שתף קטע נבחר

חיים חדשים לבני נוער בפנימייה: "מקום לפרוח בו"

בכפר הנוער כנות מפעילים את הרפת בני נוער, שחלקם מצאו עצמם במצבים לא פשוטים בחיים, כמו גם מתחם שפתוח לקהל הרחב ואחראים לתפעולו ולתזרים הכספי. "בלי הכפר לא יודע איפה הייתי עכשיו", מספר יניב. תמר מוסיפה: "זה המקום שירים ילדים ממשפחות הרוסות"

 

"המקום הזה שינה לי את החיים. בלי הכפר אני לא יודע איפה הייתי עכשיו. אני לא רוצה להגיד איפה כל החברים שלי נמצאים ובמה הם מתעסקים" - במילים אלה מסביר יניב שולמן, תלמיד כיתה ט', את הבחירה להשאיר את המשפחה והחברים מאופקים מאחור, ולעבור כבר בכיתה ז' למסגרת של פנימייה בכפר הנוער כנות שליד גדרה.

 

בכפר הנוער מתחנכים 520 בני נוער בכיתות ז' עד י"ב, מהם 360 בתנאי פנימייה, שכוללת מלבד בית הספר גם מערך חוגים נרחב במגוון של כ-20 תחומים, בדגש על חקלאות. החניכים מפעילים בין היתר את הרפת בכפר, את האורווה - שבה הם לומדים רכיבה מקצועית על הסוסים שבהם הם מטפלים ואת "חוות החוויות" – שהיא מתחם של פינת חי, ג'ימוברי ופינות יצירה. האתר פתוח לקהל הרחב בשבתות ומנוהלת על ידי התלמידים עצמם כמיזם עסקי לכל דבר.

 

הכפר מציע לחניכים גם להתמקצע בתחומים כגון מוזיקה או כדורגל. בין היתר פועלת בכפר להקת זמר ומחול ייצוגית ומשחקות בו ארבע קבוצות כדורגל במסגרת הליגות השונות של ההתאחדות לכדורגל - שכולן מורכבות מחניכי הפנימייה.

לומדים רכיבה על סוסים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
לומדים רכיבה על סוסים(צילום: רועי עידן)

אחראים לחליבה ברפת ()
אחראים לחליבה ברפת

וגם לומדים מוזיקה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
וגם לומדים מוזיקה(צילום: רועי עידן)
 

"כשחניכים מגיעים אלינו הם באים כי הם צריכים הזדמנות", מסביר מנהל הפנימייה, אלי כהן. "כל אחד מגיע מהסיבה שלו, אבל מה שיושב בבסיס הוא שלא הצליחו לעבוד איתם במסגרות אחרות. אנחנו מעניקים להם מסגרת עם כמה מאפיינים מאוד בולטים, שהראשון שבהם הוא הקבלה. כל חניך שאנחנו מחליטים לקבל לפנימייה הופך להיות ילד שלנו ואנחנו אוהבים אותו ודואגים לכל מה שהוא צריך. מהר מאוד אנשים נעשים משוגעים על הילדים כי אנחנו מאמינים שכל אחד צריך שמישהו יהיה משוגע עליו".

 

אך לצד החום הרב והאווירה הביתית, אי אפשר להתעלם מכך שבכל זאת מדובר במסגרת שאחראית על החניכים 24 שעות ביממה, ומחייבת אותם ללוח זמנים קפדני שכולל אפילו מסדרים - לא משאת נפש של נער או נערה אופייניים.

 

"אנחנו חושבים שבעולם המודרני בן אדם צריך להיות מסוגל לעבוד במסגרות, על פי סדר", ממשיך כהן. "אחרת הוא לא יצליח וזה לא משנה כמה הוא חכם. וזה מה שאנחנו מספקים להם ודורשים מהם. אנחנו מתמודדים עם אתגרים שמתמודדים איתם בכל מסגרת חינוכית אחרת, אבל מה שמבדיל הוא דרך הטיפול שלנו. העובדה שהכללים שלנו מאוד ברורים ואנחנו לא מגמגמים מבהירה לחניכים מהר מאוד את המסגרת".

אפשר ליהנות גם מפעילות ג'ימבורי ופינת חי לילדים ()
אפשר ליהנות גם מפעילות ג'ימבורי ופינת חי לילדים
 

החיים אחרי ההחלטה לעזוב את הבית

בני הנוער בפנימייה מגיעים מרקעים שונים ומכל קצוות הארץ. בין אם גדלו בקיבוץ או בשכונת מצוקה, בין אם הם עולים חדשים או שנולדו בישראל - בכור ההיתוך של הפנימייה הם מתחילים מחדש במקום שבו בוחנים אותם על בסיס אישיותם וכישרונותיהם בלבד.

 

"הגעתי ממקום שבו האנשים הם פחות או יותר מאותו סוג, ופה אתה מכיר עולם אחר", מתארת תמר קרסק מהמושב יפית שבבקעת הירדן, תלמידת כיתה י"א בפנימייה. "בשנה הראשונה שלי, בכיתה ט', הייתי בחדר אחד עם נערות ממוצא רוסי, אמריקני ואתיופי – בנות של עולים חדשים. אתה נחשף להמון שוני. יש המון ילדים ממשפחות הרוסות שצריכים מקום שירים ויחזיק אותם".

 

תמר מספרת כי על אף שגדלה במשפחה חמה ותומכת, לא מצאה את מקומה במושב והחליטה כי פנימייה היא הפתרון. "התיכון שהייתי בו היה מאוד מרובע. או שהסתדרת בו או שנפלת ונהיית אומלל. ואני הייתי אומללה", היא מספרת. "לא הייתי מדברת הרבה, הייתי רבה המון עם כולם, מוציאה מורות מהכיתה בבכי. הממוצע שלי במתמטיקה היה 15".

תמר קרסק ()
תמר קרסק

הבחירה לעזוב את בית ההורים בגיל כ"כ צעיר אינה קלה עבור שני הצדדים, אך תמר אינה מתחרטת עליה לרגע. "אימא שלי בהתחלה מאוד התנגדה", אומרת תמר. "אבל בדיעבד היא מאושרת שמצאתי מקום שטוב לי בו ושאפשר לראות עליי שאני פורחת בו. נכון שיש רגעים שאין לי כוח להתעורר בשש בבוקר, למסדרים, לשיחת מועדון או לעבודה במשק אבל בסופו של דבר זו בחירה שלמה ומאוד נוח לי בתוך המסגרת. אחותי, שעכשיו בכיתה ח', מתכוונת להגיע לפה בעקבותיי, וזו הגאווה הכי גדולה שיכולה להיות".

מתגאה באחוזי גיוס גבוהים. מנהל הפנימייה אלי כהן (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מתגאה באחוזי גיוס גבוהים. מנהל הפנימייה אלי כהן(צילום: רועי עידן)

מנהל כפר הנוער חזי יוסף (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מנהל כפר הנוער חזי יוסף(צילום: רועי עידן)
 

כפר הנוער מתהדר בהישגים גבוהים מאוד הן בשיעור הזכאים לבגרות והן באחוזי הגיוס לצה"ל. כ-70% מהחניכים מסיימים את כיתה י"ב עם בגרות עיונית מלאה, ו-20% נוספים עם בגרות טכנולוגית. אך הנתון המרשים מכולם הוא שכבר ארבע שנים ברציפות שיעור הגיוס של חניכי הכפר לצה"ל עומד על 100%, כש-20% מהם אף מתנדבים לפני כן במסגרת מכינה קדם צבאית או שנת שירות.

 

"אנחנו מצליחים לקחת את החניך שמגיע לפנימייה ולשים אותו בלב המיינסטרים הישראלי", מתגאה מנהל כפר הנוער, ד"ר חזי יוסף. "הוא יעשה תעודת בגרות, צבא, אוניברסיטה ואחר כך יהיה אזרח פרודוקטיבי שמשלם מיסים. אנחנו לא רוצים שיגיע לכאן ילד ויגיד שיש לו תעודת מצוקאי. הקהילה שלנו לוקחת ילד מהבוקר ועד הערב ואחראית על כל ההתפתחות שלו. אנחנו מעבירים אותו מהר מאוד לחלק החזק של החיים".

 

ההסתגלות למעבר לפנימייה לא תמיד פשוטה, והחודשים הראשונים עשויים להיות קשים. "כשאתה מגיע אתה מקבל שוק של החיים", מתאר שולמן. "אתה לא רגיל למסגרת, אתה מתגעגע למשפחה ומאבד כמעט את כל החברים מהבית. אבל עכשיו אני מתחיל את השנה השלישית שלי פה והכי כיף לי בעולם במקום הזה", הוא מסכם.


פורסם לראשונה 08/01/2018 23:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים