שתף קטע נבחר

לפני שנרצח: אחיו של קים נפגש בסתר עם אמריקני

במלזיה התחדש משפט המחסלות של קים ג'ונג נאם, אחיו למחצה של שליט צפון קוריאה. קצין משטרה שחקר את תנועותיו של האח הגוֹלה אישר כי זה נפגש בחשאי עם אזרח אמריקני באי נופש. במשפט נמנע הקצין מלהשיב על שאלות רבות - והותקף: "איבדת את הזיכרון?"

במלזיה התחדש היום (ב') משפטן של הנאשמות בחיסול קים ג'ונג נאם, אחיו למחצה של שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. בשימוע שנערך היום העיד קצין משטרה שחקר את תנועותיו של קים ג'ונג נאם, וטען כי זה נפגש עם אזרח אמריקני ממוצא קוריאני באי נופש מלזי ימים אחדים לפני הרצח.

 

העדות החדשה נחשפת על רקע התחדשות משפטן של סיטי איסייה, אזרחית אינדונזיה, ושל דואן ת'י הואונג, אזרחית וייטנאם, הנאשמות שתקפו את קים ג'ונג נאם בחומר כימי בנמל התעופה הבינלאומי בקואלה לומפור בירת מלזיה ב-13 בפברואר של השנה שעברה. עורכי דינן טוענים כי הן חשבו שהן משתתפות במתיחה שנועדה להיות משודרת בתוכנית ריאליטי בטלוויזיה. אם השתיים יורשעו – עשוי להיגזר עליהן עונש מוות.

מימין לשמאל: קים ג'ונג נאם ואחיו הצעיר קים ג'ונג און (צילום: AP) (צילום: AP)
מימין לשמאל: קים ג'ונג נאם ואחיו הצעיר קים ג'ונג און(צילום: AP)

קצין משטרה, החוקר וואן אזירול ניזאם צ'ה וואן עזיז, העיד היום בבית המשפט כי קים ג'ונג נאם נפגש עם האמריקני במלון "לנגקווי" ב-9 בפברואר, יומיים אחרי שהגיע למלזיה וארבעה ימים לפני הרצח. עם זאת, הקצין לא ידע לומר מיהו אותו אזרח אמריקני. לדברי החוקר האיש לא היה קשור ל-138 אלף הדולרים במזומן שנמצאו בתרמילו של קים ג'ונג נאם כשנרצח.

אחת הנאשמות בהתנקשות, כפי שתועדה בזמן המבצע בנמל התעופה ()
אחת הנאשמות בהתנקשות, כפי שתועדה בזמן המבצע בנמל התעופה

החוקר התייחס לפגישה בעקבות שאלה של אחד מעורכי הדין על דיווח שפורסם במאי 2017 בעיתון יפני, ולפיו קים נפגש באי עם סוכן מודיעין אמריקני. העיתון דיווח אז כי לפי הערכות קים העביר מידע רב לסוכן, והדבר נודע בבדיקות שנערכו במעבדה למחשב שנמצא בתיקו של קים לאחר שנרצח.

 

במהלך הדיון אמר החוקר שוב ושוב כי הוא אינו זוכר פרטים שונים הקשורים לחקירה, ואחד מעורכי הדין האשים אותו כי הוא מתחמק: "בחייך, איבדת לגמרי את הזיכרון? אתה אומר שחקרת אבל שכחת הכול? איזה מלון? בשביל מה ניהלתם חקירה אם היא לא קשורה למקרה הזה?".

אחת המחסלות בעת ההתנקשות בנמל התעופה בקואלה לומפור ()
אחת המחסלות בעת ההתנקשות בנמל התעופה בקואלה לומפור

קים ג'ונג נאם, שלפי הערכות היה באמצע שנות ה-40 לחייו, היה אחיו הגדול של קים ג'ונג און, ושנים ארוכות הוא חי בעיקר מחוץ לצפון קוריאה. קשריו עם משפחת השלטון הצפון קוריאנית נחשבו רופפים, וב-2010, כשהאב קים ג'ונג איל עוד היה בחיים ושלט במדינה הקומוניסטית המסוגרת, הביע קים ג'ונג נאם התנגדות לכך שקים ג'ונג און יירש את התפקיד אחרי מות האב. בראיון נדיר הוא אמר אז: "באופן אישי אני מתנגד להעברת השלטון לדור השלישי של המשפחה".

גופתו של קים ג'ונג נאם אחרי שהורעל ()
גופתו של קים ג'ונג נאם אחרי שהורעל

ב-2012, אחרי מינוי קים ג'ונג און לשליט, דווח כי קים ג'ונג נאם אמר שצפון קוריאה מאוד לא יציבה ושבסופו של דבר המשטר הסטליניסטי בה יקרוס. לפי הערכות, קים ג'ונג נאם היה קרוב לדודו, ג'נג סונג תאק, שהיה האיש מספר שתיים בצפון קוריאה – עד שהוצא להורג ב-2013 בהוראתו של קים ג'ונג און. לאורך השנים הדגיש קים ג'ונג נאם שוב ושוב כי לו עצמו אין שום רצון להנהיג את צפון קוריאה.

 

ב-2001 דווח כי קים ג'ונג נאם הודח מעמדת היורש אחרי שהתגלה כי ניסה להיכנס עם דרכון מזויף ליפן כדי לבקר בדיסנילנד-טוקיו. לאחר הדחתו החליט קים ג'ונג נאם לעזוב את צפון קוריאה והוא החל לנהל חיים שקטים עם אשתו ושני ילדיו בדרום סין. בעבר דווח כי הוא מקבל חצי מיליון דולר בשנה ממשפחת השלטון בצפון קוריאה כדי שיוכל להחזיק נכסים בבייג'ינג ולצאת לביקורים במוסקבה ובבנגקוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים