שתף קטע נבחר

מנהיגים באפריקה תוקפים את טראמפ: "תמיד היה גזען"

הדיווחים על דברי טראמפ ממשיכים להסעיר את העולם. באיחוד האפריקני "נחרדו", בדרום אפריקה תקפו וחידדו שיש קשיים גם בארה"ב, האו"ם גינה נחרצות ובוטסואנה והאיטי זימנו שגרירים לנזיפה. מדינות רבות, עם זאת, מהססות לגנות כדי לא לפגוע בסיוע למדינתן. בתוך כך התפטר השגריר האמריקני בפנמה: "לא יכול להמשיך לשרת את הנשיא"

 

 

 

מנהיגים רבים באפריקה גינו בחריפות היום (ו') את הדברים הקשים שאמר הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, לפי דיווחים, נגד מהגרים מהאיטי וממדינות אפריקה, שבמסגרתם אף כינה את המדינות "חורי תחת". טראמפ מצדו הכחיש את הדיווחים, טען שמדובר בהמצאה של הדמוקרטים וכי דבריו סולפו, אך התרעומת ברחבי העולם, באפריקה בפרט, וכן בקרב ארגונים בינלאומיים ממשיכה לתסוס.

 

"אנחנו לא חור תחת, וגם האיטי לא – או שום מדינה אחרת שחווה קשיים", אמרה ג'סי דוארטה, סגנית מזכ"ל של מפלגת השלטון בדרום אפריקה "הקונגרס הלאומי האפריקני" במסיבת עיתונאים מיוחדת בעיר איסט לונדון שבדרום-מזרח המדינה. "לא היינו קוראים לנכון להגיד דברים משפילים כאלה על שום מדינה שנמצאת בקשיים סוציו-אקונומיים או כל סוג אחר של קושי", הוסיפה, וחידדה כי כמו באפריקה, גם מיליוני אמריקנים מושפעים מצרות כלכליות כמו אבטלה.

 

 

כינה את האיטי ומדינות באפריקה "חורי תחת". דונלד טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כינה את האיטי ומדינות באפריקה "חורי תחת". דונלד טראמפ(צילום: AFP)

ההרס בהאיטי בעקבות הוריקן אירמה בחודש ספטמבר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרס בהאיטי בעקבות הוריקן אירמה בחודש ספטמבר(צילום: AFP)

באיחוד האפריקני אמרו כי חברי גוש המדינות "נחרדו בכנות" מהדברים. "בהינתן המציאות ההיסטורית של כמה אפריקנים הגיעו לארה"ב כעבדים, האמירה הזו פשוט סותרת כל התנהגות מקובלת", מסרה דוברת האיחוד, אבה קאלונדו. גם נשיא סנגל, מאקי סאל, אמר שהוא מזועזע מהדברים וכי "לאפריקה ולגזע השחור מגיע הכבוד וההתחשבות".

 

במקביל לכך זימן משרד החוץ של בוטסואנה את השגריר האמריקני במחאה על הדברים שכונו "חסרי אחריות, ראויים לגינוי וגזעניים". בהודעה רשמית צוין כי המדינה האפריקנית דרשה מהממשלה האמריקנית, באמצעות השגריר, הבהרה אם הדברים המשפילים שנאמרו יוחסו גם לבוטסואנה. גם האיטי זימנה לשיחה נזיפה את השגריר האמריקני במדינה. אפילו שר החוץ של אל סלבדור אמר היום ששלח לארה"ב מכתב מחאה רשמי בשל הדברים של טראמפ, אף שמדינתו לא הוזכרה מפורשות.

 

השגריר האמריקני בפנמה התפטר, מחלקת המדינה מנסה להרגיע

תוך כדי הסערה הגיש השגריר האמריקני לפנמה, ג'ון פילי, דיפלומט זה שנים ארוכות וטייס לשעבר, את התפטרותו. הוא מסר למחלקת המדינה כי הוא לא מרגיש שהוא יכול להמשיך לשרת את הנשיא טראמפ.

 

"כדיפלומט, התחייבתי לשרת נאמנה את הנשיא ואת הממשל שלו באופן א-פוליטיף גם כשאינני מסכים עם מדיניות מסוימת", מסר במכתב התפטרותו. "ההוראות שלי ברורות – אם אני מאמין שאני לא יכול לעשות זאת, עליי להתפטר בכבוד. הזמן הזה הגיע".

 

מחלקת המדינה האמריקנית ניסתה לצנן מעט את הרוחות. מהלשכה ליחסים עם מדינות אפריקה נמסר בטוויטר: "ארה"ב תמשיך לפעול באפריקה במרץ, בכוח ובהתלהבות ולקדם את הקשר החיוני הזה, להקשיב ולבנות את האמון והדעות שאנחנו חולקים עם שותפינו האפריקנים". בתגובה הזו כאמור אין כל אזכור ישיר לדבריו של טראמפ.

 

הלילה דווח ב"וושינגטון פוסט" כי טראמפ אמר במהלך דיון עם מחוקקים רפובליקנים ודמוקרטים בנוגע לצו הגירה חדש שהוצג בפניו: "למה אנחנו מקבלים את כל האנשים האלה שמגיעים ממדינות שהן חורי תחת? למה אנחנו רוצים את כל האנשים האלה מאפריקה פה? למה שלא נביא לכאן יותר אנשים ממדינות כמו נורבגיה?".

 

טראמפ הכחיש את הדברים בטוויטר. "השתמשתי בשפה בוטה, אך לא במילים שיוחסו לי", צייץ. "אף פעם לא אמרתי שום דבר משפיל בנוגע לאזרחי האיטי חוץ מהעובדה שהאיטי, מן הסתם, היא מדינה מאוד ענייה ומתקשה. אף פעם לא אמרתי 'תוציאו אותם'. זו המצאה של דמוקרטים. יש לי מערכת יחסים נהדרת עם תושבי האיטי. אני כנראה אצטרך להקליט את הפגישות הבאות – למרבה הצער אין אמון!".

 

 

 
גם בנציבות זכויות האדם באו"ם הטיחו ביקורת קשה בטראמפ: "אם הדברים אכן נאמרו, הם מזעזעים ומבישים, בטח ממי שמכהן כנשיא האמריקני. גזען – זו המילה היחידה שבה ניתן לתארו".

 

"לא ניתן לפטור את כל המדינות והיבשות שרוב אזרחיהן אינם לבנים כ'חורי תחת' ולומר שלא יתקבלו בברכה", הבהיר דובר נציבות זכויות האדם, והוסיף כי "הסיפור הפעם לא עוסק רק בשפה וולגרית, אלא בפתיחת צוהר לצד הגרוע ביותר של האנושות, ובעידוד גזענות ושנאת זרים".

 

גם בממשלת האיטי לא התעלמו מהדברים, ומסרו כי ההנהגה "המומה ונזעמת" בעקבות "הדעות הגזעניות": "האמירות המעליבות והמבישות האלה בשום אופן אינן משקפות את מעלות החוכמה, האיפוק וחוסר ההפרדה שיש לטפח בכל סמכות פוליטית. הדברים מייצגים דעה גזענית ושגויה לחלוטין של הקהילה בהאיטי ותרומתה לארה"ב".

 

הבית הלבן לא הכחיש את ההתבטאות. בהודעה מיוחדת לאחר הפרסום אמר דובר בבית הלבן, ראג' שהא: "יש פוליטיקאים שהחליטו להילחם למען מדינות זרות. הנשיא תמיד נלחם למען העם האמריקני. טראמפ נלחם למען פתרונות קבועים להגירה שיהפכו את ארצנו לחזקה על ידי קבלתם של אלו היכולים לתרום לחברה ולכלכלה ויכולים להיטמע בתוך האומה הנהדרת שלנו". בהודעה לא הייתה כל התייחסות לציטוטים שעוררו סערה.

 

מהססים לבקר כדי לא לפגוע בכספי הסיוע 

היו גם כמה ממשלות באפריקה שמצאו היום את עצמן בסיטואציה מבלבלת למדי. כעומדות בראש רשימת הסיוע של ארה"ב, היו לא מעט שגם היססו לסכן את העזרה על ידי גינויו של טראמפ, במיוחד בתקופה שבה הממשל שלו רוצה לקצץ את הסיוע למדינות זרות.

 

"אלא אם כן הדברים נאמרו ספציפית על דרום סודן, אין לנו מה להגיד", מסר דובר הממשלה במדינה, אטני ווק אטני.

 

ברחובות לוסקה, בירת זמביה, דבריו לכאורה של טראמפ חיזקו דעות שמושמעות זמן רב במדינה נגד הנשיא האמריקני. "טראמפ תמיד היה גזען, ורק גזען יכול להשתמש במילים מלוכלכות כאלה", אמרה ננסי מולנגה, סטודנטית באוניברסיטת זמביה. רוברט צ'יפונדה, יועץ תקשורת בלוסקה, אמר שהוא מעולם לא לקח את טראמפ ברצינות.

 

"ובכן, זו פשוט ההגדרה המדויקת של גזענות. זה כל מה שיש לי להגיד", אמר היזם הקנייתי וואנגי מורגורי בראיון לסוכנות הידיעות AP.

 

היו גם מי שפנו לצד ההומוריסטי כדי להתמודד עם דבריו של טראמפ. "כמישהו שמגיע מ'חור התחת הדרומי', טרוור נפגע עמוקות מדבריו של הנשיא", צייצה תוכנית הטלוויזיה האמריקנית הפופולרית "דיילי שואו" בטוויטר תוך התייחסות למדינת מוצאו של המגיש טרוור נואה – דרום אפריקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
צילום: AFP
מומלצים