שתף קטע נבחר

מאני טיים

למה משרד האוצר השתלט על הרווחים של הטוטו? מי יקבע איך הקבוצות יקבלו את הכסף? ולמה העסקנים והאיגודים רועדים מפחד? כל מה שצריך לדעת על המהפכה הכלכלית בספורט הישראלי

מלחמת העולם שהתנהלה בספורט הישראלי בחודשים האחרונים הגיעה להכרעה. זו לא הייתה מלחמה על המגרש, אלא בין פוליטיקאים ועסקנים, אבל תוצאותיה יטלטלו את הספורט שלנו בשנים הבאות. כשנלחמים על מאות מיליוני שקלים בשנה, שעל רובם נשען קיומם של הקבוצות והספורטאים הישראלים, קשה להמעיט מחשיבות המהלך הדרמטי שהתרחש בסוף השבוע האחרון.

 

זו לא פחות ממהפכה באופן שבו ייקבע תקציב הספורט. השורה התחתונה: כספי הטוטו, הנאמדים במאות רבות של מיליוני שקלים בכל שנה, לא יוקצו עוד לטובת הספורט. במקום זאת רווחי הטוטו יועברו החל מ-2019 ישירות לקופת המדינה.

 

רווחי הטוטו יועברו ישירות למדינה. מירי רגב (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
רווחי הטוטו יועברו ישירות למדינה. מירי רגב(צילום: אורן אהרוני)

 

איך בכל זאת יקבל הספורט את הכסף? במסגרת הרפורמה תקציב הספורט יעוגן בתוך תקציב המדינה. כלומר, לראשונה המדינה לוקחת אחריות על הסכום

שמקבל הספורט הישראלי וגם על האופן שבו הוא מחולק. בנוסף, אם ב־2018 תקציב הספורט היה אמור לעמוד על כ־720 מיליון שקל (580 מיליון שקל מהטוטו ועוד 140 מיליון שקל למשרד הספורט), המהפכה כוללת גם את הרחבת התקציב.

 

השינויים האלו הם סופו של קרב ממושך בין משרד האוצר בראשות משה כחלון, שדרש להלאים את כספי הטוטו, לבין משרד הספורט שביקש לשמור על המצב הקיים (ועל הדרך גם על השפעתו על חלוקת הכספים). זהו מאבק על כוח ושליטה. בשיאו, שרת הספורט מירי רגב תקפה בחריפות: "הצעת האוצר אינה מקובלת, מדובר בנטו מניפולציה. הספורט הישראלי אינו פרה חולבת, שהאוצר ימצא מקור אחר לנטו פרויקטים".

 

מאבק על כוח ושליטה. משה כחלון (צילום: מכבי חיפה) (צילום: מכבי חיפה)
מאבק על כוח ושליטה. משה כחלון(צילום: מכבי חיפה)

 

בסופו של דבר היא נאלצה לקבל את הגזירה. אמנם, ביום שישי שעבר היא מיהרה לחגוג – בצדק – את הגדלת תקציב הספורט, אבל אין ספק שמשרד הספורט איבד מכוחו ומהשפעתו לטובת האוצר.

 

יותר כסף, יותר פוליטיקה

לצד המקל, יש גם גזר. האוצר הגדיל משמעותית את תקציב הספורט: 880 מיליון שקל כבר השנה, 805 מיליון שקל ב-2019. יותר מזה: האוצר ניתק את התלות של הספורט הישראלי ברווחיות של הטוטו (שסבלה מירידה בשנים האחרונות), ולמעשה הבטיח את עתידו הכלכלי. אם כך, למה עולם הספורט רועד מהשינוי הזה? הסיבה פשוטה: הקריטריונים לחלוקת הכסף עומדים להשתנות, ואף אחד לא יודע איך הם ייראו.

 

אמות המידה לחלוקת הכסף לספורט נקבעו על ידי המועצה הלאומית לספורט, בהתאם למסקנות ועדה ציבורית. הגוף הזה כלל את נציגי משרד הספורט, הטוטו וכן ראשי הוועד האולימפי ואיגודים שונים, וחילק את כספי הטוטו בין הענפים השונים. הכוח העצום הזה נלקח ממנו. כעת תוקם ועדה משותפת למשרדי הספורט והאוצר, בראשות שני המנכ"לים, והיא תקבע קריטריונים חדשים.

 

 

"הטוטו דואג לקבוצות הקטנות". יגאל כרמי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"הטוטו דואג לקבוצות הקטנות". יגאל כרמי(צילום: אורן אהרוני)

 

למה זה חשוב? כי קבלת ההחלטות עוברת לחלוטין לידי הפוליטיקאים והפקידים. אם עד עכשיו הייתה לאנשי ספורט (עסקנים בפני עצמם) השפעה מרכזית על חלוקת התקציב, כעת הם ינודו ממנה כמעט לגמרי. באוצר ובמשרד הספורט טוענים כי יכניסו את נציגי עולם הספורט גם לוועדה החדשה, אך אין ספק מי יהיה הצד החזק בה. זה פותח פתח להתערבות פוליטית בוטה בשיקולים ספורטיביים.

 

למעשה, מדובר במכה אנושה עבור הגופים המסורתיים שניהלו בעבר את העסק, כמו מרכזי הספורט (מכבי, הפועל, בית"ר וכו'), האיגודים והוועד האולימפי. כוחם גם כך נחלש בשנים האחרונות, אך כעת יישאר ממנו מעט מאוד. עד כה הם קיבלו ארבעה אחוזים מכספי הטוטו, וגם הסכום הזה עלול להיעלם.

 

בעיטה בקרן

במקביל, גורמים רבים בספורט חוששים מקשיים בקבלת הכספים. העבודה מול הטוטו הייתה פשוטה, יעילה ונוחה למדי עבור האיגודים והמועדונים. הטוטו היה קשוב לספורט, חסך בביורוקרטיה, הקדים תשלומים לקבוצות במצוקה, ושמר על כספים שהיו מיועדים לגופים שלא קיבלו אישור מינהל תקין. העבודה מול האוצר עלולה להיות שונה לגמרי, איטית ומסורבלת. הדבר משמעותי יותר עבור קבוצות מהפריפריה, שהניהול שלהן לא תמיד איכותי. אם הטוטו היה גמיש והלך לקראתן, האוצר הקשוח לא בהכרח ינהג באופן דומה.

 

"הטוטו אסף את הכסף, המועצה הלאומית קבעה לאן הוא הולך, וכך ניתן היה לנצח את הביורוקרטיה. המציאות החדשה היא רק הרעה", אמר יו"ר הוועד האולימפי יגאל כרמי. "הטוטו דאג לקבוצות הקטנות. זה רעיון מטופש להעביר את הכסף לעסקנים שיקבעו לאן הוא הולך ולא לאנשי ספורט. התזרים יהרוג את כולם". עם זאת, במשרד הספורט טוענים כי יבטיחו שהקבוצות הקטנות לא ייפגעו.

 

"התקציב החדש הוא לא יותר מאחיזת עיניים". רזבוזוב (צילום: אוהד צויבנרג) (צילום: אוהד צויבנרג)
"התקציב החדש הוא לא יותר מאחיזת עיניים". רזבוזוב(צילום: אוהד צויבנרג)

 

נפגעת משמעותית נוספת היא קרן המתקנים, המיועדת להקמת אצטדיונים ומגרשי ספורט ברחבי הארץ. הטוטו העביר לקרן הזאת 300 מיליון שקל מדי שנה, והצטברו בה יותר ממיליארד שקל. במסגרת מהלכיו האוצר רוקן את הקרן, והכספים האלו כבר לא ישמשו את הספורט הישראלי. ייתכן שהיא תיעלם לחלוטין. מצד שני, קרן המתקנים הייתה רחוקה מלעמוד ביעדיה ואחוזים ניכרים מהכסף כלל לא נוצלו. בשנה שעברה, למשל, משרד הספורט השתמש רק ב־28 אחוז מתקציב המתקנים.

 

"זה רק פוגע בספורט ומפחית למעשה את סך הכסף שיגיע לספורט", טוען יו"ר שדולת הספורט ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד). "האוצר רוקן את קרן המתקנים, הלאים ממנה 1.25 מיליארד שקל ולקח לעצמו את יתרות רווחי הטוטו. אם הכסף הזה היה מופיע בבסיס תקציב הספורט, הייתי מברך על כך, אבל הכסף יחולק להסכמים קואליציוניים, לג'ובים ולמקורבים. תקציב הספורט החדש הוא לא יותר מאחיזת עיניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים