שתף קטע נבחר

להתראות, וודקה: הרוסים שותים הרבה פחות

צריכת האלכוהול ברוסיה היא הנמוכה ביותר שנרשמה מאז קריסת ברית המועצות. הרוסים מאמצים טרנדים מערביים - ואומרים שלום גם לסיגריות: "בבית הספר לא היה לנו מורה אחד שלא עישן - אולי חוץ מהמורה לספורט. לא להאמין שגדלנו ככה". ארגון הבריאות העולמי מצדיע

כמות האלכוהול שתושבי רוסיה צורכים כיום היא הנמוכה ביותר שנרשמה מאז קריסת ברית המועצות – כך עולה מנתונים חדשים שהתפרסמו ושמעידים כי מאמציה של ממשלת רוסיה להיאבק בהתמכרות הרוסים לאלכוהול נושאים פירות. שמירה על אורח חיים בריא היא מגמה הולכת ומתחזקת ברוסיה.

"בריאות? הרעיון שלפיו חיינו היה 'אתה פשוט הולך לרופא כשיש לך בעיה'". מעשנים ביחד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"בריאות? הרעיון שלפיו חיינו היה 'אתה פשוט הולך לרופא כשיש לך בעיה'". מעשנים ביחד(צילום: AFP)

הוודקה היא עדיין סמל לאומי ברוסיה, אבל לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי – בשנת 2017 שתו הרוסים פחות אלכוהול לאדם מאשר הצרפתים והגרמנים. צריכת הטבק פחתה ביותר מחמישית מ-2009 עד 2016, וכעת כ-30% מהרוסים מעשנים.

 

"הירידה בצריכת האלכוהול והטבק היא ירידה חדה, במיוחד כשמביטים בנקודת הפתיחה", מסרה נציגת ארגון הבריאות העולמי ברוסיה, ד"ר מליטה ווינוביץ'. היא אמרה שאם המגמה תימשך, בתוך עשור יהיה שיעור צריכת האלכוהול ברוסיה דומה לשיעור הצריכה בסקנדינביה ובבריטניה.

 

לפי הנתונים העדכניים של ארגון הבריאות העולמי, אדם רוסי בגיר שותה בממוצע 12.2 ליטרים של אלכוהול טהור בשנה – ירידה של כמעט 20% משנת 2012. לשם השוואה, הצרפתי שותה 13.3 ליטר בשנה והגרמני 13.4 ליטר.

ראש ממשלת רוסיה מדבדב משיק כוסית. המחירים עלו, הפרסום הוגבל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ראש ממשלת רוסיה מדבדב משיק כוסית. המחירים עלו, הפרסום הוגבל(צילום: EPA)

וויונוביץ' מציינת כי החוקים שחוקקו ב-13 השנים האחרונות כדי להילחם במשבר בתחום בריאות הציבור ולהאריך את תוחלת החיים תרמו למגמה. במסגרת החוקים האלה נאסר בין השאר על חנויות למכור אלכוהול אחרי 23:00, הועלו מחיריהם של משקאות חריפים והוגבל הפרסום של משקאות כאלה.

 

"מה שעובד במקומות אחרים יעבוד גם כאן", אומרת ווינוביץ'. "תשמעו את אותם הטיעונים שנשמעים במדינות רבות אחרות, 'מה שאנחנו שותים זה חלק מהזהות הלאומית שלנו', אבל זה מיתוס".

 

להיות בריא פשוט כדי להיות בריא

ב-1990 עמדה צריכת האלכוהול השנתית ברוסיה על פחות מ-12 ליטר לאדם בעקבות הגבלות שהטיל מנהיג ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב. אבל מהתפרקות ברית המועצות ועד 2007 חלה עלייה מתמשכת בצריכת משקאות חריפים ברוסיה.

ספורט במקום אלכוהול. במועדון ברוסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ספורט במקום אלכוהול. במועדון ברוסיה(צילום: AFP)

מחירי הסיגריות ברוסיה עדיין נמוכים מבמדינות מערב אירופה ומרכזה וחפיסה עולה כשני דולרים, אבל ווינוביץ' משבחת את התוכנית הרוסית לפיקוח על מוצרי הטבק ואומרת כי היא "אחת הטובות בעולם" אם שופטים אותה לפי התוצאות. רשויות הבריאות ברוסיה נקטו צעדים נוקשים במאבק במוצרי הטבק ודנו אפילו באפשרות להפוך מכירת סיגריות למי שנולד אחרי שנת 2014 לבלתי חוקית.

 

אלנה דמיטרייבה, מנהלת "הקרן לבריאות ולפיתוח", ארגון ללא מטרות רווח שמושבו במוסקבה, מסכימה עם הקביעה שמדיניות הממשלה היא הגורם הראשי לירידה בצריכת האלכוהול והסיגריות, אבל אומרת גם כי ייתכן שהמגמה הכללית של מעבר לאורח חיים בריא יותר תורמת את תרומתה להפחתת הצריכה של המוצרים האלה. מגמה זו מורגשת במיוחד בערים הגדולות.

 

"מעולם לא היה לנו הרעיון הזה של 'להיות בריא פשוט כדי להיות בריא'", מסבירה דמיטרייבה. "הרעיון שלפיו חיינו היה שאתה הולך לרופא כשיש לך בעיה – זה שונה מאוד מאורח החיים המערבי. עכשיו מתמקדים פתאום במועדוני כושר, בבריאות, בנפש בריאה בגוף בריא – כל זה נעשה אופנתי יותר מבעבר. טרנדים בתחום המזון ובתחום הבריאות משתנים ברחבי העולם, והרוסים אוהבים לאמץ טרנדים מערביים שנתפשים כאופנתיים. אנחנו חיים עכשיו בעולם גלובלי".

 

לא להאמין שחיינו ככה

אנטון בן ה-32 למשל הפסיק לשתות לפני כעשור בעקבות בעיות שתייה שמהן סבל, ובמקום זה התמסר לספורט. "במעגל החברתי הקרוב שלי יש יותר אנשים שלא שותים משהיו בעבר, זה די נפוץ", הוא מעיד. "הייתה התנועה האמריקנית של 'סטרייט אדג' – אתה לא שותה, אתה לא מעשן, אתה לא צורך סמים. התנועה הזו צמחה בשנות ה-80 אבל הגיעה אלינו במלואה רק לפני כמה שנים".

"זה מסריח. לפאבים שמתירים עישון אני כבר לא הולך". שותים בסילבסטר ברוסיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"זה מסריח. לפאבים שמתירים עישון אני כבר לא הולך". שותים בסילבסטר ברוסיה(צילום: AFP)

"אני חושב שיש מגמה של מעבר לאורח חיים בריא יותר", אומר אנטון. "כשאתה עושה ספורט רציני אתה חותר להיות בריא יותר, אתה לא רוצה להשתמש באלכוהול או בשום דבר אחר".

 

ירוסלב, רוסי בן 26, הפסיק לעשן פחות או יותר בזמן שהעישון בפאבים ובמסעדות נאסר. הוא אומר שהעישון הולך ונעשה פחות מקובל בחברה: "אני חושב שכל מורה שהיה לנו בבית הספר עישן – אולי חוץ מהמורה לספורט. דברים ממש השתנו. אני מכיר כמה פאבים בסנט פטרבורג שבהם אפשר עדיין לעשן ואני כבר לא הולך לשם. זה מסריח, זה מחניק, אני לא מאמין שגדלתי ככה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידה של 20% בצריכה (תמונת ארכיון)
מומלצים