שתף קטע נבחר

המובילאיי של הנשרים: הפתרון שימנע מבעלי כנף להיפגע מטורבינות רוח

כבר די ברור שאנרגיית רוח היא אחד הדברים הבאים בתחום החשמל. אבל אחת הדאגות המרכזיות היא החשש מפגיעה בבעלי כנף בכלל ובציפורים נדירות בפרט. אז הכירו את הפתרונות שהופכים את טורבינות הרוח לידידותיות לסביבה והוא ייושם בחוות הטורבינות שתספק חשמל ל-60 אלף בתים בצפון

בשיתוף אנרגיית רוח ישראלית

 

ברחבי העולם משתמשים יותר ויותר באנרגיית רוח. מנתונים מעודכנים לערב חג המולד האחרון עולה, כי באנגליה כמעט 30% מהחשמל מופק באמצעות אנרגיית רוח, בגרמניה 71% ובדנמרק מדובר על 98% מייצור החשמל. לעומת זאת, בישראל היקף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות עומד על 2.5% בלבד, מתוכם פחות ממחצית האחוז מאנרגיית רוח. התוצאה: בשנת 2018, מדינת ישראל עדיין שורפת כמויות אדירות של פחם לייצור חשמל ולא מנצלת בצורה מיטבית את משאבי הטבע המתחדשים - שמש ורוח.

 

המתנגדים להקמת טורבינות רוח בישראל, שייצרו חשמל ירוק שלא יגרום לזיהום אוויר, טוענים כי הלהבים הענקיים עלולים לפגוע בציפורים. אבל, כך מסתבר, מאז הקמתן של הטורבינות הראשונות בישראל לפני יותר משני עשורים הצטבר בעולם ידע נרחב בתחום ופותחו דרכי פעולה וטכנולוגיות המצמצמות את ממדי הפגיעה בצורה כמעט מוחלטת.

 

 

כן, מסתבר שגם בתחום אנרגית הרוח משתמשים באמצעים טכנולוגיים על מנת למנוע תאונות: במקרה הזה, מכ"מים משוכללים הפועלים בעשרות חוות רוח ברחבי העולם ומצליחים למנוע התנגשות של בעלי כנף בלהבי הטורבינה.

 

מכ''ם זה ישולב בחוות הרוח הגדולה ביותר בישראל, במסגרת משטר הפעלה שיבטיח הגנה על אוכלוסיית בעלי הכנף באזור - ובהם הנשר המקראי. אם קראתם את השורות האחרונות וחשבתם על מובילאיי, אתם צודקים, הדמיון בהחלט קיים.

 

חשמל מאנרגיית רוח ל-60 אלף בתים

פרויקט "רוח בראשית" ברמת הגולן, המשותף למספר ישובים וחברות פרטיות נמצא בימים אלה בשלבי תכנון ואישור מתקדמים. "מדובר בפרויקט ייצור החשמל הנקי הגדול בישראל: 42 טורבינות רוח גדולות בהיקף ייצור של מעל 3 מגוואט כל אחת. טורבינות הרוח יספקו ייצור חשמל נקי ב- 100% ללא שימוש בדלקים מזהמים ויספקו לכ-60 אלף משקי בית בצפון הארץ חשמל נקי, ללא זיהום אויר ופליטות גזי חממה, וכל זאת תוך חסכון כלכלי משמעותי למשק על ידי חסכון בעלויות תחלואה וחיסכון ברכישת דלקים", אומר מירון קר, סמנכ''ל פיתוח פרויקטים באנלייט.

 

חשמל ירוק, בלי זיהום אוויר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשמל ירוק, בלי זיהום אוויר(צילום: shutterstock)

 

בפרויקט יוטמע פתרון טכנולוגי אשר ימנע פגיעה בנשרים, רחמים ובעלי כנף נוספים. באמצעות הפתרון המבוסס על שילוב של מכ"ם ייעודי לגילוי ציפורים וצפרים מומחים, יתאפשר גילוי מוקדם של בעלי הכנף המתקרבים לחוות טורבינות הרוח ותבוצע עצירה זמנית של סיבוב להבי הטורבינות עד ליציאת העופות מאזור החווה.

 

אז נכון שישראל ידועה בתור "אומת הסטארט-אפ", אבל הקרדיט לפתרון הטכנולוגי הזה הפעם, דווקא לא מגיע לנו. "מכ"מים מעין אלה פועלים בהצלחה ברחבי בעולם והניסיון החיובי שנצבר בשימוש בהם מנחה את תכנון הפעילות בחווה. בנוסף למכ"מ ולצפרים, כל קווי החשמל באתר יוטמנו מתחת לקרקע ויבוצע ניטור וסילוק של פגרים באזור החווה המושכים נשרים", הוסיף קר.

 

"פתרון שיהיה יעיל גם בגולן"

הפתרון הטכנולוגי יתוכנן ויוטמע על ידי חברת "סטריקס" הבינלאומית, שהצליחה בשמונה השנים האחרונות לצמצם מאוד את הפגיעה בנשרים ובבעלי כנף אחרים בסיכון במספר אתרים רגישים ברחבי העולם. מנכ"ל סטריקס מיגל רפאס ביקר לאחרונה בישראל ואמר כי "לאחר בדיקה מעמיקה של אזור רמת הגולן, מצאנו כי מאפייני הפעילות של בעלי הכנף באזור ושילוב של הטכנולוגיה המתקדמת שלנו מתאימים ויהיו יעילים ליישום בחוות רוח בראשית כפי שהם יעילים בחוות הרוח שאנו מלווים בפורטוגל ובמצרים".

 

והנה כמה דוגמאות: בפורטוגל הוקמה לפני שמונה שנים חוות Barao Sao Joao הכוללת 25 טורבינות. באזור הוגדרו כ-36 מינים של בעלי כנף בסיכון ומוערך כי מדי שנה ישנם 35,000 מעברים של זנים רגישים באזור החווה מתוכם אלפי נשרים. מאז הקמתה ועד היום, אומרים בחברה, לא נרשמה תמותה של זן רגיש מהמינים שהוגדרו.

 

במצרים, באתר ששמו ג'בל א-זית, פועלת כבר משנת 2015 חווה הכוללת 100 טורבינות. אזור החווה סמוך לנתיב נדידה מרכזי והוגדרו כ 34 מינים של בעלי כנף רגישים. כמו כן, נרשמו בסך הכל 390,000 מעברים של זנים רגישים באזור החווה בעונת האביב בלבד ובכל זאת, גם באתר זה הוכתרה פעילות משטר ההפעלה בהצלחה יתרה ללא תמותה.

 

בירדן הופעלה לפני שנתיים חוות הרוח "טפילה" במימון הבנק העולמי. החווה כוללת 37 טורבינות והיא חלק ממתחם גדול שיכלול בעתיד מעל 100 טורבינות. החווה הוקמה באזור הדרום מזרחי של ים המלח, אזור רגיש לבעלי כנף הכולל מינים מקומיים, קרוב לציר הנדידה בערבה וצמוד לשמורת הטבע הגדולה בירדן - "דנה" שמשתרעת על פני 300 קמ"ר. בחווה נצפו מינים רגישים של עופות נודדים ומקומיים, נשרים מקראיים (גם נשרים מישראל מגיעים לאזור החווה מדי פעם), רחמים, עיטי שמש ועוד. מתוך 13 מינים של עופות בסיכון וסכנת הכחדה, לא נרשמה תמותה כלל.

 

הלהבים יפסיקו לפעול אם ציפור תתקרב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הלהבים יפסיקו לפעול אם ציפור תתקרב(צילום: shutterstock)

 

"אצלנו בארץ, תוקם חוות הרוח שתהיה רחוקה מאוד מיישובים", אומר קר, "מעל 2.5 ק"מ מהיישוב הקרוב ביותר ופי חמישה ממרחק המינימום שנקבע בארץ. כמו כן, ההשקעה בפרויקט תסתכם בכמיליארד שקלים ואנו מעריכים את התועלות למשק כמו מניעת תחלואה מזיהום אוויר, חיסכון בשימוש בדלקים מזהמים והשקעה בתשתיות, במעל 2 מיליארד שקלים לאורך חיי הפרויקט".

 

כך זה עובד

אז ככה - מדובר למעשה בניטור המשלב אמצעים טכנולוגיים מתקדמים בנוסף לניטור אנושי של תצפיתן מומחה. מכ"מ ייעודי לגילוי ציפורים המוצב באזור חוות הרוח מאתר ממרחק את הכיוון ממנו מגיעים בעלי הכנף. יכולתו הטכנולוגית המתקדמת של המכ"מ מאפשרת למשל זיהוי של נשר ממרחק של כ-10 ק"מ. אז, המכ"מ שולח אותות ליחידת בקרה ולצפר המצוי בשטח ואלה יכולים לעצור סיבוב טורבינה בתוך כ-15 שניות, היישר ממסך המחשב או הסמארטפון. בחווה ימוקם צפר תורן בכל שעות היום שהן שעות פעילות הנשרים והרחמים (שלא פעילים בלילה). תפקיד הצפר הוא לקלוט את ההתראות מכל אמצעי הניטור ובמקביל לבצע תצפית ולזהות מעוף המתקרב לחווה.

 

חשמל ירוק למען הסביבה ולמען כולנו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשמל ירוק למען הסביבה ולמען כולנו(צילום: shutterstock)

 

"פרוייקט בראשית מקודם במסגרת החלטות ויעדי הממשלה להפחתת פליטות גזי חממה ומזהמים ומהווה יותר מ-20% מיעדי הממשלה לייצור חשמל באמצעות אנרגית רוח", מסביר קר, "הפרויקט יוקם בשיתוף עם שמונה יישובים בגולן על הקרקעות החקלאיות שלהם בצורה שלא תפריע להמשך הפעילות החקלאית באותם שטחים. ייצור חשמל מרוח הוא חסכוני ויעיל, לא צורך כמעט בקרקע ואין צורך בשימוש במים שכ"כ חסרים היום בגולן".

 

בעולם כבר הוכח כי באמצעות תכנון נכון ושילוב אמצעים מתאימים ניתן לייצר אנרגיה נקייה ללא פגיעה בבעלי כנף. אפילו האגודה המלכותית להגנה על ציפורים בבריטניה (RSPB) התקינה בשנה שעברה טורבינת רוח ענקית במטה שלה. קר מסכם ואומר כי "בסופו של דבר אנחנו רואים שבכל העולם, כולל אצל שכנינו, ניתן באמצעות פתרונות פשוטים לייצר אנרגיה נקייה לחלוטין ללא פגיעה בבעל כנף".

 

בשיתוף אנרגיית רוח ישראלית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוות טוברינות רוח
צילום: shutterstock
מומלצים