שתף קטע נבחר

4 בעיות העור השכיחות אצל ילדים ונוער

יבלות ויראליות, אקנה, נגעים וסקולאריים ואטופיק דרמטיטיס הן בעיות העור השכיחות בקרב ילדים ובני נוער. אלו הטיפולים שיסייעו לפתור או לפחות להקל על הבעיות

נגעי עור וסקולאריים

נגעי עור וסקולאריים הנקראים המנגיומות מופיעים אצל תינוקות בלידה או בחודשים הראשונים לחיים. קיימות שתי קבוצות של המנגיומות. הקבוצה הראשונה מדובר בגידול שפיר של כלי הדם ולכן הנגע יגדל במהלך החודשים הראשונים לחיים, ולאחר שלב הגדילה יבוא שלב של נסיגה עצמונית שנמשכת מספר שנים ובסופה העלמות כמעט מוחלטת.

 

ישנם מקרים בהם ההעלמות תהיה חלקית וההמנגיומה לא תיסוג במלואה.הקבוצה השנייה של ההמנגיומות מופיעות מיד בלידה או בסמוך לה. הן אינן גדלות אלא נשארות ככתם על העור למשך כל החיים ורק צבען משתנה מוורוד-אדום לאדום ארגמני.

 

איך מטפלים?

 

  • תרופות: לסוג המנגיומות הראשון קיים טיפול תרופתי יעיל וללא תופעות לוואי. הטיפול ניתן לתינוקות בכל גיל אך עדיף להתחיל בו בחודשים הראשונים לחיים והוא נמשך כשנה. טיפול זה מיועד למקרים בהם ההמנגיומה מהווה בעיה רפואית, כמו למשל במקרים בהם היא ממוקמת בסמוך לעיניים ויכולה לפגוע בראייה, באיזור אברי המין או במקרים בהם ההמנגיומה התפתחה למימדים גדולים. ניתן גם לטפל

 

  • טיפול בלייזר: עבור סוג ההמנגיומות הראשון, קיים טיפול באמצעות לייזר מסוג Pulse Dye Laser שמיועד למצבים שבהם ההמנגיומה לא נסוגה במלואה וצריך להסירה. כשמדובר בסוג ההמנגיומות השני ניתן לטפל באותו הלייזר. הטיפול אינו פולשני ובטוח והוא מתבצע באמצעות מכשיר VBEAM. הלייזר יוצר פגיעה מבוקרת בשכבה העמוקה של העור (שכבת הדרמיס העמוקה), ופוגע באופן סלקטיבי בנגע עד "חיסולו" וסילוקו על ידי המערכת החיסונית. מערכת קירור הנמצאת בתוך המכשיר גורמת לכך שהטיפול כמעט ולא יורגש וזמן ההחלמה יהיה קצר. הטיפול בלייזר יכול להינתן כבר מגיל צעיר מאוד של 6 שבועות. הוא נמשך ברווחים של בין 6-12 שבועות ובמרבית המקרים מסתיים לאחר כשנה.

 

אקנה

אקנה הינה מחלת עור האופיינית לגיל ההתבגרות. אמנם ניתן לראות אותה במקרים חריגים גם בגילאים צעירים או מבוגרים יותר (אפילו בתינוקות בשנה הראשונה לחייהם) אך רובם המוחלט של החולים במחלה הינם מתבגרים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המחלה נגרמת מיצור יתר של חלב בבלוטות החלב שבזקיקי השערה בפנים, בגב העליון ובמחשוף. דבר זה קורה בגלל אי סדירות של המערכת ההורמונלית (עלייה של הורמוני המין האנדרוגניים).

 

החלב נוצר בכמות יתר הוא גם סמיך יותר, יוצר פקק בתעלה המנקזת את החלב לעור וכתוצאה מכך נוצר מצבור של חלב שמזדהם על-ידי חיידקי העור ונוצרת דלקת של זקיק השערה שיכולה להתפתח למורסה.

 

איך מטפלים?

  • שטיפות ותרופות: הטיפול הבסיסי מבוסס על רחיצת הפנים בסבון אנטי ספטי, מריחת משחות כנגד דלקת העור וכנגד יצירת החלב ופקקי החלב, ועל-ידי נטילת כדורי אנטיביוטיקה. באם אלו לא מסייעים, עוברים לטיפול ברטינואידים (רואקוטן), תרופה הגורמת לירידה ביצור החלב וביצור פקקי העור בבלוטת החלב. למרות שטיפול זה אפקטיבי מאד, הוא עלול להיות מלווה בתופעות לוואי כמו יובש העור וריריות העיניים, רגישות לשמש וכאבי שרירים. אצל בנות ניתן להשתמש גם בגלולות להסדרת אי האיזון ההורמונלי במקום או לצד הטיפול ברטינואידים. חלק מבני הנוער נמנעים מהטיפול הרפואי בגלל תופעות הלוואי והסכנה הינה בהיווצרות צלקות בעקבות האקנה.

 

  • טיפול בלייזר: הטיפול בקרן אור (OPL) או בעזרת טכנולוגיות מתקדמות של לייזר נמצא יעיל לטיפול באקנה ובצלקות שנגרממו על-ידי אקנה. באקנה פעיל טיפול באור כחול יכול להיות מאוד יעיל. אור זה גורם לעיקור של החיידקים (חיידק האקנה רגיש לחום הנוצר מהאור הכחול). בפיגמנטציה שלאחר האקנה טיפול בעזרת קרן עור ייעודית (IPL או PDL) יפתור את הבעיה, ובצלקות האקנה, הטיפול היעיל ביותר הוא שילוס בין פילינג עמוק (CO2) יחד עם טיפול לייזר בטכנולוגיית IPL/PDL לשיקום הרקמה.

 

אטופיק דרמטיטיס

מחלה שכיחה ביותר בעיקר בילדים, מכונה גם "האסתמה של העור". הרקע למחלה גנטי ומשלב מום מולד במבנה העור עם מום מולד של המערכת החיסונית. בהיות המחלה גנטית הרי שהיא לא ניתנת לריפוי, אולם אצל חלק גדול מהילדים החולים במחלה היא חולפת במהלך הילדות.

אטופיק דרמטיטיס. הבעיה העיקרית היא הגרד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אטופיק דרמטיטיס. הבעיה העיקרית היא הגרד(צילום: shutterstock)

הבעיה העיקרית במחלה היא הגרד הבלתי נסבל ממנו סובל הילד במשך כל היום ובעיקר בלילה. הגרד, במקרים רבים מפריע לשנת הלילה התקינה של הילד, מפריע בריכוז ובלמידה ומתבטא בהישגיות נמוכה יותר. הגרד ולא הפריחה הינם הסיבה לצורך בטיפול.

 

איך מטפלים?

 

  • טיפול סביבתי: הטיפול במחלה מתחיל בטיפול בסביבת החיים של הילד שחייבת להיות סביבה ממוזגת ונקייה מאלרגנים (כמו אבק, עובש, צמחיה, מזהמים ועוד).

 

  • סבונים וקרמים: שמירה על ניקוי העור בסבונים היפו אלרגיים ולא אלקלינים וסיכת העור בקרמי לחות ובשמני אמבט.

 

  • תרופות: הטיפול התרופתי מתבסס על משחות סטרואידליות, אנטיביוטיות ומשחות המווסתות את הפעילות של המערכת החיסונית. הטיפול חייב להיות לאורך זמן ולשלב את כל היסודות שפורטו למעלה.

 

יבלות ויראליות

יבלות ויראליות שכיחות אצל ילדים, בעיקר אצל אלו הסובלים מאטופיק דרמטיטיס, בשל מערכת חיסונית עורית בלתי בשלה. קיימות שתי קבוצות של יבלות: כאלו שמקורן בווירוס הפאפילומה, ויבלות שמקורן בווירוס שונה ונקראות ״המולוסקום המדבק״. היבלות בקבוצה הראשונה הינן סולידיות ועשויות מחומר קשה (קרטין) ובהתאם למיקומן בגוף הן בצורה שונה. היבלות בקבוצה השנייה נראות כמו שלפוחיות קטנות בצבע שנהב עם שקע דמוי טבור במרכזן.

 

 

יבלות הפאפילומה גורמות לנזק אסטטי ובריאותי (תלוי באזור הגוף שנפגע). יבלות המולוסקום מדבקות בעיקר בסביבה מימית. אי טיפול יכול לגרום להתפשטותן, להזדהמות שלהן, ובעקבות כך - לזיהומי עור שיכולים במקרים מסוימים להיות קשים. יש לציין כי יבלות משני הסוגים יכולות להעלם גם באופן עצמוני, אולם זה יכול לקחת זמן רב (חודשים עד שנים) , לגרום להדבקה של הסביבה ולעיתים אף לגרום לסיבוכים רפואיים.

 

איך מטפלים?

  • תרופות: קיימות משחות מסוגים שונים שאמורות לטפל בבעיה ובנוסף שימוש בחנקן נוזלי עשוי להיות יעיל.

 

  • טיפול בלייזר: כשמדובר ביבלות מווירוס הפאפילומה, הטיפול המועדף הוא על ידי לייזר בשתי טכנולוגיות שונות - האחת על ידי צריבה ואידוי של הגידול היבלתי – פעולה זאת תתבצע בטכנולוגית 2CO לייזר, הדורשת הרדמה מקומית להורדת סף הכאב בעת הטיפול. השנייה - הסרת היבלת באמצעות טכנולוגיית ה-PDL. פעולה זו יכולה להתבצע ללא הרדמה וללא כאב, ותגרום להעלמות היבלת לאחר מספר טיפולים קצרים (עד 3 טיפולים). העלמת היבלת תתאפשר כתוצאה מפגיעה בכלי הדם מזינים את היבלת.

 

  • טיפול כירורגי: כאשר מדובר ביבלות המולוסקום, הטיפול המועדף להסרתן הוא כירורגי.

 

ייעץ בהכנת הכתבה: ד"ר אביקם הראל, מומחה ברפואת ילדים וברפואת עור

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אקנה. יצור יתר של חלב בבלוטות החלב שבזקיקי השערה בפנים
צילום: shutterstock
מומלצים