שתף קטע נבחר

הזמן שילדים יכולים להיות מחוברים למסכים

על פי מחקר חדש, ככל שהמתבגרים מבלים את רוב זמנם בצפייה בטלוויזיה, משחקי וידאו או בגלישה באינטרנט - כך עולה הסיכוי שלהם לסבול מדיכאון. החוקרת: "כדאי להגביל את זמן הפנאי המוקדש למכשירים האלקטרוניים לשעתיים ביום עבור כל קבוצות הגיל"

גיל ההתבגרות מאופיין בתנודות במצבי הרוח. עם זאת, המתבגרות והמתבגרים בימינו הכי פחות מאושרים מאי פעם. על פי מחקר שסקר דוחות לאורך שנים, המקור לאומללות שלהם נמצא ממש בכף ידם - הסמארטפון. מהסקירה שבוצעה על ידי על ידי אגודה האמריקנית לפסיכולוגיה ופורסמה בכתב העת Emotion עולה כי היקף תופעת הדיכאון בקרב מתבגרים נמצא בעלייה דרמטית.

 

להיות מתבגרים אף פעם לא היה קל - השינויים ההורמונליים, המוח שנמצא עדיין בשלבי התפתחות - כולנו יודעים שמתבגרים נוטים להיות אמוציונליים ביותר. מה שחדש הוא העלייה המשמעותית באחוז המתבגרים המאובחנים כסובלים מדיכאון קליני.

 

קראו עוד:

- 12 משפטים שהורים צריכים לומר לבנותיהם

- קשב וריכוז - החלק של ההורים

- הורים, השינוי שיעשה לכם חיים קלים יותר

 

דו"חות שפורסמו במשך שנים הראו שמתבגרים הפכו למאושרים יותר משנה לשנה החל מ-1990 ואילך. מדדים כמו הערכה עצמית ושביעות רצון מהחיים נמצאים בסימן עלייה. המגמה הזו נפסקה באחת ב-2012. למרבה ההפתעה או שלא, לדברי החוקרים זו הייתה גם השנה שבה בעלות על סמארטפונים הפכה לנפוצה, ויותר מ-50% מהאנשים בארה"ב החזיקו בסמארטפון. כיום 75% בקירוב מבין המתבגרים מחזיקים בסמארטפון.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פסיכולוגים חוקרים ניתחו נתונים אודות 1.1 מיליון מתבגרים במטרה לבחון את הסיבות לעצירה הפתאומית ואז לירידה במידת האושר בקרב מתבגרים. החוקרים בחנו את תגובותיהם של מתבגרים בכיתות ח', י' ו-י"ב למגוון שאלות, וכן בחנו כיצד אותם מתבגרים מבלים את זמנם.

 

הם מצאו שמתבגרים שבילו יותר עם חברים, עסקו בספורט, בקריאה ואפילו בעשיית שיעורי בית - נמצאו מאושרים יותר, לעומת אלו שבילו את מירב זמנם בצפייה בטלוויזיה, במשחקי וידאו או בגלישה באינטרנט.

 

במילים אחרות, כל פעילות שלא כללה מסך נקשרה ליותר אושר, וכל פעילות שהייתה קשורה למסך נקשרה לפחות אושר. ההבדלים היו משמעותיים: מתבגרים שבילו למעלה מחמש שעות ביום ברשת, היו בסיכון של פי שניים לא להיות מאושרים לעומת אלו שבילו מול מסכים פחות משעה ביום.

 

 

אז מה אמור ההורה לעשות עם המידע הזה?

הרי לחסל את כל האמצעים האלקטרוניים לא מסתמן כפיתרון ריאלי. מעניין לציין שהמחקר הראה שמתבגרים שלא הייתה להם כל גישה לאמצעים אלקטרוניים לא היו מאושרים יותר לעומת אלו שעשו בהם שימוש מתון.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

לדברי החוקרת ד"ר ג'ין טוונג, "בעוד שלמבוגרים עשויה להיות המשמעת העצמית לעשות את הבחירות הללו, החוקרת סבורה כי לחברות כמו Apple יש אחריות חברתית לסייע בפתרון בעיה זו".

 

עוד היא מוסיפה כי "על בסיס המחקר, נראה שכדאי להגביל את זמן הפנאי המוקדש למכשירים האלקטרוניים לשעתיים ביום עבור כל קבוצות הגיל - ילדים, מתבגרים ומבוגרים".  

 

חשוב לזכור:

1. אימוץ אורח חיים בריא לכם ולילדים מגיל צעיר מהווה מודל לחיקוי, מקנה הרגלים בריאים ומעודד הרחבה של קשרים חברתיים – צאו לטיולים בטבע בסופי שבוע.

 

2. העדיפו בילוי בספורטק או בגן השעשועים בסיום הצהרון או יום הלימודים, פעילות בגינה הקהילתית או מפגש חברתי שבו תגבילו גישה לאמצעים אלקטרוניים.

 

3. הגדירו זמנים לצריכת מסך בשיתוף עם הילדים ובהתייעצות איתם, ובצעו התאמות לסופי השבוע אל מול ימות חול כדי להיות אקטואליים וראליים בכללים שאתם קובעים לילדיכם.

 

4. בצעו בקרה על צריכת התכנים באמצעים הדיגיטליים, ונסו לכוון ולעודד את ילדיכם לצרוך תכנים שהם חינוכיים, ערכיים או לימודיים.

 

הכותבת היא עובדת סוציאלית קלינית (.M.S.W), מטפלת בילדים ובני נוער

 

גיא לוי על דור המסכים:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגדירו זמנים למסכים
צילום: shutterstock
מומלצים