שתף קטע נבחר

סיכום לא סופי: אלו המקומות שחצו את ממוצע המשקעים לתקופה

כמה גשם ירד באזורכם? כמויות המשקעים במערכת החורפית מעוררות אופטימיות, אבל כדאי לחכות עם החגיגות: הגשמים שירדו בחוף הלכו לאיבוד, הכנרת רחוקה מהקו האדום וגם חורף ממוצע לא יכסה על החוסרים. מומחים הסבירו באולפן ynet: "יש שיפור, אבל לא מהפך". ומה צפוי בימים הקרובים?

 

 

המערכת החורפית שהסתיימה אתמול (שבת) הייתה אחת הגדולות, הארוכות ורוויות המשקעים שפקדו את ישראל בשנים האחרונות. אז כמה גשם ירד באזורכם מאז יום שני שעבר - ובעיקר מיום חמישי - ועד מוצאי שבת? הכמויות הגדולות ביותר ירדו בצפון הארץ. מנתוני השירות המטאורולוגי עולה באזור הכרמל והשרון ירדו כ-170 מ"מ של גשם, בעוד בגליל המערבי, בגליל המרכזי ובמישור החוף הצפוני ירדו 160-120 מ"מ. בגליל המזרחי וברמת הגולן ירדו 120-80 מ"מ, בעמקי הצפון 90-70 מ"מ, וכמויות דומות ירדו גם בשומרון.

 

גם במישור החוף המרכזי והדרומי (עד אזור אשדוד-יבנה) נמדדו כמויות מרשימות לפרק זמן זה של 120-80 מ"מ, אולם ממזרח ומדרום לאזור זה כמויות הגשם היו קטנות בהרבה. באזור ירושלים ובגוש עציון ירדו רק 50-30 מ"מ, בדרום מישור החוף והשפלה 40-20 מ"מ ובצפון הנגב 30-15 מ"מ.

 

הגשמים ירדו בעוצמות גבוהות וגרמו לנזקים: בשעות הבוקר של יום חמישי ירדו כמויות גדולות של גשם בתוך זמן קצר באזור גוש דן וגרמו להצפות באזור. בתחנת הכפר הירוק נמדדו כ-32 מ"מ בתוך שעה אחת.

זרימה בנחל הירקון (צילום רועי צוברי) (צילום רועי צוברי)
זרימה בנחל הירקון(צילום רועי צוברי)

 (באדיבות ד"ר עמוס פורת, השירות המטאורולוגי) (באדיבות ד
(באדיבות ד"ר עמוס פורת, השירות המטאורולוגי)


הצפה באזור אודים שבשרון (צילום: מישל איטח) (צילום: מישל איטח)
הצפה באזור אודים שבשרון(צילום: מישל איטח)
 

המערכת המשיכה את מגמת השיפור מאז תחילת ינואר, כך שבחלקים גדולים מצפון הארץ ומרכזה התקרבו כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה לממוצע הרב-שנתי עד סוף ינואר ואף עולות עליו. בגליל המרכזי והמערבי, במישור החוף הצפוני, בכרמל, בשרון ובצפון הנגב עלו כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה על הממוצע הרב שנתי (110%-120%). בהרי המרכז, כמויות הגשם המצטברות קרובות לממוצע או נמוכות ממנו (85%-100%) ובמישור החוף המרכזי והדרומי הגירעון מעט גדול יותר (75%-95%). גירעון משמעותי קיים במרכז הנגב ובדרומו וכן בעמק הירדן ובערבה.

 

אופטימיים? "משק המים עדיין באוברדראפט"

האם סוף השבוע הגשום והסוער היה אפקטיבי למשק המים בישראל, או שמא גרם בעיקר להצפות שהצטלמו היטב? מנהל תחום מים עיליים בשירות ההידרולוגי של רשות המים, ד"ר עמיר גבעתי, התראיין היום (א') לאולפן ynet וניסה לשלב בין האופטימיות שהביאה המערכת החורפית של השבוע החולף לבין החשש משנת בצורת שעדיין לא חלף.

 

"בהצפות שראינו בתל אביב אין שום תועלת, רק נזק, וכל המים הולכים לים", אמר. "אבל בשישי ובשבת ירדו גשמים באזור הכנרת, והכול נקלט. גם במאגרי רמת הגולן, שזה קריטי, וגם האזור של מנשה, שם ראינו כמויות שיא של זרימות. שם אנחנו מצליחים לקלוט את זה לטובת משק המים. לכן, כשאתם רואים יום של גשם, עדיף שזה לא יהיה בתל אביב, אלא פנימה יותר, באזור הכנרת, שם הכול הולך לאקוויפרים ולנחלים. אז בפירוש, האירוע האחרון סוף סוף תרם למשק המים. לא מספיק אבל תרומה".

 

- אנחנו בשנת בצורת?

"יש הרבה בלבול סביב העניין הזה והגיע הזמן לעשות סדר. קודם כל, לא מכריזים על בצורת בינואר. מחכים עד מרס. נכון שבאוקטובר אמרנו שיש חשש לשנת בצורת חמישית ברציפות, אז נעשה סדר: מאז 2013 לא הגענו לממוצע, לכן אמרנו באוקטובר שיש חשש גדול שהבצורת תימשך, אבל מחכים עד סוף השנה.

 

"נכון להיום אנחנו לא בבצורת מבחינת כמויות המשקעים, אבל אנחנו כן בבצורת הידרולוגית, כלומר - כמויות המים שנמצאות במאגרים. בעולם מבדילים בין כמויות גשם לבין מה שזה עושה. אז כן, אנחנו 90% מכמויות הגשמים, אם מסתכלים על כמה ירד עד היום לעומת מה שהיה צריך לרדת. אבל מבחינת המאגרים אנחנו בבצורת. אני מדמה את זה למישהו ששלושה חודשים היה באוברדרפט וקיבל פעם אחת משכורת ממוצעת. האם הוא מרגיש שיצא מהמחסור? לא. חודש אחד או שנה אחת לא מפצים על מחסור גדול. אז נסכם ונגיד שיש שיפור, עדיין לא מהפך".

 


 

 

הצפה בתל אביב. מים שהלכו לאיבוד (צילום: דמיטרי פיסטרוב) (צילום: דמיטרי פיסטרוב)
הצפה בתל אביב. מים שהלכו לאיבוד(צילום: דמיטרי פיסטרוב)

זרימה בנחל הירקון (צילום רועי צוברי) (צילום רועי צוברי)
זרימה בנחל הירקון(צילום רועי צוברי)

לדברי גבעתי, משק המים בישראל התחיל את חורף 2017/8 במצב רע מאוד. בחורף רגיל אמור מפלס הכנרת לעלות בכ-1.6 מטרים, ובשבוע החולף – חרף כמות המשקעים היפה – התווספו כ-20 ס"מ בלבד. המפלס נמצא כמטר מתחת לקו האדום התחתון, וחמישה מטרים מתחת לקו האדום העליון. "אם פברואר לא יהיה גשום לפחות כמו ינואר, שוב נחזור למצב של התייבשות ובצורת", הוסיף. "האופטימיות במקום, אבל אנחנו לא חוגגים יותר מדי בגלל אירוע אחד".

 

שר החקלאות אורי אריאל התייחס בראיון לאולפן לטענה שמי הגשמים שיורדים הרחק ממאגרי המים למעשה מבוזבזים והולכים לאיבוד: "אנחנו אלופי העולם בתפיסת מים והחזרתם לאקוויפרים, למי התהום. אין בעולם שום מדינה שמתקרבת ליכולות שלנו, כולל לא בניצול מי הביוב. כשיש שיטפון גדול אין סכר שיודע לעצור אותו בשיא הזרימה, אבל אנחנו תופסים חלק מהמים. אנחנו נמשיך להשתפר ונעשה גם התפלה. כרגע יש לנו 700 מיליון מ"ק, צריך עוד 400 מיליון בשנה ואז נדע שגם הגליל, גם הגולן וגם הכנרת מסודרים".

 

"הנחלים לא נראו ככה ארבע שנים"

את האופטימיות מתדלקות תמונות של זרימת חזקה בנחלים בצפון. אבי מעוז, מנהל המחלקה החקלאית בטוף שבמרום גולן, אר באולפן ynet: "הייתי ביום שישי בצפון לראות את הנחלים, את המטעים, הכול זרם שם בצורה שלפחות בצפון לא נראות ארבע שנים אחורה".

 

- כמה זה חשוב לכם, חקלאי הצפון?

"חקלאי הצפון קיבלו בתחילת השנה בשורות איוב שהנה הולכים לקצץ עוד פעם את מכסות המים כי המאגרים ברמת הגולן ריקים ואין זרימות. התחזיות בינתיים התהפכו וכרגע יש זרימות למאגרים. אנחנו מקווים להמשך טוב יותר".

 

 

נחל חילזון בצפון (צילום: עדי סגל) (צילום: עדי סגל)
נחל חילזון בצפון(צילום: עדי סגל)
 

מפלי הגלבוע (צילום: עמית דגן, מועצה אזורית גלבוע) (צילום: עמית דגן, מועצה אזורית גלבוע)
מפלי הגלבוע(צילום: עמית דגן, מועצה אזורית גלבוע)

- יש לכם אינדיקציה? מדברים על כל מיני מודלים, אחד שחון, אחד יותר אופטימי.

"אין לנו מידע מעבר למה שהחזאים אומרים, אבל חודש ינואר שינה לגמרי את התחזית. בחודש הזה ירדו כמעט 60 או 70% מהכמות השנתית, לפחות באזורי השרון ועמק חפר, ובצפון בין 40 ל50% אז זה מעודד. מצד שני אנחנו עדיין עם היד על הדופק לגבי מה יקרה בחודשים של אפריל ומאי כשנצטרך להתחיל להשקות".

 

- מה הנחלים הבולטים מבחינת זרימת המים בימים האחרונים? לאנשים שרוצים לבוא ולראות.

"כל הנחלים זורמים. אפשר לראות את החצבני ואת הירדן בזרימות חזקות מאוד. הגובה שלהם יפה מאוד. גם מי שבמרכז הארץ, באזור של עמק חפר, יכול לראות את כל הנחלים - נחל אלכסנדר, נחל חדרה, נחל תנינים - שהם גבוהים, שוצפים, ממש מרהיב".

 

בימים הקרובים: מתחמם

ומה מצפה בימים הקרובים? מחברת "מטאו-טק" נמסר כי אפיק שנחלש מעל מזרח הים התיכון גורם להתייצבות במזג האוויר, ולא צפוי גשם בימים הקרובים. הלילה יהיה מעונן חלקית וקר, וייתכן גשם מקומי קל בעיקר במישור החוף.

 

הטמפרטורות החזויות להלילה ומחר: קריית שמונה 13-6, קצרין 11-4, צפת 10-5, טבריה 17-8, נצרת 12-5, חיפה 15-9, תל אביב 16-10, ירושלים 11-6, אשקלון 16-10, עין גדי 19-12, באר שבע 15-6, ערד 13-4, מצפה רמון 11-4, אילת 21-9.

 

מחר (שני) יהיה מעונן חלקית עד מעונן וירד גשם מקומי. הטמפרטורות יהיו עדיין נמוכות מעט מהרגיל לעונה. בלילה יהיה קר עם חשש לקרה בעיקר בעמקי הצפון. ביום שלישי יהיה מעונן חלקית עם עלייה קלה בטמפרטורות. בלילה יהיה בהיר וקר עם חשש לקרה במקומות המועדים.

 

ביום רביעי יהיה נאה עם עלייה קלה נוספת בטמפרטורות. ביום חמישי יהיה נאה: נוח בשעות היום וקר בלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית דגן, מועצה אזורית גלבוע
מפל הגלבוע בסוף השבוע
צילום: עמית דגן, מועצה אזורית גלבוע
מומלצים