שתף קטע נבחר

10 הרוגים אתמול באיראן: "סוכל ניסיון השתלטות של מפגינים חמושים"

המחאה נגד טהרן צוברת תאוצה: לפי דיווחים רשמיים, 12 בני אדם נהרגו מאז פרוץ המהומות נגד המשטר בשבוע שעבר. כוחות הביטחון דיווחו כי מנעו מ"מפגינים חמושים" להשתלט על תחנות משטרה ובסיסים צבאיים. הלילה גם הוצת בית ספר דתי בצפון-מערב המדינה

 

 

 

הטלוויזיה האיראנית מדווחת היום (ב') כי עשרה בני אדם נהרגו אתמול בהפגנות ברחבי איראן - שהן הגדולות ביותר ברפובליקה האיסלאמית מאז 2009 - וכי סוכל ניסיון השתלטות של "מפגינים חמושים" על בסיסים צבאיים ותחנות משטרה ברחבי המדינה. בתקשורת האיראנית הוצגו לצד הדיווח תמונות של "ההרס הרב שנגרם מהמחאות האלימות".

 

"באירועים אתמול בלילה נהרגו למרבה הצער עשרה מפגינים בכמה ערים", דווח בטלוויזיה האיראנית הרשמית, ולא נמסרו פרטים נוספים.

 

נשיא איראן חסן רוחאני התייחס אמש לראשונה לגל המחאה נגד ממשלתו ונגד המשטר האיראני. הוא אמר כי מתיחת ביקורת והפגנות הן מזכויותיו של העם, אבל אסור שהן יובילו לאלימות. ברחבי העולם דווח כי יותר מ-200 אנשים נעצרו בהפגנות ביום שבת בלבד.

 

 

 

המחאה בטהרן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המחאה בטהרן(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אך כאמור גל המחאות המשיך בכל הכוח גם הלילה, לפי כלי תקשורת מקומיים. המשטרה השתמשה בזרנוקי מים וגז מדמיע נגד המפגינים בניסיון לפזרם. לפי דיווחים רשמיים, בין היתר נורו למוות שני מוחים בדרום-מערב המדינה, ומוחים בעיירה טקסטן שבצפון-מערב המדינה הציתו בית ספר דתי ומבנים ממשלתיים. שני אנשים נוספים נהרגו בהפגנות שפרצו בעיר דורוד בדרום-מערב המדינה בעקבות תאונה שעשו במשאית כיבוי שגנבו. כמו כן דווח הלילה על הפגנות בערים רבות נוספות ברחבי איראן, אך לא צוין היכן בדיוק נהרגו המפגינים הנוספים.

 

הדיווחים מהרפובליקה האיסלאמית מעטים ומגיעים כמעט רק מהרשתות החברתיות. הממשלה מגבילה מאוד את תנועת האזרחים בניסיון לדכא את המחאה וכן חוסמת לסירוגין את הגישה לאינטרנט ובייחוד לרשתות הפופולריות אינסטגרם וטלגרם.

רוחאני קורא לריסון האלימות. בינתיים נעצרו 200 מפגינים וארבעה נהרגו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוחאני קורא לריסון האלימות. בינתיים נעצרו 200 מפגינים וארבעה נהרגו(צילום: AFP)
  

המניע לגל ההפגנות הנוכחי נגד המשטר הוא המצב הכלכלי. כשאיראן חתמה על הסכם הגרעין עם המעצמות בשנת 2015, הבטיח הנשיא רוחאני שהסרת הסנקציות על ארצו תביא לשיפור בחיי האזרחים, אבל מאז עברו יותר משנתיים והאיראנים טרם הרגישו שינוי של ממש. איראנים רבים מאמינים ששחיתות ומִנהל לא תקין הם הסיבה לכך שהמצב הכלכלי אינו משתפר.

 

אתמול כאמור התייחס לראשונה הנשיא רוחאני לגל המחאה. סוכנות הידיעות "מהר" דיווחה כי בישיבת ממשלה השיב רוחאני גם לדבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שעודד שלשום את המפגינים. "מי שקורא לאיראנים טרוריסטים לא יכול להביע הזדהות איתם", אמר רוחאני.

 

"האיש הזה באמריקה, שמביע היום הזדהות עם עמנו, שכח שרק לפני כמה חודשים הוא קרא לאומה האיראנית 'טרוריסטים'", אמר אמש רוחאני. "לאיש הזה, שמתנגד לאומה האיראנית בכל מאודו, אין זכות להביע הזדהות עם האיראנים.

 

"אנשים חופשיים לגמרי למתוח ביקורת על הממשלה ולמחות, אבל המחאות שלהם צריכות להיות כאלה שישפרו את המצב של המדינה ואת חייהם", אמר רוחאני. "ביקורת אינה אלימות ופגיעה ברכוש הציבור. אסור לאפשר להפגנות לגרום לציבור להרגיש מודאג בנוגע לחייו ולביטחונו". נשיא איראן הוסיף: "לא קל לפתור בעיות וזה ייקח זמן. הממשלה והעם צריכים לעזור זה לזה לפתור את הבעיות". הוא הודה כי דאגותיו של הציבור אינן קשורות למצב הכלכלה בלבד - אלא גם לשחיתות.

פורסם לראשונה 01/01/2018 10:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המחאה באיראן נמשכת
צילום: EPA
מומלצים