שתף קטע נבחר

מנה מנצחת

לביבות הסלק של משפחת אברמסון או פילה האמנון עם גרגירי החומוס של משפחת שרגא? המינסטרונה של משפחת טריגר־איזנשטט או "הקציצות של רון" מבית היוצר של משפחת גבעול? זה מה שקרה בשני מקצי שמינית הגמר הראשונים בתחרות "השולחן של המדינה", שמתקיימת בשיתוף "אסם"

בשיתוף אסם

 

 

תמו המיונים, החלו קרבות הבישול: שלב שמינית הגמר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" מבית "שולחן משפחתי" יצא לדרך. 16 משפחות התחילו את התחרות – שבה צריך לבשל הכי טעים, הכי בריא והכי ביחד – אחת מאושרת תזכה בגמר הגדול ובמטבח חדש ויוקרתי.

 

איילת הירשמן, אורלי פיינה וסיגל קפלן - צוות חיים בריאים של אסם (צילום: ירון ברנר)
איילת הירשמן, אורלי פיינה וסיגל קפלן - צוות חיים בריאים של אסם(צילום: ירון ברנר)

הדו־קרב הראשון בתחרות, שמתקיימת בשיתוף "אסם", "ידיעות אחרונות" ו־ynet הפגישה את משפחת אברמסון מהיישוב מנוף ואת משפחת שרגא מהעיר אלעד. כל משפחה הגיעה מצוידת בילדיה, במצרכים שלהם נזקקו כדי להכין את המנה, בכלים שהביאו מהבית, וחלקם אף הביאו מכשירים חשמליים שבהם עשו שימוש במתכון. כך, למשל, משפחת אברמסון,

שמקפידה על בישול ללא שמן, הביאה עימה מכשיר אידוי חשמלי.

 

כל משפחה נכנסה בתורה למטבח כדי ליצור את המנה מול המצלמות של ynet ומול שלוש חברות "צוות חיים בריאים": אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה ב"אסם"; השפית איילת הירשמן; וסיגל קפלן, יועצת משפחתית. הן צפו בכל משפחה, טעמו מן המנה, התייחסו לערכים התזונתיים שלה, בחנו את עבודת הצוות והחליטו מי תעלה לרבע הגמר.

 

מהרגע הראשון היה ברור שיהיה קשה לנצח את משפחת אברמסון בקטגוריית הבריאות. ילדי המשפחה – ריף בן השש ותום בת השלוש – זללו משולחן האירוח במתחם הבישול גזרים, עגבניות שרי ומלפפונים, ולא נגעו בחטיפים. ההורים, מירון (40), איש הייטק, ותמר (41), דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה שמחקרה עוסק ברגישות חושית, שילבו את הבישול בטיפול בבת הזקונים המתוקה, ים בת החצי שנה, והתמוגגו מנחת כשריף, תלמיד כיתה א', הודיע לנו שהוא "מעדיף דג סלמון על פני שניצל מטוגן".

משפחת אברמסון (צילום: ירון ברנר)
משפחת אברמסון(צילום: ירון ברנר)
 

כששלפו את המכשיר החשמלי המיוחד לאידוי מזון, הסבירה תמר: "אנחנו מקפידים על בישול בריא בבית שלנו. את המנה שנכין כאן ניתן לעשות באמצעות המכשיר הזה. מדובר בלביבות סלק, מתכון שלי, שהילדים שלנו מתים עליו. הוא גם בריא וגם טעים. כולי תקווה שילדים נוספים ברחבי הארץ יטעמו, וגם יאהבו".

 

היא הטעימה ש"לא מספיק לשמור על בית עם תזונה בריאה. חשוב גם לעשות ספורט", וסיפרה שהיא ומירון אוהבים לרוץ, גם אם צריך לדחוף עגלת ילדים על הדרך, וריף מקפיד לשחות פעמיים בשבוע וגם לעשות יוגה. כשריף נשנש גזר וביקש תה עם כפית של דבש, שאלנו את ההורים אם הילד, בעצם כל המשפחה, אנשים אמיתיים ולא חייזרים. הם צחקו, ומירון הודה: "אם אני אוכל לא ליד הילדים, למשל בבילוי בחוץ עם אשתי, אני אזמין בכיף צלחת צ'יפס וכוס קוקה קולה. אבל לעולם לא ליד הילדים. בבית שותים אצלנו רק מים. ובקשר לילדים, אל תתלהבו יותר מדי. אם שמים מולם שקדי מרק, גם בלי מרק, הם יעדיפו את זה על הכל".

 

האברמסונים מתחילים בבישול. ריף חותך, תום מערבב, ים צופה. מולם, משפחת שרגא שעמלה על פילה מושט (אמנון) אפוי בשום ולימון עם גרגירי חומוס. האבא ערן (41) והאם מיכל (38) הם אנשי חינוך. במטבח שלנו הם התייצבו עם ילדיהם תמר (15), דוד (13), איילה (11), שיר (8) וחני (5). הם בונים על ציון גבוה בתחום עבודת הצוות. דוד מספר ש"אצלנו אבא עושה את הקניות ואמא וכל הילדים עובדים במטבח, כל אחד לפי התפקיד שלו. יש מי שמקלף, יש מי שחותכת, יש מי שמנקה אחרי כל הבישולים, ויש מי שמתבל ואופה".

 

לפיינה, קפלן והירשמן יש משימה לא קלה. הן עוברות בין המשפחות, טועמות, בודקות, ואז מספקות את המשוב שלהן.

משפחת שרגא (צילום: ירון ברנר)
משפחת שרגא(צילום: ירון ברנר)
 

"מתכון לביבות הסלק של משפחת אברמסון הינו דרך נהדרת להציג לילדים ירקות במגוון סוגים ומרקמים", אומרת פיינה. "לביבות אלה יכולות להוות ארוחה שלמה מכיוון שהן מכילות חלבון מהביצה והגבינה, פחמימות, מגוון ירקות וסיבים משיבולת השועל והירקות. אנחנו רואים שכשההורים נותנים דוגמה אישית ואוכלים מגוון פירות וירקות בהנאה, גם הילדים ירצו לאכול אותם; וכשהילדים מעורבים בהחלטות לגבי התפריט ובהכנת הארוחה, יש סיכוי גבוה יותר שירצו לפחות לטעום. ואכן, כאן אפשר לראות שכל המשפחה נהנית להכין ולאכול את הלביבות. ציון בריאותי: 10".

 

אותו ציון נתנה להם גם קפלן. "הילדים הם חלק אינטגרלי בבישול. המיומנות שבה כל אחד מהם מילא את התפקיד שלו, על אף הגיל, ניכרת. ריף מגרר, שובר ביצה, תום מפוררת גבינה, ועל כל זה, בשלווה וברוגע, מנצחים זוג הורים עם הרבה סבלנות. מאד אהבתי את השיתוף של ים בבישול. תינוקת בת חצי שנה שלאורך כל הפעילות ישבה במנשא וספגה את האווירה, הריח, התנועה, האינטראקציה, ההווי. בבוא הזמן, אין לי ספק שהיא תתמזג בטבעיות אל תוך העשייה", היא אומרת.

המנה של משפחת אברמסון (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת אברמסון(צילום: ירון ברנר)
 

הירשמן מסכמת: "משפחת אברמסון היא משפחה רבת קסם, וזה התבטא בתהליך העבודה המשפחתי שהיה הרמוני, נעים ושיתופי, כולל שירים משפחתיים מצחיקים, שהומצאו יחד! וכולם יודעים את המילים ושרים במהלך העבודה במטבח! המנה, לביבות סלק וגבינת פטה, הייתה טעימה, צבעונית (הצבע של סלק, אין מה לעשות, הוא צבע מפתה לעבודה, גם אם מלכלך בטירוף), ושיטת ההכנה – במכשיר 'אייר פריי' שלמעשה מייבש את הלביבה באוויר במקום לטגן אותה – מקורית. ציון על הטעם: 9".

 

ומה הן חשבו על משפחת שרגא? קפלן: "האב היה הדמות המובילה, והילדים לקחו חלק אקטיבי בהכנה. היה מקסים לראות את העבודה המשותפת למען מטרה אחת, בין אם אלה הילדים הקטנים שהמתינו להוראות וביצעו, ובין אם זו תמר הבכורה שפועלת כיזמית ומנהיגה במטבח, מאצילה תפקידים על אחיה הקטנים בהבנה אינטואיטיבית שילד המרגיש שווה ערך הוא ילד משתף פעולה. חוסר שיתוף הפעולה הגיע דווקא מצד אם המשפחה, שצפתה על הנעשה מבלי לקחת חלק. הורה הוא מודל, ומודל כל כך בולט של לא לקחת חלק במשימה בה התנאי הראשוני הוא שיתוף פעולה מייצר יותר נזק מתועלת. ציון בנושא שיתוף הפעולה: 7".

המנה של משפחת שרגא (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת שרגא(צילום: ירון ברנר)
 

הירשמן: "המנה פשוט נהדרת. מנה טעימה מאוד, ישראלית מאוד, כיפית, וכוללת את כל המרכיבים לארוחת ערב משפחתית מצוינת: חלבונים, ירקות, פחמימות. ניכר מאוד שיודעים כאן לבשל, וטוב, ועושים את זה לעיתים קרובות ובשמחה רבה. יפה לראות כיצד ילדי המשפחה החמודים עובדים יחד בשקט רציני ומכבד, מתעניינים בהכנת המנה ובקיאים במרכיביה. אבל כאמור, חסרה השתתפות דומיננטית יותר של כל בני המשפחה. ציון על הטעם: 9".

 

פיינה: "מתכון מעניין, המשלב דג אמנון, גרגרי חומוס וירקות – מרכיבים שהינם אבן יסוד בתזונה הים־תיכונית, המומלצת על ידי משרד הבריאות וארגוני בריאות כמונעת מחלות לב וכלי דם. שילוב דגים בתפריט המשפחתי מומלץ לפחות פעמיים בשבוע, במיוחד דגים המהווים מקור לחומצות שומן מסוג אומגה 3 כמו האמנון, המכיל כ־300 מ"ג אומגה 3 ל־100 גרם דג. עם זאת, ההמלצה שלי היא להפחית את כמות השמן במתכון. ציון 8".

משפחת גבעול (צילום: ירון ברנר)
משפחת גבעול(צילום: ירון ברנר)
 

האברמסונים ברבע הגמר, הזירה מתפנה למשפחת טריגר־איזנשטט מרמת־גן ומשפחת גבעול מפתח־תקווה. מיכאל (37) ונועה (33) טריגר־איזנשטט אימצו את האג'נדה הצמחונית של נועה ומנהלים מטבח כמעט צמחוני לגמרי בביתם. עם שתי הבנות הקטנות שלהם, עופרי בת החמש וזוהר בת השנתיים, הם הכינו בשמינית הגמר מרק מינסטרונה צמחוני. "את רוב האוכל שלנו אנחנו מבשלים או אופים, אבל נמנעים מלטגן", מספרת נועה. "הילדות רגילות אצלנו לאכול לחם כוסמין או חיטה מלאה, דייסת קווקר, ואם בא להן משהו מתוק אז שוקולד מריר". עופרי, הבת הגדולה, חותכת במקצועיות את שיני השום, מראה בגאווה שהיא יודעת לחתוך לבד בסכין. זוהר הקטנה יודעת כבר לקלף את שיני השום. כולם עובדים, מקטנה ועד גדול.

 

משפחת טריגר (צילום: ירון ברנר)
משפחת טריגר(צילום: ירון ברנר)

 

במשפחת גבעול מוביל את הצוות האב, רון (45). "סגנו" הוא הבן רון (11), כשבצוות גם האחיות נוי (15) ועדי (7) ואמא איילה (42). הם התלבטו מה להכין. המנה המנצחת של רון היא פאי רועים. אבל לתחרות הם החליטו להכין את "הקציצות של רון", כפי שהן נקראות בבית. "מדובר בקציצות עוף עם קישואים ברוטב עגבניות מיוחד", מספר רון, "קצת בנוי על כדורי העוף מפינלנד, שאמא שלי מכינה, אבל מתכון משלי, כזה שילדים אוהבים".

 

כולם מחכים לדבר המומחיות. "היה משהו מעורר התפעלות ומרגיע בהתבוננות בעבודה המשותפת של משפחת טריגר – אמא, אבא ושתי בנות קטנות, עופרי בת החמש וזוהר, רק בת שנה וחצי, אבל כבר מהווה, לגמרי, חלק חשוב ומשמעותי מהמשפחה ומהבישולים בבית", אומרת הירשמן. "זאת הייתה הוכחה, חמודה מאוד, שבאמת אין גיל מוקדם מדי להתחיל להשתתף בבישול המשפחתי. ההורים דאגו לכך שהבנות יקלפו, יחזיקו, יחתכו אם זה אפשרי ובטיחותי, יריחו, יטפלו ויחוו כמעט כל אחד מחומרי הגלם הרבים שמשמשים להכנת המנה (ואין גיל מוקדם מדי להתחיל לקלף שום או ולפרק כרובית לפרחים קטנים) תוך שהם מסבירים ברוגע ובנעימות מה הן הפעולות שעושים. התוצאה הייתה סיר משפחתי בריא וטעים של מנה איטלקית קלאסית, מרק מינסטרונה רב מרכיבים שכלל גם קטניות ופסטה, מנה שבאמת הוכנה בשיתוף משפחתי מושלם ובאהבה. ציון על הטעם: 8.5".

המנה של משפחת גבעול (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת גבעול(צילום: ירון ברנר)
 

קפלן התלהבה: "ככל שמקדימים לשלב ילדים בעשייה המשפחתית, הם נוטים להפנים אותה ולהפוך אותה להתנהגות הטבעית שלהם. בישול עם ילדים קטנים דורש לא מעט משאבים של זמן וסבלנות, שלא תמיד יש לנו בחיי היומיום. נועה ומיכאל מעבירים לבנותיהם כל כך הרבה ערכים בדרך זאת – שיתוף, שיוויון בעשייה, אכילה מודעת ובריאה – וכשהם מגיעים עטופים באווירה נעימה, אלה יהיו ערכים שייספגו, לא יתאדו וילוו אותן בבגרותן. ציון על עבודת הצוות: 10".

 

פיינה: "מרקים – הם מחממים, משביעים ומתאימים כמו כפפה ליד קרה בחורף. שילוב של מגוון מרקים בתפריט מהווה יסוד מזין, משביע ומגוון לארוחות המשפחתיות. זה נכון במיוחד לגבי מרקים המשלבים קטניות מכיוון שהקטניות מכילות הרכב מנצח של חלבון איכותי, פחמימות מורכבות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. במתכון הזה יש שילוב של קטניות ומגוון עשיר של ירקות בשלל צבעים, דרך נהדרת לשלב ירקות וקטניות בתפריט. המלצה שלי: להחליף את הפסטה בפסטה פלוס, העשירה בסיבים תזונתיים משיבולת שועל, באותו טעם ומרקם של פסטה רגילה. ציון בריאותי: 9".

המנה של משפחת טריגר (צילום: ירון ברנר)
המנה של משפחת טריגר(צילום: ירון ברנר)
  

האם משפחת גבעול תצבור יותר או פחות נקודות? "קציצות הן מאכל שאהוב כמעט על כולם, במיוחד על הילדים בשל צורתן העגולה והחביבה והמרקם הרך. הן מהוות מקור לחלבון מהחי, איכותי ומשביע. יש במתכון שילוב של קישואים בקציצה, ירק שלרוב ילדים פחות אוכלים, אבל פה, כשהילדים מעורבים בהכנה, ה'מחסום' לא יהיה. רוטב עגבניות מהווה

מקור למנת ירק ומקור לליקופן – פיגמנט אדום המצוי בעגבניות ובפירות אדומים אחרים והוא אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר. ליקופן, יש לדעת, זמין במיוחד דווקא לאחר בישול. המלצה שלי: להשתמש בפירורי לחם מחיטה מלאה ובקטשופ מופחת סוכר. ציון 8".

 

קפלן: "רון, האב, ניצח על הכל. שאר בני המשפחה לקחו מהר מאוד מקום פסיבי והביטו בו. מטבח הוא מקום שמהווה הזדמנות נפלאה לשיתוף פעולה, מקום שבו כל אחד ללא קשר לגילו או יכולותיו יכול לבוא לידי ביטוי. כשהורה שם משקל גדול יותר על איכות התוצר מאשר על הסגולות המופלאות של עשייה משותפת למרקם היחסים, יהיה לזה מחיר בהרחקתם של הילדים מהזירה. מטבח הוא מקום נפלא לתהליכים, לטעויות, ללמידה, ליצירה. אתם תפנימו הרבה יותר יכולות בילדים שלכם אם תאפשרו להם באמת לקחת חלק – גם אם זה יבוא על חשבון תבשיל שלא יצא בדיוק כמו שהייתם רוצים שיצא. ציון 6".

 

הירשמן סיכמה: משפחת גבעול. "המתכון – קציצות עוף במרקם מצוין, שלתוכן הוגנב גם קישוא מגורר, ברוטב מתקתק, סמיך, אדום עם ג'ינג'ר – היה רענן ומקורי. הביצוע שלו היה מוצלח, משהו מהסוג שבאמת כולם אוהבים. המשפחה חמודה, עם הומור ואנרגיה חיובית, וניכר היה שמדובר בבית שיודעים ואוהבים בו אוכל, ולבשל. אבל בתהליך בכל זאת חסרה מאוד השתתפות שוות ערך של כל בני המשפחה. חלק מהם השתתפו כלל וחלק השתתפו באופן משמעותי פחות, וחסרונם בלט. ציון על הטעם: 9".

 

משפחות ארברמסון וטריגר העפילו לרבע הגמר וימשיכו להתחרות על הפרס הגדול, מטבח חדש בשווי 50 אלף שקל מתנת.SAMGAL KITCHENS מי שתגיע למקום השני תזכה בתלושים לרכישת מוצרי מזון של "אסם" בשווי 5,000 שקל. מי יהיו שש העולות הנוספות לרבע הגמר? התשובות – בשבוע הבא.

המנות שממשיכות הלאה (צילום: ירון ברנר)
המנות שממשיכות הלאה(צילום: ירון ברנר)
 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
המנות שעולות שלב
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים