שתף קטע נבחר

עימותים בהפגנה בדרום תל אביב נגד גירוש אזרחים זרים

מאות אנשים השתתפו בהפגנה נגד הוצאתם מהארץ של מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן: "מרגעי השפל של מדינת ישראל". מולם ניצבו פעילים ב"חזית לשחרור דרום תל אביב" ובין הצדדים התפתחו עימותים. רחובות באזור נחסמו לתנועה. נתין מאריתריאה: "אני רוצה לחזור לארץ שלי, אך לא יכול"

 

 

 

פעילים חברתיים המתנגדים לגירוש מהארץ של נתינים סודנים ואריתריאים הפגינו הערב (יום ג') בדרום תל אביב ומולם תושבים שהם בעד הגירוש. המפגינים תומכי הגירוש צעקו: "ישראל רוצה גירוש", "או גירוש או כלבוש", "לא פליט ולא מסכן, רק פולש ומסתנן". מתנגדי הגירוש צעקו: "גזענים הביתה" ו"בושה". במהלך ההפגנה החלו עימותים בין המפגינים משני הצדדים. המשטרה חסמה רחובות במהלך ההפגנה.

 

מאז תחילת המבצע לגירוש נתיני אריתריאה וסודן מישראל - דרום תל אביב סוערת. שלטים בעד ונגד המהלך נתלו בימים האחרונים ברחובות נווה שאנן ובשכונת שפירא, ובשני המחנות מבטיחים להילחם עד הרגע האחרון. הערב נפגשו הצדדים באירוע נגד הגירוש שהתקיים בדרום העיר, תחת עיניהם הפקוחות של שוטרים שהוזמנו לאבטח את האזור. לאירוע הגיעו כ-200 אנשים שמתנגדים לגירוש וכ-50 מ"החזית לשחרור דרום תל אביב", בהם שפי פז, מובילת המחאה של התושבים.

 

 

מפגינים שמתנגדים לגירוש הנתינים הזרים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים שמתנגדים לגירוש הנתינים הזרים(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

כוחות משטרה רבים הגיעו לאבטח את ההפגנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
כוחות משטרה רבים הגיעו לאבטח את ההפגנה(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

יגאל רמב"ם, ממוביל המחאה נגד הגירוש, אמר הערב: "המקום שלכם (שפי פז וחבריה, א"ב) לא כאן, אנחנו פלורליסטים, 35 אלף אנשים מאפריקה לא יפריעו לכם. בישראל אף פעם לא אהבו שחורים, תהיו סולידריים, אתם נלחמים באנשים חלשים וחסרי מעמד, זו בושה".

 

ג'וני, נתין מאריתריאה: "אני לא יכול ללכת לארץ שלי. אני לא חוקי, אם יכולתי הייתי הולך לשבדיה, אני כאן כי אין לי ברירה. תנו לי להיות בישראל כי אני לא יכול להיות בכל מקום אחר. החלום שלי לא להיות כאן ואני רוצה לחזור לארץ שלי, אבל לא יכול. יש דיקטטור באריתריאה ואם תהיה אופציה מיד אעזוב. הצלחנו במשך תשע שנים לעשות מהפכה באריתריאה אבל אנחנו צריכים עוד זמן". אחד המפגינים אמר לג'וני שהוא פחדן שלא נלחם במדינה שלו והשאיר את המשפחה שלו לבד באריתריאה

 

המתנגדים לגירוש ופעילים חברתיים הציגו בבית "אחותי" בדרום תל אביב את דרכי הפעולה שלהם. בין היתר הכניסו המארגנים את כלל האוכלוסיות המוחלשות בדרום העיר תחת מטריה אחת, בהם נתיני אפריקה ותושבים ותיקים. עילי אברמוביץ' מתנועת עומדים ביחד: "כל הקהילות בדרום תל אביב מועמדות לגירוש, ומהיום כולנו נעמוד ביחד כדי לעצור אותו".

 

"דרום תל אביב נגד גירוש של תושבים שמכונים על ידי הממסד 'פולשים', במטרה לייצר לגיטימציה ולגרש אותם לרחוב", כתבו המארגנים. "אנחנו נגד גירוש של תושבים ותיקים מנווה שאנן ושפירא באמצעות תהליך ג׳נטריפיקציה (תוצר של התחדשות עירונית, א"ב) מואץ בשכונות, במטרה להחליף את האוכלוסייה המקומית המוחלשת באוכלוסייה חדשה ומחוזקת כלכלית. אנחנו נגד גירוש של מבקשי מקלט שמכונים על ידי הממסד מסתננים במטרה לייצר לגיטימציה ולגרש אותם ללא הסכמה למדינה שלישית, מבלי שנבדקו בקשות המקלט שלהם".

 

 

ההפגנה בתל אביב של תומכי הגירוש, הערב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה בתל אביב של תומכי הגירוש, הערב(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

פעילי "החזית לשחרור דרום תל אביב" אמרו שייאבקו עד סיום הגירוש (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פעילי "החזית לשחרור דרום תל אביב" אמרו שייאבקו עד סיום הגירוש(צילום: מוטי קמחי)

מול המתנגדים לגירוש הפגינו פעילי "החזית לשחרור דרום תל אביב" שהבטיחו להלחם עד לסיומו של מבצע הגירוש. מובילת מחאת תושבי דרום תל אביב, שפי פז, אמרה כי היא וחבריה החליטו להפסיק להפגין נגד הממשלה ובית המשפט העליון וציינה כי מירב המאמצים יוקדשו כעת לשיקום השכונות.

 

 "נלחמנו שיגרשו את המסתננים וברגע שהתוכנית התחילה אנחנו צריכים לתת לרשויות זמן", אמרה פז. "אנחנו צריכים עכשיו להשקיע את מירב זממנו ומשאבינו בשיקום השכונות ובמלחמה נגד ה'לטפנים' (כינו שנתנה לארגונים שתומכים במבקשי המקלט, א"ב), שינסו למנוע את הגירוש בכל דרך שהם יצליחו לחשוב עליה".

 

3,500 דולר לכל מי שיעזוב מרצון

על פי תוכנית הגירוש, החל מהשבוע שעבר ועד סוף מרס תינתן למסתננים ולמבקשי מקלט מסודן ואריתריאה אפשרות ל"יציאה מרצון" במסגרת מסלול מיוחד שיכלול מענק בסך 3,500 דולר, מימון כרטיס טיסה למולדתם או למדינה שלישית וסיוע בהסדרת מסמכי הנסיעה. המדינה השלישית היא רואנדה, שאיתה חתמה ישראל הסכם שלפיו ניתן יהיה להעביר אליה מבקשי מקלט גם ללא הסכמתם. בשלב הראשון המסתננים שלא ייצאו צפויים להיכלא בכלא סהרונים.

 

רשות האוכלוסין וההגירה פרסמה מודעות שבהן נכתב כי "בהתאם להודעת הממשלה על סגירת מתקן חולות בתוך שלושה חודשים, רשות האוכלוסין וההגירה קוראת למסתננים, נתיני סודן ואריתריאה, לצאת מרצון למדינתם או למדינה שלישית". עוד נכתב כי בסוף מרס יקטן סכום המענק המוצע לאלה השוהים בארץ שלא כדין ומסכימים לעזוב: "נגד מסתננים שנקצבה להם על ידי רשות האוכלוסין וההגירה תקופת יציאה מהארץ ולא ייצאו - יינקטו פעולות אכיפה. פעולות האכיפה יינקטו אף נגד מעסיקיהם".

 

על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, ב-2017 עזבו את ישראל "מרצון" 4,012 שוהים בלתי חוקיים. מתוכם 3,332 שמוצאם במדינות שונות באפריקה, והיתר משאר העולם. מנגד, מבקשי המקלט וארגוני הסיוע שמלווים אותם בארץ טוענים שנוהל העזיבה מסכן את המגורשים עד כדי חשש לחייהם.

 

מהמשטרה נמסר כי "ברחוב מטלון בתל אביב מתקיימת מחאה של מתנגדי הרחקת נתינים זרים מישראל ומולם מתייצבים תושבי שכונות דרום העיר המצדדים בהרחקה. כוחות משטרה רבים חוצצים בין המוחים ושומרים על הסדר הציבורי במקום. המשטרה קוראת לשני הצדדים לגלות איפוק, להשאיר את המחאה בתחום הסביר ולהימנע מגלישה לאירועי אלימות. המשטרה מכבדת ומאפשרת את קיום המחאות אולם לא תאפשר התרחשות אירועי אלימות או חריגה מהתנאים שהוגדרו לקיום המחאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ההפגנה, הערב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים