שתף קטע נבחר

בגלל הליכודיאדה: הליכוד נקנס ב-350 אלף שקל

יומיים לפני הכינוס השנתי של פעילי הליכוד קובע דו"ח מבקר המדינה כי האירוע ב-2016 היה תרומה אסורה - ולא מקבל את טענת המפלגה שמדובר ב"אירוע פרטי". קנסות גם ליש עתיד, ישראל ביתנו, התנועה של לבני ואגודת ישראל


בשנים האחרונות, מדי חודש ינואר, מתכנסים חברי ליכוד רבים באילת לכנס שמכונה "הליכודיאדה". לאירוע - שכמותו מתוכנן גם בסוף השבוע הקרוב - מגיעים שרים מהליכוד, חברי כנסת ופעילים רבים. אבל מי מממן אותו? מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, מצא בדו"ח שמתפרסם היום (ד') כי הוא בגדר תרומה אסורה והחליט לקנוס את הליכוד ב-350 אלף שקלים. מלבד הליכוד המליץ המבקר לקנוס בסכומים נמוכים יותר גם את אגודת ישראל, יש עתיד, ישראל ביתנו והתנועה.

 

 

לפי המבקר, האירוע, שמשתמש בשמה ובסמליה המובהקים של סיעת הליכוד בכנסת, הוצג כאירוע הקשור באופן ישיר ובלעדי עם הסיעה, שתרם להעמקת הקשר בין חברי הסיעה ולחיזוק הזדהותם של נבחרי הציבור מטעמה והתומכים בה, כל זאת בלי שהסיעה נשאה בהוצאות כלשהן בגין האירוע. המבקר קבע כי בקיום "הליכודיאדה" קיבלה הסיעה תרומה אסורה שאינה עומדת במגבלות הקבועות בחוק והמליץ על הקנס.

 

בקטעים העוסקים בליכוד התייחס המבקר לאירוע "הליכודיאדה" שהתקיים בסוף ינואר 2016. המבקר כתב כי באירוע השתתפו חברי סיעת הליכוד, נבחרי הציבור של הסיעה ואחרים שמזדהים עם דרכה. במסגרת האירוע נערכו בחירות מקדימות מדומות לשם בחינת אהדת המשתתפים לנבחרי הציבור מטעם הסיעה ולמועמדים נוספים. ככל הידוע, כתב שפירא, רק חברים רשומים של הליכוד היו רשאים להצביע בבחירות אלה.

 

 


מתוך הפרסומים לקראת הליכודיאדה בסוף השבוע הקרוב ()
מתוך הפרסומים לקראת הליכודיאדה בסוף השבוע הקרוב

ח"כ אברהם נגוסה וראש העיר ירושלים ניר ברקת בליכודיאדה 2016, שבה עוסק דו"ח המבקר (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
ח"כ אברהם נגוסה וראש העיר ירושלים ניר ברקת בליכודיאדה 2016, שבה עוסק דו"ח המבקר(צילום: מאיר אוחיון)
 

המבקר ציין כי אף שחברי הסיעה - בהם השר דאג משה (בוגי) יעלון, השרה גילה גמליאל וראש העיר ירושלים ניר ברקת - השתתפו באירוע ואף שהסיעה נהנתה מקיומו ומהדיווחים על אודותיו באמצעי התקשורת, הסיעה לא כללה בחשבונותיה הוצאות כלשהן בגין האירוע.

 

עובדי משרד מבקר המדינה ניסו לברר מדוע הליכוד לא כלל את "הליכודיאדה" בדיווחים שלו. "בתשובתה לעובדי משרדי טענה הסיעה כי מדובר ב'אירוע פרטי שנערך מדי תקופה על ידי פעילים חברתיים ללא התערבות או תיאום מול הסיעה'. עוד נטען כי '...כל אדם המעוניין להשתתף באירוע נדרש לשלם דמי השתתפות המכסים את עלויות האירוח והפעילויות החברתיות. על-כן, אין מדובר באירוע מפלגתי של סיעת הליכוד היות שלא אורגן על ידה ולסיעה לא הייתה השפעה על קיומו", כתב המבקר. כמו כן הסבירו בליכוד כי אין מדובר באירוע מהסוג שהסיעה מקיימת באופן שוטף וכל מהותו היא קידום אישי של המשתתפים בו.

 

המבקר לא קיבל את הטיעונים של הליכוד. בדו"ח נכתב כי בכל הנוגע ל"ליכודיאדה" לא ניתן להתעלם מהקשר הישיר, המובהק והחד-משמעי בין הסיעה לבין האירוע. לדברי המבקר, "קשר זה בא לידי ביטוי, בין היתר, באלמנטים המפורטים להלן: האירוע אורגן על ידי שני פעילים בסיעה, האירוע עצמו נושא את השם 'ליכודיאדה' ונעשה במהלכו שימוש מתמשך ובלעדי בשמה ובסמליה של סיעת הליכוד בלבד". המבקר הוסיף כי "לא זו אף זו, באירוע הוצב שלט של סניף הליכוד באילת המברך את מארגני האירוע ואף חולקו טופסי התפקדות לסיעה, ובנאום של אחד ממארגני האירוע, נאמר: 'מי שחשב לרגע שמפלגת הליכוד לא מאוחדת, הוא טעה. שיגיע לכאן ויראה, כוחנו באחדותנו. ערב טוב ליכודיאדה!'"

 

לסיכום, קבע המבקר, כי "נוכח כל האמור, ומשהסיעה כאמור לא נשאה בעלויות האירוע, קבעתי כי בקיום אירוע 'הליכודיאדה' קיבלה הסיעה תרומה אסורה שאינה עומדת במגבלות הקבועות בחוק". המבקר הוסיף כי "כשם שסיעה הייתה נדרשת לשאת בהוצאות אירוע שהייתה מארגנת בעצמה, לצורך העברת מסרים התומכים בה ובנבחריה ומאדירים את שמה, כך עליה לתת ביטוי בחשבונותיה לאירוע, אף אם אורגן בידי אחרים - קל וחומר, כאשר הוא מאורגן על ידי גורמים הפעילים בסיעה עצמה". אגב, בסוף השבוע הקרוב תתקיים באילת "הליכודיאדה" השלישית.

  

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא(צילום: יריב כץ)

אין אסמכתאות ומימון של גופים מסחריים

המבקר המליץ לקנוס גם סיעות נוספות. יש עתיד נקנסה ב-100 אלף שקלים לאחר שהמבקר מצא כי הסיעה ניהלה בתקופות השוטפות את מערכת חשבונותיה שלא לפי הנחיות מבקר המדינה.

 

הדבר התבטא בעיקר בכך שהיא "לא הקפידה לשמור את כל הפירוטים והאסמכתאות הנוגעים להוצאות מהותיות שכללה בחשבונותיה על כנסים ואירועים, לא הציגה בפני הביקורת פירוטים ואסמכתאות באשר להעסקת חלק מנותני השירותים אשר יש בהם כדי להבהיר את מהות ההוצאות והפעילויות שבוצעו על ידי נותני השירותים ומועדיהן, ולא כללה בחשבונותיה את שכר עובדי הצוות הפרלמנטרי של הסיעה בכנסת". לפיכך, כתב המבקר, לא ניתן היה בדרכי ביקורת מקובלות לזהות ולאמת את הוצאות הסיעה בתקופות השוטפות ולקבוע כי חשבונות הסיעה שלמים ונכונים. 

 

ישראל ביתנו נקנסה ב-137 אלף שקלים כיוון שהמבקר מצא כי הכנסות הסיעה לא היו בגבולות האמורים בחוק. המבקר כתב כי הדבר "התבטא בכך שלסיעה היו הכנסות מדמי חבר ששולמו במזומן וחלקן הופקד במרוכז בעבור כמה עשרות ואף מאות אנשים שונים, כך שלא ניתן לזהות את מקור ההכנסות ולהתאים בינן ובין טופסי ההתפקדות ורשימות המתפקדים המצויים בתיקי הסיעה".

 

בתשובתה הסבירה הסיעה כי "אין למפלגה אפשרות טכנית למנוע מצב שבו אדם אחד עומד בתור בבנק הדואר ומבצע פעולות בשמם ובעבורם של חברים אחרים. אנו קיימנו מספר בדיקות מדגמיות אולם אין באפשרותנו להתחייב שכל אחד מהחברים אכן עמד בעצמו בתור בדואר..."

 

התנועה בראשות ציפי לבני, שהתמודדה בבחירות האחרונות יחד עם המחנה הציוני, נקנסה ב-90 אלף שקלים. המבקר מצא כי חלקה של הסיעה בגין השתתפותה בעצרת לזכרו של ראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין ז"ל, שנערכה ב-5 בנובמבר 2016 בכיכר רבין בתל אביב, שולם מחשבון בנק שבו נותרו כספי מימון ממלכתי שקיבלה הסיעה במהלך הכנסת ה-19, עת ייצגה את מפלגת חץ.

 

חשבון בנק זה, כתב המבקר, שהיה רשום כאמור על שמה של סיעת התנועה-חץ, לא דווח על ידי הסיעה למשרדי והסיעה לא נתנה ביטוי בדוחותיה הכספיים לכספים שנותרו בו ולהוצאות ששולמו מחשבון זה בגין העצרת. הסיעה הסבירה כי המדובר היה בספיח אחרון להתחשבנות מורכבת בין הסיעה לבין מפלגת חץ וכי אי-הדיווח כאמור נעשה בשוגג.

 

הסתדרות אגודת ישראל בארץ ישראל נקנסה ב-150 אלף שקלים גם כן בגלל אירוע של הסיעה. הסיעה כללה בחשבונותיה הוצאות בסך 200 אלף שקלים בגין ועידה באוקראינה שבה השתתפו מעל 100 איש מנציגי הסיעה. הוועידה התקיימה לרגל 40 שנה לייסוד "שלומי אמונים", שהיא, על פי הסברי הסיעה, חלק ממרכיבי הסיעה, ונציגי "שלומי אמונים" הם כשליש מחברי המוסדות העליונים של הסיעה. על פי התיעוד שהעבירה הסיעה הסתכמו עלויות הוועידה ב-500 אלף שקלים לפחות, וחלק מעלויות אלה מומנו בידי גורמים מסחריים שונים.

 

המבקר כתב כי במימון הוצאות הוועידה בידי גורמים מסחריים יש משום תרומה לסיעה החורגת מהגבולות הקבועים בחוק.

 

מהליכוד נמסר בתגובה לדו"ח המבקר: "קביעתו של מבקר המדינה לפיה הסיקור התקשורתי של אירועי 'הליכודיאדה' הוא בבחינת תרומה אסורה עבור תנועת הליכוד עלולה להוביל למצב אבסורדי ולפיו כל סיקור תקשורתי של אירוע פוליטי שלא אורגן על ידי מפלגה יוגדר כתרומה אסורה למפלגה כזאת או אחרת.

 

"יש לציין כי 'הליכודיאדה' היא יוזמה פרטית של אנשי עסקים פרטיים. תנועת הליכוד לא יוזמת אותה, לא מארגנת אותה ולא מממנת אותה. עובדה זאת שידועה לנציגי מבקר המדינה מעלה תהייה גדולה בדבר ההחלטה לקנוס את הליכוד בסכום של 350,000 שקל. תנועת הליכוד תבחן את הדרכים החוקיות לערער על המלצת המבקר כבר בימים הקרובים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים