שתף קטע נבחר

רופא עיניים חויב לחזור לשירות חובה: "אני לא משתמט"

א' למד רפואה במסלול עתודה צה"לי. בשנה השלישית לשירות התלונן על בעיות רפואיות וקיבל פטור. בצבא גילו כי החל לעבוד כמתמחה עיניים באיכילוב, ונקבע לו גיוס מחדש. הרופא עתר לבג"ץ, אך נדחה. הרופא ממשיך במאבקו: "לא נסעתי לשחק בתאילנד, אנשים יתעוורו אם אעזוב"

 

הרופא ()
הרופא
בג"ץ אילץ רופא שלמד על חשבון הצבא לחזור לשירות צבאי והאשימו ב"חוסר ניקיון כפיים, היתממות והתחכמות": שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, שעמד בראש הרכב לצד השופטים אורי שוהם ויוסף אלרון, דחה לאחרונה את עתירתו של ד"ר א' (31), רופא מתמחה מבית החולים איכילוב, וקבע כי עליו להתייצב להשלמת שירות החובה.

 

בית המשפט העליון ידון בקרוב בבקשתו של א' לדיון נוסף, וגם ועדת ערר במשרד הביטחון תתכנס לדון בעניינו, כנראה כבר בשבוע הבא. ההחלטה החריגה של בג"ץ פותחת צוהר משפטי לצה"ל לזמן למעשה כל אזרח, בכל גיל, שלא סיים את שירותו הצבאי מטעמים רפואיים - להשלים את תקופת השירות.

 

א' למד רפואה במסלול עתודה צה"לי והחל לפני כשלוש שנים את שירות החובה שלו כרופא. במהלך שנת השירות השלישית שלו הוא התלונן על בעיות רפואיות, ובהתאם לכך קבעה לו ועדה רפואית פרופיל נמוך שפטר אותו מהמשך שירות. הוא שוחרר אפוא מצה"ל בתחילת 2015, אך כעבור כמה חודשים גילו בצבא שהחל לעבוד כמתמחה בבית החולים בתל אביב.

 

לקראת סוף אותה השנה קראו בצבא לא' להתייצב בשנית לוועדה הרפואית בצה"ל. הוועדה בדקה אותו וקבעה שהוא יכול לחזור לשירות צבאי בפרופיל נמוך. לאחר דין ודברים עם המערכת הצבאית נקבע לו תאריך גיוס מחדש: נובמבר 2017. עוד נקבע שעליו להשלים חלק קטן מיתרת שירות החובה שלו ובעיקר את שתי שנות שירות הקבע שעליהן התחייב בתחילת דרכו כעתודאי.

"בין הרופא לצבא נכרת הסכם". השופט סולברג (צילום: אתר בתי המשפט) (צילום: אתר בתי המשפט)
"בין הרופא לצבא נכרת הסכם". השופט סולברג(צילום: אתר בתי המשפט)

הרופא הצעיר דרש לבטל את הדרישה להתייצב לשירות. כמו כן הוא הגיש בקשות לבג"ץ להוצאת צו ביניים שימנע את גיוסו, אך בקשות אלו נדחו. לפני כחודשיים החליט שלא להתייצב מחדש בבקו"ם - בניגוד לנאמר בצו הגיוס. "דומה שהוא פועל כמרוויח זמן עד שיינתן לו מענה ויש בכך מידה של היתממות והתחכמות", כתב השופט סולברג בהחלטתו. הרופא טען שמבחינת החוק אין לקרוא לו יותר לשירות חובה מפאת גילו המתקדם יחסית, אך בצה"ל טענו כי מגבלת הגיל בחוק מתייחסת למי שטרם גויס, והרופא כבר החל למעשה את שירות החובה שלו, כך שיש להתייחס לחוק לפי המועד שבו החל השירות ולא לפי גילו במצב הנוכחי.

 

הרופא טען כי רשויות הצבא לא נהגו בו בתום לב מאחר שלא קראו לו להתייצב בשירות הקבע לאחר ששחררו אותו מהצבא, ולכן ההתחייבות שלו לשירות הקבע פקעה כליל. גם טענה זו נדחתה על ידי בית המשפט: "בין הרופא לצבא נכרת הסכם, לפיו הצבא מימן את לימודי הרפואה שלו, ובתמורה הוא התחייב לתרום מזמנו ומפירות לימודיו לצבא. החלק הראשון בהסכם קוים במלואו ואילו החלק השני לא הושלם".

 

כאמור, החלטת השופט סולברג עשויה להיות מרחיקת לכת בשל ההצלחה היתרה של צה"ל במאבק המשפטי ברופא: למעשה, לפי ההחלטה כל אזרח בשנות ה-30, ה-40 או ה-50 לחייו, ששירות החובה שלו לא הושלם ל-32 חודשים או לשלוש שנים כמחויב בחוק מסיבות בריאותיות (פציעה/מחלה), ייקרא להשלמת תקופת השירות אם יתברר בצה"ל כי החלים בחלוף השנים והוא כשיר לשירות. התקדים הוא כמובן תיאורטי, ולא צפוי שכעת צה"ל יזמן להשלמת שירות כל אזרח שלא סיים את תקופת השירות המלאה, אך ההחלטה עשויה לסייע לצבא לעשות זאת במקרים עתידיים.

 

"לא נסעתי לשחק בתאילנד"

גרסת א', רופא עיניים, מלמדת כמה קפקאיות מלווה את הסאגה של צה"ל עם הרופא הצעיר. זה כשלושה שבועות, מאז פסיקת בג"ץ, הוא משמש כמעין רופא משפטי בלשכת הגיוס של תל השומר, לאחר שהתייצב בבקו"ם בגיל 31, אך עדיין טרם הוסדר מעמד הקבע שלו. "אין פה עניין של השתמטות כי כמתמחה ברפואה הציבורית אני נותן את כל החיים שלי תמורת הרבה פחות מאשר אם אשרת כרופא בקבע. יש פה אנשים שהם פנאטיים לגבי השירות שלי ומנסים לכפות עליי שירות. התחננתי לאורך כל הדרך שייתנו לי לשרת במילואים, הרי רופא עושה שירות ארוך במילואים, של יותר מחודש בשנה", אמר הרופא.

 

א' הוסיף: "צירפתי מכתבים ממנהלת המחלקה שלי באיכילוב שאומרים שאם אעזוב בהתראה כה קצרה אז אנשים ייפגעו בראייה שלהם ויתעוורו. זה לא עניין אף אחד בצבא. אין אף חייל שמחכה לי לטיפול, בניגוד לאיכילוב, בית חולים ציבורי עם עשרות חולים שאני יכול לבדוק ולטפל בהם בכל יום. אני עכשיו תקוע וזה דבר עצוב. צה"ל נהנה מפירות לימודיי, הייתי כמעט שלוש שנים רופא בפיקוד העורף ובחיל האוויר, הבאתי מרפאות להצטיינות, שירתּי בתנאים קשים, קיבלתי כרופא שכר של מאות שקלים בחודש מהצבא כחייל חובה. ברפואה הציבורית אני תורם הרבה יותר. לא נסעתי לשחק בתאילנד, סבלתי המון מבחינה רפואית".

עו"ד פסח ()
עו"ד פסח

לדבריו, לאחר ששוחרר בעקבות מחלתו, שזוהתה בשנת 2015, ובעקבות ההחמרה בה, נמסר לו גם בכתובים שהוא פטור משירות הקבע: "השופט סולברג פירש אחרת את חוק שירות החובה, שכן בחוק כתוב שניתן לקרוא לרופא להשלמת שירות אחרי גיל 30 אם הוא שירת פחות מ-26 חודשים ואני שירתי כמעט שלוש שנים. הפסיקה שלו שינתה את ההלכה. ניתן להחזיר כעת לשירות עשרות אלפי חיילים ששוחררו מסיבות רפואיות. זה לא צודק וסותר את החוק. ההחלטה מסכנת כל רופא שלא השלים 36 חודשי שירות חובה. בחוזה שלי צוין במפורש שאני מחויב לשרת בשנתיים קבע אלא אם כן אשוחרר קודם לכן בהתאם להוראות הפיקוד העליון, וכך היה איתי. הפטור שקיבלתי היה ביוזמת הצבא בחוזר שחוזה בוטל לא ניתן להחיותו מחדש".

 

פרקליטו של הרופא, עו"ד עידן פסח, אמר כי "עניינו של מרשנו הוא מקרה אחד מתוך שורה ארוכה של מקרים שבהם חיל הרפואה פועל בכל כוחו ותוך רמיסת זכויות הפרט על מנת לאכוף שירות צבאי אף במקום שבו החוק אינו מאפשר זאת. בכוונתנו להמשיך ולהיאבק בשם מרשנו ולטובת כלל הציבור נגד המדיניות הפסולה של חיל הרפואה ולדרוש את ביטול הזכות שהוענקה לצה"ל לחייב משוחררים משירות לשוב להשלמת שירות החובה אף בהיותם מעל גיל 30".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לאחרונה דחה בג״ץ עתירה שהגיש הקצין ואת הטענות שהעלה במסגרתה. כפי שנקבע על ידי בית המשפט, ההחלטה התקבלה כדין ובסמכות. הקצין למד רפואה כעתודאי, במימון צה"ל, והתגייס בתום לימודיו. בשנת 2015 קבעה ועדה רפואית שאינו יכול להמשיך לשרת, וניתן לו פטור.

לאחר מכן, התברר כי הקצין החל לעבוד כרופא בבית חולים אזרחי ומצליח לתפקד במסגרת זו. בעקבות זאת נבחן מצבו בשנית, ובשנת 2017 הוא נמצא כשיר לשירות כרופא בצה"ל. לפיכך, הוא נקרא לשוב ולהשלים את יתרת שירותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים