שתף קטע נבחר

המרי באיראן דועך, אבל קיים: "כועסים על המשטר"

על אף שאין הוכחות מוחשיות בשטח להצהרת של מפקד משמרות המהפכה כי המשטר הצליח לדכא את ההפגנות ההמוניות נגד שלטון האייתולות, בשטח עדיין ישנם כיסי מחאה. "הבעיות הכלכליות לא ייעלמו עם או בלי הפגנה", אמר אחד המפגינים הצעירים

 

 

אחוז אבטלה גבוה שעומד על 12.7% ומוצרי צריכה בסיסיים זינקו ב-40 אחוזים בשנה האחרונה. נתונים אלה הוציאו המוני איראנים לרחובות. אתמול הודיע מפקד משמרות המהפכה עלי ג'עפרי כי המשטר הצליח לדכא את ההפגנות, אך למרות הירידה במספר המפגינים ברחובות, המוחים לא מתכוונים לוותר.

 

לפחות 21 מפגינים נהרגו, כך לפי הדיווחים ברפובליקה האיסלאמית, במהלך ימי ההפגנות נגד המשטר והעומדים בראשו, המנהיג העליון עלי חמינאי והנשיא חסן רוחאני, בגלל יוקר המחיה המקשה על האזרחים לחיות בתחושה של רוגע כלכלי.

 

ההפגנות באיראן: "מסתכלים בקנאה על החיים מחוץ למדינה" (צילום : AFP) (צילום : AFP)
ההפגנות באיראן: "מסתכלים בקנאה על החיים מחוץ למדינה"(צילום : AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מרבית המפגינים היו צעירים שדורשים עוד פתרונות תעסוקה לאחוז האבטלה הגואה. אחד מהם מוחטבה, בן ה-33 שאמר לרשת CNN: "צעירים רבים רוצים סגנון חיים שקיים באזורים העשירים באיראן ומסתכלים בקנאה על החיים מחוץ למדינה. הרשתות החברתיות חשפו אותנו לחיים הטובים שנמצאים מחוץ להישג ידינו. הגיוני שצעירים יכעסו שיש אנשים שחיים בעושר ויש רבים שלא".

 

הבוקר (ה') עלה באיראן ומבחן המילים אם המרי אכן דוכא יבוא לידי ביטוי בשטח. ההפגנות אתמול התאפיינו בעיקר במחאה שנועדה לתמוך במשטר האייתולות.  

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום : AFP) (צילום : AFP)
(צילום : AFP)

 

זוכת פרס נובל לשלום, האיראנית שירין עבאדי, הפצירה באזרחי הרפובליקה האיסלאמית שלא לוותר ולהמשיך ולהתנגד להתנהלות השלטון. "אם השלטון לא מקשיב במשך 38 שנה ולא מבצע את תפקידו, זה התפקיד שלכם להתעלם מקריאותיו ולהשמיע קול", אמרה עבאדי שמתגוררת בלונדון. "אני קוראת לכם להפסיק לשלם חשבונות, לא לשם מסים ולהוציא את כל כספכם מהבנקים. הממשלה תהיה מחויבת להפסיק את האלימות וליישם את דרישות העם".

 

אתמול הזהיר נשיא צרפת עמנואל מקרון מהתבטאויות ישראל, ארה"ב וסעודיה בנוגע למהומות באיראן. מקרון אמר שהדברים שנאמרים עלולים להוביל למלחמה, והדגיש שחשוב מאוד להמשיך לקיים את הדיאלוג עם איראן. "הקו הרשמי של ארה"ב, ישראל וסעודיה, שהן בעלות ברית שלנו במובנים רבים, הוא כמעט זה שיוביל אותנו למלחמה", אמר מקרון. "בשביל חלק מדובר באסטרטגיה מכוונת".

 

 (צילום : AFP) (צילום : AFP)
(צילום : AFP)

 (צילום : EPA) (צילום : EPA)
(צילום : EPA)

במדינות שאותן הזהיר מקרון הביעו בימים האחרונים תמיכה בהפגנות הגדולות באיראן, הגדולות משנת 2009, וקראו להחלפת המשטר. "כל הכבוד לאנשי איראן שמנסים להפיל את השלטון המושחת שלהם", צייץ אחר הצהריים בטוויטר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. "אתם תראו את התמיכה הגדולה של ארה"ב בזמן המתאים".

 

 

עמדת המשטר באיראן היא שמדינות זרות עומדות מאחורי ההפגנות, מממנות את המחאה ומעניקות נשק וכסף למפגינים - וגם משתמשות בסוכני מודיעין. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו דחה השבוע את הטענה האיראנית ואמר: "לא רק שזה שקר. זה נלעג. שלא כמו רוחאני, אני לא אעליב את העם האיראני. מגיע להם יותר", אמר.

 

אתמול, במהלך הפגנות של תומכי השלטון ברפובליקה האיסלאמית, קראו המפגינים בגנות ישראל, ארה"ב ובריטניה. "מוות לשכירי החרב האמריקנים", קראו המפגינים בעיר קום, ודרשו "להוציא להורג את המתפרעים". אלפים יצאו היום לרחובות בכמה מוקדים באיראן, והניפו תמונות של המנהיג העליון עלי חמינאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ההפגנות באיראן, אתמול
צילום: AFP
מומלצים