שתף קטע נבחר

המחאה באיראן: "ההפגנות רק יתעצמו, אין מה להפסיד"

מנושאר גאנג'י, גולה איראני ובכיר באופוזיציה למשטר, חיכה להזדמנות הזאת כמעט 40 שנה. מאחורי המפגינים נגד משמרות המהפכה באיראן עומדים מיליונים שמחכים לנפילת משטר האייתוללות רק כדי לחזור הביתה. אחד מהם הוא גאנג'י: "המשטר יודע שזה יהיה הסוף שלו". ריאיון מיוחד

 

ד"ר מנושאר גאנג'י, גולה איראני העומד באחת מתנועות האופוזיציה למשטר האייתוללות, חולם על היום שבו יעלה על מטוס חזרה לאיראן כדי לתפוס מחדש את השלטון משנת 1979. המפגינים שממלאים את רחובות איראן בימים האחרונים גורמים לו להאמין לראשונה מזה שנים שהחלום עשוי להתגשם בקרוב. במקביל, הטלוויזיה הממלכתית באיראן מדווחת על תשעה הרוגים נוספים במהלך הלילה (ג') ברחבי המדינה. בכך עולה מספר ההרוגים בהפגנות ליותר מ-20.

 

מנושאר גאנג'י ()
מנושאר גאנג'י

"אני מלא תקווה", אומר גאנג'י בראיון מיוחד ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet ממקום מושבו בארצות הברית. "המצב הכלכלי באיראן כל כך רע שהצעירים לא יוותרו הפעם. המשטר יודע זאת ולכן הוא מתאפק ולא מאפשר מרחץ דמים. הם יודעים שזה יהיה הסוף שלהם".

 

גאנג'י היה מקורבו של השאה המודח מוחמד רזא, ושר החינוך בממשלתו. לפני שהתמנה לשר שימש כדיקן בית הספר למשפט באוניברסיטת טהרן, ומאז שמר על קשרים באוניברסיטה שהיא מעוז ההתקוממות. "הפעם היו הפגנות גם בעיר הקדושה קום, מעוזם של אנשי הדת", מספר גאנג'י כמה דקות אחרי שעודכן על הנעשה באיראן מנאמניו שמצפים לשובו. "יש לנו מידע שכמה מולות (כוהני דת מוסלמים) וגם פלגים מתוך הצבא הביעו תמיכה במפגינים".

המהומות באיראן (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
המהומות באיראן(צילום: מתוך טוויטר)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"ב-2009 ההפגנות היו גדולות יותר אבל אני מאמין שגם הפעם זה יתעצם. אפשר להרגיש את המומנטום", מעריך גאנג'י. "הזעם גובר כי כבר נרצחו אנשים ויותר משלוש מאות נעצרו. הם רואים איך המשטר מבזבז מילונים בתימן, סוריה ולבנון בזמן שאנשים רעבים. אין עבודות, אין אוכל אין תקווה. לצעירים, שהם הרוב, אין מה להפסיד יותר. 70% מהאיראנים הם צעירים מתחת לגיל 30. הפעם זו לא מהפכת נשים זו מהפכת צעירים זועמים".

 

ד"ר גאנג'י שגולה עתה בארצות הברית, מאוכזב עמוקות מהאופן שבו הנשיא טראמפ מטפל במשבר. "הוא והאנשים שלו נמצאים בקשר עם המוג'הדין, ארגון הטרור שאחראי גם לרצח אמריקנים", אומר בכעס גאנג'י, שמקיים קשרים עם פלגי אופוזיציה איראניים נוספים. "הממשל האמריקני בונה על האופוזיציה הלא נכונה.

על פי הערכות שלנו ברחבי העולם מתגוררים קרוב לשבעה מיליון איראנים שברחו ורובם הגדול מתכוון לחזור לאיראן כשהמשטר שם יפול. גם אני חולם על הרגע הזה משנת 1979. אם ההתקוממות תצליח אנחנו נחזור לשם ואז נתאחד מול מועמד מקומי שיוכל להחזיר את איראן לימי תפארתה".

 

לאחר נפילת השאה הוציאו אנשי המנהיג העליון החדש של איראן חומייני פתווא, פסק הלכה מוסלמי, המכריז על גאנג'י כבן מוות. בדרך לא דרך הוא הצליח לברוח לפריז, תוך שהוא מזייף חותמות בדרכונו בעזרת חצאי תפוחי אדמה מפוסלים. גם היום, בגיל 86, ניכר שהוא חי ונושם את הנושא האיראני בכל רגע נתון. למרות האופטימיות גאנג'י סבור שהמשטר לא יפול בקרוב, אלא אם כן העולם יתאחד כדי לכפות על איראן קיום בחירות תחת פיקוח בינלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך טוויטר
המהומות באיראן
צילום: מתוך טוויטר
מומלצים