שתף קטע נבחר

תוסף עם ערך מוסף

בגלל אופי החיים בעולם המודרני, גם למי ששומר על אורח חיים בריא מומלץ לשקול תוספי תזונה. אז מהם התוספים החשובים ביותר לגוף שלכם?

ככל שעולה תוחלת החיים, עולה גם הצורך שלנו להישאר צעירים, בריאים, תוססים ופעילים, גופנית ונפשית. אמנם עדיין לא נמצא מעיין הנעורים, אבל נדמה שזה לא מונע מאיתנו להמשיך ולחפש אותו. בשני העשורים האחרונים מתרחשת עלייה משמעותית בצריכת תוספי תזונה בארצות הברית וגם בישראל.

 

על פי נתונים שפורסמו לאחרונה בירחון האמריקני "אפידמיולוגיה", השימוש בתוספי תזונה עולה ככל שעולים הגיל, רמת ההשכלה והנטייה לקיים אורח חיים בריא. בהתאמה, השימוש בתוספי תזונה יורד בקרב אוכלוסייה שמודעת פחות למדדי הבריאות: אוכלוסייה של מעשנים, של בעלי עודף משקל, כזו המאופיינת בצריכה גבוהה של שומנים בתזונה ובמיעוט בפעילות גופנית (אורח חיים המכונה בספרות הרפואית "אורח חיים יושבני"), וכדומה.

 

 (צילום: iStock) (צילום: iStock)
(צילום: iStock)

 

ובכן, מתברר שגם מי שמקפידים על אורח חיים בריא עשויים להרוויח מנטילת תוספי תזונה. זאת משום שהתזונה המערבית המתועשת, שכולנו חשופים אליה, היא תזונה "פרו-דלקתית": תזונה עשירה ברכיבים שמשמשים חומרי מוצא לתהליכים דלקתיים בגוף. לכן התפיסה כיום היא שרצוי להעשיר את הגוף ברכיבים מפחיתי דלקת ובתוספי תזונה נוספים, שיעשירו את מאגר החומרים הנחוצים לגוף ולבריאותו.

 

תוספי התזונה החשובים ביותר

אומגה 3: חומצת שומן חיונית זו ידועה בתכונותיה האנטי־דלקתיות, כמו גם בתרומתה להפחתת מחלות לב וכלי דם, תנגודת לאינסולין (מצב טרום־סוכרתי) וסיכון לדיכאון. מאחר שהוכח כי בתזונה המערבית יש חסר באומגה 3, ארגוני בריאות רבים בעולם ממליצים על נטילת תוסף של אומגה 3 למניעת המצבים הבריאותיים שלעיל.

 

פרוביוטיקה: יוגורט, חמוצים, מזונות מותססים - תרבויות רבות עושות שימוש מסורתי בפרוביוטיקה במזון. בעשורים האחרונים, פרוביוטיקה היא אחת הקטגוריות הנחקרות ביותר והשימוש בחיידקים "טובים" מסתמך על מחקרים ביוטכנולוגיים קליניים. פריצת הדרך המחקרית הובילה להבנה של תרומת הפרוביוטיקה למערכת עיכול תקינה ושל חשיבותה של מערכת עיכול תקינה לבריאות הכללית. לכן ההמלצה כיום היא ליטול תוספי תזונה המכילים חיידקים "טובים" מזנים שהוכחו מחקרית, המצוידים במערכת הובלה העמידה למערכת העיכול.

 

 (צילום: זכריה לובימוב)
(צילום: זכריה לובימוב)

 

כורכום: שורש שממנו מופק תבלין יבש הידוע כמכיל רכיבים אנטי-דלקתיים טבעיים - חומרים פעילים בשם כורכמנואידים - שנמצאו יעילים גם בטיפול בכאב ובמניעת התפתחות של גידולים. ואולם מחקרים מדגישים כי על מנת להגיע לכמות יעילה מבחינה בריאותית, למשל להפחתת מצב דלקתי, יש לצרוך כמויות אדירות של כורכום כתבלין: בערך 6 כפיות ביום. על כן, ההמלצה היא לספק את הכמות הדרושה באמצעות תוספי תזונה, כלומר בכמוסות המכילות כ-1 גרם חומר פעיל.

 

גלוקוזאמין וכונדרואיטין: רכיבים תזונתיים התורמים לשמירה על הסחוסים ועל בריאות המפרקים, מפחיתים כאב ומגדילים את טווח התנועה. מחקרים הוכיחו כי מטופלים שנטלו תוספי תזונה המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין שימרו את סחוסי הברכיים לאורך שנים רבות יותר.

 

אפלפין: תוסף תזונה המכיל מיצוי פוטנטי ורב עוצמה של שרף עץ הלבונה. חומר זה משדרג את תוספי התזונה מגני הסחוס ונחשב לנוגד דלקת עוצמתי, הפועל על קבוצת מתווכי דלקת הקרויה לויקוטריאנים וכתוצאה מכך מפחית את הכאב.

 

קואנזים Q10: רכיב שמיוצר בכל תאי הגוף ונמצא בריכוז גבוה בתאי שריר הלב, מעורב ביצירת אנרגיה ומתפקד כנוגד חמצון. ייצורו פוחת עם הגיל, על כן ההמלצה היא להסתייע בתוסף תזונה המכיל אותו. ההמלצה חשובה במיוחד למי שנוטלים תרופות מקבוצת הסטטינים, שאחת מתופעות הלוואי שלהן היא הפחתה בייצור קואנזים Q10, היכולה להתבטא בכאבי שרירים.

 

מגנזיום: מגנזיום הינו המינרל הרביעי בשכיחותו בגוף. הוא חיוני לפעילות תקינה של השרירים והעצבים, להתפתחות העצמות והשיניים ולפעילות האנזימטית בגופנו. מגנזיום מסייע לגוף ליצור ולהשתמש באנרגיה. היעדר מגנזיום במים המותפלים בישראל (המהווים כ־75% מהתצרוכת המסופקת לבתים בארץ) עלול להגביר את הסיכון למוות ממחלות לב. כבר בשנת 2010 התריע משרד הבריאות על הסוגיה - אך דבר לא נעשה בנושא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים