שתף קטע נבחר

המחסור במים: "שכונות חדשות לא יחוברו למים"

במכתב של בכיר במקורות, שהגיע לידי ynet, הוא מתריע שלא ניתן יהיה לספק מים לשכונות חדשות שיוקמו באזור הקריות, שפרעם ועכו - בשל כמה מחלוקות, התייבשות מקורות מים באזור וגם מפני אי הקמת מתקן התפלה בגליל המערבי

חברת מקורות מתריעה כי הגיעה לקצה גבול היכולת באספקת מי שתייה ליישובים בגליל המערבי ובקריות, וללא השלמה של מערכות הולכה למים מותפלים, או תוספת מקורות מים - לא ניתן יהיה לספק מים לשכונות החדשות המתוכננות לקום באזור, בין השאר במסגרת פרויקטים של מחיר למשתכן.

 

מתכתובת שהגיעה לידי ynet עולה כי כבר לפני שנים התריעו רשות המים ומקורות בפני ועדת התכנון לתשתיות לאומיות כי אספקת המים לאזור בסכנה. בין השאר התריעו על כך שבאזור עדיין לא הוקם מתקן התפלה, וקידומה של מערכת הובלה של מים מותפלים מאזור חדרה מתעכבת.

 

בריכות שפרעם. מים מהמוביל הארצי ומהתפלה (צילומים: נפתלי הילגר) (צילומים: נפתלי הילגר)
בריכות שפרעם. מים מהמוביל הארצי ומהתפלה(צילומים: נפתלי הילגר)

 

סמנכ"ל הפיתוח של מקורות, מוטי שירי, כתב במכתב שנשלח לפני כשנה לראש הותמ"ל במשרד האוצר, ערן ניצן, כי המערכת כוללת את מאגר סומך, שאליו אמורים להגיע מי כינרת מהמוביל הארצי ומים מותפלים, בריכות שפרעם וקו בקוטר 60 אינץ' (כמטר וחצי) המוביל ומקשר אליהם.

 

לדבריו, קיים עיכוב בהקמת המאגר והנחת הקו, בשל התנגדות של עיריית קריית אתא ודרישתה לאגרות שונות. ל-ynet נודע כי בתחילה דרשו פרנסי העיר אגרות בשיעור של 40 מיליון שקל על העברת הקו בתחומם. בעקבות הדרישה מועבר רוב הקו בשטחי המועצה האזורית זבולון, אך הקמתו - וכן הקמת המאגר - מתעכבת.

 

בשלב מסוים אף היה חשש כי לא יהיה ניתן להעביר קווי מים לשכונת נאות אפק בקריית ביאליק, המוקמת בימים אלה. עם זאת, בשלב זה נפתרה הבעיה ביחס לאכלוס הראשון הצפוי בשכונה בשנה הבאה.

 

מתחת לקו האדום באקוויפר

בנוסף לבעיית ההולכה, קיימת בעיה גם בהמשך השאיבה מקידוחים באקוויפר הגליל המערבי. בשל הבצורת הקשה, חלקו האחד של האקוויפר ירד כבר אל מתחת לקווים האדומים, ובמקומות אחרים נמצא קרוב מאוד לקווים אלה, עד כדי פגיעה באיכות המים.

 

 

 

בתגובה אישרו במקורות את הדברים, ואמרו כי הבעיה עשויה להתבטא בעשרות אלפי יחידות דיור המוקמות כיום בעכו, נהריה, קריית ביאליק, העיר המתוכננת טנטור, קריית אתא, קריית ים, שפרעם ועוד. "לא ניתן יהיה לספק מים מהיעדר תשתיות תומכות. מתקן ההתפלה בגליל המערבי אכן יכול להוות פתרון, לצד תשתיות נוספות", נמסר.

 

עוד אמרו כי בקריית אתא, מדובר בהנחת קו מחבר בלבד בין מאגר רחלי לבריכות שפרעם. הנושא נדון בימים אלה בותמ״ל. רק לאחר החלטת הותמ"ל יוכרע נושא הנחת הקו, כמו גם הצורך בתשלום אגרה. מקורות תפעל בהתאם להחלטה ובהתאם להוראות החוק.

 

מעיריית קריית אתא נמסר כי העירייה אישרה לפני מספר שנים מאגר מים של 100 מיליון קוב וכי מקורות מתחמקת מתשלום היטלים. "במסגרת תמ"ל 24 אושר קו ההולכה של מקורות. קרית אתא אינה הגורם המעכב, כיוון שלמקורות ישנה יכולת לספק מים לעשרות אלפי תושבים גם בהיעדר המאגר. מקורות מתחמקת במשך תקופה ארוכה מלשלם את ההיטלים שנקבעו לה ע"פ חוק. עיריית קרית אתא מקווה כי חברת מקורות תחל בתהליך בניית מאגר המים בהקדם האפשרי וללא עיכובים מיותרים".

 

במקביל, הודיעה היום רשות המים כי אישרה ביום חמישי הקמתו בהקדם של מתקן התפלת מי-ים בגליל המערבי, בעל כושר ייצור של 100-200 מיליון מ"ק בשנה, "ובמקביל, כחלק בלתי נפרד ממנו להקים את כל תשתית ההולכה הנדרשת לחיבור המתקן למערכת הארצית".

 

המתקן יוקם במקום שייבחר בגליל המערבי. מהרשות נמסר כי כוונתה הייתה ועודנה למקם את המתקן באזור אשר יפריע לתושבים במידה הפחותה ביותר - תוך שיח והבנות עם תושבי הסביבה, ובתוך כך נבחנו בשנים האחרונות עשרות חלופות אפשריות, ובכלל זה החלופות המועדפות על ידי נציגי המועצה האזורית מטה אשר ואחרים, "אך המקומות שאותרו כאפשריים להקמת המתקן נתקלו בסירוב מוחלט של התושבים", נמסר.

 

החלטת מועצת רשות המים מאפשרת למוסדות התכנון להיכנס למהלך מואץ של הכנת התוכנית הסטטוטורית ליעוד הקרקע למתקן ותשתית הולכת המים ממנו. החלטת המועצה גם מאפשרת לוועדת המכרזים במשרד האוצר להתחיל בהליכי הכנת מכרז ההקמה של המתקן ותשתית חיבורו למערכת הארצית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: נפתלי הילגר
בריכות שפרעם
צילומים: נפתלי הילגר
מומלצים