שתף קטע נבחר

דיונים לתוך הלילה בכנסת על חוק המרכולים

החוק הנפיץ שמסעיר את הכנסת אמור לעלות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. מבוכה נרשמה בקואליציה לאחר ששר השיכון יואב גלנט וסגן שר הביטחון אלי בן דהן לא התנגדו להסתייגות האופוזיציה. החוק חזר לוועדת הפנים ויגיע שוב למליאה בבוקר

אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו איים אתמול (יום ב') כי "להצביע נגד חוק המרכולים זה כמו להצביע על הפלת הממשלה" והבהיר כי אם לא יושג רוב לא יעלה החוק להצבעה – התכנסה מליאת הכנסת לדיון בחוק מעורר המחלוקת, המאפשר לשר הפנים לבטל חוקי עזר עירוניים וכך לסגור מרכולים במרכזי הערים. החוק צפוי לעלות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית.

 

מבוכה נרשמה בקואליציה לאחר ששר השיכון יואב גלנט וסגן שר הביטחון אלי בן דהן לא התנגדו להסתייגות שהגיש ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) והיא התקבלה. בעקבות אישור ההסתייגות, שמאפשרת לחנויות מוצרי מטבח להיפתח בשבת, ח"כ אמסלם מיהר לכנס ועדת הפנים לטובת דיון ותיקונים על מנת לבטל את ההסתייגות בהצבעה. לצורך כך ההצבעה הופסקה והמליאה התפזרה עד השעה 06:00.

נתניהו אתמול בישיבת סיעת הליכוד (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
נתניהו אתמול בישיבת סיעת הליכוד(צילום: עמית שאבי)
 

יו"ר הקואליציה דוד אמסלם פנה לשותפיו לפני תחילת ההצבעה והזכיר כי עמדת הרוב נמצאת בסכנה, וביקש להישמע לקולו בכל הסתייגות. עמדת ההצבעה של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) התקלקלה, ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין קבע כי כל עוד הוא יישב במקומו - קולו נחשב עם עמדת הקואליציה על אף שמסכי המליאה הראו תיקו 57 ברוב ההצבעות.  

 

חברי האופוזיציה עלו בזה אחר זה להשמעת טיעוניהם נגד החוק, אך ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) הפתיעה את ח"כ אייכלר שניהל את המליאה, והודיעה כי דברי האופוזיציה נגמרו בזמן שהמליאה הייתה ריקה מחברי הקואליציה. שרת המשפטים איילת שקד עלתה לדוכן הנואמים והשיבה בשם הממשלה במשך כ-40 דקות והקריאה חלקים ממגילת העצמאות הקשורים לזהותה של ישראל כמדינה יהודית.

 

מדובר במבחן נוסף לקואליציה, אחרי שבשבוע שעבר נדחתה ההצבעה על החוק בגלל היעדר רוב. הוא עולה להצבעה בשיאו של שבוע פוליטי נפיץ. אמש נפטרה אמו של ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי והרוב הדחוק שהיה לקואליציה נמצא בסכנה בעקבות היעדרו הצפוי מההצבעה.

חוק המרכולים חוזר למליאה (צילום: דוברות הכנסת – הדס פרוש) (צילום: דוברות הכנסת – הדס פרוש)
חוק המרכולים חוזר למליאה(צילום: דוברות הכנסת – הדס פרוש)

בשבוע שעבר התחוללה בכנסת דרמה פוליטית בשל סירובה העיקש של האופוזיציה להתקזז בהצבעה עם חברי כנסת מהקואליציה. קיזוז הוא הסכם בין חברי קואליציה ואופוזיציה שאחד מהם אינו יכול להגיע להצבעה כך שחברוֹ להסכם לא יצביע ותוצאות ההצבעה לא יושפעו מההיעדרות. באופוזיציה סירבו להתקזז גם עם ח"כ יהודה גליק, שאשתו נפטרה, ועם ח"כ דוד אזולאי, המתאושש מניתוח. באופוזיציה הסבירו שלא מדובר בחוק דחוף המצריך קיזוז, והמליצו לקואליציה לדחות את ההצבעה למועד אחר.

 

אך לא רק ההיעדרויות הקשו על הקואליציה. גם במפלגות החברות בה יש תסיסה גדולה סביב החוק, וחברי כנסת ושרים מתנגדים לו וטוענים כי ההטבה הטמונה בו לשר אריה דרעי אינה במקום. השרה גילה גמליאל מהליכוד טענה כי החוק בעייתי וכי מוטב שלא היה עולה, וח"כ שרן השכל, גם היא מהליכוד, עוררה סערה כשהודיעה שתימנע בהצבעה. בעקבות דבריה הוגשה לבית הדין של הליכוד עתירה בבקשה לסלקה מהתנועה והתפתח עימות בינה לבין יו"ר הקואליציה דוד אמסלם.

 

כרגע מונה האופוזיציה 56 חברי כנסת, ללא ח"כ יוסי יונה, היושב שבעה על מות אחיו. ח"כ יונה יקוזז ככל הנראה עם ח"כ יוגב. אם ח"כ אורלי לוי אבקסיס תתנגד לחוק יעלה המספר ל-57. עם עמדת הקואליציה צפויים להצביע בין 57 ל-59 ח"כים. סדרי הדיון על החוק טרם נקבעו, אולם גם הפעם צפוי פיליבסטר של שעות ארוכות במליאת הכנסת לפני שהחוק יובא להצבעה.

 

ליברמן מתנגד. נתניהו: "כמו להפיל את הממשלה"

מוקדם יותר היום אמר ראש הממשלה כי חרף החששות כי תהיה פגיעה בסטטוס-קוו, חוק המרכולים לא משנה הרבה. עוד לפני כן אמר נתניהו מול המצלמות בפתח ישיבת סיעתו: "אני מבין שעדיין מחכים לתשובה מהאופוזיציה על קיזוז לחברי הכנסת יוסי יונה ומוטי יוגב, שאני רוצה להשתתף בצערם על מות יקירם. אנחנו מתכוננים גם לחוק התקציב וזה לא ימנע מאיתנו להעביר אותו בממשלה ביום חמישי ואחר כך להעביר את התקציב וחוק ההסדרים בכנסת כדי שנוכל לעשות דברים טובים".

 

 

 

שר הביטחון ויו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, הבהיר מצדו שוב היום כי סיעתו תצביע נגד חוק המרכולים. "אנחנו לא ניתן שום קיזוזים בנושא ונצביע כמו שהצבענו. כדאי להדגיש שמי שמגיע בשבת במרכולים זה אותם אנשים שעובדים קשה כל השבוע, משלמים מיסים, משרתים בצבא ועושים מילואים".

 

ליברמן המשיך ואמר כי "שסיעות ש"ס בליכוד מצדיעות נגד חוק העזר זה לא מובן במיוחד לעיר חולון שהרוב שם חילוניים, פשוט אבסורד לסגור הכול בשבת. שמחתי לראות שחלק גדול של ראשי ערים שמובילים יחד מאבק נגד חוק המרכולים זה אנשי ליכוד אבל אנחנו נעשה מרב מאמצים שהחוק הזה לא יעבור".

 

יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי, אמר על ההצבעה על חוק המרכולים: "מה בדיוק לאומי בחוק המרכולים? בלהתערב בחופש הפרט? מה בדיוק לאומי בזה שאת הרשתות החזקות משאירים פתוח ואת האנשים הקטנים, בעלי עסק קטן, אותם יסגרו? ומה בדיוק לאומי בזה שרק למי שיש לו רכב יכול להגיע לחנויות? אני יכול למר לכם שהרהיטות של נתניהו היא לחלק צ'ופרים ולא הבנתי אף פעם מה דחף אותו לפעול בניגוד לאינטרסים של הציבור. די להעמדת הפנים".

 

גם יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, התייחס להצבעה על חוק המרכולים: "החרדים באים אלינו לבתים ואומרים לנו איך לנהוג ואיך להיות. הם הופכים את השבת למה שגורם למריבות ולסכסוכים. יש לי כבוד ליהדות. היא חלק מחיי. אין לי שום כבוד לכפייה חרדית מסוג כזה. נתניהו מתקפל לצד כל מי שעובר לידו. ליברמן רוצה להרוג מחבלים? צ'ק. אמסלם רוצה מימון לפריימריז? צ'ק. והכול על חשבון אזרחי ישראל".  

פורסם לראשונה 08/01/2018 18:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: עמית שאבי
מומלצים