שתף קטע נבחר

פנס ביקר בכותל, העיתונאיות הופרדו מהעיתונאים

סגן נשיא ארה"ב ערך ביקור פרטי בכותל לפני המראתו מנתב"ג. העיתונאיות נאלצו לסקר את האירוע כשהן עומדות מאחור על גבי כיסאות

 

 

היום האחרון לביקור: מייק פנס, סגן נשיא ארה"ב, ערך בצהריים (יום ג') ביקור פרטי בכותל המערבי. הביקור נערך בלוויית רב הכותל שמואל רבינוביץ' וללא ליווי של גורם ישראלי בכיר. אחר הצהריים הגיע פנס לנתב"ג ועזב את ישראל.

 

הביקור בכותל נערך בליווי רעייתו קארן, השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט והשגריר האמריקני בישראל דייויד פרידמן. רב הכותל והמקומות הקדושים, הרב שמואל רבינוביץ', קיבל את פנס והסביר לו על חשיבות המקום. הרב רבינוביץ' אמר לסגן הנשיא האמריקני: "החיבור העמוק לארץ התנ"ך והמחויבות לדבר הנביאים הם בארות העוצמה שלנו. בשם העם היהודי אני מודה לך ולנשיא טראמפ על האומץ להביא לעולם את האור מול כל החושך".

 

במהלך הביקור בכותל המארגנים הפרידו בין העיתונאים לעיתונאיות שסיקרו את האירוע. ההפרדה היתה על בסיס המחיצה הקיימת, אך בעוד שהביקורים קודמים נערכו צמוד למחיצה כך שהנשים יוכלו לצפות ולסקר את האירוע מקרוב, או שהתאפשר לצלמות להיכנס לאזור הגברים, העיתונאיות נאלצו לסקר את האירוע כשהן עומדות מאחור על גבי כיסאות. נציגי השגרירות האמריקאית שהיו במקום נימקו את ההפרדה בהנחיית הקרן למורשת הכותל וברצון לכבד את נהלי המקום.

פנס בכותל המערבי (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
פנס בכותל המערבי(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: ישראל ברגודו) (צילום: ישראל ברגודו)
(צילום: ישראל ברגודו)

 

הרבה נועה סתת, מנהלת המרכז הרפורמי לדת ומדינה, הגיבה להפרדה: "הדרת העיתונאיות והרחקתן מהעיתונאים ומנושא הסיקור עצמו שבה ומדגישה את המציאות העצובה השוררת בכותל, שהפך לאחר השתלטות של גורמים חרדיים קיצוניים לבית כנסת חרדי למהדרין. האתר הקדוש ביותר לעם היהודי הפך מאתר דתי-לאומי ממלכתי, לאתר שהוא זירה מתמשכת של הפרדה והדרה. התקרית המבישה מצביעה על הצורך המובע זה שנים: רחבה בה ניתן לרפורמים, קונסרבטיבים, נשות הכותל ואורחים חשובים לבקר ולהתפלל תפילה שיוויונית מכבדת".

 

יו"ר נשות הכותל, ענת הופמן: "אם לאפליית נשים בישראל היה מרכז כובד, אז המרכז הזה נמצא בכותל. היום הדירו שם עיתונאיות בכירות מהארץ ומהעולם, שנאלצו לחוות מה קורה לאשה שמאתגרת את המונופול החרדי בכותל, גם אם היא רק מחויבת למלא את תפקידה העיתונאי".

 

מהקרן למורשת הכותל המערבי נמסר בתגובה: "במטרה ליצור נגישות מירבית לכלי התקשורת השונים במהלך ביקור סגן נשיא ארה"ב בכותל, לעיתונאיות ולעיתונאים כאחד, הוקמו שתי במות זהות ברחבת התפילה - בעזרת הנשים ובעזרת הגברים. כפי שהיה בעת ביקורו של נשיא ארה"ב בכותל המערבי במאי 2017. אנו דוחים כל ניסיון להסיט את הדיון מביקורו החשוב והמרגש של סגן נשיא ארה"ב ורעייתו בכותל המערבי".

 

מוקדם יותר הבהיר פנס כי החלטתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל עשויה לקדם את תהליך השלום באזור. לפני פגישתו בירושלים עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר פנס כי "אנחנו מאמינים שזה יפתח הזדמנות לנוע קדימה במשא ומתן משמעותי כדי להשיג שלום בר-קיימא שיסיים את הסכסוך הזה שנמשך דורות". סגן הנשיא האמריקני אף ביקר ב"יד ושם" והניח זר באוהל "יזכור". הוא ורעייתו קארן לוו על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה.

 

"ברוך הבא סגן הנשיא, אתה חבר יקר, אנחנו מאוד גאים שאתה כאן", אמר ריבלין לאורחו. "אני רוצה להודות לך על הנאום שלך אתמול, על המילים החזקות והחמות שהשתמשת בהן אתמול במקדש הדמוקרטיה שלנו, הכנסת, בירושלים בירת ישראל. אנחנו מאוד גאים תמיד לעמוד חזקים מאחורי המילים. יש רק מילה אחת לתאר אותך, אתה 'מענטש'. באמריקה בטח מכירים את המילה. ביידיש מענטש הוא בן אדם, ואנחנו מאוד גאים לארח אותך".

 

ריבלין אמר עוד: "נולדתי בדור השביעי שלנו בארץ. לצערי, הפלסטינים מסרבים להכיר במדינת ישראל, אבל אנחנו כל כך גאים בהחלטה של טראמפ על הכרה בירושלים כבירת ישראל. מנחם בגין בזמנו אמר 'המובן מאליו צריך להיאמר', והמובן מאליו נאמר. אנחנו מאוד מעריכים זאת ורואים זאת כמתנה לכבוד שנת ה-70 של ישראל. על אף המילים שעבאס השתמש בהן רק בשבוע שעבר, אני חייב לומר שאנחנו חייבים להמשיך לנסות למצוא דרך לבנות אמון בין שני העמים. לצערנו, אין כרגע אמון. הגורל שלנו הוא לחיות ביחד".

בני הזוג פנס ובני הזוג נתניהו ב"יד ושם" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
בני הזוג פנס ובני הזוג נתניהו ב"יד ושם"(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

פנס לוחץ את ידו של הרב הראשי לשעבר ישראל מאיר לאו (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
פנס לוחץ את ידו של הרב הראשי לשעבר ישראל מאיר לאו(צילום: אלכס קולומויסקי)

ריבלין ופנס בבית הנשיא בירושלים (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
ריבלין ופנס בבית הנשיא בירושלים(צילום: עמית שאבי)

הנשיא הישראלי, סגן הנשיא האמריקני ונשותיהן (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
הנשיא הישראלי, סגן הנשיא האמריקני ונשותיהן(צילום: עמית שאבי)

סגן הנשיא פנס אמר לריבלין: "זה מאוד משמעותי בשבילי להיות איתך כאן בירושלים בירת מדינת ישראל. היה לי כבוד גדול אתמול להיות סגן הנשיא הראשון של ארה"ב שדיבר בכנסת. אני רוצה להודות לך אישית על נוכחותך ועל הערותיך ומילותיך החמות. החלטתו של הנשיא טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל.. אנחנו מקווים שזה הסימן הברור ביותר למחויבות של ארה"ב לישראל. כפי שהודעתי אתמול, הנשיא טראמפ הנחה את מחלקה המדינה לעבוד עם השגריר ולהשלים את העברת השגרירות לירושלים עד סוף השנה הבאה".

 

פנס אמר עוד כי "הקשר בינינו תמיד היה חזק, אבל תחת הנשיא טראמפ התחייבנו לחזק אותו עוד. יש לנו מחויבות משותפת לחירות ולערכים משותפים. אנחנו עומדים לצדכם במאבק הטרור האיסלאמי. אני מודה לממשלה שלכם על האומץ ולאומץ של הצבא שלכם, ואני מתחייב להמשיך לשתף פעולה בשם הביטחון המשותף שלנו".

 

סגן הנשיא האמריקני ציין עוד בדבריו כי "אנחנו גם עומדים לצדכם מול האיום מהמדינה שמובילה את איום הטרור, איראן. אנחנו שולחים מסר לבעלות הברית שלנו באירופה שהגיע הזמן לשינוי בעסקת הגרעין עם איראן. אם בעלות הברית לא יצטרפו אלינו, הנשיא טראמפ הבהיר שניסוג מהעסקה מיידית".

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)

גם היום נרשמים שיבושי תנועה בירושלים בשל חסימות רחובות. מסביבות השעה 11:00 ועד שעות אחר הצהריים נסגרו לסירוגין הרחובות הבאים: פלומר, ז'בוטינסקי, הנשיא, האר"י, עזה, הרצוג, זלמן שניאור, בזק, שמואל בייט, הרצל, ציר הזיכרון, דוד רמז, הכלביה, מעלה השלום, שער האשפות, דרך העופל, דרך חברון, הזז, בן צבי, שז"ר, ויצמן, בן גוריון, גינות סחרוב.

 

רחוב דוד המלך, שבמלון שם התאכסן פנס, יהיה סגור לתנועה עד לסיום הביקור. לקראת מעבר השיירה לנתב"ג, ייחסם לסירוגין כביש 1 לכיוון מערב ממחלף גינות סחרוב ועד למחלף גנות. כן כן תיחסם הגישה מכביש 1 לכביש 6 במחלף בן שמן והתנועה תופנה לכביש 443. בשל עומסי התנועה הצפויים, הציבור מתבקש להימנע מהגעה לאזור ולהשתמש בדרכים חלופיות.

 

סגן הנשיא פנס ורעייתו קארן סעדו אמש עם נתניהו ורעייתו שרה במעון ראש הממשלה בירושלים. לפני הארוחה מסרו השניים הצהרות לעיתונות. בדבריו הודה פנס לנתניהו על האירוח והוסיף: "שוחחתי עם הנשיא (טראמפ) אחר הצהריים והוא רצה שאודה על המילים החזקות, על המחויבות החזקה למערכת היחסים בין ארה"ב לישראל. בימים האחרונים הייתי ברחבי האזור במצרים וירדן - שתי מדינות שעשו שלום עם ישראל ועכשיו מבינות את האיום המשותף מאיראן.

 

"אני כאן בישראל כדי לחגוג את הקשר בין המדינות. אנחנו עומדים יחד בקרב נגד הטרור האיסלאם הקיצוני. אעזוב את ישראל בביטחון שעם הנשיא טראמפ בבית הלבן, ועם המנהיגות החזקה שלך (נתניהו) פה בישראל, הימים הטובים עבור ארה"ב ובעלת בריתנו ישראל עוד לפנינו".

 

אתמול נאם פנס במשכן הכנסת והצהיר שהשגרירות האמריקנית תעבור מתל אביב לירושלים עד סוף 2019. "אני מרגיש כבוד גדול לעמוד כאן, בדמוקרטיה הרוחשת הזאת, כסגן הנשיא האמריקני הראשון שמקבל את ההזדמנות לדבר כאן בירושלים, בירת מדינת ישראל", אמר פנס בכנסת. "אני מביא ברכות ממנהיג שעשה יותר כדי לקרב את שני העמים הללו מכל נשיא אחר שכיהן ב-70 השנים האחרונות - הנשיא טראמפ".

 

עם תחילת נאומו פרצה מהומה במליאה, כשחברי הכנסת של הרשימה המשותפת הניפו כרזות ועליהן הכיתוב "ירושלים, בירת פלסטין" ופתחו בקריאות בוז לעברו של פנס. שניות ספורות לאחר מכן התנפלו סדרנים על הח"כים הערבים שהורחקו ע"י יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין עד לתום הישיבה.


פורסם לראשונה 23/01/2018 10:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
פנס בכותל המערבי
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים