שתף קטע נבחר

הגננות יוצאות למאבק: להשוות תנאי עבודה לאלה של המורים

פרסום ראשון: הגננות דורשות להחזיר תשלומים שנמנעו מהן לאחר רפורמת "אופק חדש", ולהשוות תנאי העסקתן למורים: "אין היגיון שנשתכר פחות, לא הוגן שמנצלים את העובד". משרד החינוך: "פועלים בהתאם להסכמי השכר שנחתמו". הסתדרות המורים: "ארגון הגננות אינו מייצג"

פרסום ראשון: גננות ברחבי הארץ פותחות במאבק להשוואת תנאי העסקתן לאלו של המורים והמורות, החברים כמותן בהסתדרות המורים. ל-ynet נודע כי בימים אלה ארגון "גננות מחנכות", המייצג כ-600 גננות ברחבי הארץ, מגבש תביעה פרטנית נגד משרד החינוך והסתדרות המורים, אליה יוכלו להצטרף כל גנן וגננת בגן ציבורי בישראל.

 

במסגרת התביעה, דורשות הגננות להחזיר להן תשלום עבור 156 שעות ניהול שנתיות בגן, שנלקחו מהן עם החלת רפורמת "אופק חדש". מורים ומורות חברי הסתדרות המורים קיבלו תוספת של 260 שעות ניהול שנתיות ו-36 שעות נוספות, אך הן נפקדו מההסכם.

(אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)
 

"לפני 'אופק חדש' עבדנו בפועל 27 שעות שבועיות, ועבור כל שבוע קיבלנו שלוש שעות נוספות לניהול הגן. הבינו שאני לא יכולה לעשות מטלות רבות כמו ללכת לקניות, להיפגש עם הורים, לערוך תוכנית עבודה, לסכם - בזמן היותי בגן. אני לא יכולה לעזוב 36 ילדים עם סייעת וללכת לעשות את המטלות האלה", הסבירה דורית חזן, יו"ר ארגון גננות מחנכות ויוזמת התביעה.

 

"ב'אופק חדש' לקחו לנו את 156 שעות הניהול, ואילו למורים ולמורות הוסיפו שעות. אני מנסה להבין מדוע המורה צריכה יותר זמן ממני לנהל? האם הגננת עושה פחות? ולמה אני צריכה לעשות את כל הדברים האלה על חשבון הזמן הפרטי שלי?".

 

דרישה נוספת של הגננות היא להשוות את אורכה של שעת עבודה שלהן לזו של המורים. כיום, מורים מקבלים שכר של שעת עבודה מלאה עבור 45 דקות, בעוד שהגננות מקבלות שכר עבור שעת עבודה מלאה - 60 דקות. "מאחר שבגן אין הפסקות, אנחנו עובדות 8-6 שעות ברצף, פעמים רבות מבלי ללכת לשירותים. אין שום היגיון בכך שנשתכר פחות מהמורים עבור שעת עבודה", מבהירה חזן, "אני לא פחות מוכשרת ממורה, וזה לא הוגן שמנצלים את העובד".

 

עוד דורשות הגננות להשוות את "גמול השילוב" של ילדים בעלי צרכים מיוחדים לזה שמקבלים המורים. "היום גננות לא מקבלות בכלל גמול עבור שילוב של ילדים בעלי צרכים מיוחדים בגן שלהן, וזה קורה לא מעט. לעומת זאת המורה מקבלת גמול כזה על כל ילד שמשולב בכיתה שלה".


"בחרנו במקצוע מתוך אהבה לילדים" (אילוסטרציה) (צילום אילוסטרציה:  Shutterstock) (צילום אילוסטרציה:  Shutterstock)
"בחרנו במקצוע מתוך אהבה לילדים" (אילוסטרציה)(צילום אילוסטרציה: Shutterstock)
בעיה נוספת שמעלות הגננות מתייחסת לתנאים הפיזיים בגני הילדים. "מאז החלת חוק חינוך חינם מגיל 3, גני הילדים, הגננות והגננים ובעיקר הילדים, מתפקדים בתנאים בלתי אפשריים ובלתי ראויים", היא הסבירה. "גני הילדים נבנו ללא מחשבה ולא הותאמו לטיפול בילדים בני 3 ובמקרים מסוימים אפילו קטנים יותר. אין בגנים פינות מנוחה לשנת צהריים, אין פינות לשטיפה והחלפת בגדים שיאפשרו לטפל בילדים לא גמולים ועוד".

 

"אנחנו כמובן לא נגד המורים והמורות, להיפך", מבהירה חזן, "אנחנו חושבים שמגיע להם אפילו יותר ממה שהם מקבלים כיום. אנחנו חושבות שגם לנו מגיע, ולא פחות מהם. אנחנו בחרנו במקצוע הזה מתוך אהבה לילדים ולא בשביל להתעשר. אנו מקדישות את זמננו לילדים במסירות ובאהבה, אבל זאת גם הפרנסה שלנו ונמאס לנו שהמערכת מנצלת זאת ומעסיקה אותנו בתנאים בלתי אפשריים, שרק הולכים ומידרדרים.

 

"החלטנו לקחת את גורלנו בידינו כי אף אחד לא יעשה זאת בשבילנו, בוודאי לא הסתדרות המורים שמייצגת את המורים ולא את הגננות".

 

את התביעה יגישו לבית הדין לעבודה בתל אביב עורכות הדין ורד גרטל וליאת שושן-ברק, המתמחות בדיני עבודה. "הגננות והגננים, עובדי משרד החינוך, מופלים לרעה מול המורים באופן בלתי חוקי. המדינה מעסיקה אותם בתנאים בלתי הולמים ובהפרה בוטה של דיני העבודה בישראל", אמרו השתיים. "מדובר בתביעה רחבת היקף, שאם תתקבל, תשפר את מעמדם של הגננות והגננים, תקדם את השוויון ותאפשר לכל גננת וגנן לשפר את תנאי העסקתם ולהגדיל את שכרם בהתאם למגיע להם כחוק".

 

ממשרד החינוך נמסר: "אנו פועלים באופן מלא בהתאם להסכמי השכר הקיבוציים שנחתמו עם הארגון היציג של הגננות".

 

מהסתדרות המורים נמסר: "לאחר שנזרקו מבית הדין הארצי לעבודה שקבע בפסק דין שארגון הגננות אינו ארגון עובדים והוא משמש כלי שרת בידי ארגון המורים על מנת לנגח את הסתדרות המורים ושמטרתו אינה לייצג גננות, לא בוחל ארגון המורים להפעיל הפעם באופן פרטני גננות. כל הטענות שהועלו בכתבה נבדקו בעבר בבית הדין ונקבע כי אין בהן ממש. הסתדרות המורים פועלת באופן יום יומי לשיפור תנאי העבודה ושכרן של ציבור הגננות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
הטבות למורים ולא לגננות
צילום: הרצל יוסף
מומלצים