שתף קטע נבחר

בדרך להשבתה באגד: נהגים מעידים על אלימות

מקרה תקיפה של נהג בשבוע שעבר על-ידי שוטר שלא היה בתפקיד הוביל את ההסתדרות להכריז על שביתה חלקית מחר באגד. "לא הגיוני שנחטוף מכות", הסביר נהג אגד בירושלים. באגד ובקרב צרכני התחבורה הציבורית קוראים לבטל את השביתה: "מאוכזבים מהפגיעה הצפויה בנוסעים"

 

עדויות לתקיפתם של נהגי אוטובוסים הולכות ונערמות. נהגים שבדרך כלל חוששים מחשיפה של סיפורי האלימות שחוו בקווי האוטובוס, החלו לעשות זאת לקראת ההשבתה המתוכננת מחר (ב'), במחאה על מצבם הפגיע.

 

אחת הסיבות המרכזיות לשביתה היא תקיפתו של נהג אגד בירושלים, ג'אבר פהמי, בשבוע שעבר. "עבדתי בקו 59 מגשר המיתרים לנווה יעקב ובאזור הגבעה הצרפתית האוטובוס נתקע ברכב שלפניו ושפשף את הצד שלו", שחזר הנהג. "במקרים כאלו מחליפים פרטים בשביל הביטוח וממשיכים הלאה, בעיקר כשיש נוסעים באוטובוס. יצאתי מהאוטובוס ומהרכב יצא התוקף שקילל אותי. ניסיתי לברוח ממנו לאוטובוס, הוא אמר ששלפתי עליו סכין ושהוא שוטר, שיעצור אותי. הוא התחיל להכות אותי ואמר לי שאני עצור. למזלי אחת הנוסעות תיעדה את המקרה".

 

פהמי סיפר על מעצרו וטען כי שוטרים התקיפו אותו: "עד עכשיו אני לא ישן, אני לחוץ. אני עובד בכבוד באגד כבר 13 שנה, זו בושה למדינה ולמשטרה שכך שוטר ניצל את הסמכות". המי הדגיש שהוא נתקל בעבר גם באלימות מצדם של נוסעים "אצלנו בסניף קורה לא מעט שנוסעים מכים נהגים, מקללים וגונבים כסף".

אלימות באוטובוס (צילום: דוברות ההסתדרות) (צילום: דוברות ההסתדרות)
אלימות באוטובוס(צילום: דוברות ההסתדרות)

מהמטה למאבק בגזענות נמסר כי "התנהגות המשטרה והיחס שלה כלפי הנהג מוכיחה שוב כי מדיניות המשטרה והתפיסה כי הערבי אשם עד שיוכח אחרת, לא השתנתה. היא עדיין מושרשת בתוך המערכת המשטרתית".

 

גם גורם במשרד התחבורה הפנה אצבע מאשימה למשטרה: "אנחנו קוראים לכל הגורמים המטפלים ולמשטרת ישראל לטפל ביד קשה בכל מי שתוקף עובד ציבור ובכלל זה נהגי אוטובוס".

 

ואולם המשרד מתנגד להשבתה: "אנחנו מכירים מקרי אלימות של נוסעים ובעיקר מילולית. זה חמור מאוד, אנחנו בקשר עם המשטרה, אבל לא צריך לפגוע בציבור הנוסעים בשל כך".

 

"הרביץ לי בלי סוף"

אף על פי שהחברות המפעילות את התחבורה הציבורית מתעקשות כי רק אחוז אחד מכלל הנוסעים נוהג באלימות, קשה להיתקל בנהג שלא חווה מקרה כזה. אחד מהם הוא אליעזר, נהג אגד בירושלים. הוא סיפר: "נוסע שכח לצלצל כדי שאעצור לו בתחנה ודרש שאפתח לו את הדלת בין שתי תחנות, דבר שאסור לנו לעשות לפי התקנות. כשסירבתי, הוא פשוט התחיל להכות אותי באגרופים ובסטירות, הוא פשוט הרביץ לי בלי סוף. הייתי צריך להמשיך לנהוג. אם אוטובוס מפרקי סוטה מעט יכולה להתרחש תאונה קשה".

 (צילום: "אור ירוק") (צילום:
(צילום: "אור ירוק")

תקיפת נהג אוטובוס לפני כמה חודשים (צילום: "אור ירוק") (צילום:
תקיפת נהג אוטובוס לפני כמה חודשים(צילום: "אור ירוק")
 

הוא השווה את השביתה לזו של רופאים ואחיות שמשביתים בתי חולים במחאה על אלימות נגדם. "צריך להוקיע את האלימות. אנחנו משרתים את ציבור הנוסעים ולא הגיוני שנחטוף מכות בעבודה שלנו".

 

על פי הערכות משרד התחבורה, חסרים היום כ-3,000 נהגי אוטובוס. תנאי העבודה של הנהגים לא קורצים לאחרים להצטרף. רק בחודש שעבר נערך דיון בכנסת בנושא העדר תאי שירותים לשימוש נהגי התחבורה הציבורית. "אנחנו נאלצים להשתין בבקבוק כי אין לנו אפילו תאי שירותים", אמר אחד הנהגים בדיון. "נהגים ובעיקר נהגות הגיעו לטיפולים רפואיים בגלל ההתאפקויות האלה, משרד התחבורה רוצה להגדיל קווים אבל זה על חשבון נהגים שמתרסקים. מדברים על רשתות WIFI באוטובוס אבל מי דואג לשירותים?" שאל הנהג יוני קריספין מאשדוד.

 

מנכ"ל ארגון צרכני התחבורה הציבורית, 15 דקות, גיל יעקב, הביע תמיכה בדרישותיהם של הנהגים: "אנו תומכים במטרות מאבק הנהגים לשיפור ביטחונם ותנאי העסקתם אבל מאוכזבים מהפגיעה בציבור הנוסעים וקוראים להם לבטל את השביתה המתוכננת. נהגי התחבורה הציבורית בישראל היום משמשים כקופאים, מודיעין, מאבטחים וסדרנים - הגיע הזמן שמשרד התחבורה יאפשר עלייה מכל הדלתות, מכירת כרטיסים במכונות בתחנות ובאוטובוסים וימנע ככל הניתן את החיכוך בין הנהגים לנוסעים".

 

אורה מחיפה נעזרת בקו אגד מדי יום, ולדעתה "קשה לומר שזו שביתה שפוגעת בנו הנוסעים. בכל מקרה עם כל הכאב, אני מתנגדת להשבתה של התחבורה הציבורית. זו הנגישות שלנו".

 

לעומתה, דור צרויה מירושלים מביע תמיכה: "אני סטודנט ואין לי רכב פרטי, אני נעזר באגד כדי להגיע ללימודים ולעבודה. ברור שהצעד הזה יפגע בי משמעותית, אבל אם יש משהו שיכול להביא למודעות הציבורית את האלימות שנהגים חווים, אז אני תומך במהלך".

 

אגד עתרה לבית הדין בדרישה לצו מניעה: "השביתה - טירוף"

אחר הצהריים עתרה אגד לבית הדין לעבודה בדרישה לצו מניעה נגד ההסתדרות ו-וועד העובדים שלא להשבית את קווי השירות מחר. דובר אגד, רון רטנר, אמר כי "השביתה הזו היא טירוף ואיוולת של פגיעה בלתי מידתית בציבור הנוסעים, משתמשי התחבורה הציבורית ברחבי הארץ. השביתה הזו לא תואמה עם הנהלת אגד ואנו מתנגדים לה בתוקף וקוראים להסתדרות לחזור בה מהכוונה להשבית.

 

"אנו בטוחים שבית הדין יורה להסתדרות לקיים את העבודה מחר כסדרה בכל קווי השירות ברחבי הארץ. התופעה של אלימות כלפי נהגים, כמו גם כנגד נותני שירות בכלל במיגזר הציבורי, היא תופעה שיש להילחם בה ולעקור אותה מן השורש, אולם אגד לא תתן יד לפגיעה גורפת בנוסעים ובלקוחות".

 

רטנר הוסיף עוד כי "באגד נערכים לכל תרחיש באמצעות גיוס חברים, גמלאים, עובדי המטה והמשק, לעבודה בקווי השירות כדי לצמצם את הפגיעה בציבור הנוסעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
(ארכיון)
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים