שתף קטע נבחר

עשרות עצורים באיראן, המשטר: "הקריאות נגד עזה מחרידות"

נמשך גל ההפגנות נגד המשטר ברחבי איראן: בקמנשאה פוזרו מאות מפגינים בכוח אחרי שקראו לשחרר אסירים פוליטיים, עשרות סולקו מכיכר בטהרן. אתמול קראו מפגינים במשהד "מוות לרוחאני" ו"מוות לדיקטטור" ודרשו להפסיק להעביר כסף לעזה, לסוריה וללבנון. מקורבו של חמינאי: "הקריאות לעזוב את פלסטין מחרידות"

כלי תקשורת באיראן וגולשים ברשתות החברתיות ברפובליקה האיסלאמית מדווחים כי גם היום (ו') נרשמו במדינה הפגנות נגד הממשלה על רקע המצב הכלכלי הקשה. סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי בעיר קרמנשאה שבמערב איראן פיזרו שוטרים בכוח מפגינים שהשמיעו קריאות נגד הממשלה.

 

לפי הדיווח ב"פארס" כ-300 בני אדם השתתפו בהפגנה שם והשמיעו קריאות נגד הממשלה, בכלל זה "לשחרר את האסירים הפוליטיים" ו"חופש או מוות". "פארס", סוכנות ידיעות ממשלתית למחצה, דיווחה כי המפגינים גרמו נזק לרכוש הציבור.

 

הדיווח על ההפגנה בקרמנשאה בא יום אחד אחרי שהפגנות דומות נערכו בצפון-מזרח איראן, ובהן הושמעו בין השאר קריאות קשות נגד מנהיגי המדינה, בכלל זה "מוות לרוחאני" ו"מוות לדיקטטור", כשהכוונה היא לשני האישים הבכירים ביותר בהנהגה האיראנית – הנשיא חסן רוחאני והמנהיג העליון עלי חמינאי.

הפגנות המונים באיראן אתמול ()
הפגנות המונים באיראן אתמול

היום דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "אילנא" כי הרשויות עצרו כמה מפגינים שהשתתפו בהפגנה בטהרן במחאה על העלייה ביוקר המחיה ועל המדיניות הכלכלית של הנשיא רוחאני. בדיווח נטען שפחות מ-50 איש השתתפו בהפגנה, שנערכה בכיכר בעיר, וכי רובם עזבו אחרי שהוזהרו על-ידי המשטרה. לפי "אילנא" כמה מפגינים התעקשו להישאר – והם נעצרו.

 

האייתוללה אחמד אלאמולהודה – איש דת בכי בעיר משהד, העיר השנייה בגודלה באיראן – קרא היום לכוחות הביטחון לנקוט יד קשה נגד המפגינים בעקבות ההפגנות נגד הממשלה שנערכו בעיר אתמול. היום נמסר שכ-52 בני אדם נעצרו על-ידי המשטרה בהפגנה שנערכה במשהד אתמול. "אם כוחות הביטחון ואכיפת החוק יניחו למפגינים לנפשם – אויבי איראן יפרסמו סרטונים ותמונות בתקשורת שלהם ויגידו שמערכת הרפובליקה האסלאמית איבדה את הבסיס המהפכני שלה במשהד", טען.


אלאמולהודה הוא נציגו של המנהיג העליון של איראן חמינאי במשהד. הוא אמר שכמה אנשים ניצלו את ההפגנות נגד יוקר המחיה אתמול כדי להשמיע קריאות נגד המעורבות של איראן בסכסוכים שונים באזור. לפי דיווחים, בהפגנות שנערכו אתמול אכן קראו מפגינים איראנים למשטר להפסיק להשקיע כסף בסוריה במקום באזרחי איראן. בהפגנות שנערכו בשבועות האחרונים נשמעו קריאות דומות גם נגד השקעת כסף איראני ברצועת עזה.

 

"יש אנשים שבאו לבטא את דרישותיהם", אמר אלאמולהודה, "אבל לפתע בתוך קהל של מאות אנשים קבוצה קטנה של לא יותר מ-50 איש השמיעה קריאות מעוותות ומחרידות כמו 'עזבו את פלסטין', 'לא עזה, לא לבנון, אתן את חיי לאיראן'".

 

סגן הנשיא של איראן, אישק ג'הנגירי, בעל בריתו של הנשיא רוחאני, העלה אתמול את הטענה כי מתנגדיו הקיצונים של הנשיא החלו את ההפגנות. "כשתנועת פוליטית וחברתית מתחילה ברחובות, אלה שמתחילים אותה לא בהכרח יהיו מסוגלים לשלוט בה עד הסוף", אמר. "העומדים מאחורי אירועים כאלה יירשפו בידיהם שלהם עצמם. הם חושבים שהם יפגעו בממשלה בעשותם כן".


כשאיראן חתמה על הסכם הגרעין עם המעצמות בשנת 2015 הבטיח הנשיא חסן רוחאני שהסרת הסנקציות על ארצו תביא לשיפור בחיי האזרחים, אבל מאז עברו יותר משנתיים והאיראנים טרם הרגישו שינוי של ממש. איראנים רבים מאמינים ששחיתות ומנהל לא תקין הם הסיבה לכך שהמצב הכלכלי אינו משתפר. שיעור האבטלה באיראן הגיע השנה ל-12.4%, וזו עלייה של 1.4% מהשנה שעברה. כ-3.2 מיליון איראנים מחוסרי עבודה.

 

גל ההפגנות הגדול האחרון באיראן היה בשנת 2009. מיליונים יצאו אז לרחובות וקראו להפיל את המשטר. את המחאות הובילו מתנגדי הנשיא דאז מחמוד אחמדינג'אד, והם טענו שתוצאות הבחירות לנשיאות זויפו כך שהוא יוכרז כמנצח ולא יריביו הרפורמיסטים. איראן שלחה אל המפגינים את כוחות הביטחון שלה, ובעימותים בין מפגינים לבין שוטרים וחיילים נהרגו יותר מ-100 פעילי מחאה. עוד המונים נפצעו ונעצרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים