שתף קטע נבחר

חום יולי-אוגוסט - בינואר / אליפות אוסטרליה בוערת

40 מעלות נמדדו במלבורן ביומיים האחרונים ולא מעט צופים החליטו לוותר על התענוג המפוקפק ולשבת בבית במזגן. בינתיים, השחקנים סובלים והמארגנים מתקשים לעזור, אבל יש גם סיבות לאופטימיות

בימים האחרונים באליפות אוסטרליה רצה בדיחה שאם מישהו רוצה לטגן ביצה, הוא פשוט יכול להניח אותה על אחד מהמשטחים במלבורן פארק ולקבל חביתה, ככה על הדרך בזמן צפייה במשחק טניס - אבל את השחקנים עצמם זה ממש לא מצחיק.

 

היום באליפות אוסטרליה: נדאל בשמינית, קוסטיוק בחוץ

 

ביומיים האחרונים חוותה אליפות אוסטרליה סערה של ממש. לא, לא מדובר באיזה סנסציה של ילדה בת 15 או הדחה של איזה מדורג בכיר, וגם לא עוד ניצחון של רוג'ר פדדר או נובאק ג'וקוביץ', אלא הדרישה של המארגנים להמשיך לשחק, גם כשמד הטמפרטורה הראה על 40 מעלות.

 

חם באוסטרליה, אפילו לוהט. מונפיס סובל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חם באוסטרליה, אפילו לוהט. מונפיס סובל(צילום: AFP)

 

בבדיקה עצמה של המשטח נמדדו לא פחות מ-69 מעלות (!), מה שהבריח לא מעט מהצופים. בעוד שביום רגיל מדובר על ממוצע של כמעט 56 אלף צופים, אתמול המספר הזה ירד ל-38 אלף בלבד, ותודה למזג האוויר.

 

מי שכן קיבל אומץ והגיע, חיפש את האזורים המוצלים במגרש ונעמד במעברים, כשהכיכר המרכזית במרכז הטניס של מלבורן הפכה ליעד העיקרי, שבו הורים נתנו לילדיהם להשתכשך במזרקה ולצפות במקביל במשחקים על המסכים - זה לא ניחם אלף איש שנזקקו לטיפול רפואי אחרי שהתייבשו.

 

האוהדים מנצלים כל רגע כדי להתקרר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האוהדים מנצלים כל רגע כדי להתקרר(צילום: רויטרס)

אז נכון, לאוהדים יש את הזכות לבחור אם להגיע למשחקים או לא ולמצוא את מקום המפלט מהחום מתי שהם רוצים, אבל מי שלא יכולים לבחור הם השחקנים והשחקניות, שלא רק צריכים להיאבק ביריבים שלהם, אלא גם בעומס חום בלתי נסבל.

 

כדי להקל על הסבל דאגו המארגנים לציליות גם במגרשי האימון, מאווררים שהוצבו בסמוך לספסלים בזמן המנוחות ולמגבות מלאות בקרח. המארגנים עצמם מדגישים כי יש מדיניות חום בטורניר, שעומדת על 45 מעלות, טמפרטורה בה ניתן לדחות משחקים לשעות הערב, אבל עד כה זה נעשה רק פעם אחת.

 

אחד שסבל מכך אתמול הוא ג'וקוביץ', מי שהניף את הגביע באוסטרליה כבר שש פעמים וירצה לעשות זאת גם השנה. הסרבי, איך לומר, לא ממש מקבל את תגובת המארגנים. "צריך לדעת לשים את הגבול", אמר.

 

"צריך לדעת לשים את הגבול". ג'וקוביץ' (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"צריך לדעת לשים את הגבול". ג'וקוביץ'(צילום: getty images)

ג'וקוביץ' הוסיף: "אני מכיר את הכללים של הטמפרטורה ויודע מתי צריך להפסיק, אבל אולי צריך לשקול אותם מחדש כי אני לא בטוח לגביהם. המארגנים צריכים להבין שאפשר לעצור את המשחקים לכמה שעות עד שהחום יירגע".

 

יריבו באותו משחק היה גאל מונפיס הצרפתי (6:4, 3:6, 1:6, 3:6 לנולה) שסיפר: "היה לי מאוד קשה לנשום, הרגשתי שאני ממש הולך למות". אמנם לשמחת כולם, אף אחד (עדיין) לא מת, אבל מספר שחקנים התמוטטו מהחום וביקשו טיפול עד שהתאוששו.

 

הוא חכם בשמש, והמארגנים? ג'וקוביץ' (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הוא חכם בשמש, והמארגנים? ג'וקוביץ'(צילום: EPA)

 

אחת כזו היא אליזה קורנה, שסבלה מספר פעמים מסחרחורות והתיישבה ארוכות על המשטח, כשהיא ממתינה לטיפול.

 

"נתנו לי לשחק בזמן הכי גרוע ביותר ביום, הרגשתי שאני יכולה להתעלף בכל רגע", שחזרה הצרפתייה.

 

"אני חושבת שזה יכול להיות ממש מסוכן להמשיך לשחק ככה, אבל הרופא הגיע מהר מאוד למגרש, מדד לי לחץ דם ולאחר המנוחה הרגשתי הרבה יותר טוב להמשיך לשחק. ועדיין, לשחק ככה זה מסוכן מאוד לבריאות השחקנים".

 

קורנה רק רוצה שהסיוט יסתיים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
קורנה רק רוצה שהסיוט יסתיים(צילום: MCT)

 

החום זה מכה

אז כמה זה באמת מסוכן? שהייה תחת השמש עלולה לגרום למצב מסכן חיים הקרוי מכת חום, כאשר מנגנון ויסות החום נפגע והגוף לא מצליח לקרר את עצמו על ידי הזעה. מכת חום גורמת לשרשרת אירועים מסוכנים בגוף, שתחילתם ירידה במצב ההכרה, חולשה כללית, כאבי שרירים, כאבי ראש שעד מהרה עלולים לגרום לסכנת חיים.

 

הבעיה היא לא רק במשחק עצמו המתרחש בתנאי חום, אלא גם מה שקדם לאותו יום: אם יום קודם לא התאפיין בטמפרטורות קיצוניות, הגוף אינו מצליח להסתגל לחום, סף ההזעה אינו מגיע ליכולת אופטימלית, והדרך לקריסת מערכות קצרה.

 

לאמיצים בלבד. האוהדים שכן הגיעו למשחקים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לאמיצים בלבד. האוהדים שכן הגיעו למשחקים(צילום: EPA)

 

כאמור, הגוף מנסה לקרר עצמו ולהתגבר על חום הגוף העולה, אך הצרה היא שתחושת הצמא נוטה להגיע לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים של התייבשות מופיעים מאוחר יחסית, כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.

 

 

התייבשות קלה מתחילה בתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש. אצל ספורטאים גורמת ההתייבשות לירידה של כשליש ביכולת הגופנית. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ועילפון.

 

ייבשו אותו. מונפיס באפיסת כוחות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ייבשו אותו. מונפיס באפיסת כוחות(צילום: רויטרס)

 

התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר, מביא להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.

 

ואחרי כל נבואת הזעם הזו יש גם בשורה טובה לסיום - התחזית לימים הקרובים מדברת על ירידה דרסטית בטמפרטורות וללא גל החום הקיצוני של היומיים האחרונים. במצב כזה אולי כולם יחזרו לדבר על הטורניר הנהדר ומלא ההפתעות ופחות על הבעיות שסובבות אותו.

 

השתתף בהכנת הכתבה: ד"ר איתי גל 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים