שתף קטע נבחר

פרגית הודית או בייגל הפוך? מלחמת הקריות

רבע הגמר השני בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה" הפגיש את הפרגיות ההודיות של משפחת מתתיהו מקריית אונו עם המתכון הסודי של משפחת עימבר מקריית מוצקין: "בייגל טוסט הפוך". נחשו איזה מהם סחט את קריאות ההתלהבות שבכותרת מהשפית איילת הירשמן?

בשיתוף אסם

 

 

משפחה אחת כבר שריינה לעצמה מקום בשלב חצי הגמר בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", והכל ערוך ומוכן למקצה רבע הגמר השני. האם הפרגיות בירקות ברוטב קארי מעל מצע אורז לבן שהכינה משפחת מתתיהו מקריית־אונו יגברו על ה"בייגל טוסט ההפוך" של משפחת עימבר מקריית־מוצקין? כדי לברר, נתנו להם לבשל.

 

למתכון של משפחת עימבר יש היסטוריה. אבי המשפחה, שרון, שעובד כיום כקונדיטור במאפיית שמו בחיפה, עבד בעבר בבית קפה. באחד הימים, בתום משמרת, הוא הכין לעצמו בייגל טוסט הפוך שכזה, מתכון שהמציא לבד. העובדים התלהבו, ביקשו גם, בעל הבית בא לראות על מה המהומה, ותוך זמן קצר המנה הוכנסה לתפריט.

 

רוצים לראות מה קרה בשלבים מוקדמים יותר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה"? היכנסו למתחם שולחן משפחתי

 

למשפחת עימבר יש ארבעה ילדים. עמית, חייל בצבא, לא הצליח הפעם להגיע לצילומים, אבל ייצגו אותו אחיו שחר (14) נועה (12) ורעות (11), אבא שרון (44) ואמא יפעת (42), שהיא מורה לספורט ולא שכחה להזכיר לבני המשפחה שטעמו במהלך ההכנה מהמרכיבים השונים של המנה ש"הגוף מקבל, אז הגוף צריך להוציא. אכלנו טוב, אז בקרוב יוצאים לריצה לשרוף את הקלוריות ולשמור על הבריאות שלנו".

משפחת עימבר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
משפחת עימבר(צילום: ירון ברנר)

נשבעת שעקבתי בדריכות בניסיון לזכור את השלבים בהכנת הטוסט הסודי. למען האמת, כמה שזה נשמע לכאורה קל לעשייה, משום מה בשלב מסוים איבדתי כיוון והבנתי שזה לא פשוט. בכל מקרה, בסיום הונח בצלחת טוסט בייגל עשוי מכל הצדדים, עם כל טוב בתוכו, ולצידו סלט ירקות עשיר עם "יציאות" כמו קולורבי, מתובל במיץ תפוזים טרי ובתבלינים.

 

בצד השני, משפחת מתתיהו הגיעה הפעם לדו־קרב בהרכב חסר. הבת שני, שחגגה יום קודם יום־הולדת, הופתעה על ידי בעלה מתן שלקח אותה

לטיול במילאנו, אירוע שתוכנן עוד לפני שנרשמו לתחרות. גם שקד, בת הזקונים, לא הופיעה כי לא קיבלה שחרור מצה"ל.

 

מדובר במכה קשה לצוות: שני היא שניהלה את כולם בשמינית הגמר. במטבח נותרו אביה, גיורא (56), אמה, רמה (53), והבן שחף (25), שהודה ששינן כל הדרך את ההוראות שנתנה לו שני בטלפון מאיטליה.

 

זאת לא הייתה הבעיה היחידה. רמה הגיעה לאולפן עם אצבע חבושה. לרגע חששנו כי מדובר בפציעה שאירעה באימונים במטבח, אבל הסתבר שהיא עברה טיפול כירורגי באצבע. למרות המגבלה, היא גם בישלה וגם לקחה את תפקיד המנהלת במקום שני.

 

"אנחנו מאוד אוהבים אורז, ובכל מיני צורות", מספר גיורא, "גם במנה שנכין הפעם יש אורז והיא עשירה בירקות. היא כוללת בין היתר תרד, אפונה והרבה בזיליקום בתיבול קארי".

משפחת מתתיהו (צילום: יריב כץ)
משפחת מתתיהו(צילום: יריב כץ)

רמה מנהלת ביד רמה. היא מחלקת הוראות לבנים שעמלים לצידה על חיתוך הירקות: "להקפיד על הכמויות ששני ביקשה", היא מורה, ומדווחת על שיחת הווידיאו שערכו עם הבת באיטליה לפני שהגיעו לאולפן. בזמן שהם חותכים, רמה מקפיצה את נתחי הפרגיות ומסבירה שאחרי שמשלבים את כל הירקות, התבלינים, הקארי ונתחי הפרגית, מערבבים עוד טיפונת בהקפצה במחבת ואז יוצקים מעל האורז, שהוכן בנפרד. "איזה עיראקי לא אוהב אורז", מחייך גיורא, עיראקי כמובן, ומדגיש שהאורז שלהם יוצא אחד אחד.

 

"לא שכחנו לפזר את הנענע מעל המנה, נכון?" אומרת רמה בדאגה, ומפנה מבט שלא משתמע לשתי פנים לעבר בעלה ובנה. "אמא, הכל בסדר. את יכולה להיות רגועה. לא שכחנו את הנענע", עונה שחף. "תראי כמה את מודאגת כאן שהכול ילך טיפ־טופ בעוד שהבת שלך בטח עושה עכשיו שופינג בזארה במילאנו".

 

המנות מוכנות. הגיע תורן של חברות "צוות חיים בריאים של אסם". "הבייגלה ההפוך והסלט שלצידו זו גרסה טעימה ויצירתית במיוחד לארוחת ערב שגרתית לכאורה של חביתה, לחם וסלט", אומרת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהל תחום התזונה באסם. "לחביתה נוספו עשבי תיבול המוסיפים תיבול וטעמים ייחודיים, והיא שולבה בתוך בייגל טרי מדגנים מלאים, שנאפה במקום, והמתכון שלו קל להכנה בזכות השימוש בקמח שמרים פלוס, המכיל כבר דגנים מלאים ומאפשר להפוך מתכונים מוכרים לבריאים יותר ללא צורך בהתאמות מיוחדות או שינויים במתכון. המנה הוגשה לצד סלט עגבניות שרי בשלושה צבעים שהילדים הכינו עם קוביות גבינה, הוכחה שגם בארוחה שגרתית אפשר לייצר גיוון וחידושים שהילדים ישמחו להכין ולאכול. ציון בריאותי: 9.5.

הבייגל ההפוך של משפחת עימבר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הבייגל ההפוך של משפחת עימבר(צילום: ירון ברנר)

"לגבי משפחת מתתיהו: המתכון שלהם הוא ארוחה מלאה בצלחת. מתכונים בטעמים אסייתיים מאוד פופולאריים לאחרונה והרבה משפחות משלבות אותם בתפריט. הם מהווים דרך מעניינת לגיוון התפריט ולשילוב ירקות רבים בתזונה. בבחירת חלב קוקוס המלצתי היא להעדיף כזה המכיל אחוזי שומן נמוכים. ציון: 8.5".

 

סיגל קפלן, מדריכת הורים: "אין ספק שהרוח הספורטיבית וההרפתקנית של משפחת מתתיהו עומדת בפני כל אתגר. עם אצבע חבושה ומינוס ילדה הגיעו שלושת בני המשפחה להעמיד תבשיל משפחתי, אשר גם הוא אומץ מהעולם הגדול, הפעם הודו. חסרונה של שני הבת היה מאוד מורגש, כמי שמובילה את הטון במטבח, אך המקום שלה היה שמור ביניהם גם הפעם, כפי שסיפרו לנו. מה שמוכיח שצדק הנסיך הקטן כשאמר: 'אין מקום שהוא רחוק מדי'. אני מאחלת להרבה הורים לבשל כך עם ילדיהם עוד שנים ארוכות. ציון על עבודת הצוות: 9."

 

"במשפחת עימבר, לאם המשפחה, יפעת, המטבח הוא מרחב שבו היא פורחת. היא שמחה, שרה, מהגגת מסרים של ערכים ומחלקת בנדיבות משובים מחזקים לילדים. בכלל, המילה נדיבות היא מילת מפתח באווירה השוררת. אפשר לראות את הבחירות והערכים בבישול המשותף באולפן, כשהילדות לוקחות בטבעיות את הבישול והגברים במשפחה את האפייה, והכל תוך ערנות לעשייה המשותפת ושמירה על סביבת עבודה נקייה באופן וולנטרי לחלוטין. ציון: 10."

 

איילת הירשמן, שפית: "כבר בשלב שמינית הגמר גילינו שמשפחת מתתיהו היא משפחה חמה, מלאת הומור ושמחה, שהציגה קשר בין־דורי שפשוט היה כיף לצפות בו וללמוד ממנו. זוהי המשפחה שבה הילדים כבר גדולים, בני עשרים פלוס, ועדיין הבישול המשפחתי המשותף, יחד עם ההורים, הוא לב ליבו של הקשר ביניהם. הם עדיין נפגשים לבשל יחד לעיתים תכופות, כמו פעם, כשכולם גרו באותו בית, רק שהפעם הילדים הם אלו שמובילים מבחינת 'ניהול' התהליך, בחירת המנות והביצוע בפועל.

המנה האסייתית של משפחת מתתיהו (צילום: יריב כץ)
המנה האסייתית של משפחת מתתיהו(צילום: יריב כץ)
  

"עכשיו, ההורים הם אלו שברצון ובשמחה מסייעים להם. זה מקסים. המשפחה הופיעה הפעם בהרכב חסר, מה שפגם קצת באנרגיה הכללית. למרות זאת, המנה, תבשיל קארי הודי ירוק חריף, סמיך ומתובל מעולה, הייתה חריפה ומרעננת בו זמנית – וטובה מאוד. ניכר שלכולם יש כאן יד טובה בבישול ויכולת מרעננת ומפתחת לספוג השראות ממטבחים של תרבויות אחרות, במקרה זה תרבויות ממזרח אסיה, ולשחזר אותן בצורה מעולה בבית. ציון על הטעם: 8.5."

 

"משפחת עימבר היא משפחה שזורמת ממנה אנרגיה מדבקת ושמחה של בישול, אוכל טוב ובריא ועשייה משפחתית משותפת. ממש מתחשק להיכנס איתם למטבח ולטעום את האוכל עוד לפני שהוא מוכן. ההקפדה על טעם, אסתטיקת הגשה וגם בריאות הם ערכים שווים במשפחת עימבר, והמנה שהכינו הצטיינה בשלוש הקטגוריות: הם אפו בייגלה מקמח שמרים מלא, מתכון של שרון האב. הוא יצא רך ונהדר וטרי מהתנור, ואז נחצה והצטרף לביצים שהיטגנו במחבת לחביתת גבינות, ומכאן הוגש בצלחת עם עגבניות ועשבי תיבול.

 

"זו מנה פשוטה כביכול, אבל כל כך מוקפדת בפרטים הקטנים וכל כך טעימה, שהייתי שמחה להכין ולאכול אותה בוקר, צהריים וערב. לצידה הוגש סלט לוקח אליפות בפני עצמו: עגבניות שרי, עשבי תיבול, שקדים מולבנים וריבועי גבינת חלומי צרובה על הפלנצ'ה. וואו. טרי, בריא, טעים טעים. ציון: 10".

 

יש לנו שתי עולות לחצי הגמר. מי תהיה השלישית? התשובות ביום חמישי.

  

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף אסם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
המנה המנצחת
צילום: ירון ברנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים