שתף קטע נבחר

חומה הוקמה בחופי ת"א: מתכוננים לסופת יום השישי

דריכות שיא לקראת הסופה הקצרה, שתביא עמה גשמים עזים, רוחות חזקות, גלי ענק ושלג כבד בחרמון. בחופי תל אביב בנו סוללות חול, באשקלון ניקו פסולת מקולטני ניקוז כדי למנוע הצפות נוספות. הרב הראשי התפלל באי בכינרת "תן טל ומטר לברכה על פני האדמה"

 

 

היא הולכת להיות קצרה, אבל לפי התחזית המעודכנת תכלול את כל המרכיבים שמגדירים "סערה חורפית": ברשויות המקומיות עורכים בסיוע גורמי החירום את ההכנות האחרונות לקראת מזג האוויר הסוער שצפוי להתרגש עלינו החל ממחר (יום ה') בערב ולאורך יום שישי כולו. אחרי כמה מערכות גשם מועטות באופן יחסי במשקעים, תכלול הסערה הקרובה גשמים עזים, רוחות עוצמתיות, גלים אדירים בחופי הים ושלג כבד בחרמון. בשבת המערכת החורפית תהיה כבר מאחורינו.

 

החשש הגדול, שעליו מתריעים החזאים, הוא מפני הצפות בערים. באשקלון, שהתמודדה במערכת הקודמת עם שורת מפגעים ובכללם הצפה בשכונה חדשה בעיר, מתכננים לפתוח ביום שישי "חדר מצב" על מנת לקלוט דיווחים בזמן אמת מהשטח. ראש העיר בפועל תומר גלאם כינס את גורמי המקצוע בעירייה ואת גורמי החירום העירוניים על רקע הצפי למזג אוויר קיצוני.

סוללת החול שהוקמה בחוף מציצים (צילום: עמית הובר) (צילום: עמית הובר)
סוללת החול שהוקמה בחוף מציצים(צילום: עמית הובר)

ההכנות באשקלון ()
ההכנות באשקלון


בעיר עוסקים בעבודות בהיקף נרחב לניקוי פסולת מקולטני ניקוז, גיזום וקשירת עצים מועדים, חיזוק עמודי שילוט ותאורה, הנחיית אבות הבית במוסדות החינוך, הרכבת צוותים לסיוע בנושאי תנועה וטיפול מקומי במקומות מועדים. מנהלי אגפים וצוותי אחזקה של העירייה יסתובבו ביום שישי בשטחי העיר ובמקביל תתבצע פריסת קב"טים ומנהלי גזרות, מערך הפיקוח יתוגבר ויינתן מענה לכל אירוע.

 

לדברי גלאם, "כינסתי את כל בעלי התפקידים הרלוונטיים בעירייה יחד עם גורמי חירום נוספים על מנת לעמוד מקרוב אחר ההיערכות העירונית, שנמצאת בשיאה, להחמרה במזג האוויר שצפוי להגיע לאזורנו בסוף השבוע הקרוב. אנחנו נוקטים פעילות מונעת בכל רחבי העיר ולאורך רצועת החוף. אנחנו ערוכים גם לקבל פניות בזמן אמת ולהעניק להן טיפול מיידי. זה גם המקום לפנות לתושבים להישמע להנחיות בכלי התקשורת ולהיערך כל אחד בביתו למזג האוויר".

 

המנהל לשירותי חירום במשרד הביטחון העביר לכל המנכ"לים והקב"טים ברשויות המקומיות התראה לקראת "מזג אוויר קיצון" בסוף השבוע. בהתראה צוין בין היתר כי "השירות המטאורולוגי בתיאום עם משטרת ישראל מתריע על צפי של החמרה צפויה במזג האוויר. נא לרענן את הנהלים וסדר הפעולות להיערכות לחופש בדגש על מזג אוויר קיצון".

 

בינתיים, בראשון לציון קרס היום עץ על רכב ברחוב עין הקורא במרכז העיר, בין שני הצירים הראשיים: הרצל וז'בוטינסקי. לא היו נפגעים.

העץ שקרס בראשון לציון (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
העץ שקרס בראשון לציון(צילום: יואב זיתון)

בתל אביב-יפו נערכה העירייה גם בקו החוף עם בניית סוללות חול במטרה למנוע את עליית מי הים והגלים ובכך להביא לנזקים במבני החוף והטיילת. כמדי שנה העניקה העירייה עדיפות עליונה למניעת הצפות מי גשמים. לצורך כל בוצע ניקיון של הקולטנים ומערכת הביוב בכל רחבי העיר, נבדקו מערכות התיעול העירוניות והוצבו ביוביות (מכליות לשאיבת מי גשמים) ומשאבות במקומות המועדים להצפה. לצד צעדים אלו, תוגבר מערך צוותי הכוננות הכולל נציגי מוקד 106, מהנדסים, טכנאים, עובדי האגף לשיפור פני העיר, עובדי אגף התברואה, פיקוח, סל"ע, עובדים סוציאליים ועובדי שטח רבים נוספים.

 

בנוסף מתגברת העירייה את מערך הרווחה ונערכת למתן מענה לדרי הרחוב בימי הסערה הצפויים. ניידת היחידה לטיפול בדרי רחוב פועלת בכוחות מתוגברים ויוצאת בכל שעות היום והלילה לשטח, מצוידת בשתייה חמה ובשמיכות, במטרה לאתר מחוסרי בית ולסייע להם.

סוללות חול בחוף מציצים בתל אביב (צילום: עמית הובר) (צילום: עמית הובר)
סוללות חול בחוף מציצים בתל אביב(צילום: עמית הובר)

בשנים האחרונות בוצע שיקום מסיבי של מערכות הניקוז והביוב בעיר, בדגש על שכונות דרום העיר ויפו, בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. תשתיות מחודשות אלה הביאו לפתרון בעיית ההצפות שמהן סבלו השכונות כמעט מדי חורף. בשכונת הארגזים, המיועדת לפינוי בינוי, פורסת העירייה בימים גשומים צוותים עם משאבות לשאיבה של מי גשם ממקומות נמוכים.

 

בשכונת ידידיה הטתה רשות הניקוז את נחל כופר מחוץ לשכונה. כמו כן, לפני תחילת החורף בוצעו עבודות לניקוי נחל איילון ונחל כופר והכנת אפיק נחל הירקון לחורף. עם זאת חשוב לציין כי לא ניתן למנוע באופן מוחלט את ההצפות ולא קיימת מערכת ניקוז שמסוגלת לאפשר פתרון לכמויות גשם רבות מאוד בזמן קצר.

 

העירייה קוראת לציבור להיערך לרוחות חזקות, לאבטח במרפסות ציוד שעלול לעוף ולשים לב במידה ועל הגגות ישנה פסולת או חפצים העלולים לגרום לנזקים. מומלץ לחזק גדרות רופפות ולהשתדל שלא להוציא אל מחוץ לחצרות גזם וענפי עצים, לא להתקרב לאזור הטיילת וחוף הים בשעת הסערה. יודגש כי הרחצה בחופי הים כאשר שירותי ההצלה לא פועלים אסורה.

 

בתוך זמן קצר: 230 בורות בכביש 85

גם בחברת נתיבי ישראל נערכים לסערה. הצוותים האחראים על הכבישים נכנסו לכוננות, אולם יצוין כי עבודות ההיערכות לחורף החלו כבר לפני חצי שנה. במסגרת ההיערכות כלל תעלות הניקוז נוקו, נגזמה צמחייה אשר עלולה ליפול על הכביש בשעת סופה ובוצעה צביעה מחדש של כבישים כדי להבטיח נסיעה בטוחה.

 

החברה ערוכה בכוחות מעובים של צוותים וכלים הנדסיים על מנת לתת מענה לתרחישים שעלולה להציב המערכה החורפית החזקה. במערכת הקודמת סבל בעיקר אזור הצפון: בכביש 85, לדוגמה, נפערו תוך זמן קצר קרוב ל-230 בורות. מיכאל רסקין, מנהל מרחב צפון בחטיבת האחזקה בנתיבי ישראל, אמר כי "הבעיה לא בהפרש הטמפרטורות באספלט אלא בכמויות המשאיות שנעות על הכבישים. כדי לקבל רווחים נוספים כמעט כל בעל משאית משתדל להעמיס יותר כדי לעשות פחות הובלות. כתוצאה מכך נפערים בורות בכביש".

 

הוא הוסיף כי "בדרום הבעיה היא שיש שיטפון שבא באופן פתאומי אבל נמשך זמן קצר. זה לא כמו בצפון שבחודש ינואר אשתקד היו רק יומיים בלי גשם. אתה סותם בור והוא נפתח מחדש".

ועד הסערה, שקיעה בבאר שבע (צילום: רודי יעקובי) (צילום: רודי יעקובי)
ועד הסערה, שקיעה בבאר שבע(צילום: רודי יעקובי)

וגם בירושלים (צילום: ענבר שוב-עמי) (צילום: ענבר שוב-עמי)
וגם בירושלים(צילום: ענבר שוב-עמי)

אלון יעקב, סגן מנהל חטיבת האחזקה בנתיבי ישראל, ציין כי "החורף עושה נזקים בכמה מישורים. באספלט עצמו זה יכול להתבטא בנימים, חריצים על הכביש. זרימת המים יוצרת אותם מחדש או שמחמירה תופעות קיימות. כמו כן, זרימה חריגה של מים יכולה להשפיע על מערכת הניקוז. היא יכולה לשבור אותה, לשנות שיפועים, לפגוע בה".

 

יעקב אמר עוד כי "אנחנו מתחזקים מעל 8,000 ק"מ כביש, ויש גילים לכביש. לכן יש תופעה של בורות, שלאו דווקא נוצרים בגלל איכות הכביש. הגשם בא ומחריף את המצב". בנוגע לאזורים המועדים לפורענות ציין יעקב כי "אזור הצפון בעייתי בגלל השיפועים. גם כביש 90 באזור ים המלח הוא בעייתי, בגלל האדמה שלא סופגת את המים. כביש מספר 2, שבו נפח התנועה גדול, הוא אזור שבו אנחנו לא יכולים לסבול תקלות ואנחנו יודעים להגיב".

 

במקביל מתחדשות התפילות לגשמים: לאחר העצרת המתוקשרת ברחבת הכותל המערבי, שהוכתרה על ידי שר החקלאות אורי אריאל והרבנים כמוצלחת, ערך היום הרב הראשי דוד לאו טקס נוסף בעקבות הבצורת - הפעם באתר סמלי במיוחד. בצעד שהזכיר את הסיפור התלמודי המפורסם על חוני המעגל, התייצב הרב באי שנוצר בדרום הכינרת בעקבות ירידת מפלס המים, והתפלל: תֵּן טַל וּמָטָר לִבְרָכָה עַל פְנֵי הָאֲדָמָה".

 

לאו הגיע לנקודה שמול קיבוץ מעגן באמצעות סירה, יחד עם ראש המועצה האזורית עמק הירדן עידן גרינבאום, רב המועצה שלמה דידי ורבנים נוספים מהאזור. בתפילה השתתפו גם חקלאים רבים, חברי הקיבוצים הסמוכים, ותלמידי בתי הספר מהאזור, שעמדו על שפת הכינרת הסמוכה - מרחק של כמה עשרות מטרים מהאי.

 

"בשבוע שעבר, ביום חמישי, עמדנו אלפי אנשים ליד הכותל המערבי - ונענינו", אמר הרב הראשי, "הייתה רווחה, היה בתחילת השבוע גשום ואנחנו מייחלים ומתפללים להמשך". לאו קרא לציבור להתאחד כסגולה לגשמים: "כשנמצאים בידידות וברעות אחד עם השני, קהלים שונים זה עם זה - בדרך הזו אלוקים שומע תפילה ומוריד גשם. בואו ניקח את המסר הזה איתנו ונזכור אותו, בואו נקבל עלינו לדבר אחד עם השני ולהפסיק לדבר אחד על השני. עם אחד אנחנו וכינרת אחת לכולנו".

"אלוקים שומע תפילה ומוריד גשם". הרב לאו עם שאר המתפללים בכינרת ()
"אלוקים שומע תפילה ומוריד גשם". הרב לאו עם שאר המתפללים בכינרת


שר החקלאות אריאל אמר אתמול כי הוא משוכנע שהאחדות בתפילה ביום חמישי היא שהביאה את גשמי הברכה שירדו מאז ברחבי הארץ. השר הדגיש כי "אף אחד לא באמת יודע למה זה, והקדוש ברוך-הוא לא עובד אצלנו", אבל הוא עצמו מאמין שכמות המשקעים המרשימה בימים האחרונים איננה מקרית. "זה בזכות התפילות של כולנו - בכותל, בבית הכנסת או בכל מקום אחר, בפה או בלב, עם כיפה או בלי כיפה".

 

"אין לי ביקורת על המלעיגים", אמר אריאל על אלה שלעגו לו כי הוא מתפלל לשמיים וסומך על הנס במקום לפעול כשר - ובהם יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד. "אני רק מצטער שהם לא מבינים ולא למדו מספיק יהדות. זו שנת בצורת חמישית, ואני מקווה שלא יהיה עוד צורך בתפילות נוספות".

 

גם הרב הראשי לאו דחה את הביקורת על אריאל, ובכינוס רבני התפוצות שנערך בירושלים אמר: "אפילו מלך מרוקו מבין שזה יכול להועיל לו, וביקש מרבנים במדינתו להתפלל. רק כאן (בישראל) מגיעים הרבנות הראשית ושר החקלאות ופונים לקדוש ברוך-הוא – ואיזה ארס ולעג מושלך כלפיהם. פתאום כולם נותנים לשר עצות איך להביא עוד מים למדינה, איך להוריד גשם".

 

המערכת הסוערת משפיעה גם על מרתון טבריה, שהיה אמור להתקיים סביב הכינרת ביום שישי הקרוב. בעקבות הסערה החליטו מארגני המרוץ לדחות את המרתון ליום ראשון.

 

הנחיות לאוכלוסיות מועדות  

לקראת מזג האוויר הסוער קרא משרד הבריאות לאוכלוסיות הקשישים ולהורים לתינוקות ולילדים לנקוט כמה פעולות חשובות לצמצום נזקי הקור. עוד נמסר כי יש לשמור על קשר עם קשישים שמתגוררים בגפם ולדאוג לביקורים של בני משפחה, חברים או שכנים.

 

אלה הפעולות שעליהן ממליץ משרד הבריאות כדי למנוע נזקי קור:

יש לחמם את הבית בטמפרטורה קבועה של 24 מעלות בקירוב, שאינה פחותה מ-21 מעלות. מומלץ להיעזר במד חום למדידת טמפרטורת החדר.

 

יש לדאוג ללחות האוויר בחדר. כדי להימנע מאוויר יבש ניתן להשתמש במכשיר אדים.

 

יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית (חלונות, דלתות וכו').

 

יש לבדוק את בטיחות התנורים בדירה - ולשם כך להסתייע בבני משפחה ובאנשי מקצוע.

 

יש לעקוב אחר תחזית מזג האוויר ולהיערך בהתאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית הובר
סוללת העפר
צילום: עמית הובר
מומלצים