שתף קטע נבחר
 

דיכאון חורף? 5 חליטות לתה שעשויות לסייע

מזג האוויר הקר ושעות האור הקצרות עלולים לגרום לנו לדיכאון חורף. למה זה קורה ואיך צמחי מרפא עשויים לעזור לצלוח את העונה הקרה בשלום?

מזג האוויר הקר ושעות האור המצטמצמות מובילים את חלקנו לחוש בתסמינים שונים המיוחסים לתופעה המכונה דיכאון חורף. התופעה מתאפיינת בדרך כלל בתשישות, קושי בתפקוד, שינה מרובה, אכילה מרובה ואפילו בהגברת החשק למשהו מתוק.

 

שרון קוצר, הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים', מסביר כי הסיבה שהתופעה הזו מתרחשת דווקא בחורף היא מכיוון שהאיזון בין כמה מרכיבים בגופנו משתנה בעונה הזו: 

 

תשישות וקושי בתפקוד. דיכאון חורף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תשישות וקושי בתפקוד. דיכאון חורף(צילום: shutterstock)

 

הסרוטונין הוא מוליך עצבי שאחראי על ויסות מצב הרוח. ירידה בשעות האור בחורף גורמים לכך שרמת הסרוטונין בגוף יורדת, ומכאן שמצב הרוח יורד ויש סכנה לדיכאון.

 

הדופמין הוא גם כן מוליך עצבי שאחראי על כמה תפקידים קוגניטיביים מרכזיים כמו זיכרון, הקשבה וערנות, ואחראי גם לתחושת הנאה. רמות דופמין גבוהות גורמות למצב רוח מרומם. רמות דופמין יורדות עם הירידה בחשיפה לאור, ירידה שמובילה לחוסר בריכוז, לרגזנות, לכאבים כרוניים ולדיכאון חורף.

 

המלטונין הוא הורמון המיוצר בבלוטת האצטרובל במוח, הוא מגיב לחושך וגורם לתחושת ישנוניות, בעצם הוא משפיע על השעון הביולוגי שלנו. בחורף כאמור כשמחשיך מוקדם יותר יש עליה בייצור המלטונין וכתוצאה מכך אנחנו עלולים להרגיש עייפים ותשושים יותר.

 

לדברי קוצר, התמודדות עם דיכאון חורף איננה גזרת גורל. "מחקרים שונים מצביעים על מספר צמחי מרפא שיכולים לסייע בהתמודדות עם מצב רוח ירוד, להרגיע ולשמור על האושר גם בעונה הקרה". הוא מפרט:

 

רודיולה:

את צמח הרודיולה ניתן למצוא במדינות בהן החורף ארוך במיוחד ולכן האוכלוסייה שם נוטה לסבול יותר מדיכאון חורף. מחקרים שונים הראו כי לצמח השפעה שממריצה את מערכת העצבים המרכזית, מעלה את תחושת העירנות והחיוניות, נוגדת מצבי סטרס ואף מסייעת להפחתה בעייפות המנטלית.

 

מחקרים אחרים הראו כי צמח הרודיולה משפר את הרווחה הנפשית (Well-Being) ויעיל במקרים של חרדה. הצמח הדגים שיפור במצבי רוח ירודים ועייפות פיזית ומנטלית. המנגנונים שנחקרו מערבים השפעה על הסרוטונין, הדופמין והנוראדרנלין.

 

אופן השימוש: ניתן לצרוך כחליטה. כפית גדושה של עלים כתושים וספל מים רותחים. מומלץ בין 1-3 ספלים ביום.

 

לשיפור מצב הרוח. חליטות צמחים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשיפור מצב הרוח. חליטות צמחים(צילום: shutterstock)
 

ג'ינסנג:

לזני הג'ינסנג השונים סגולות מרפא מגוונת. הוא מסייע לחיזוק מערכת העצבים, מיועד לשימוש במצבי רוח ירודים ולשיפור תפקודים מנטליים כמו זיכרון, למידה וריכוז. כמו כן, הוא מסייע להתמודדות עם מצבי לחץ ומצבי חולשה מנטלית.

 

הוא מסייע לתמיכה במערכת העצבים על רקע של "חוסר" המתבטא בירידה במצב הרוח, בחוסר בתיאבון, בעייפות פיזית ונפשית, באפאתיות ובחוסר ריכוז. מחקר קליני הראה כי קבוצת המשתתפים שקיבלה את הטיפול המבוסס על הצמח, הראתה שיפור ניכר בזיכרון ובעלייה בתחושת השלווה לעומת קבוצת הביקורת.

 

אופן השימוש: ניתן לצרוך כחליטה. חצי כפית של עלים כתושים לספל מים רותחים.

 

צמח הג'ינסנג. חיזוק מערכת העצבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צמח הג'ינסנג. חיזוק מערכת העצבים(צילום: shutterstock)
 

בקופה:

צמח הבקופה מגביר את השפעת הסרוטונין וידוע ברפואה ההודית כצמח המיועד לטיפול במצב רוח ירוד, מתח נפשי, תשישות מנטלית וכן חרדה. מחקרים קליניים הראו שיפור במדדי דיכאון, וכן ירידה ברמות החרדה ובתחושת חוסר החשק בקרב קבוצת הנחקרים שטופלו בבקופה לעומת קבוצת הפלסבו.

 

סקירה שיטתית של מחקרים שונים הצביעה על כך כי לצמח הבקופה פוטנציאל טיפולי רב, מכיוון שהוא משלב פעילות המעצימה מצד אחד את היכולות הקוגניטיביות ובד בבד מרגיעה ומשפרת את מצב הרוח.

 

אופן השימוש: ניתן לצרוך כחליטה. ברפואה ההודית המסורתית נהוג ללעוס את עלי הצמח, לפי הצורך, מספר פעמים ביום.

 

קוהוש שחור:

צמח הקוהוש השחור נפוץ ביערות ובמישורים של צפון אמריקה. מדובר באחד מצמחי המרפא המפורסמים והנחקרים בעולם לטיפול בתסמונת גיל המעבר בנשים, אך הוא מקובל גם כמסייע לשיפור מצב הרוח בגברים ובנשים.

 

מנגנון הפעולה של צמח הקוהוש השחור בהקשר של מצב הרוח, מערב השפעה על רמות הסרוטונין והדופמין במוח. הצמח בעל פעילות מרגיעה ומתאים עבור מי שסובל מהפרעות שינה הנלוות למצב רוח ירוד.

 

אופן השימוש: ניתן לצרוך כחליטה. 0.5-1 כפית של עלים כתושים לספל מים רותחים.

 

מליסה רפואית:

 המליסה משמשת להרגעה ולתמיכה בפעילות של מערכת העצבים במצבים של מתח נפשי, מצב רוח ירוד, חרדות והפרעות בשינה. הפעילות של המליסה מיוחסת לשמניו הנדיפים של הצמח, הפועלים על מערכת העצבים ותורמים לתחושה של התרוממות רוח, רוגע בגוף ולהרפיית השרירים.

 

מחקר קליני הראה כי שימוש בתמצית המליסה יכול לסייע לשיפור בסימפטומים שונים ובהם חוסר מנוחה, עצבנות, נטייה להתרגשות יתר ועוד.

 

אופן השימוש: ניתן לצרוך כחליטת עלים.

 

איפה להשיג?

כל הצמחים ניתנים לרכישה בבתי טבע ובחנויות המתמחות בצמחי מרפא.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לטפל בדיכאון חורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים