שתף קטע נבחר

תחודש חקירת מות אמריקני? "מיואשים מרשויות החוק בישראל"

העדים שלא תושאלו, היעדר התיאום והיציאה לשטח בלי אישורים. 3 שנים אחרי שיהודי מארה"ב מת ממכת חום במדבר יהודה, מצביעים הוריו על מחדלי חקירת מארגני הטיול ועל אכזבתם מרשויות החוק: "להעמיד לדין את האחראים". היום: פגישה מכרעת בפרקליטות בתיק שנסגר פעמיים

 

אריאל ניומן ז"ל עם הוריו אלן ומארק ()
אריאל ניומן ז"ל עם הוריו אלן ומארק

"טיולים רגליים במדבר דורשים מקדמי בטיחות מסוימים על מנת למנוע התייבשות ומכת חום" - במילים האלה נפתח המסמך שיזמו מארק ואלן ניומן מארצות הברית, ובו עשרה כללי אצבע להיערכות לטיולים בקיץ. המסמך שולב בתקנון של "פרויקט מסע" כדי למנוע פגיעות חום ממשתתפי התוכניות השונות אשר מגיעים לארץ במטרה לחזק את הקשר עם ישראל - ממש כמו אריאל ניומן, בנם יחידם של מארק ואלן שב-10 בספטמבר 2014 הלך לעולמו ממכת חום במהלך טיול קבוצתי במדבר יהודה.

 

ניומן, בן 18 במותו, הגיע לארץ כאמור כחלק מהפרויקט שמעודד שהות של יהודים צעירים בישראל לתקופת סמסטר עד שנה, והשתלב במסגרת של מכינת יעוד הירושלמית. ימים ספורים אחרי שהוא וחבריו נקלטו במוסד שבהנהלת הרב יעקב שפירא, יצאה הקבוצה לטיול רגלי דו-יומי במדבר יהודה בהובלת המדריך ג'וש אטינגר.

קברו של ניומן בלונג איילנד ()
קברו של ניומן בלונג איילנד

לרוע המזל, ניומן לא חזר מהטיול הזה לאחר שהתמוטט בצהרי היום השני של הטיול ונפטר לאחר שהובהל לבית החולים במסוק. לטענת ההורים, הוא מת כתוצאה מרשלנות צוות המכינה. הם ציינו כי כללי הבטיחות לא יושמו במהלך הטיול שהתקיים בתנאי מזג אוויר קשים (כ-35 מעלות נרשמו באותו יום במדבר יהודה).

 

עוד גורסים ההורים ברקע הטענות למחדל, כי רשויות החוק נמנעות מלחקור את המקרה ברצינות ולנקוט הליכים נגד המעורבים. הם מדווחים כי לאורך שלוש שנים וחצי מאז המקרה, זכו להתעלמות המשטרה והפרקליטות, שהדפו את טענותיהם ללא הסברים הגיוניים ומבלי למצות את החקירה.

 

"כללים שיכבידו על טיולים בישראל" 

"הרגשנו שמתייחסים אלינו אחרת כי אנחנו אמריקנים", אומרים בני הזוג ניומן בראיון ל-ynet, שבמהלכו הודו כי הם מתקשים להבין מדוע זרועות החוק בישראל לא מתייחסות אליהם ברצינות. "הסיבה המשמעותית ביותר להערכתנו היא שהמקרה הזה עשוי להביא לגיבוש כללים שיכבידו על קיום טיולים רגליים בישראל. בפגישות עם נציגי הרשויות והארגונים השונים לאורך התקופה, הובהר לנו שאין להם עניין בתקנות כאלה, במיוחד כשזה נוגע למבקרים מחו"ל".

 

בני הזוג, יהודים דתיים מהעיירה גרייט נק שבלונג איילנד במדינת ניו יורק, מביעים אכזבה גדולה מהיחס שקיבלו בישראל, ומאי הנכונות של הרשויות לפעול נגד מי שהופקדו על שלום בנם. "ייתכן שהמדינה לא ששה לנקוט בהליכים פליליים נגד רבנים", הם אומרים, "מעולם לא הורשע ישראלי בגלל גרימת מוות ברשלנות של אמריקני ואולי הם לא רוצים תקדים שכזה, או שהם חוששים שכתבי אישום יפגעו בתעשיית התיירות והקליטה בישיבות".

ההורים אלן ומארק עם עו"ד פריד בפגישה עם השרה שקד ()
ההורים אלן ומארק עם עו"ד פריד בפגישה עם השרה שקד

הפרשה מבחינת ההורים התחילה עם קבלת הבשורה המרה - עת שנאמר להם כי בנם לקה בלבו. הם מספרים כי רק אחר כך, עם הגעתם ארצה, נדהמו לגלות כי סיבת המוות היא מכת חום (הם מדווחים כי הרופאים סיפרו להם שאריאל הגיע לבית החולים עם חום של 43 מעלות).

 

הגילויים החדשים הותירו אותם המומים, ועוררו את חשדם לרשלנות של האחראים מטעם המכינה. כשאחד המשתתפים בטיול תיאר בפניהם סיטואציה שלפיה אריאל חש ברע, התייבש, ולא זכה למענה עד שהתמוטט - הם השתכנעו כי יש כאן חשד לרשלנות. לעדות זו, שנכללה בתצהיר בארצות הברית, הצטרף בהמשך משתתף נוסף בטיול בשם רוס אברמסון. לטענת ההורים, השניים מעולם לא תושאלו על ידי המשטרה במהלך חקירת המקרה.

 

ההורים הזועמים טוענים כי מתחילת החקירה לא עמדה על הפרק אשמת גרימת מוות ברשלנות, ושוטרי תחנת ערד שטיפלו בתיק לא חקרו את המעורבים בהתאם. לדידם, לא תושאלו עדים מלבד חברי מכינת יעוד, והממצאים שהועברו לפרקליטות מחוז הדרום ביוני 2015 היו חלקיים.

"במשטרה אמרו לנו שבפרקליטות הורידו אותם מהתיק". מארק ניומן עם בנו אריאל ()
"במשטרה אמרו לנו שבפרקליטות הורידו אותם מהתיק". מארק ניומן עם בנו אריאל

לפי בני הזוג ניומן, הם זכו להתעלמות כמעט מוחלטת מצד הפרקליטות ונדרשו להמתין כתשעה חודשים לתשובה כלשהי - זו הגיעה רק אחרי שנפגשו עם שרת המשפטים איילת שקד במרס 2016. שיחה עם נציג הפרקליטות עוררה בהם תקווה להעלאת פרופיל החקירה, אולם לטענתם גם הוא ניתק מגע. "רק אחרי שאיימנו לפנות לבג"ץ, קיבלנו ממנו מכתב שהוחלט לסגור את התיק בגלל חוסר ראיות", אומר מארק.

 

הכרעת נציג הפרקליטות הניעה את הניומנים להגיש בדצמבר 2016 ערעור על ההחלטה, ובעקבותיו נחשפו לדבריהם לראשונה לחומרי חקירת המשטרה. הם מתלוננים על כך שגרסאות המעורבים התקבלו כפי שהם, ומנגד לא נוצר קשר עם עדים שכבר לא היו בסביבה ושבו לארצות הברית.

 

לטענתם, הם גילו שאדם מצוות המכינה, שהיה הנהג ברכב המלווה ו"האחראי בשטח" לפי גרסת המדריך אטינגר, כלל לא תושאל. בנוסף לא נעשתה פנייה למומחים לפגיעות חום - כך לפי ההורים. מה שכן התגלה הוא שהטיול שתוכנן תחילה לינואר 2015 הוקדם לספטמבר 2014 וזאת ללא תיאום עם החברה להגנת הטבע כנדרש, ושהמדריך לא החזיק באישורים המתאימים.

אסון במדבר יהודה (ארכיון) ()
אסון במדבר יהודה (ארכיון)

ב"פרויקט מסע" מאשרים את הדברים בתגובתם, ואף מדווחים כי בעקבות החריגות הללו הופסק שיתוף הפעולה עם המכינה - מה שהביא לסגירתה: "התוכנית שבה השתתף אריאל ניומן ז"ל חרגה מעמידה בתנאי התקנון הקובע, בין היתר, כי חובת המארגן לערוך תיאום לכל טיול מול מוקד תיאום טיולים של החברה להגנת הטבע. לו היה מתואם הטיול לפי הנהלים, היה אוסר המוקד על היציאה לטיול עקב עומס חום כבד ששרר באזור באותו יום. בעקבות תחקיר מעמיק לאחר האסון, הוסרה ההכרה מהתוכנית מכינת יעוד כתוכנית 'פרויקט מסע', ובהמשך לכך נסגרה".

 

בעקבות הגשת ערעור, ועם פרסום עדותו הלא רשמית של אברמסון בארצות הברית, הוחלט לפתוח מחדש את התיק בקיץ האחרון. מארק מספר שהופתע לטובה בפגישה עם מפקד מרחב הנגב תת-ניצב נתן בוזנה וראש מחלק החקירות רב-פקד גיא קטר שנערכה ב-13 באוגוסט 2017.

 

"בוזנה אמר שעבודת החוקרים הייתה דלה והבטיח שהחקירה תתחיל מחדש, אלא שבהמשך הודיעו לנו שהפרקליטות הורתה להם לרדת מהתיק", מספר האב. באוקטובר 2017 התקבלה ההודעה כי הפרקליטות החליטה לסגור את התיק, רק כדי לפתוח אותו מחדש בפעם השנייה כחודש לאחר מכן לצורך תשאול נוסף - לא מספק מבחינת ההורים. "אטינגר נחקר שוב וגרסתו התקבלה, אבל אף אחד מהמעורבים האחרים לא תושאל - לא הצוות וגם לא אף אחד מהמשתתפים בטיול. התוצאה הייתה ברורה מראש. התיק נסגר שוב", טוען האב.

 

"התנהגות בלתי נסבלת של הפרקליטים" 

עתה, כל שנותר לבני הזוג ניומן זה להטיל את יהבם על פגישה שתתקיים היום (ה') בין בא כוחם עו"ד עמוס פריד למשנה לפרקליט המדינה שלמה למברגר ובה יוכרע גורל התיק. "זה ניסיון אחרון לסגת מההתנהגות הבלתי נסבלת של הפרקליטים ולעשות את הדבר הנכון ולהעמיד לדין את האחראים". ברקע הדברים יצוין כי בספטמבר האחרון הגישו ההורים לבית המשפט המחוזי בירושלים תביעה בסך 25 מיליון שקלים נגד המכינה. לדברי האב מארק, "הגשנו את התביעה האזרחית רק מפני שלחברת הביטוח יש אחריות עד שלוש שנים ממועד הפטירה".

 

חוסר האמון שלהם, זוג יהודים ציונים ואוהבי הארץ, במערכות השלטון בישראל גרם להם לייאוש רב. הם מתנחמים בכך ש"פרויקט מסע" הפסיק את שיתוף הפעולה עם מכינת יעוד, צעד שהביא כאמור לסגירתה. "הם סולקו מ'פרויקט מסע' משום שעברו על הכללים, אבל גם זה לא מזיז לפרקליטים", אומרים ההורים. כדי למנוע הישנות המקרים בעתיד, במיוחד במקרים של תושבים זרים המתיירים בנופי הארץ, יזמו את מסמך מקדמי הבטיחות בחום ביחד עם פרופ' יורם אפשטיין ו"פרויקט מסע" - "הצ'קליסט של אריאל".

 

לדברי עו"ד פריד, "מדובר בכשל מערכתי כולל שאף אחד לא מוכן להודות בו. מלכתחילה המשטרה הפגינה אוזלת יד שערורייתית תוך ניהול חקירה רשלנית ועצלנית. במקרה דנן קיימת תשתית ראייתית מוצקה לאחריותם הישירה והמלאה של הגורמים הרלוונטיים למותו של אריאל ז"ל. בפגישתי עם המשנה לפרקליט המדינה כולי תקווה שסוף כל סוף נצליח להבהיר את החובה לתקן עוול נורא זה באופן יסודי ומיידי".

 

תגובות 

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "מדובר בתיק מורכב מבחינה ראייתית, שנבחן ביסודיות רבה על ידי מספר גורמים. במסגרת זו, אף ביצעה המשטרה מספר השלמות חקירה, והכול במטרה לקבל את התמונה המלאה בכדי להגיע להחלטה מושכלת בתיק. לאחר בחינת חומר הראיות ובתום התייעצויות רבות בפרקליטות, הוחלט כי אין די ראיות להעמדת החשודים לדין. על החלטה זו הוגש ערר, הנבחן כעת בפרקליטות המדינה.

 

"במסגרת בחינת הערר, אף בוצעו השלמות חקירה נוספת. בטרם קבלת החלטה סופית בערר, לבקשת משפחת המנוח ולפנים משורת הדין, צפויה להתקיים פגישה של בא כוחם של הורי המנוח עם המשנה לפרקליט המדינה, על מנת לאפשר להם להשמיע את טענותיהם בפניו באמצעות בא כוחם. לאחר האמור תינתן החלטה סופית".

 

המדריך ג'וש אטינגר מסר בתגובה: "בטיול השתתפו למעט אריאל 12 תלמידים ושלושה אנשי הצוות אשר לא נזקקו לטיפול, ולא ניכרו כל סימן של אי-נוחות מתנאי מזג האוויר (חום) באותו טיול. לאחר האירוע נערכה חקירה יסודית ומקיפה של גורמי המשטרה, הצלה ובית החולים. בסיום הבדיקה לא נמצא שאירע דבר חריג. אנשי הצוות והתלמידים שהשתתפו בטיול נחקרו על ידי משטרת ישראל כבר בימים שלאחר מותו של אריאל. בזמן אמת אף לא אחד מהם דיווח על התבטאויות של אריאל בנוגע לאי-נוחות או מצוקה. מדובר באירוע מצער, שבו אני שותף מלא בצערם. צר לי כי הם בוחרים בצורה זאת, הדברים יתבררו בפני הערכאות המתאימות לכך".

 

אטינגר אמר עוד כי "משפחת ניומן לא רוצה לקבל את האמת ובאופן טרגי ביותר ומתוך כאב אומר כי הם אינם רוצים לקבל את אחריותם במותו של בנם אריאל ז"ל. איני מחפש טענות, רגשות, רמיזות או כעס. למשטרת ישראל יש את כל המידע במשך שלוש שנים. תיק החקירה היה סגור לנוכח כך שלא נמצאו ראיות מפלילות. המשפחה התעקשה שייפתח, אך הוא נסגר שוב. שום דבר לא קרה מאחורי דלתות סגורות או בחדר נעול".

 

הרב יעקב שפירא מסר בתגובה: "באותה תקופה אני הייתי ראש של כמה מוסדות, לא הייתי קשור לטיול הזה ספציפית ובוודאי שלא אישרתי אותו. המשטרה חקרה את הדברים לעומק ולא עלה דבר, כולל חקירות של המדריך, המנכ"ל, הילדים שהיו בטיול ואותי. באופן כללי אני איש רוח, אני רב ולא איש טיולים, לא מארגן טיולים, מעולם לא הובלתי טיולים במדבר יהודה, אין לי תעודה לזה ולא הכשרה לזה.

 

"אני לא מבין מדוע הטענות של ההורים מופנות אליי. התוכנית הזאת הייתה אחת מחמש תוכניות שרצות כבר 20 שנה, עם טיולים בכל הארץ ואף פעם לא קרה לנו אסון, אפילו לא פציעה. ההורים עברו טרגדיה מאוד קשה, אלו אנשים מקסימים ונהדרים שנקלעו לסיטואציה נוראית, אבל עם כל הכבוד - אני לא האשם".

 

אילנה קוריאל השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים