שתף קטע נבחר

רשויות לא ערוכות ותשתיות קורסות: "הבעיה מוכרת - וההצפות חוזרות"

המחזות מהמערכת החורפית בסוף השבוע הוכיחו שוב כי ערים רבות בישראל אינן ערוכות לגשמים עזים. "הרחוב שופץ, אך המים הגיעו מעל לגובה הברכיים", סיפר אלון מת"א. בשכונת ותיקים בנתניה מתלוננים: "העירייה מתעלמת". מומחה לתכנון מתריע: "ישראל מכוסה ביותר ויותר אספלט ובטון - ומצב התשתיות הורע"

 

 

המערכת החורפית שפקדה את אזורנו בסוף השבוע גרמה להצפות בערים רבות ברחבי הארץ - ובעיקר הוכיחה עד כמה הרשויות המקומיות לא ערוכות לתרחישים של גשמים עזים. בתל אביב שקעו מכוניות והוצפו דירות, באשדוד חולצו תושבים מרכבים שנתקעו בשלוליות ענק, ואילו בנתניה, שם ירדו לא פחות מ-95 מ"מ גשם בין שישי לשבת, נותרו התושבים נצורים בבתיהם ולא יכלו לצאת לרחוב.

 

"מדי שנה הרחוב מוצף ואי אפשר ללכת מבלי להרטיב את הנעליים", טוען אלון דולב, תושב רחוב קורדוברו בשכונת פלורנטין בתל אביב. לדבריו, "העירייה שיפצה את האזור לפני כמה שנים, אבל כלום לא עוזר כי התשתיות מסביב לא ערוכות לקלוט כל כך הרבה גשם בזמן קצר. יש אזורים בשכונה עם נזקים גדולים יותר, דירות פרטר שהופכות לבריכות וחצרות שבהן המים מגיעים מעל לגובה הברכיים".

שלוליות ענק בשדרות רוקח בת"א (צילום: רן רימון) (צילום: רן רימון)
שלוליות ענק בשדרות רוקח בת"א(צילום: רן רימון)

מונית שנתקעה בתל אביב (צילום: אביטל פרמוט) (צילום: אביטל פרמוט)
מונית שנתקעה בתל אביב(צילום: אביטל פרמוט)

 

הצפות בנתניה:

 (צילום: יורם צמח) (צילום: יורם צמח)
(צילום: יורם צמח)

 (צילום: יורם צמח) (צילום: יורם צמח)
(צילום: יורם צמח)

 ( צילום: אושר זגורי) ( צילום: אושר זגורי)
( צילום: אושר זגורי)

אלינה, שבנה לומד בגן עירוני ברחוב מלצ'ט במרכז תל אביב, אמרה כי באזור שקרוב לביתה ולגן היו הצפות נרחבות שלא אפשרו לצעוד מחוץ לבית. "המים הציפו לגמרי את הכביש ועלו מעל גובה המדרכה", סיפרה. "הייתה זרימה חזקה של מים במורד הרחוב. בהפוגת הגשמים רציתי לנסוע באופניים ולהוציא את הילד מהגן, אבל זה היה בלתי אפשרי כי גם הכביש וגם המדרכה היו מוצפים.

 

"זה הרגיש ממש כמו עולם שלישי", הוסיפה, "הורים עם עגלות הסתבכו לגמרי, והתשתיות לא הצליחו להתמודד עם כמות המים".

 

בעיריית תל-אביב-יפו מסרו בתגובה: "כמדי שנה העירייה נערכת לקראת החורף ומעניקה עדיפות עליונה למניעת הצפות. בשנים האחרונות בוצע שיקום מאסיבי של מערכות הניקוז והביוב בעיר, בדגש על שכונות דרום העיר ויפו, בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. תשתיות מחודשות אלה הביאו לפתרון בעיית ההצפות שמהן סבלו השכונות כמעט מדי חורף".

 

"מאתמול בשעות הבוקר ירדו בעיר יותר מ-50 מ"מ של משקעים - עשירית מכלל המשקעים השנתיים. חשוב להדגיש שהעירייה לא יכולה למנוע הצפות בכל תנאי, היות ולא קיימות מערכות שמסוגלות להתמודד עם כמות גדולה של גשם בזמן קצר".

 

נתניה: "סובלים מהצפות גם כשאין גשמים חריגים"

ההצפות שפקדו ביום שישי את שכונת ותיקים (נאות גנים) שבמזרח נתניה גרמו לזעם רב בקרב בתושבים, שטוענים כי מדובר בבעיה ידועה ומוכרת שחוזרת על עצמה מדי מערכת גשם גדולה. "הייתי צריכה לעבוד ביום שישי, אך כשיצאתי מהחניה של הבניין חשכו עיניי: הכול היה מוצף, נהגים שלקחו סיכון נתקעו בשלוליות ולא ניתן היה לחצות את הרחוב. בגלל ההצפה הגעתי באיחור רב לעבודה", סיפרה תושבת השכונה.

 

"זו לא הפעם הראשונה שיש פה הצפות. התמונה חוזרת על עצמה בכל פעם - והעירייה מודעת לכך. אני לא מבינה איך לא פותרים את הבעיה הזו אחת ולתמיד", הוסיפה.  

 

ההצפות בנתניה: "הבעיה ידועה כבר שנים" (צילום: דניס פוליאקוב ) (צילום: דניס פוליאקוב )
ההצפות בנתניה: "הבעיה ידועה כבר שנים"(צילום: דניס פוליאקוב )

נתניה מוצפת: "למרות ההבטחות, לא הוקמו תשתיות" ()
נתניה מוצפת: "למרות ההבטחות, לא הוקמו תשתיות"

 

"כל מרכז השכונה הוצף", סיפר תושב ותיק בשכונה הנתנייתית. "אנשים לא יכלו להגיע לבית הכנסת כדי להתפלל כפי שהם נוהגים לעשות מדי בוקר. השכונה פשוט נחצתה לשניים כי לא ניקו את תעלת הניקוז שמרכזת את מערכות הקולטנים של מי הגשמים. מדובר בתעלה בקוטר של 2 מ', ופתח ניקוז שנמצא ליד נורדיה מחדיר לתוכה פסולת גדולה - וגורם לסתימה. הבעיה ידועה כבר שנים, אבל לא פותרים אותה ואנחנו סובלים".

 

יו"ר ועד שכונת נאות גנים, אורנה אביקזר, טוענת כי "השכונה סובלת זה שנים רבות מהצפות גם כשיורדים גשמים לא חריגים. ברוב רחובות השכונה אין תשתית ניקוז מי גשמים, זאת על אף הפניות הרבות לעיריית נתניה בנושא ולמרות הפגנה שיזמנו על מנת שהעירייה תבצע את תפקידה ותשלב תשתית ניקוז בעבודות שדרוג הרחובות הקוסמטיות".

 

אשדוד בסוף השבוע (צילום: אשדוד נט) (צילום: אשדוד נט)
אשדוד בסוף השבוע(צילום: אשדוד נט)

 

"למרות ההבטחות לא הוקמו תשתיות ראויות וכתוצאה מכך הוצפו רחובות רבים ואף בתים. בכבישים ששופצו זה מכבר נפערו בורות והסכנה במקום גדולה. כמו כן, במשך מספר ימים של הצפות אנשים נשארו כלואים בבתים, בהם קשישים, חולים שנזקקו לטיפולים רפואיים וכן הלאה", הוסיפה אביקזר. "לא ייתכן שעיריית נתניה תתייחס לשכונות מסוימות בעיר, ובהן ותיקים-נאות גנים, כאל ילדים סוג ב".  

 

הצפות היו גם באזור התעשייה הישן של נתניה, בכביש הסמוך לקניון הדרים אשר מונה בתי עסק רבים, והפעילות באזור שותקה כמעט לחלוטין בשל הגשמים. 

 
 

מעיריית נתניה נמסר בתגובה: "נדגיש כי עם קבלת תחזית מזג האוויר נערכה העירייה מבעוד מועד עם צוותים מתוגברים לניקוי הקולטנים ולמניעת הצפות. נתניה מובילה בכמות המשקעים שירדו, ובשל כמויות הגשם החריגות שירדו במהלך הלילה ובשל תחזית מזג האוויר הצפויה - נערכה העירייה לתגבור המוקד העירוני וכלל הטנדרים העירוניים מופעלים על ידי הפקחים העירוניים.

 

"כמו כן, צוותים של חברות המים עוסקים בניקוי הקולטנים בשיתוף עם עובדי אגף שפ"ע. במקביל, תאגיד מי נתניה מפעיל את משאבות המים שלו לצמצום כמויות המים בצמתים המרכזיים. כל העת הפקחים העירוניים מעניקים סיוע לתושבים במידת הצורך".

 

"בפעם הבאה זה יהיה יותר גרוע"

דני מורגנשטרן, מתכנן אורבני ויו"ר ועדת הביקורת באיגוד המתכננים, שהה בזמן הסערה באילת, אולם גם שם נתקל בשלוליות ענק והצפות. "אנחנו צריכים להתרגל לעובדה שכתוצאה מתהפוכות האקלים יש לנו תופעות של מזג אוויר קיצוני", אמר בריאיון לאולפן ynet. "לא היינו רגילים לכמויות הגשם שלפתע יורדות פתאום תוך שעה או שעתיים".

 

לדבריו, "מצב התשתיות הורע. מדינת ישראל הופכת להיות למדינה שמכוסה באספלט, בטון ומלט. הכאוס האחרון של שר האוצר וקבינט הדיור גרם למגמה של לבנות ולבנות מהר בשטחים חקלאיים פתוחים, והדבר יצר אטימה של קרקעות וגרם להגברת שיטפונות מהשטחים שהיו בעבר פתוחים אל השטחים העירוניים".

 

ומה הפתרון? "בכל מגרש שבונים צריך לתכנן סינכרונים שאליהם יובלו מי הגשמים מהגגות, מהרחבות ומכל המקומות. יש ליצור בורות או קידוחים שמחדירים את המים אל מי התהום. מה שקורה היום זה אי תכנון או טמטום של התכנון". מורגנשטרן אף טוען כי המצב עלול להחמיר עם הזמן: "אין ברירה. בפעם הבאה זה יהיה יותר גרוע ואנחנו נטבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניס פוליאקוב
הצפות בנתניה בסוף השבוע
צילום: דניס פוליאקוב
מומלצים