שתף קטע נבחר

פיתוח בערבה: המשמש והמנגו יגיעו כבר באביב

במו"פ ערבה תיכונה מנסים להקדים את הבשלתם של המנגו, המשמש והאפרסמון בכמה חודשים. המטרה: חקלאי האזור ירוויחו יותר

מנגו באביב, אפרסמון באוגוסט וספטמבר ומשמש שיגיע אלינו באפריל. שורה של מחקרים חדשים שנערכו במו"פ ערבה תיכונה, בשיתוף עם חוקרים ממכון וולקני, מנסים להקדים את עונות הגידול של הפירות האהובים עלינו. החקלאים שיצליחו להוציא לשוק את הפירות הטובים ביותר בזמן המוקדם ביותר יוכלו להרוויח סכומי כסף גבוהים.

 

פרי המנגו הראשון בעונה מגיע לשווקים בכל שנה החל מחודש יולי, פרי ראשוני זה לעיתים אינו בשל מספיק ורמת המתיקות שלו אינה גבוהה במיוחד. במחקר החדש, שמתבצע בערבה תיכונה, בוחנים דרך חדשה להקדמת העונה תוך ניצול היתרון היחסי של תנאי החום בערבה, על פי התקדמות המחקר ייתכן שכבר באביב הקרוב יוכלו לקטוף באזור מנגו מתוק.

 

המנגו יקדים? עץ מנגו בערבה (צילום: יח"צ) (צילום: יח
המנגו יקדים? עץ מנגו בערבה(צילום: יח"צ)

 

בימים אלה מצפים החוקרים לפירות האביב של המנגו. המנגו נחשב לפרי טרופי הזקוק לחום משמעותי, מסיבה זו הוא גדל בעיקר באזורים כמו הערבה ובסובב כנרת. כיום, המנגו פורח בסביבות פברואר- מרס וכעת במו"פ ערבה תיכונה וצפונית מנסים להקדים את התהליך ולאפשר פריחה באמצעות עקה, כך שיפרח בסתיו (נובמבר). לאחר שלב זה, באמצעות חימום מלאכותי במהלך חודש ינואר יעניקו לעצים תחושה כי הקיץ כבר כאן: "באמצעות החימום ניתן להעריך שנצליח להתחיל לשווק מנגו כבר באביב, בחודשים אפריל ומאי, דבר שיעניק יתרון משמעותי לחקלאי הערבה על פני כלל החקלאים בארץ ובעולם", אומרים במו"פ.

 

מחקר נוסף וחדש מעלה כי לגידול אפרסמון ניתן לעשות שימוש גם במים מליחים ללא פגיעה באיכות וטעם הפרי ובמקביל הדבר מאריך את חיי המדף. המטרה: הקדמת עונת האפרסמון ויצירת יתרון על פני מגדלים אחרים בארץ ובעולם.

מנגו (צילום: יח"צ) (צילום: יח
מנגו(צילום: יח"צ)

 

במקביל, הממצאים באשר לתנאי החום והמים המליחים ממחקרה של ד"ר חיה פרידמן ממכון וולקני מעניקים יתרון נוסף לערבה. הזנים המוקדמים שנבחנים בימים אלו ממש הינם מזנים סינים - 'שינשו' , 'איצקקיג'ירו', שאותם נוטעים בימים אלו בפארן ובמו"פ (מחקר ופיתוח) בחצבה. על פי הערכות הם עשויים להאריך את עונת האפרסמון בארץ ולאפשר את יצוא האפרסמון מוקדם בעונה כבר בחודשים אוגוסט וספטמבר.

 

דפנה הררי, החוקרת את תחום זה במו"פ ערבה תיכונה וצפונית, מציינת כי האפרסמון הינו הפרי בעל דרישות הקור הנמוכות מבין הנשירים. לדבריה: "המטרה המרכזית שלנו הינה למנוע נשירה בטמפרטורה גבוהה ולהגדיר איכות מים - מליחים או מליחים למחצה לגידול". בנוסף, האפשרות לשימוש במים מליחים הוא פתרון פורץ דרך מבחינת חקלאי הערבה ובתקופה הקרובה צפויים במו"פ לבחון אפשרות לגידולים נוספים במים מליחים. "המחקר יאפשר לבחון גידול זנים מוקדמים של אפרסמון שיהיה ניתן לשווקו לאירופה ובארץ בתקופה שלא קיים אפרסמון בשווקים", אמרה החוקרת. בביצוע המחקר משתתפים ד"ר ענת יצחקי ודוד ישראלי.

 

משמש (צילום: index open) (צילום: index open)
משמש(צילום: index open)

 

מחקר נוסף שזוכה להתעניינות גדולה מחקלאים הוא של המשמש. מזה מספר שנים במו"פ מחקר המנסה להקדים את עונת המשמש. מטרת החוקרים הוא איתור זני משמש שמתאימים לגידול בערבה. המשמש רגיש מאוד לקור ורגיש מאוד לחום - ומזג אוויר כזה פוגע בהם. למשמש עונה קצרה - 3 שבועות בלבד, וידוע כי הקדמת העונה הינה הישג כלכלי משמעותי, שכן המחיר גבוה יותר והביקוש מאוד עצום ולכן משקיעים מאמצים בכך.

 

במו"פ ערבה יחד עם מכון וולקאני מצאו זן - 'דניאל' שפחות רגיש לקור - עומד במזג האוויר שבערבה ובמקביל גם בתקופת החנתה (כשחם יותר) הוא עמיד במזג האוויר באזור. החקלאים החלו לגדלו בחצבה ועין יהב ובימים אלו מתחילים לגדלו גם בפארן, שם ידוע כי מזג האוויר פחות חם בחודש מרס - ימי החנתה.

 

מחקר המנגו, המשמש וזני האפרסמון הראשונים בערבה וכן גידולים חדשים נוספים יוצגו במסגרת התערוכה החקלאית הגדולה בישראל שתתקיים במו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, תחנת יאיר בחצבה בט"ו בשבט - חג האדמה והחלקאות, ב-31 בינואר וב-1 בפברואר. במהלך התערוכה יציגו כ-250 חברות מובילות את החידושים בתחום. כמו כן ניתן יהיה להתרשם ולטעום מהגידולים החדשים. בתערוכה משתרעת על שטח של 15 דונם פותחים חוקרי המו"פ את שערי החממות ומאפשרים ללמוד, לראות ולטעום מהתוצרת החקלאית והפלא שמתקיימת בערבה. בחממות התצוגה ניתן להתרשם מזני ירקות ופירות חדשים, גידול דגים ייחודיים במדבר ועוד. הכניסה חינם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים