שתף קטע נבחר

תחקיר: תרבות של תקיפות והטרדות מיניות באו"ם

עשרות עובדות של הארגון הבינלאומי ברחבי העולם סיפרו לעיתון "גרדיאן" שהיו קורבן לתקיפה או הטרדה מינית על ידי בוסים שלהן, בהם בכיר באו"ם. כמה מהנשים שהתלוננו אולצו להתפטר ונגד העבריינים לא ננקט שום צעד

מטרידים ומשתיקים: העיתון הבריטי "גרדיאן" פרסם היום (יום ה') כתבת תחקיר שבה נטען שהאו"ם התעלם מתלונות על הטרדות ותקיפות מיניות בסניפיו ברחבי העולם, ולא מיצה את הדין עם העבריינים. עשרות עובדות שהתראיינו לעיתון סיפרו על תרבות של שתיקה ברחבי הארגון הבינלאומי ועל מערכת שיוצאת נגד הקורבנות ולא נגד המטרידים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מתוך עשרות העובדות שהתראיינו בעילום שם ל"גרדיאן", 15 סיפרו שבחמש השנים האחרונות הן עברו בעצמן הטרדה מינית או תקיפה מינית או דיווחו על מקרים שחוו עמיתות שלהן לעבודה. העבירות המדוברות נעות מהטרדה מינית מילולית ועד אונס.

 

"אם את מדווחת על זה, הקריירה שלך די גמורה, בייחוד אם את יועצת", סיפרה עובדת אחת שלטענתה הוטרדה מינית על ידי הבוס שלה בעת עבודתה בתוכנית המזון העולמית.

 

במקום לעזור לקורבנות מאיימים עליהן בפיטורים. אולם העצרת הכללית של האו"ם (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במקום לעזור לקורבנות מאיימים עליהן בפיטורים. אולם העצרת הכללית של האו"ם (ארכיון)(צילום: AFP)
האו"ם הודה שהוא מוטרד ממצב שבו עובדות שעברו תקיפה בוחרות לשתוק ולא מדווחות על כך, והוסיף שמזכ"ל הארגון אנטוניו גוטרש "שם בעדיפות גבוהה את הטיפול בהטרדות מיניות ונקיטת מדיניות של אפס סובלנות" לתופעה.

 

הוטרדו מינית ואולצו לעזוב את מקום העבודה שלהן

שלוש נשים ממשרדים שונים של האו"ם ברחבי העולם שהתלוננו כי הוטרדו מינית או הותקפו מינית סיפרו שמאז התלונה הן אולצו בשנה האחרונה לעזוב את העבודה שלהן, או שאיימו לסיים להן את חוזה ההעסקה שלהן. מנגד, המטרידים עצמם, בהם בכיר באו"ם, נשארו בתפקידיהם.

 

אישה אחת סיפרה ל"גרדיאן" שהיא נאנסה על ידי עובד בכיר באו"ם. "אין דרכים אחרות להשיג צדק וגם איבדתי את העבודה שלי", היא סיפרה לעיתון הבריטי. אף שלדבריה היא סיפקה הוכחה רפואית ועדויות ראיה, בדיקה פנימית של האו"ם קבעה שאין מספיק ראיות כדי לתמוך בטענותיה. היא סיפרה שלא רק שאיבדה את עבודתה, אלא גם את אשרת העבודה שלה במדינה שבה עבדה. לדבריה, היא שהתה כמה חודשים בבית חולים בגלל מתח וטראומה וחוששת לשוב לארצה בשל האפשרות שתעמוד לדין.

 

"שם בעדיפות גבוהה את הטיפול בהטרדות מיניות". מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"שם בעדיפות גבוהה את הטיפול בהטרדות מיניות". מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש(צילום: AFP)

עובדת אחרת של האו"ם שהותקפה מינית סיפרה שנציב תלונות הציבור בארגון אמר לה שאין יותר מדי מה לעשות עם התלונה שלה משום שבכיר בארגון איים עליו. טענה זו זכתה לאישוש על ידי שבע עובדות אחרות שסיפרו ל"גרדיאן" על תקיפתן.

 

במשך שנים רבות ספג האו"ם ביקורת על טיפולו הלקוי בתלונות על התעללות מינית וניצול של אנשי כוח שלום של הארגון נגד האוכלוסייה המקומית במדינה שבה פעלו. פעילי זכויות בעולם טענו לא פעם שהאו"ם לא מטפל במקרים של תקיפות מיניות בקרב עובדיו ושבארגון קיימת תרבות של השתקת הקורבנות ואי הענשת הפושעים.

 

עובדת סיוע אחת, שטענה שהיא הוטרדה מינית על ידי עובד בכיר באו"ם, אמרה שאיבדה תקווה להשיג צדק. "אפילו כשאת אוזרת את האומץ שלה להתלונן וממצה את כל ההליכים הפנימיים, כפי שאני עשיתי, את כל המשאבים, כל התהליכים, אין שום דבר בשבילך", היא אמרה. "הם מגייסים חברים, עמיתים נגדך. קיבלתי איומים, שנשלחו דרך חברים, ש'רגלה לא תדרוך שוב במשרד הזה'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תחקיר מטריד (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים