שתף קטע נבחר

הסכמי גז, סייבר וקולנוע: נתניהו ימריא להודו

על רקע ההצבעה נגד ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל וביטול עסקת הענק עם "רפאל", ימריא הערב ראש הממשלה יחד עם רעייתו שרה להודו לרגל 25 שנה ליחסים בין המדינות. בתוכנית: חתימת 9 הסכמים בילטראליים בתחומי הגז, הנפט, התעשייה, הסייבר והתעופה. נתניהו ייפגש גם עם ראשי תעשיית הקולנוע בוליווד לצורך קידום הפקה משותפת

חשיבות רבה לביקור. נתניהו ור"מ הודו נרנדרה מודי בעת ביקורו בישראל (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
חשיבות רבה לביקור. נתניהו ור"מ הודו נרנדרה מודי בעת ביקורו בישראל(צילום: שאול גולן)

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה ימריאו במוצאי שבת לביקור בן שישה ימים בהודו, כאורחיהם של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי. בישראל מייחסים חשיבות רבה לביקור שמציין 25 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים.

 

הביקור אמור להביא לקפיצת מדרגה ביחסים בין המדינות, ובמהלכו ייחתמו תשעה הסכמים בילטראליים ובהם מזכר הבנות בתחום הגז והנפט, הסכם מו"פ תעשייתי, מזכר בתחום הסייבר, קידום השקעות, שדרוג של הסכם התעופה, קופרודוקציה להפקה משותפת בתחום הקולנוע, הסכם בתחום החלל ועוד.

 

הממשלה החליטה לפני חצי שנה להשקיע 240 מליון שקלים עד 2020 בקידום היחסים עם הודו בשורה של תחומים ובהם תיירות, חקלאות, טכנולוגיה, סייבר, תרבות, מים, חדשנות וטכנולוגיה.

 

 

מדובר בביקור ראשון של ראש ממשלה ישראלי בהודו זה 15 שנה, וביקורו הרביעי של נתניהו באסיה. זהו ביקור גומלין לביקורו ההיסטורי של מודי בישראל בחודש יולי 2017. גלעד כהן, סמנכ"ל אסיה והפסיפיק במשרד החוץ, אמר כי היחסים האישיים הטובים בין נתניהו למודי מחלחלים גם לדעת הקהל בהודו ולרשתות החברתיות, שם ביקורו של נתניהו מתקבל בחום. "אנחנו מדברים על שותפות אסטרטגית בין המדינות בכל הרמות", הוסיף כהן.

 

נתניהו ינחת בהודו שלושה שבועות לאחר ההצבעה בעצרת הכללית באו"ם, שבה הודו הצביעה נגד ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל, ביחד עם 127 מדינות נוספות. אופי ההצבעה ההודית גרמה לאכזבה בירושלים, וישראל גם דאגה להעביר את מורת רוחה על הדברים בפני דלהי. אולם, בישראל החליטו שלא ליצור מהעניין משבר כדי שלא להעיב על ביקורו הצפוי של נתניהו. על ההודים הופעלו לחצים פנימיים כבדים להצביע בעד גינוי הכרזת טראמפ.

 

בהודו חיים כ-200 מיליון מוסלמים. בעקבות הצהרת טראמפ היו הפגנות בהודו נגד ההכרה האמריקנית. הערבים הפעילו לחצים ושיגרו משלחות לדלהי מחשש שהודו תשוב ותימנע בהצבעה הזו כפי שהיה בהצבעות קודמות שעסקו בסכסוך הישראלי-פלסטיני. ההודים, מצידם, חששו ממשבר ביחסים שלהם עם הערבים והמוסלמים ובחרו לאזן למרות הסמיכות לביקור של נתניהו - שגם הם מייחסים לו חשיבות.

 

מאידך – ההודים לא רצו לשרוף את הגשרים שלהם עם הערבים, והיה חשוב להם להעביר מסר שהידידות עם ישראל היא בשום אופן לא על חשבון הידידות עם העולם הערבי והפלסטינים. בישראל הבינו את הרגישות ולכן בחרו שלא לעשות מזה עניין. גורמים בירושלים הזכירו שלפני כמה עשרות שנים, בדרכון של אזרחי הודו היה כתוב שאסור לאזרחי המדינה לבקר בישראל, והיום – היחסים פורחים. הגורמים הוסיפו: "היחסים עם רוסיה, למשל, טובים מאוד והיא מעולם לא הצביעה בעדנו באו"ם, אז מנתקים איתה את היחסים? יש קשת של אינטרסים. ברור שאנחנו לא אוהבים את זה והמסר הועבר".

"הערוצים הדיפלומטיים עובדים טוב מאוד". גלעד כהן (במרכז), בביקור בבהוטן ()
"הערוצים הדיפלומטיים עובדים טוב מאוד". גלעד כהן (במרכז), בביקור בבהוטן

גלעד כהן ממשרד החוץ מתנסח בשפה קצת יותר דיפלומטית: "אנו מצפים מכל המדינות שהיחסים הבילטראליים הטובים איתן יוקרנו גם בזירה המולטילטרלית (רב-צדדית), ולגבי מה שאמרנו להודים בנושא ההצבעה על ירושלים - זה נעשה בערוצים הדיפלומטים ואני יכול להגיד שהערוצים האלה עובדים טוב מאוד".

 

בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, היה אמור להצטרף לביקור. זאת על רקע קלטת ההוללות שנחשפה השבוע. בימים האחרונים עלו סימני שאלה בנוגע להשתתפותו של נתניהו הבן, בעקבות הסערה ובסופו של דבר הוא ביטל את הנסיעה.

הופעה ציבורית ראשונה. יאיר נתניהו צפוי להצטרף לביקור בהודו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הופעה ציבורית ראשונה. יאיר נתניהו צפוי להצטרף לביקור בהודו(צילום: מוטי קמחי)

 

עסקת ענק עם "רפאל" בוטלה - הודו שוקלת לקיימה מחדש

עוד עננה שהעיבה על הביקור הוסרה ממש ברגע האחרון: באחרונה הודיעו ההודים ל"רפאל" על ביטול עסקת ענק בהיקף 850 מליון דולר לרכישת טילי "ספייק". אולם, בסוף השבוע התפרסמו דיווחים בהודו שעקב לחצים של צבא הודו, משרד ההגנה ההודי שוקל לחזור לעסקה.

הודו שוקלת לחזור לעסקה. טיל "ספייק" של רפאל ()
הודו שוקלת לחזור לעסקה. טיל "ספייק" של רפאל

לנתניהו יתלוו 130 אנשי עסקים, וזו תהיה אחת המשלחות הגדולות שליוו את נתניהו בביקור בחו"ל אי פעם. במהלך הביקור יתקיימו שורה של אירועים כלכליים בהשתתפות נתניהו, כגון שני סמינרים עסקיים, סיורים בתאגידי ענק, מפגש עם סטארטאפיסטים והתנעת שיתופי פעולה.

 

במהלך הביקור יעניק נתניהו תשורה למודי: רכב התפלת מים שמשרד החוץ רכש בעלות של 400 אלף שקל - וממנו שתו נתניהו ומודי בביקור המתוקשר בחוף אולגה. נתניהו ומודי יצפו בשידור חי בהשקה של רכב ההתפלה בערבות המלח במדינת גוג'ראט, במהלך מפגש עם סטארטאפיסטים - מאות קילומטרים מהמקום. בניגוד לחוף אולגה – בהודו נתניהו ומודי לא ישתו מהמים המותפלים.

רכב התפלת מים במתנה. נתניהו ומודי בחוף אולגה ביולי האחרון (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
רכב התפלת מים במתנה. נתניהו ומודי בחוף אולגה ביולי האחרון(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

 

 

נתניהו ינחת ביום ראשון בדלהי ויסעד ארוחת ערב אינטימית במעון רה"מ מודי. לאחר מכן ייפגש עם שרת החוץ ההודית סושמה סוורג'ה. ביום שני יתקבל בטקס קבלת פנים בארמון הנשיא ויבקר באתר הזיכרון לגנדי. בהמשך יתקיימו פגישות רשמיות עם רה"מ מודי. נתניהו יצרף לפגישה את הילד מוישי הולצברג, שהוריו גבי ורבקי נרצחו בפיגוע במומבאי לפני תשע שנים. זאת הפעם הראשונה שמוישי חוזר להודו לאחר הפיגוע שממנו ניצל בזכות האומנת ההודית שלו סנדרה, שתלווה אותו בביקור הזה ביחד עם סבו, הרב שמעון רוזנברג, סבתו יהודית והפסיכולוג שמלווה אותו מאז הפיגוע.

ביקור ראשון בהודו מאז הפיגוע שבו נרצחו הוריו. הילד מוישי הולצברג שיצטרף לנתניהו ()
ביקור ראשון בהודו מאז הפיגוע שבו נרצחו הוריו. הילד מוישי הולצברג שיצטרף לנתניהו

 

 

למחרת יבקרו נתניהו ושרה בטאג' מאהל באגרה – שייסגר במיוחד בשבילם. ביום רביעי הוא יבקר במדינת גוג'ארט, מדינת מוצאו של מודי, וישתתף ביחד איתו בכמה אירועים בנושאי חקלאות, יזמות, חדשנות ומים. ביום חמישי יגיע נתניהו למומבאי, ייפגש עם בכירי קהילת העסקים ההודית ויפתח סמינר עסקי. לאחר מכן ישתתף בטקס זיכרון במלון טאג', ולאחר מכן בטקס לזכר הנרצחים בפיגוע בבית חב"ד - בהשתתפות מוישי, סבו וסבתו.

 

מפגש עם כוכבי בוליווד: לעודד צילום סרטים וקליפים בישראל

את הביקור יחתום אירוע "שלום בוליווד" - מפגש עם ראשי תעשיית הקולנוע בבוליווד שמטרתו לחזק את התדמית החיובית של ישראל בהודו ואת קשריה עם תעשיית בוליווד והמדיה ההודית, כדי לקדם את שיתוף הפעולה שלהם עם ישראל. נתניהו ינסה לעודד את בוליווד לצלם סרטים וקליפים בישראל, ולרכוש עוד פורמטים ישראליים לסדרות שונות.

 

מספר כוכבים, במאים, מנהלי חברות הפקה גדולות ורשתות טלוויזיה מרכזיות כבר אישרו את השתתפותם באירוע עם נתניהו. המפורסם מכולם הוא ללא ספק השחקן אמיטאב בצ'אן, שנחשב לשחקן ההודי המפורסם בעולם. בגילו המופלג (75) הוא נהנה ממעמד של שחקן-על ואליל במובן הראשוני (וההודי) ביותר של המילה: בעיר קולקטה הוקם מקדש לכבודו, שם סוגדים לו באמצעות תפילות והגשת תשורות ומנחות לדמותו. בנוסף, יש לו עשרות מליוני מעריצים ברחבי העולם, לרבות בישראל. בפגישה הכנה עם צוות הקונסוליה הישראלית במומבאי בשבוע שעבר הוא סיפר שהוא מתכתב עם חבריו בישראל ומברך אותם בעברית ב"שבת שלום". בחשבון הטוויטר שלו לבדו יש יותר מ-32 מיליון עוקבים.

"שלום בוליווד". השחקן אמיטאב בצ'אן שישתתף באירוע עם נתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"שלום בוליווד". השחקן אמיטאב בצ'אן שישתתף באירוע עם נתניהו(צילום: AFP)

עוד ישתתפו במפגש קארן ג'והר, שנחשב גם לאחד הסלבריטאים המפורסמים והססגוניים בבוליווד. מעבר להיותו במאי ומפיק הוא גם שחקן ואישיות טלוויזיונית מוכרת. קארן, אב לתאומים, יצא מהארון לפני כמה שנים, בצעד בלתי-שכיח בציבוריות ההודית, אשר זכה בהתאם לעיסוק נרחב במדורי החברה והרכילות. סופי צ'אודרי, כוכבת קולנוע, זמרת ודוגמנית, תכבד גם היא את האירוע בנוכחותה.

 

בערב יישא דברים גם ראג' נאיאק, המנהל של ענקית התקשורת והבידור "ויאקום". פורמטים של כמה סדרות ישראליות מצליחות, כדוגמת "חטופים", "כוכב נולד" ועוד כבר זכו לגרסאות הודיות, וישנו עניין לקדם ולעודד את הקשר עם ישראל גם בערוץ זה.

 

באותו ערב יוצג גם סרטון תדמית של ישראל, שיחשוף לאנשי התעשייה את הנופים ואתרי הצילום הפוטנציאליים בארץ הקודש. את הערב יחתום מופע ססגוני של ריקודים לצלילי מחרוזת להיטי בוליווד מכל הזמנים. המופע הוא בהדרכתו ובכיכובו של טרנס לואיס, רקדן וכוריאוגרף אשר ליהק רבים מלהיטי בוליווד.

 

לקראת הביקור של נתניהו, ישראל והודו סיכמו על הקלות משמעותיות במדיניות האשרות כדי לעודד הגעה של כמה שיותר תיירים הודים לארץ. בין השאר, סוכם שאנשי עסקים הודים ותעשיינים יוכלו לקבל אשרות לארץ שיהיו תקפות עד חמש שנים - ולא חד פעמיות כפי שהיה עד היום.

 

יהלומנים הודים יקבלו אשרה עד שלוש שנים, דבר שהיה חשוב באופן אישי לרה"מ מודי. בנוסף, ישראל תמסד ערוץ VIP לתיירים הודים שתמורת תשלום יוכלו לקבל ויזה מזורזת לישראל עד 48 שעות מראש. בנוסף, ישראל תנפיק ויזות חדשנות ומומחים זרים להודים בהליך מזורז.

 

כיום מגיעים לארץ 47 אלף תיירים הודים בשנה. בישראל מקווים שאחרי שבוליווד תצלם עוד קליפים וסרט עלילתי ראשון עם נופי ישראל - המספרים יקפצו ונראה ברחובות לא רק תיירים סינים אלא גם הודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
נתניהו ור"מ הודו נרנדרה מודי
צילום: שאול גולן
מומלצים