שתף קטע נבחר

הסבא-רבא נלחם, הנין מצא את כדורי הרובה

100 שנים אחרי קרב בשומרון במהלך מלחמת העולם הראשונה, רותם טנא בן ה-9 גילה כדורי רובה ששימשו את הטורקים. כאשר סיפר על כך להוריו, הם אמרו לו שהסבא-רבא שלו היה בצבא הטורקי: "גיליתי חלק מההיסטוריה המשפחתית"

 

צירוף מקרים יוצא דופן: 100 שנים אחרי אחד הקרבות האחרונים בשומרון בין האנגלים לטורקים במלחמת העולם הראשונה, חשפו ילדים בכיתה ד' שהיו בפעילות כיתתית חמישה כדורי רובה טורקיים מתקופת המלחמה. עבור אחד הילדים, הגילוי היה משמעותי במיוחד.

 

הילדים, רותם טנא וליהי דרורי, גילו את הכדורים ההיסטוריים בחפירה אחת בלבד, ומאוחר יותר נחשפו במקום עוד שלושה כדורי רובה מאותו סוג. כשחזר רותם בן ה-9 הביתה בסיומה של הפעילות הכיתתית, סיפר להוריו מה הוא מצא. ההורים גילו לו כי סבא-רבא שלו, מצליח זאבי, היה בעצמו חייל בצבא הטורקי. עבור רותם ההתרגשות הייתה כפולה - לא רק שהוא הצליח לחשוף ממצא ארכיאולוגי בעל ערך, הוא גם גילה חלק מההיסטוריה המשפחתית שלו.

רותם טנא עם הארכיאולוג אחיה כהן תבור (צילום: מועצה אזורית שומרון) (צילום: מועצה אזורית שומרון)
רותם טנא עם הארכיאולוג אחיה כהן תבור(צילום: מועצה אזורית שומרון)

מצליח זאבי, הסבא-רבא שנלחם בשורות הצבא הטורקי (צילום: מועצה אזורית שומרון) (צילום: מועצה אזורית שומרון)
מצליח זאבי, הסבא-רבא שנלחם בשורות הצבא הטורקי(צילום: מועצה אזורית שומרון)

קליעי הרובה שנמצאו בחפירות (צילום: מועצה אזורית שומרון) (צילום: מועצה אזורית שומרון)
קליעי הרובה שנמצאו בחפירות(צילום: מועצה אזורית שומרון)

"החלום שלי הוא להיות ארכיאולוג ולגלות עוד חלקים בהיסטוריה של מדינת ישראל", סיפר רותם בהתלהבות.

 

"הקרבות בין הבריטים והטורקים באזור התרחשו ב-1918 ונמשכו שנה", סיפר ההיסטוריון חגי הוברמן. "הכוחות הטורקיים התייצבו לאורך קו החזית שזכה לכינוי 'קו העוג'ות', על שם שני נחלים שנקראו עוג'ה ועברו באזור".

 

התלמידים שהשתתפו בפעילות חשפו גם ממצאים מתקופת התלמוד, כמו מטבעות וכמויות אדירות של פסיפס. הממצאים נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות משותפות של ילדי בית הספר "בנציון נתניהו" בברקן יחד עם אוניברסיטת אריאל, כחלק ממיזם שבו שותפים אגף החינוך במועצה האזורית שומרון וחברת "דגש ארכיאולוגיה תיירותית".

 

ראש מועצת שומרון, יוסי דגן, שיבח את התלמידים ואמר: "השומרון עשיר בהיסטוריה, וזו הוכחה נוספת לכמה עוד ניתן לחפור וללמוד על ההיסטוריה של הבית שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מועצה אזורית שומרון
רותם טנא עם אחד הכדורים שמצא
צילום: מועצה אזורית שומרון
מומלצים