שתף קטע נבחר

עזה: חמאס משקיע 260 מיליון דולר בטרור בשנה, האוכלוסייה נזקקת לסיוע בסיסי

במרכז לחלוקת מזון של אונר"א במחנה שאטי שברצועת עזה ממשיכים לעמוד בתורים לשקי קמח. לקראת חידוש העבודה במעבר כרם שלום לאחר השמדת המנהרה, מפנים בישראל אצבע מאשימה לחמאס שהעדיף להשקיע אשתקד 260 מיליון דולר בזרוע הצבאית במקום במים או בבריאות

 

ילדים סוחבים שקי קמח ממחסן של אונר"א במחנה הפליטים שאטי (צילום: AP) (צילום: AP)
ילדים סוחבים שקי קמח ממחסן של אונר"א במחנה הפליטים שאטי(צילום: AP)

במרכז חלוקת המזון של סוכנות הסיוע לפליטים אונר"א במחנה הפליטים שאטי שברצועת עזה חילקו גם אתמול (ב') שקי קמח. רבים עמדו בתור, בהם נשים וילדים. את גגות הבתים הרעועים מכסים תושבים ביריעות ניילון לקראת הגשם הבא. לנוכח המשבר ההומניטרי בעזה ומאידך - השמדת מנהרת הטרור של חמאס - מפנים בישראל אצבע מאשימה כלפי חמאס שמעדיף להשקיע בתשתיות טרור במקום בתשתיות אזרחיות. היום (יום ג') ייפתח מחדש מעבר כרם שלום לסחורות.

 

באחרונה דיווח ה"גרדיאן" הבריטי כי מצב בתי החולים ברצועת עזה בכי רע וכי הם סובלים ממחסור חמור בתרופות ובציוד. מתוך 516 תרופות נחוצות, 223 (43%) כמעט אזלו כבר בחודש נובמבר. גם מלאי הדם הידלדל בגלל הפסקות בזרם החשמל שחודש לפני כשבוע. ד"ר מחמוד דאהר, ראש משרד ארגון הבריאות העולמי בעזה, אמר כי בחודש אוקטובר נדחו 45 אחוזים מהחולים שביקשו טיפול בישראל. ד"ר אנדי פרגוסון, מנהל תוכניות לסיוע רפואי לפלסטינים (ארגון MAP), מסר כי לפי הנתונים שבידיהם - לפחות 30 פלסטינים מתו בשנה שעבר לאחר שנדחתה בקשתם לטיפול בישראל או בגלל היעדר מימון לטיפול שכזה מצד הרשות הפלסטינית.  

ממתינים בתור לחלוקת מזון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ממתינים בתור לחלוקת מזון(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

במעבר כרם שלום, המהווה עורק חשוב לחיים ברצועת עזה וייפתח מחדש היום, עברו בשנה החולפת 570 אלף טונות מזון ו-7,044 טונות ציוד רפואי. דובר צה"ל שהודיע על פתיחת המעבר לאחר השמדת מנהרת הטרור, אמר כי "ארגון הטרור חמאס הוא האחראי על המתרחש ברצועת עזה ועליו האחריות לרווחת אזרחיה. כל ניסיון לפגוע באזרחי ישראל או בריבונותה ייענו בעוצמה ובנחרצות. צה"ל ימשיך לפעול לסיכול מאמצי ארגוני הטרור בתווך התת-קרקעי, בכל מקום בו יידרש לכך".

 

לאחר סדרת ציוצים בנושא של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בשבוע שעבר, שלשום דווח כי ממשלו נערך לקצץ בחצי את התשלום הראשון שארצות הברית תעביר השנה לאונר"א – סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים במזרח התיכון. לפי בכירים בוושינגטון, הנשיא טראמפ טרם קיבל את ההחלטה הסופית, אך נראה שבכוונתו להעביר רק 60 מיליון דולר מתוך ה-125 שתוכננו במקור. נוסף על כך, תרומות עתידיות שצפויות להיות מועברות לסוכנות, יחייבו את הפלסטינים לשוב לשולחן המשא ומתן עם ישראל. במחלקת המדינה האמריקנית אמרו כי "ההחלטה עדיין נבחנת ויש דיונים שצריך לקיים".

מעבר כרם שלום לקראת חידוש הפעילות  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעבר כרם שלום לקראת חידוש הפעילות (צילום: רויטרס)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

מעבר כרם שלום נסגר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעבר כרם שלום נסגר(צילום: רויטרס)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

מכסים בתים ביריעות מפני הגשם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מכסים בתים ביריעות מפני הגשם(צילום: AFP)

המרפאה של אונר"א במחנה הפליטים שאטי (צילום: AP) (צילום: AP)
המרפאה של אונר"א במחנה הפליטים שאטי(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בישראל מזהים כעת מצוקה כפולה אצל חמאס, כלכלית ומדינית: נטישת הקטארים לטובת המצרים כגורם מתווך בנושא התיווך הותירה אותם כעת מגונים בחדרי חדרים על-ידי קהיר מחד, ומאידך אבו מאזן לא ממהר ליישם את הפיוס. הרשות הפלסטינית הפשירה רק את החשמל לרצועה אך כספי משכורות לעובדים ברצועה טרם הועברו מה שגורם לראשי הארגון לפעול גם מול חיזבאללה והציר האיראני.

 

נתניהו: "חמאס הפקיר את צורכי החיים הבסיסיים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בביקורו בהודו למצב ברצועה: "הבעיה העיקרית של עזה היא לא כניסה ויציאה של סחורות – הבעיה העיקרית היא שחמאס לא מטפל בבניית התשתיות הבסיסיות שהאוכלוסייה העזתית זקוקה להן, כמו חשמל, מים, ביוב. כשמדברים על קריסה מדברים על קריסת המערכות האלה. זה מצב אבסורדי שמדינת ישראל היא זו שצריכה לטפל בצורכי החיים הבסיסיים ביותר שהשלטון של חמאס פשוט מפקיר".

 

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס אף הוא למשבר החמור בעזה בפתח ישיבת סיעת ישראל ביתנו: "קודם כל, שחמאס יפסיק להשקיע כסף במלחמות ובהרג אנשים וישקיע בפיתוח. התקציב של הזרוע הצבאית של חמאס בשנת 2017 הוא 260 מיליון דולר. כל אותם 260 מיליון דולר הושקעו במנהרות ובייצור רקטות. אם היו משקיעים 260 מיליון דולר במערכת המים שלהם או במערכת הבריאות, הם היו נמצאים במקום אחר לגמרי".

 

הוא הוסיף: "גם הלילה חמאס עשה ניסוי טילים. הלילה ירו שלוש רקטות לעבר הים וזה רק מוכיח שלמרות המצב ההומניטרי ולמרות המחסור בדברים בסיסיים – הם ממשיכים בייצור רקטות וניסוי רקטות".

 

"אני מניח שהמנהרה שחשפנו זו לא המנהרה האחרונה", אמר שר הביטחון בנוגע למנהרת הטרור מתחת למעבר כרם שלום, שהגיעה גם לצד המצרי והושמדה על-ידי חיל האוויר. "סביר להניח ואני מניח שיש עוד מנהרות של חמאס שהן חוצות לתוך סיני. ואולי גם כדאי להדגיש שמכל הכספים שמגיעים למימון הטרור לתוך רצועת עזה, כ-100 מיליון דולר מגיעים מאיראן. אותם 100 מיליון דולר מתחלקים בין הג'יהאד האיסלאמי לבין חמאס וזה גם אומר משהו על כוונות השלום של איראן".

 

 

אתמול ערך ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה, אלוף-משנה פארס עטילה, תדרוך במעבר כרם שלום עם כ-40 נציגי הקהילה הבינלאומית. לדברי עטילה, "נציגי הארגונים הבינלאומיים ראו היום בעצמם שארגון הטרור חמאס לא בוחל באמצעים כדי להשיג את מטרתו לפגוע במדינת ישראל ואזרחיה. מעבר כרם שלום מהווה עורק חיים מרכזי לרצועת עזה וכל פגיעה בו היא כפיגוע טרור נגד תושבי רצועת עזה".

 

"כל פגיעה במעבר היא פיגוע טרור נגד תושבי רצועת עזה". אל"מ פארס עטילה עם נציגים זרים  ()
"כל פגיעה במעבר היא פיגוע טרור נגד תושבי רצועת עזה". אל"מ פארס עטילה עם נציגים זרים

"חמאס לא הותיר לנו ברירה". אל"מ קובי הלר ()
"חמאס לא הותיר לנו ברירה". אל"מ קובי הלר

 

הוא אמר עוד כי "חפירת המנהרה היא הוכחה לכך כי תושבי רצועת עזה הם בני ערובה של ארגון הטרור חמאס ואינם נכללים בשיקולים של חמאס, שאף רומס את התושבים במו ידיו. כל עוד שחמאס והרשות הפלסטינית לא ישימו את טובת תושבי רצועת עזה בעדיפות ראשונה, המשבר הכלכלי יחריף ויידרדר. ישראל תמשיך לנקוט צעדים כדי בראש ובראשונה להגן על מדינת ישראל ואזרחיה".

 

מפקד החטיבה הדרומית, אלוף-משנה קובי הלר, הציג בסיור שבו השתתפו דיפלומטים, שגרירים, נספחים צבאיים ונציגי ארגונים בינלאומיים, את הצעדים האזרחיים שאותם ישראל נוקטת לסיוע לתושבי עזה, ובהם פתיחת המעבר היחידי שמשמש להעברת סחורות וציוד מישראל לעזה ומעזה לעולם.

 

אל"מ הלר אמר: "סגירת מעבר הסחורות כרם שלום היא צעד שלא רצינו לנקוט בו אך חמאס לא הותיר לנו ברירה, הוא הריבון ועליו האחריות למתרחש ברצועה וממנה. מדובר בהפרה חמורה של הריבונות הישראלית ופגיעה ישירה בתושבי רצועת עזה. חפירת מנהרת הטרור מתחת למעבר הסחורות הבלעדי היא דוגמה לכך שחמאס מתעסק בטרור ולא בשיקום הרצועה".


פורסם לראשונה 15/01/2018 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סוחבים שקי קמח ממחסן של אונר"א
צילום: רויטרס
מומלצים