שתף קטע נבחר

שוחים בנחל הקישון: תיעוד הימים הראשונים של נשר

בתו של אחד המהנדסים שהקימו את מפעל נשר במפרץ חיפה תרמה את התמונות שצילם - וחשיפתן עשויה להביא להקדמת חגיגות ה-100 ליישוב

 

אפשר רק לקנא. כך נראה הקישון ב-1924 (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה) (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)
אפשר רק לקנא. כך נראה הקישון ב-1924(מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)

התושבים שמתגוררים כיום ליד נחל הקישון וסובלים מהריחות הקשים שעולים ממנו יכולים רק לחלום על רחצה בנחל המזוהם. אבל לפני קצת פחות מ-100 שנה הנחל היה עדיין נקי, ותושבי היישוב נשר שרק הוקם אז נהגו לשחות בנחל. הצילומים שתיעדו אותם ותמונות נוספות מהימים הראשונים של נשר הם מאלבום שאותו תרמה בתו של אחד ממקימי נשר ומפעל המלט הידוע שלצדה. התאריך שבו הן צולמו העלו שאלה חשובה לתושבי נשר כיום - האם היישוב הוקם ב-1924 כפי שכולם חשבו עד כה או שכבר ב-1923, כפי שמעידים הצילומים. ואם כן, האם חגיגות ה-100 לנשר יוקדמו בשנה?


את התמונות באלבום צילם בלה שניטלנדר, יליד הונגריה שעלה לארץ בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת, יחד עם גיסו הרמן ארנו מילר. בתו של שניטלנדר, נעמי קרוזו, מתגוררת כיום בוונקובר שבקנדה והיא תרמה את האלבום בשנה שעברה לספריית יונס וסוראיה נזראיין באוניברסיטת חיפה. בימים אלה סיימו באוניברסיטה לקטלג את התמונות באלבום, שזכה לכינוי "אוסף נעמי קרוזו - אלבום נשר".

שוחים בקישון עם תינוק בתיבה. כל התמונות: מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר), ספריית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה) (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)
שוחים בקישון עם תינוק בתיבה. כל התמונות: מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר), ספריית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה

הבתים הראשונים של נשר, שנת 1923 (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה) (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)
הבתים הראשונים של נשר, שנת 1923

מבט מהשוק הטורקי בחיפה לכיוון הים, לפני ייבוש רצועת החוף והקמת הנמל ()
מבט מהשוק הטורקי בחיפה לכיוון הים, לפני ייבוש רצועת החוף והקמת הנמל

שניטלנדר היה אחד מכ-50 מהנדסים ואדריכלים דוברי הונגרית שעלו לארץ בין השנים 1930-1920, וזה היה במקרה. בני המשפחה מספרים שלפני מלחמת העולם הראשונה הוא למד הנדסה אזרחית בבודפשט, גויס לצבא ואף נפצע בקרבות. עם חזרתו להונגריה התקשה לסיים את לימודיו בשל יהדותו. סיבה זו גרמה לשניטלנדר לעזוב את ארצו להודו, בה שמע כי ניתן למצוא עבודה במקצועו.

 

בשנת 1922, בהיותו בן 24, הפליג שניטלנדר עם אשתו ארזבט-אלישבע לכיוון הודו, ובדרך האונייה עגנה ביפו, שם ירדו בני הזוג לבקר חברים שעלו ארצה. החברים סיפרו לו שגם בארץ ניתן למצוא עבודה ושכנעו את הזוג הצעיר לא להמשיך להודו. תחילה עבד שניטלנדר בתוכנית השקייה בזיכרון יעקב, וכשהתחילו לבנות את בית החרושת למלט ליד חיפה בשנת 1924 הוא שימש כמנהל מחלקת הבנייה במפעל, שנקרא 'נשר'.

 

בין השאר מופיעים בתמונות מיכלי המלט, בתי היישוב הראשונים, וכן הבילויים של צעירי היישוב החדש, גם בנחל הקישון. באחת התמונות אף נראים שחיינים כשאיתם בנחל "תיבה" ובה תינוק.

מפעל נשר בשנת 1926, שנתיים אחרי שהוקם (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה) (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)
מפעל נשר בשנת 1926, שנתיים אחרי שהוקם

עובדים ליד המכלים של מפעל נשר (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה) (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)
עובדים ליד המכלים של מפעל נשר

ימיה הראשונים של נשר (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה) (מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה)
ימיה הראשונים של נשר
 

שניטלנדר היה אחראי על הקמת מבנים במפעל ובשכונת נשר, כולל הרחובות בהם התגוררו מהנדסי המפעל. הוא עצמו, יחד עם אשתו ושתי בנותיו, תמר (איגי) שנולדה ב-1927 ונעמי שנולדה ב-1939, התגוררו בשכונה החדשה במשך 33 השנים הבאות.

 

בנוסף לפרויקט בית החרושת בנשר, בסוף שנות ה-20 התבקש שניטלנדר לתכנן שיפוצים במתחם כנסיית הבשורה בנצרת. השיפוצים בוצעו בשנים 1931-1927 ותועדו גם הם במצלמתו. באלבום יש בנוסף תמונות מרחבי ארץ ישראל של אותם ימים, מהעיר חיפה, מעכו וכן תושבים בדואים שצילם. שניטלנדר עזב את הארץ לקנדה בשנת 57', לאחר פטירתה של אשתו.

 

לאלבום התמונות המלא לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה
שוחים בנחל הקישון, 1924
מתוך אוסף נעמי קרוזו (מוקדש לבלה שניטלנדר) ספרית יונס וסוראיה נזראיין, אוניברסיטת חיפה
מומלצים