שתף קטע נבחר

קולינריה בהסתדרות

אומרים שרעיונות טובים נולדים במטבח. מבשלים בעברית, שמתקיים בעברית, באנגלית ובקרוב מאוד בעוד שפות, נולד במטבחה של ה'פודי' דלית גבירצמן מקליפורניה, ומכה גלים שמתעצמים מחודש לחודש. קבוצה של נשים שמנהלות כל אחת חלקה חברה לפיילוט שמתקבל באהבה בקרב קהילות בנות כל הגילאים, המינים, הדתות והמאוויים

השם 'ההסתדרות הציונית העולמית' מתכתב עם כל כך הרבה עניינים רציניים למן הרעיון המקורי של בינימין זאב הרצל שחזה בתקומתו של העם היהודי, והגיע לכדי התהוות בקונגרס הציוני הראשון בראשותו, שנערך ב-1897 וביקש להקים מדינה לעם היהודי, ועד לימים אלה בהם הארגון עוסק בעידוד עלייה, מלחמה באנטישמיות ועוד. אבל לחשוב שמשם תצא (תוכנית) קולינריה עשירה ותוססת, שמתפשטת כמו אש עם הרבה עזרה של רוח טובה, בוודאי הוא לא דמיין. מסתבר שגם בארגונים עם ארשת רצינית כשל ההסתדרות הציונית העולמית, יש מקום ליוזמות מבורכות שמביאות לתוכן שילוב של ציונות, אהבה וקסם.

 

הכל החל במטבח (איך לא?) של דלית גבירצמן בסן פרנסיסקו, כשיום אחד נכנסה אליו דנה גריצר גוטליב מההסתדרות הציונית העולמית, המחלקה לפעילות בתפוצות. גבירצמן, אשת חינוך ובעלת טור אישי מצליח בפלטפורמה אינטרנטית מקומית שם, ופודי מושבעת, אירחה אותה, ותוך כדי שלפה מהתנור מאפים שהכינה עת ישבה מול דנה. לגריצר גוטליב שחזתה בפלא לא לקח זמן רב להבין מה מתרחש לנגד עינייה, ולהציע לה לכתוב תוכנית קולינרית. ולא, לא כזו של ערב לימוד בהדגמה, קצת נישנוש והביתה. היא הציעה לה לכתוב תוכנית רב שנתית שתיצוק תוכן ושפה לשיח שיתקיים סביב סדרת מפגשים חודשיים על בסיס שנתי. גבירצמן נעתרה לבקשתה, והשאר הסטוריה, בת שלוש שנים מלאות עשייה והתפתחות. לא עבר זמן רב וגוייסה למשימת הניהול של התוכנית שפית מוערכת בשם עינת אברמוביץ' פרטין, והחלום הפך למציאות בת 20 קבוצות בקירוב, ברחבי ארה"ב, דרום אפריקה, הונגריה ופולין (שם למדו השבוע סטודנטים פולנים לטגן פריקסה ועוגיות טחינה בעברית שוטפת).

 

גבירצמן: "לא יכולנו לדעת עד כמה התוכנית הזו תתפוס ותגדל בקצב מהיר כשהתחלנו" היא נירגשת לחלוק "התחלנו עם קבוצה קטנה של נשים, רובן הגיעו עם בני זוגן לדוקטורט באוניברסיטת ברקלי, וחיפשו העשרה. משם הקבוצות התפתחו והצטרפו זוגות, גברים ובני כל הגילאים. התוכנית נותנת הזדמנות למפגש חברתי שהוא לעיתים גם בין דורי. נשים צעירות יושבות סביב שולחן אחד עם סבתות, ויש להן הרבה מאוד מה לחלוק. בחיים שלנו בארה"ב, לרב שלא בקירבת המשפחה המיידית, הקשרים החברתיים ינועו סביב הילדים. וכאן נולדה הזדמנות להתחבר לאנשים שהם לאו דוקא מסביבת הילדים או העבודה. למקריות הזו יש קסם משלה והיא יוצרת חיבורים מרתקים".

 

הדס תורן (משמאל למעלה), הישראלית שמביאה קולינריה ישראלית לאמריקאים. צילום:marios ()
הדס תורן (משמאל למעלה), הישראלית שמביאה קולינריה ישראלית לאמריקאים. צילום:marios

 

התוכנית בבסיסה מיועדת לתשעה מפגשים חודשיים בשנה, ונכתבה בראי לוח השנה היהודי והישראלי. לכל מפגש נכתבת חוברת עם שם רלוונטי, מתכונים, מילים שימושיות בתרגום ובתעתיק (למי שאינו דובר עברית), שירים ידועים ותמונות. המטרה של המפגש היא לעסוק כמובן בבישול עצמו, אבל לא רק. המנחים, כל אחד בדרכו וסגנונו הייחודי, מזמינים את המשתתפים לקיים שיח, ולכל קבוצה הדינמיקה שלה. המתכונים שנכתבים בתשומת לב רבה על ידי פרטין, נבחרים בקפידה, הם לא מסובכים ולא דורשים מרכיבים מיוחדים שאינם בהישג יד. הם בהחלט מביאים רעיונות חדשים וטויסטים גם למאכלים שמוכרים לכל ישראלי. פרטין: "בלב התוכנית יש נשמה, אנשים מרגישים שאוהבים אותם. הם מסיימים מפגש כשהם מלאי סקרנות לגבי המפגש הבא. חלק מהמנחים מארחים בבתים שלהם, חלק מארחים בבתים של משתתפים ובחלק מהמקומות יש שיתוף פעולה של 'הבית הישראלי' כך שהדברים מותאמים לכל קהילה באשר היא".

 

ואם אומרים שהחידושים וההמצאות יוצאים מסן פרנסיסקו ומתפשטים ברחבי ארה"ב בגלים, הם בטוח שלא מפספסים את ניו ג'רזי. במחוז מוריס הצפוני בניו ג'רזי יושבת קהילה קונסרבטיבית המונה כ-450 משפחות יהודיות-אמריקאיות, בינהן חיה כבר 19 שנים משפחה ישראלית שנושאת תפקיד משמעותי בהובלתה. מני והדס תורן, הוא מני, "הילד הדתי הקטן והממזרי" מתוכנית הטלויזיה 'ריץ' רץ'' האלמותית, משמש חזן הקהילה. הדס שאיתו ספורטאית מושבעת ונפש מלאכית בעצמה, פעילה ויוזמת ומאוד אוהבת את המטבח: "בעבר התבקשתי להעביר סדנאות בישול לאמריקאיות כאן. יש בינהן שמאוד אוהבות להרחיב את הרפרטואר שלהן במטבח, ולא פוחדות להתנסות בדברים חדשים. עכשיו אני חלק מהתוכנית שעינת גייסה אותי אליה, וכשפירסמתי את הלינק להרשמה, הקבוצה הראשונה התמלאה בתוך פחות מ-24 שעות. מאז נובמבר האחרון, נפתחה קבוצה שנייה והתקיימו כבר 4 מפגשים. הקבוצות שונות האחת מהשנייה, אבל מרגש לראות את הצורך של הנשים שמגיעות ללמוד ממני לבשל, הן מעוניינות באוכל ישראלי. בקבוצה אחת הן יותר רוצות לשמוע ממני ולהיות חלק מהשיח שאני יוזמת בהתאם לתוכנית, ובקבוצה השנייה הן מעוניינות יותר לחלוק את החוויות שלהן. כל קבוצה והדינמיקה שלה".

 

שף עינת עם הקבוצה בקליפורניה (עומדת מימין לשלט) ()
שף עינת עם הקבוצה בקליפורניה (עומדת מימין לשלט)

 

התוכנית שנכתבה כאמור בעברית, קיבלה תפנית משמעותית כשגוייסה אליה השפית עינת פרטין. הבחורה האנרגטית והמקצועית קראה את השטח, וקבוצות דוברות אנגלית החלו לקום. פרטין: "יש בנייה של קהילה סביב התוכנית. החל מהשנה הראשונה רואים מעורבות של המשתתפות בדברים אחרים. נוצרת סוג של מחוייבות. רואים שמתעורר אצל המשתתפים משהו שהם כנראה לא היו מודעים לו" היא חוזה בתהליך "יש כאן תהליך של בנייה. החל מהרעיון למפגש וסיעור המוחות, התהליך שבו הוא קורם עור וגידים, הנסיונות, הכתיבה והכנת החומרים. ובסופו של דבר סלי הקניות העמוסים והמפגש עם הקבוצה. אני מרגישה שדלית הצליחה לקרב את האנשים באמצעות הטקסטים. הם נוגעים בנשמה".

 

אז איך זה עובד בשטח? גוטליב: "בכל קבוצה יש בין 14-16 משתתפים. הם לא חייבים להכיר האחד את השנייה, וחלק מהמטרה היא היכרויות חדשות שנולדות בזכות הקורס. המנחים מקבלים את החומרים, והם קובעים את תאריכי המפגשים, מיקום המפגש ועורכים את הקניות לקראתו. כל מנחה עושה את זה בסגנונו. העלות למשתתף סימלית, ומכסה את עלות המפגש. מאחורי כל המערך הזה עומדת ההסתדרות הציונית העולמית שמתקצבת את התוכנית, ועושה את העבודה "מאחורי הקלעים". החל מעיצוב החומרים, פיתוח התכניות, ארגון של שיתופי פעולה עם ארגונים אחרים ועוד. עד היום עברו בתוכנית הזו קרוב ל-500 אנשים, ורבים חוזרים לשנה נוספת".

 

נשות ניו גרזי נפגשות ומבשלות במחוז מוריס עם הדס תורן ()
נשות ניו גרזי נפגשות ומבשלות במחוז מוריס עם הדס תורן

 

בחזון שלהן הן רואות תוכנית טלויזיה. המשתתפים בעצמם העלו את השאלה.

גבירצמן: "לא העלנו בחלומות הפרועים שלנו שהתוכנית תצמח למימדים הללו. השמיים הם הגבול. בעודנו מדברות נפתחת קבוצה חדשה בהובוקן, ניו ג'רזי ועינת מדווחת על עוד חמש קבוצות שעומדות להפתח. חלק מהיצירה של התוכנית היא קהילת המנחים שנבנית, השיתוף והפלטפורמה המשותפת לחלוק. יש המון תמיכה ורעיונות שעוברים אם בתוך קבוצת הווטצאפ ואם בארוע של שיחת ועידה בוידאו שנקיים בקרוב".

 

התוכניות החודשיות מקבלות שמות עם קריצה, החל מ"כי מציון תצא קולינריה" ודרך "מאנטיוכוס לאנטיפסטי (הכול חוץ מלביבות)", "צפוף באוזן - יותר מאוזני המן" ועוד. והכל באוירה נעימה ומזמינה. השיחה עם עינת, דנה, דלית והדס מתנהלת ברוח שמסבירה היטב בזכות מה הן מגיעות לתוצאות. יש תמיכה הדדית, אפס אגו ורצון עז לספק את הטוב ביותר עטוף בריחות של תבשילי אהבה שבושלו היטב כמו תבשיל קדרה מוקפד שקופצות ממנו הפתעות בכל פעם מחדש.

 

כדי ללמוד על הקבוצות, ועל הדרך ולהתרשם מהפעילות, מומלץ לגשת לעמוד הפייסבוק: 'מבשלים בעברית Cooking Up In Hebrew' לקבלת פרטים על תוכניות חדשות שנפתחות, כדי להציע את עצמכם להנחייה וכדי ללמוד על היוזמה אפשר לפנות לעינת פרטין באימייל: chefnati.wzo@gmail.com

 

גוטליב: "התוכנית נותנת הזדמנות להתחבר לפלטפורמה חוויתית של שיח, בישול וארוחה משותפת כדי לשתף, להתגעגע ולהתענג על ערכים יהודים פלורליסטיים ותרבות עברית"

 


פורסם לראשונה 12/01/2018 14:03

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים