שתף קטע נבחר

מנהרת טרור של חמאס הושמדה: "מתחת למעבר הסחורות וחדרה גם למצרים"

הותר לפרסום: תקיפת צה"ל באזור רפיח הייתה נגד מנהרת טרור של חמאס, שחפר אותה באזור מעבר כרם שלום מתחת לצינורות שמובילים גז וסולר לרצועת עזה. תוואי המנהרה עבר בשטח ישראל לאורך 180 מטרים וחדר גם למצרים. דובר צה"ל: "זו לא מנהרת הברחה. ייתכן שחמאס תכנן לתקוף את המעבר בעתיד"

 

היעד שצה"ל תקף - מנהרת טרור שחמאס חפר מתחת למעבר כרם שלום והגיעה עד לצד המצרי: כוחות צה"ל השלימו הבוקר (א') את השמדת מנהרת טרור של חמאס, שהותקפה אתמול, באורך של כקילומטר וחצי, שנחפרה מרפיח עד לצד המצרי ועברה מתחת למעבר הסחורות היחיד מישראל לרצועה. אמש סמוך ל-23:00 הפציצו מטוסי קרב את פתח המנהרה בצידה העזתי, בעיר רפיח, כ-900 מטרים מהגבול עם ישראל.

 

בשטח הישראלי היא עברה לאורך 180 מטרים, מתחת לאתרים מרכזיים במעבר כרם שלום שנסגר היום לתנועה: מתחת לצינורות הגז והסולר דרכם מוזרמת האנרגיה לתושבי הרצועה ומתחת לאנטנה של מתחם המעבר. דובר צה"ל תת אלוף רונן מנליס דחה את הטענות של חמאס, שלפיהן מדובר במנהרת הברחה: "זו מנהרה טרור ראשונה מסוגה שנחפרה בשנה האחרונה ועדיין הייתה בבנייה. יתכן ונחפרה בצד המצרי כדי לתקוף בעתיד את מעבר כרם שלום גם מצידו המצרי באופן משולב ולהעביר פעילים או אמל"ח לסיני".

מבט לתוך המנהרה שהותקפה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מבט לתוך המנהרה שהותקפה(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

עוד אמר מנליס: "היא מהווה נכס משמעותי לחמאס. נמשיך לפעול באופן נחוש נגד מנהרות הטרור ואיננו מעוניינים להגיע להידרדרות המצב. המנהרה סיכנה את מעבר כרם שלום וחמאס עשה זאת באופן ציני ואבסורדי".

 

בצה"ל הוסיפו כי המנהרה סיכנה את המשך פעילות המעבר ובמהלך היום תתקיים הערכת מצב, שבסיומה יוחלט אם לפתוח מחר מחדש את המעבר. השיטה שבאמצעותה טופלה המנהרה, רביעית שצה"ל זיהה והשמיד בשלושת החודשים האחרונים, היא שונה מהפעמים הקודמות, והיא חלק מהמערכת הכללית של ישראל נגד האיום המנהרות.

 

"פעם אחת זה מקרה, פעמיים זה צירוף מקרים ושלוש פעמים זאת שיטה", ציין תא"ל מנליס. "לצה"ל יש את היכולת המתקדמת בעולם נגד מנהרות, אבל זה לא פתרון קסם ועדיין זה תהליך. דרך המעבר עוברים עשרות אלפי טונות של סחורות לפלסטינים".

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

בצה"ל שומרים על עמימות לגבי תכולת המנהרה בזמן תקיפתה ומסרבים לאשר או להכחיש אם בתוכה היו פעילי חמאס או אמצעי לחימה. "אנחנו יודעים איך נראות מנהרות הברחה וזו ולא מנהרה ששייכת למשפחה בדואית ברפיח שגובה תשלום על העברה בה כמו ביתר המנהרות", אמרו בצבא. "חד משמעית זו מנהרת טרור שחלק מרכזי בה נחפר מתחת למעבר הסחורות".

 

אחת הסיבות שצה"ל גיוון הפעם את דרך האיתור והטיפול של המנהרה נועדה ליצור אי-בהירות אצל חמאס, שעושה מצידו מאמצים גדולים להתחקות אחר השיטה שפותחה בצבא נגד המנהרות כחלק ממירוץ החימוש התת קרקעי.

 

שר הביטחון, אביגדור ליברמן אמר: "מדובר בהפרת ריבונות ישראלית בוטה. השמדת מערך המנהרות ההתקפיות היא רכיב חיוני במדיניות הפגיעה השיטתית ביכולות האסטרטגיות של חמאס. המסר להנהגת עזה ולתושביה ברור - השקיעו בקדושת החיים ולא במנהרות קבורה".

 

לפי הפלסטינים יעד התקיפה היה מנהרת הברחה בגבול עזה-מצרים. באזור זה נחפרו בעבר מנהרות המשמשות להברחת אמצעי לחימה מחצי האי סיני למחבלים ברצועה. התקיפה הייתה באזור שבין רפיח לכרם שלום. באזור זה נחפרו בעבר והופצצו גם כמה מנהרות שחצו את הגבול לישראל, מהמנהרה ששימשה לחטיפת גלעד שליט ועד למנהרה שחוללה את צוק איתן.  

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לתקיפה לפני המראתו להודו: "צה"ל תקף תשתית טרור מרכזית של חמאס ברצועת עזה. יש מי שאומר שצה"ל תוקף דיונות של חול. זה לא נכון. אנו מגיבים על התקיפות נגד ישראל בתקיפות מאוד שיטתיות של התשתיות שמכוונות נגדנו. חמאס צריך להבין שלא נרשה את המשך ההתקפות הללו ונגיב בעוצמה עוד יותר גדולה".

 

צה"ל לא נוהג להפרסם את מיקומי התקיפות בעזה, ומסתפק לרוב בכיוונים כלליים כמו צפון, דרום או מרכז הרצועה. הפעם, ההקפדה בהודעה של דובר צה"ל הייתה יתרה: "רפיח סמוך לגבול עזה-מצרים". מאז מבצע צוק איתן צה"ל נמנע מלתקוף מנהרה בשטח העזתי, ועשה זאת במשורה כניצול הזדמנות אחרי ירי של רקטות, כדי לא להסלים את המצב. ביתר המקרים בצה"ל השמידו מנהרות כאשר היו בשטח ישראל בלבד, מה שמחריג את התקיפה הנוכחית, אם יתברר שאכן מדובר במנהרה שהותקפה על ידי מטוסי הקרב. התקיפה אמש הייתה אחרי ימים שקטים יחסית מירי רקטות, ולאחר דעיכה בכמות ההפגנות בגבול הרצועה.

 

לפני כן נמסר כי מעבר כרם שלום לא ייפתח היום בעקבות הערכת מצב. במערכת הביטחון לא מסרו פרטים נוספים על סיבת סגירת המעבר. מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, עדכן את גורמי הרשות הפלסטינית על ההחלטה. בשבוע שעבר התייחס מרדכי למצב בעזה, ואמר: "הרצועה היא אזור כושל. 90 אחוזים ממי השתייה לא ראויים לשתייה, 60 אחוזים של אבטלה בקרב הצעירים ואני יכול להוסיף עוד הרבה נתונים. הבעיה היא בעיקרה של חמאס והרשות הפלסטינית, אבל מדינת ישראל מאוד מושפעת מכך". 

 

לדברי מרדכי, המתווה המדיני ולא רק הביטחוני הוא ש"אם בעזה היה פירוז של חמאס מהנשק שלו, מהמנהרות שלו, מהברחות האמל"ח, ופתרון לסוגיית השבויים והנעדרים - אפשר להפוך את עזה להזדמנות כלכלית מאוד גדולה. אפשר להשקיע בתשתיות, חיפושי גז ולהפוך אותה לנורא מצליחה. כלכלה כושלת באזורים חסרי משילות יכולים לייצר טרור ומלחמה. כלכלה יציבה לא מחייבת הגעה למלחמה ולעימותים, וזה מרכיב ונדבך נוסף לתפישת הביטחון של צה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
המנהרה שהותקפה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים