שתף קטע נבחר

מרכז לפיתוח לוויינים זעירים מוקם באוניברסיטת ת"א

המרכז יבנה וישגר לוויינים ייעודיים בגודל קופסת נעליים עבור מחקרים מדעיים במגוון תחומים

אוניברסיטת תל אביב תקים מרכז חלל חדש, המתבסס על גישה מהפכנית לחקר החלל: שימוש בלוויינים זעירים ייעודיים, שנבנים במיוחד כדי לתת מענה לשאלות מדעיות ספציפיות. על המרכז החדש ידווח נשיא אוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסף קלפטר, בכנס החלל הבינלאומי שיפתח בשבוע הבא באוניברסיטת תל אביב.

 

באוניברסיטת תל-אביב הסבירו כי הלוויינים, המורכבים בתוך זמן קצר ובעלויות נמוכות יחסית, ינגישו את הטכנולוגיה הלוויינית לקהילה המדעית בכל רחבי הקמפוס. היוזמה נתמכת על ידי קרן פורטר, והמרכז ימוקם בבית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר. יועסקו בו מומחים ומהנדסים, שיבנו כל לוויין בשיתוף עם סגל וסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב שיזמו את המחקר.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

"עד לאחרונה, מדענים שביקשו להיעזר בלוויינים לצורך מחקריהם נזקקו לשירותיהם של לוויינים גדולים, המשוגרים בדרך כלל על ידי ממשלות וצבאות," אומר פרופ' קולין פרייס, ראש בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר, שהוביל את היוזמה בשיתוף עם ד"ר מאיר אריאל, ראש מרכז המדעים של הרצליה. "שיטת 'החלל החדש' משחררת אותם מתלות זו, ומאפשרת להם גמישות גדולה בהרבה בשימוש בלוויינים לצורכי מחקר".

 

באוניברסיטת תל-אביב הסבירו כי גישת החלל החדש, שהתאפשרה בזכות מהפכת המזעור הטכנולוגי, מתבססת על קוביות בגודל 10X10X10 ס"מ, המשמשות להרכבת לוויינים זעירים, "בגודל קופסת נעליים". כל לוויין זעיר מצויד במגוון מצלמות ו/או חיישנים זעירים, על פי המשימה לה הוא מיועד, לצד אנטנה שמאפשרת לו לשלוח נתונים לתחנת קליטה בקרקע. בניית לוויין זעיר אורכת כשנתיים - לעומת זמן רב הרבה יותר עבור לוויין גדול, ועלות הבנייה והשיגור מגיעה לכחצי מיליון דולר - מול מאות מיליוני דולרים הנדרשים ללוויין גדול.

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

הלוויינים הזעירים 'רוכבים' לחלל על גב חלליות המשוגרות ברחבי העולם, ונכנסים למסלול סביב כדור הארץ בגובה של 600-400 ק"מ. הם נעים במהירות של 8 ק"מ לשנייה. לוויינים זעירים מסוג זה יכולים לשמש למחקר במגוון עצום של תחומים: ניטור סביבתי, זיהום אוויר, מעקב אחר יערות הגשם, הקרחונים בקוטב או נדידת בעלי חיים, חקלאות, רשתות תקשורת, גיאופיזיקה, גיאוגרפיה, חקר האטמוספירה, מטאורולוגיה, ביולוגיה, רפואה ועוד.

 

בנוסף לפעילותו המחקרית, יעסוק המרכז גם בפעילות חינוכית, ויבנה תוכניות להכשרת סטודנטים בתחום מדעי החלל ולוויינות. כמו כן הוא צפוי לקחת חלק בפרויקט 'ישראל 70': בניית לוויינים זעירים ב-70 בתי ספר תיכוניים בכל רחבי הארץ, ושיגורם לחלל, לציון 70 שנה למדינה.

 

"המרכז שלנו מונע בעיקר על ידי שאלות מדעיות", הוסיף פרופ' פרייס. "זהו מרכז רב-תחומי, שנועד לשמש חוקרים בכל רחבי הקמפוס - מהמדעים המדויקים, הנדסה ומדעי החיים ועד מדעי החברה, חינוך, משפט ואפילו אמנות. לצד הפעילות המחקרית נעסוק גם בהוראה ובחינוך, במטרה להכשיר את הדור הבא של מומחים בתחומי החלל והלוויינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים