שתף קטע נבחר

התרומה לאי הזעיר שתמך בהצהרת ירושלים: מתקן לטיהור שפכים

ראש הממשלה בנימין נתניהו נענה לבקשת נשיא נאורו, אי באוקיינוס השקט המונה כ-11 אלף תושבים, והחליט לתרום לו מתקן לטיהור שפכים בעלות של 250 אלף שקל. שבועיים לאחר מכן הצביעה נאורו בעד ישראל באו"ם

 

ראש הממשלה נתניהו ונשיא נאורו בארון ואקה בפגישתם בחודש יוני (צילום: עמוס בן גרשום) (צילום: עמוס בן גרשום)
ראש הממשלה נתניהו ונשיא נאורו בארון ואקה בפגישתם בחודש יוני(צילום: עמוס בן גרשום)

העצרת הכללית של האו"ם אישרה לפני שבוע בדיוק, ברוב גדול של 128 מדינות, את ההצעה נגד ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל. תשע מדינות הצביעו נגד ההחלטה, בהן גם מספר מדינות איים קטנות באוקיינוס השקט: מיקרונזיה, איי מרשל, פלאו ונאורו.

 

שבועיים קודם לכן אישרה ועדת המכרזים של משרד החוץ לרכוש בהליך של פטור ממכרז ובעלות של 250,191 שקל מערכת טיהור שפכים לנאורו - אי קטן ששטחו 21 קמ"ר בלבד ואוכלוסייתו מונה בסך הכול 11,359 איש, אך עדיין מדובר במדינה שיש לה אצבע באומות המאוחדות, בדיוק כמו ארה"ב, רוסיה וסין.

מבט מלמעלה על נאורו (צילום לווין) (צילום לווין)
מבט מלמעלה על נאורו(צילום לווין)

 

בדברי ההסבר להחלטה נכתב כי "נאורו היא מדינת אי אשר נמצאת בדרום האוקיינוס השקט. זוהי מדינת האי העצמאית הקטנה ביותר בעולם מבחינת אוכלוסייה ושטח. המדינה מקיימת קשרי ידידות קרובים עם ישראל. נשיא מדינת נאורו פנה לראש הממשלה בבקשה לקבלת סיוע של מתקן טיהור שפכים שמותאם לצרכים הייחודיים של האי".

 

מתקן השפכים ישמש בית ספר באי. משרד החוץ התקשר עם חברה שפיתחה את מתקן השפכים הייחודי, ועלות ההתקשרות כוללת גם את כל העלויות הנלוות, לרבות טיסות, לינה וכלכלה בחו"ל של הצוות המתקין, עלויות שילוח של המתקן וכדומה. ההתקשרות אושרה על ידי ועדה מיוחדת שבראשה עומדים מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם, היועץ המשפטי של משרד החוץ טל בקר וחשבת משרד החוץ סימה פישר.

 

דוד בן בסט, קונסול הכבוד של נאורו בישראל, אמר: "האיראנים ניסו 'לשחד' את נאורו בתקציבים והם קיבלו תשובה שלילית חזקה. הם מקפידים להצביע בעד ישראל. ישראל בתיאום איתי ועם שגרירת נאורו מרלן מוזס היושבת בניו יורק מסייעת לנאורו גם בתרופות ורופאים המבקרים שם תדירות".

 

יצוין כי נאורו כבר הצביעה בעבר בעד ישראל בהצבעות חשובות בעצרת הכללית, כמו למשל ההצבעה ב-2012 שבה שודרגה פלסטין למעמד של מדינה משקיפה שאינה חברה. עם זאת, בהצבעה בספטמבר 2015, שבה אישרה העצרת הכללית להניף את דגל פלסטין בין הדגלים המונפים במוסדות האו"ם, לא השתתפה נאורו.

 

בד בבד אישרה לאחרונה ועדת המכרזים של משרד החוץ רכישת מתקן התפלה נייד בעלות של כ-400 אלף שקל שיינתן במתנה להודו - לקראת ביקורו של ראש הממשלה נתניהו שם ב-14 בינואר. זהו אותו מתקן התפלה שממנו שתו ביחד נתניהו וראש ממשלה הודו מודי נרנדרה. המעמד תועד בתמונה המפורסמת שבה השניים טובלים בחוף אולגה בביקורו ההיסטורי של נרנדרה בישראל בחודש יולי האחרון.

 

בניגוד לנאורו, יש לציין, המתנה להודים לא ממש עזרה, ובהצבעה בעצרת הכללית נגד ההכרה בירושלים כבירת ישראל אכזבו ההודים והצביעו בעד, ובזאת גרמו למבוכה רבה בצד הישראלי.

 

ערוץ 2 דיווח אמש כי נתניהו מתכוון להקים קרן שתעניק 50 מיליון דולר ל-50 מדינות מתפתחות כדי "לעודד אותן" להצביע בעד ישראל באו"ם.

 

בתוך כך, שגריר ישראל לשעבר באו"ם רון פרושאור, שמשמש כראש מכון אבא אבן לדיפלומטיה ציבורית במרכז הבינתחומי, מתכוון לתבוע את האו"ם על סמך ממצאים שגילה המכון. בריאיון לאולפן ynet סיפר פרושאור: "האו"ם מפעיל פוליטיקה של כסף ומנציח את סוגיית הפליטים. הם הצליחו לייצר לעצמם ארגון שמטפל רק בהם ובעצם מנציח את סוגיית הפליטות וגורם למצב שבאמת אתה לא פותר, הרי מה הרעיון של ארגון שמטפל בפליטים? להעביר אותם לשלב של אזרחים. פה ממשיכים להנציח ומה שאנחנו מגלים עכשיו זה פשוט משקרים במספרים. זה אומר, רוצים יותר כסף. כל שנה מדווחים על גירעון. ב-2016 היה גירעון של 126 מיליון דולר, מי מכסה? ארה"ב. 300 מיליון דולר מגיע ממימון אירופי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוס בן גרשום
נתניהו ונשיא נאורו, בארון ואקה
צילום: עמוס בן גרשום
מומלצים