שתף קטע נבחר

הורים מברכים על קיצוץ החופשות בבתי הספר: "בייביסיטר לא רע"

השרים בנט וכחלון הציגו את תוכנית "בתי הספר של החגים" שתקצץ כבר השנה 5 ימים מחופשת פסח עד כיתה ג' לטובת ימי העשרה בתשלום סמלי. "התוכנית הוגנת ונכונה", אמרו הורים, "חיכינו לזה שנים". המורים שיכולים לבחור אם להשתתף דווקא חלוקים: "סיימנו עם הבייביסיטר בגיל 16"

 

שר החינוך נפתלי בנט ושר האוצר משה כחלון הציגו אתמול (ב') בצהריים את התוכנית הסופית לקיצור החופשות במערכת החינוך – "בתי הספר של החגים" – שבמסגרתה כבר השנה יקוצצו חמישה ימים מחופשת הפסח (29-25 במרס) של הילדים בגנים ושל התלמידים עד כיתה ג', ובשנה הבאה יקוצצו חמישה ימים נוספים מחופשת החנוכה. ההורים מיהרו לברך על הבשורה, אך כמה מהמורים, שיכולים לבחור אם לקחת חלק בתוכנית או לא, דווקא חלוקים בדעותיהם.

 

בימים שעליהם הכריזו השרים למעשה לא יתקיימו לימודים רגילים, אלא פעילויות העשרה, חוגים ומופעי תרבות, בדומה לבתי הספר של החופש הגדול. ההורים לא מחויבים לקחת חלק בתוכנית, אך אלה שיעשו זאת ישלמו לכל היותר 30 שקל עבור יום פעילות, בהתאם למדד הסוציו-אקונומי של הרשות. בגני הילדים תתקיים הפעילות בין השעות 13:00-7:30, ובכיתות א'-ג' בין השעות 13:00-8:00.

  

הצורך בצמצום ימי החופשה במערכת החינוך הגיע לאחר תלונות חוזרות ונשנות ומאבק של ההורים, שהבהירו כי אינם מצליחים להתמודד עם החופשים הרבים שיש במערכת החינוך – שלא תואמים בשום צורה למספר ימי החופשה בשנה שלהם הם זכאים במקומות העבודה שלהם. מדי חופשה נאלצים ההורים למצוא פתרונות יצירתיים לילדים, להקפיץ את הסבים והסבתות, לשלם עבור שלל פעילויות להעברת הזמן ופעמים רבות גם להפסיד בעצמם ימי עבודה כדי להיות עם הילדים בבית.

 

הצורך הובן, ובשנה האחרונה ישבו הגורמים הרלוונטיים וניסו למצוא את המתווה המתאים. כבר בהתחלה נתקלו במשרד החינוך בהתנגדות נחרצת של הסתדרות המורים באשר לפגיעה בימי החופשה של המורים, ולכן האפשרות לבטל כליל את ימי החופשה ולקיים בהם לימודים כרגיל – נפסלה על הסף. הפיתרון של פתיחת מוסדות החינוך בימים אלה וקיום פעילויות מגוונות התאפשר מפני שהמורים לא מחויבים לכך, ומי שכן ירצה לקחת חלק בתוכנית ישתכר בהתאם ליום עבודה רגיל.

 

ההורים מעודדים: "התוכנית מסייעת בנטל הכלכלי והחברתי"

ליאת רוקח זמרוני, תושבת יבנה ואימא לשלושה ילדים (גן, כיתה א' וכיתה ד') בירכה על התוכנית. "להיות הורה זה הסטטוס הכי מאתגר, ואליו מתווסף הקושי הכלכלי, ולכן התוכנית הזו נראית לי הוגנת ונכונה", אמרה. "היא תוריד מאיתנו, ההורים, נטל כלכלי גדול ואת החיפוש אחר אטרקציות ופתרונות יצירתיים בימי החופש. היא תוריד את הנטל החברתי כי הילד ימשיך להיות במסגרת המוכרת לו, עם החברים שלו, והשגרה שלו תישמר".

 

היא הוסיפה כי לא מפריע לה שבימים המדוברים לא יתקיימו לימודים, אלא פעילויות שלא אחת כונו כ"בייביסיטר". "אני חושבת שזה בייביסיטר לא רע בכלל וזה עדיף משהם יהיו תקועים מול המסכים בבית, או שההורים ייקחו ימי חופשה מהעבודה", ציינה. בשל העובדה שהיא מתגוררת ביבנה, תתבקש רוקח זמרוני לשלם השנה עבור הפעילות 100 שקלים בלבד: "היום אני משלמת 40 שקל על שעת בייביסיטר אז אין ספק שזה משתלם".

 

לאם כאמור גם ילד בכיתה ד' שאינו זכאי לקחת חלק בתכונית. כנשאל שר החינוך בנט אם ישנה כוונה להרחיב את הפעילות בשנה הבאה לגילאים נוספים, השיב בשלילה. רוקח זמרוני דווקא מבינה: "בוודאי שהייתי רוצה שהתוכנית הזו תיושם על כל גילאי היסודי, אבל אני לא יכולה להתעלם מהעובדה שאם ילדיי יישארו בבית, הבן בכיתה ד' ישמור על אחיו הקטנים. בסופו של דבר, היה צריך לחתוך איפשהו ואני באמת חושבת שהם חתכו בגיל הנכון".

 

אבי, תושב ירושלים ואב לשלושה ילדים, ירשום שניים מהם ל"בתי הספר של החגים", ולפי המדד הסוציו-אקונומי של העיר – הוא לא ישלם על כך. "מדובר בשינוי מבורך שמצפים לו שנים רבות", הוא אמר. "זה יחסוך לי ולרעייתי ימי עבודה רבים ובעיקר יביא להרבה שקט נפשי שסובב את המרוץ המטורף הזה אחר סידור לילדים בימים שכל המשק עובד, ואני בטוח שכל המשק ירוויח מכך".

 (צילום: אלעד גרשגורן  ) (צילום: אלעד גרשגורן  )
(צילום: אלעד גרשגורן )

על פי התוכנית, בצוות החינוכי שיעבוד בימים אלה בגני הילדים יימצאו גננת וסייעת בכל קבוצה או מדריכה וסייעת. בבתי הספר יהיו מורה בכל קבוצה או שני מדריכים, וכן בכל בית ספר יימצא רכז בית ספרי. כאמור, רק מי שירצה ייקח חלק בתוכנית ויקבל על כך משכורת.


"מפני שבכל זאת לא מדובר במסגרת רגילה עם המורים הקבועים בהכרח, ומפני שאנחנו למודי אכזבות מהצהרונים למיניהם, לשם מביאים כוח אדם לא מיומן, לא רציני ולא אכפתי – אני מאוד מקווה שהמסגרות תהיינה הולמות, בעלות תכנים ראויים ומורים שיודעים להחזיק כיתה", הוסיף האב מירושלים. "עם כל הכבוד לטירוף ולדאגה אחר סידור לילדים בימי עבודה, הורים יעדיפו להקריב ימי חופש מאשר לשמוע שילדם חטף אגרוף או ברח מבית הספר".

 

המורים חלוקים: "הפסקתי להיות בייביסיטר בגיל 16"

גלית ארזי, מורה בבית ספר יסודי בחולון, הבהירה כי היא מצדה לא מתכוונת לקחת חלק בתוכנית. "אני יכולה להבין מורים ומורות שייקחו חלק כי המשכורות נמוכות וזה יסייע כלכלית, אבל אני חושבת שהם יעשו שירות לא טוב למורים שנתפסים גם ככה כבייביסיטר הלאומי", אמרה. "המטרה היא לא ללמד, אבל בפירוש להיות בייביסיטר ואני סיימתי עם העבודה הזו בגיל 16".

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

 (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
(צילום: בני דויטש)
  

היא הוסיפה: "כל מי שאומר שימי החופשה של המורים מוגזמים לא היה בכיתה שעה בחייו והוא לא מבין כמה אנחנו זקוקים לחופש הזה. אילו היינו מרוויחים כמו שאנחנו באמת צריכים, אף אחד לא היה לוקח בזה חלק. אני מתכוונת לנצל את החופשים שלי עד תום".

 

לימור דוד, גם כן מורה בבית ספר יסודי בחולון, דווקא מעוניינת להשתתף בתוכנית. "בשנה שעברה הייתי מנהלת של בית הספר של החופש הגדול במוסד שלנו, ולפני שנתיים הייתי מורה ומאוד נהניתי", סיפרה. "קודם כל, אני מאוד אוהבת לעבוד ואני אוהבת את הילדים. בשנתיים האחרונות אף מורה מבית הספר לא לקחה חלק בתוכנית בקיץ ובאו גננות שהיו צריכות להכיר את הילדים מהתחלה וזה היה קצת קשה, אבל אחרי שמכירים ונוצר קשר ישיר בין התלמידים למורים – הדברים יותר רגועים, אנחנו לא מלמדים, אלא עושים כיף".

 

הסיבה השנייה שבגללה תרצה דוד לקחת חלק בתכונית היא הכסף. "זה די משתלם כלכלית", היא מודה, "ברור שאם היינו משתכרים בהתאם למה שאנחנו נותנים אולי לא היה צורך בכך, אבל אני מאוד אוהבת את זה".

 

יפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים, בירכה על הרחבת מתווה בית הספר של החופש הגדול לחגי ישראל. "אני מודה לשר החינוך ושר האוצר שאימצו את עמדת הסתדרות המורים, שלפיה ניתן לפתור את בעיית ימי החופשה המרובים, מבלי לפגוע בזכויותיהם של עובדי הוראה. בדרך זאת אנו פותרים את מצוקות ההורים ושומרים על זכויות עובדי ההוראה".

פורסם לראשונה 08/01/2018 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים