה שנייה ושלישית חוק אחר שנוגע לחוק השבת והוא החוק של ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שקובע כי שר העבודה הרווחה יעניק היתרי עבודה בשבת בהתחשב בשיקולים כמו מסורת ישראל. 50 ח"כים תמכו בעד החוק מול 38 מתנגדים.

מרכול בראשון לציון (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
מרכול בראשון לציון(צילום: אבי מועלם)

רח' הרצל בראשל"צ. יישאר פתוח בשבת (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
רח' הרצל בראשל"צ. יישאר פתוח בשבת(צילום: ירון ברנר)

על פי המתווה שאושר בראשון לציון יוכלו בעלי עסקים לפעול בשבת באזורי התעשייה וברחובות מרכזיים, בהם ז'בוטינסקי, הרצל, רוטשילד וירושלים. בדיון הבא שתקיים המועצה ידונו על שעות הפעילות ברחובות הראשיים.

 

מאז חודש מאי האחרון פועל ראש העיר דב צור בכדי לשנות את המצב הקיים בעיר. צוות מטה שהוקם הכין תוכנית נרחב שתאפשר את שינוי החוק המקומי כדי לשמר את המצב הקיים בעיר. "מאחר שבראשון לציון פועלים בשבת מעט בתי עסק השפעתו של תיקון החוק לא אמורה להפריע לשומרי השבת", ציינו בעירייה.

 

ההחלטה מגיעה אחרי שעיריית גבעתיים רצתה לאפשר פתיחת עסקים בשבת - בית המשפט קבע שאסור לה לדון בכך מסיבות פרוצדוראליות. המטרה של העיריות היא לקדם את תיקון חוקי העזר העירוניים לפני ש"חוק המרכולים" ייכנס לתוקף.

 

 
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) אמר בעקבות אישור חוק העזר העירוני בראשון לציון: "כל החקיקה הזו היא פגיעה באבני היסוד של העם היהודי. חוק המרכולים הממשלתי ייכנס לתוקף עוד בטרם כניסת חוקי העזר העירוניים לתוקף. מעבר לכך, גם כיום יש בסמכות שר הפנים שלא לקבל את חוקי העזר הללו".

 

הרשויות מנסות להקדים תרופה למכה

"חוק המרכולים", שבעקבותיו כל ההמולה, קובע כי רשות מקומית תוכל לשנות חקיקה עירונית כדי להתיר פעילות מסחר בשבת בתחומה רק באישור שר הפנים. עם זאת, החוק לא יתיר לשר לשנות חוק עזר עירוני קיים שמתיר את פתיחת העסקים בשבת.

 

החלק השני של החוק עורר כמה עיריות לחוקק חוק עזר עירוני מיוחד שיאפשר את פתיחת העסקים בשבת – לפני שהחוק ייכנס לתוקף והם לא יוכלו לעשות זאת. בין היתר מקדמים מהלך כזה בגבעתיים, ראשון לציון, רמת גן, מודיעין, הרצליה וחולון.

 

הצעת חוק המרכולים כבר עברה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת והייתה אמורה להגיע מחר לדיון בוועדת הפנים לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית. תמיכת הקואליציה הובטחה לחרדים בעקבות משבר השבת ברכבת והתפטרות שר הבריאות ליצמן מהממשלה ומופעל לחץ כבד כדי לחוקק את החוק – לפני שהעיריות יחוקקו חוקי עזר שיאפשרו את הפתיחה בשבת.

ועדת הפנים. הדיון בחוק המרכולים בוטל בגלל חוק ההמלצות (צילום: ישי פורת) (צילום: ישי פורת)
ועדת הפנים. הדיון בחוק המרכולים בוטל בגלל חוק ההמלצות(צילום: ישי פורת)

אבל אישור החוק ייאלץ להתעכב. בעקבות הדיון בחוק ההמלצות, שצפוי להימשך הלילה ומחר, בוטלו כל הדיונים שנקבעו למחר בוועדת הפנים של הכנסת, כולל הדיון בחוק המרכולים. נכון לעכשיו לא נקבע תאריך מחודש לדיון בחוק והדבר נותן תקווה לעיריות שיצליחו לתקן את חוק העזר העירוני.

 

הקרב בגבעתיים ובית המשפט

במהלך סוף השבוע הודיע ראש העיר רן קוניק כי מועצת העיר תצביע ביום שני על תיקון לחוק העזר העירוני שיתיר פתיחת עסקים בשבת. אבל הרצון של ראש העיר הותקל בבית המשפט לעניינים מנהליים, שהוציא צו ארעי האוסר את הדיון בנושא במועצת העיר גבעתיים. הצו הוצע לבקשת חברי מועצת העיר מטעם "הבית היהודי" והתאחדות הסוחרים הכללית והעצמאים בישראל.

קוניק. "נגיש בקשה דחופה לבית המשפט" (צילום: אלעד מלכה) (צילום: אלעד מלכה)
קוניק. "נגיש בקשה דחופה לבית המשפט"(צילום: אלעד מלכה)

העותרים ביקשו בעיקר למשוך זמן ולהגביר את הלחץ על המפלגות החרדיות. גם אם העיכוב שהשיגו יסתכם רק בכמה ימים – מדובר עבורם בהצלחה וייתכן שהזמן שהשיגו ייחשב גם לגורלי. בעקבות הצו הארעי תומכי החוק בערים נוספות מתכננים לגרור גם את העיריות שלהם.

 

העיכוב הצפוי בעקבות ביטול הדיון מחר בוועדת הפנים של הכנסת מהווה דאגה עבור התומכים בחוק ופתח של תקווה לאלו המתנגדים לו. "כולי תקוה שמישהו שם בממשלה התעקש והבין שהחוק הזה – מוטב היה שלא נכתב ושלא יוגש בכלל לאישור", כתב קוניק בפייסבוק.

 

הוא הוסיף: "בלי קשר, מחר תוגש בקשה דחופה לבית המשפט לבטל את צו המניעה וייצא זימון למועד המוקדם ביותר. מציע לכולם להירגע ולהרגיע, מבין את הכעס של חלקכם, אבל בואו לא נשפוך את התינוק עם המים".

 

בעתירה לבית המשפט טענו חברי הבית היהודי בגבעתיים כי הם נדהמו לקבל את ההזמנה לישיבה רק ארבעה ימים לפני הדיון במועצה, יום חמישי האחרון, "כאשר במהלכם ימי מנוחת סוף השבוע".

 

לדברי העותרים, הדבר עומד בניגוד לפקודת העיריות לפיה נדרשת התראה של עשרה ימים לפחות. "מדובר בהחלטה מינהלית תמוהה ובלתי סבירה, הלוקה בפגמים מינהליים קריטיים ופוגעת ברעיון של דמוקרטיה ייצוגית ברשויות המקומיות ובעיקרון השוויון", נכתב בעתירה, "(היא) הופכת את חובת ההתייעצות בהם - חובה סטטוטורית החלה בנסיבות העניין - לחוכא ואיטלולא".

 

העותרים הלינו על כך שלא נעשתה בחינה יסודית ומעמיקה של הסוגיה כולה ולא נשמעו עמדות הצדדים בשיח קהילתי מקדים ומעמיק תוך שיתוף הציבור. במקום זאת, טענו, הועתק חוק העזר העירוני של ת"א והוצע לגבעתיים. "בשונה מתל אביב-יפו הסמוכה, הנודעת כ'עיר ללא הפסקה', גבעתיים אופיינה עד כה כעיר שקטה בה איכות החיים והשלווה הינם מוטיב מרכזי", נכתב בעתירה.


פורסם לראשונה 25/12/2017 22:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מרכול בראשון לציון
צילום: אבי מועלם
מומלצים