שתף קטע נבחר

אושר: הורים יחידניים יוכלו ללמוד באקדמיה ועדיין לקבל הבטחת הכנסה

ועדת העבודה אישרה היום תקנות המביאות סוף למצב בעייתי בו אמהות או אבות חד הוריים, אשר לרוב משתייכים לשכבות החלשות, נמנעו מלימודים אקדמיים כי לא יכלו להרשות לעצמם את איבוד הפרנסה לילדיהם. התנאי לקבלת הקצבה: 30 שעות שבועיות של לימודים ועבודה

ועדת העבודה והרווחה אישרה היום תקנות שהגיש לה שר העבודה והרווחה חיים כץ, לפיהן הורים יחידניים (חד הוריים), אשר לומדים לתואר ראשון או לתעודה במוסד להשכלה גבוהה, יהיו פטורים מהתייצבות בלשכת התעסוקה ולא תישלל מהם הגמלה בשל אי התייצבות.

 

התנאי להמשך קבלת הגמלה הוא ששעות העבודה והלימודים שלהם עומדים על לפחות 30 שעות בשבוע בשנת 2018, ו-36 שעות שבועיות משנת 2019 ואילך. התקנה תחול רטרואקטיבית מינואר 2018 ותכנס לתוקף בשבועות הקרובים.

 

עד כה, הורים יחידניים שקיבלו קצבת הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי ולמדו במוסד להשכלה גבוהה בשעות שלפני הצהריים נדרשו לעמוד במבחן תעסוקה רגיל ולקבל הצעות עבודה גם במשרה מלאה מה שהיווה מכשול בהצלחה בלימודים ואף גרם להפסקת הלימודים לטובת קיום.

 

יהיה קל יותר לחד הוריות? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יהיה קל יותר לחד הוריות?(צילום: shutterstock)

יש להקל ככל האפשר על רכישת השכלה

בתקנות המקוריות שהוגשו לוועדה עמד הרף על 40 שעות שבועיות, אולם בהתערבות מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי (כולנו) אל מול נציגי משרד האוצר, סוכם כי על מנת להקל על האימהות היחידניות יינתן הפטור מהתייצבות רטרואקטיבית מתחילת ינואר 2018 עבור 30 שעות לימודים ועבודה, ומשנת 2019 יינתן פטור עבור 36 שעות.

 

ח"כ בן ארי הדגישה כי בשנה הקרובה יאסוף המוסד לביטוח לאומי נתונים על ניצול ההטבה, ולקראת שנת 2019 תקיים ועדת העבודה והרווחה הערכה מחודשת לגבי השעות המקנות פטור, בהתאם לנתונים שיוצגו בפניה.

 

עו"ד שרית דמרי מהלשכה המשפטית במוסד לביטוח לאומי הבהירה: "במקרים בהם יתקיימו לימודים בהיקף נמוך יותר מ-36 שעות שבועיות, יציע שירות התעסוקה משרות חלקיות וההורים היחידנים יהיו פטורים מתהליכי 'מעגלי תעסוקה', כי הם אינם מותאמים לשילוב עם לימודים. לא נתיש אותם בהתייצבויות".

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ: "התיקון מתאים את הדרישות לקבלת הקצבה למציאות האקדמית והוא יאפשר ליותר הורים לרכוש השכלה ולפתח כישורים ומיומנויות מקצועיות שיקלו עליהם לצאת ממעגל הקצבאות לשוק העבודה״.  

 

במהלך הדיון אמרה מנהלת תחום צדק חברתי בעמותת רבנים לזכויות אדם, עדית לב: "40 שעות של לימודים ועבודה זה המון. אני לא מבינה איך אם חד הורית ל-3 ילדים מסוגלת לעמוד בדבר כזה. זו אוכלוסייה שבאה מעוני, ונלחמת בציפורניים כדי לגייס כספים ולצאת ללימודים. 40 שעות זה מספר שהוא הרבה מעבר למה שהן מסוגלות להתמודד איתו".

 

ח"כ בן ארי ציינה כי כיום רק 15 אימהות חד הוריות שמקבלות הבטחת הכנסה יוצאות ללימודים, וניכר כי יש להקל עליהן ככל האפשר.

 

"הרגשתי שסוגרים לי את כל הדלתות"

לפני מספר חודשים, הבאנו את סיפורה של אביגיל ביטון, אם חד הורית מדימונה, אשר עשתה הכל כדי לצאת ממעגל העוני הקשה אליו נקלעה ולהגשים את חלומה לרכוש השכלה אקדמית. ביטון, שעבדה בכל משרה שרק מצאה במשך כל חייה, סיפרה אז כי כאשר הבינה כדי להיות זכאית לדיור ציבורי, היא חייבת להיות נתמכת בהבטחת הכנסה, החליטה כי אם לא תעבוד אז לפחות תנצל את הזמן כדי להשיג את התואר האקדמי בהוראה עליו חלמה. 

 

"אמרתי טוב, אם כשאני עובדת 24 שעות ביממה שבעה ימים בשבוע, ואני לא מצליחה לפרנס, וגם ככה אני לא מצליחה לשלם את כל החובות, אז אני אהיה מובטלת כדי לקבל את הבטחת ההכנסה. אבל אמרתי אוקיי, הדבר הכי חשוב עכשיו זה קורת גג אבל מצד שני אני לא רוצה להיות מרכזנית כל החיים שלי. עשיתי פסיכומטרי ואני רוצה להיות מורה".

 

אך כאמור, עד עתה הורים יחידניים לא היו זכאים להבטחת הכנסה אם נרשמו ללימודים אקדמיים, וביטון הרגישה אז חסרת אונים: "נרשמתי ללימודים, אבל כשהלכתי במקביל לביטוח לאומי כדי לקבל הבטחת הכנסה אמרו לי לא, 'את לא יכולה לקבל הבטחת הכנסה כי את לומדת במוסד להשכלה גבוהה'. הרגשתי שממש סוגרים לי את כל הדלתות ואת כל האפשרויות להתקדם, ואז גם בדעת הקהל אני אחשב כפרזיטית, על אף שאני בדיוק ההפך".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים