שתף קטע נבחר

לקראת גירוש מבקשי המקלט: רשות ההגירה במבצע גיוס פקחים

על רקע מבצע "יציאה מרצון" לרואנדה ואוגנדה, יפורסמו החל ממחר מודעות דרושים במטרה כמעט להכפיל את כוח האדם ביחידה. זמן ההכשרה: כחודשיים. בכיר ברשות אוכלוסין על המגורשים: "נוודא ששלומם טוב במדינה השלישית"

 

ארכיון (צילום: חיים הורנשטיין) (צילום: חיים הורנשטיין)
ארכיון(צילום: חיים הורנשטיין)

פרסום ראשון: רשות האוכלוסין וההגירה תחל מחר (ב') בגיוס של 140 עובדים, בהם 100 פקחים, לצורך יישום התוכנית להוצאתם מישראל של מבקשי המקלט מאריתריאה וסודן: בשלב ראשון באמצעות "יציאה מרצון" לרואנדה ולאוגנדה, ולאחר מכן על ידי כליאה בבית הסוהר "סהרונים" או גירוש למדינות הללו.

 

על פי מודעות שהרשות תפרסם ממחר בעיתונות נדרש כוח אדם בשלושה סוגי תפקידים: 70 פקחי הגירה לביצוע משימות אכיפה נגד שוהים בלתי חוקיים; 30 פקחי הגירה לביצוע משימות במסגרת יישום הסדר "יציאה מרצון", ו-40 עובדים ליחידת ה-RSD שיעסקו בבחינת בקשות המקלט. כיום יש 120 פקחים שעוסקים באכיפה, חמישה פקחים שעוסקים ב"יציאה מרצון", ו-60 עובדים ביחידה לבקשות מקלט. בסך הכול, ל-185 העובדים יתווספו 140.

 

מדובר על תהליך גיוס שייארך שבועיים, ובסיומו יחלו העובדים החדשים בהכשרה עד לחודש מרס, שלאחריו עתיד מתקן "חולות" להיסגר ותחל אכיפה נגד מבקשי המקלט שיסרבו "לצאת מרצון". הפקחים יגויסו לשנתיים בעוד שהמתשאלים והמתחקרים ביחידת בקשות המקלט – לשנה אחת.



ראש מינהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין וההגירה, יוסי אדלשטיין, אמר ל-ynet שהגיוסים נועדו להשיג שלוש מטרות: "זה ידוע שנוצר עומס גדול מאוד על היחידה לבקשות מקלט ולכן בהבנה מול משרד האוצר קיבלנו תקציב לגייס כוח אדם איכותי כדי להתמודד עם בחינת הבקשות שהצטברו. בנוסף, אנחנו מגייסים עובדים שיתנו שירות איכותי ומיטבי לכל מי שיפנה אלינו במטרה לצאת מרצון – ויעסקו בין היתר בכל נושא הרישום, הוצאת הוויזות, תיאומי הטיסה, מתן ההטבות שמגיעות לעוזבים, הפיצויים מהמעסיקים ועוד".

 

בתגובה לטענות שלפיהן מבקשי המקלט שיוצאים לרואנדה ולאוגנדה מוצאים את עצמם בסופו של דבר בחזרה במדינות שמהם ברחו, מדגיש אדלשטיין כי תפקידם של הפקחים העוסקים ב"יציאה מרצון" הוא בין היתר לשמור על קשר עם העוזבים ולוודא ששלומם טוב: "הפקחים הללו אחראים לכל נושא הבקרה מול המדינה השלישית. אנחנו יוצרים קשר עם האנשים שיוצאים ומוודאים שהם מקבלים את כל מה שצריך. השיחות איתם מוקלטות".

 

בעוד שעד כה פקחי ההגירה שעוסקים באכיפה לא נקטו פעולות לצורך הרחקתם של נתיני סודן ואריתריאה מישראל, הרי שלפי התוכנית החדשה הם יידרשו לעשות זאת החל מאפריל, ועל כן נדרש תגבור כוח אדם בתפקיד.

 

אדלשטיין מוסיף שאף שהמטרה היא להרחיקם למדינות באפריקה, כל עוד הנתינים הזרים נמצאים בישראל, יהיו פקחי הרשות אחראים גם לאכיפה מול מעסיקים שיפרו את זכויותיהם.

 

"אנחנו אוכפים את הזכויות שלהם בעבודה, השכר, התנאים, שעושים להם ביטוח רפואי וכו', כי אנחנו לא רוצים לאפשר למעסיקים לנצל את החולשה של השוהה הבלתי חוקי", הוא אומר. "אנחנו מקווים שהם באמת ישתפו פעולה, יקבלו את המענק וייצאו, כי אנחנו לא רוצים להגיע לפעולות אכיפה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים