שתף קטע נבחר

ככה מעודדים מעבר לפריפריה? המשכנתה "המסובסדת" של משרד השיכון יקרה מהבנקים

רוכשים דירה באזור עדיפות לאומית? מתברר כי המשכנתה שמציע משרד השיכון בתנאים מועדפים כדי לתמרץ מעבר לפריפריה, יקרה ב-33% מהמשכנתה שמציעים בבנקים. משרד השיכון ל-ynet: "נושא הריבית יובא לבחינה מחודשת במשרד הבינוי והשיכון בתיאום אגף תקציבים"

שוקלים לרכוש דירה בפריפריה? אם התכוונתם להיעזר בהטבת המשכנתה שמעניק משרד השיכון לרוכשי דירה באזורי עדיפות לאומית, כדאי שתחשבו שוב. הסיבה: אתם עתידים לשלם הרבה יותר בהשוואה להלוואת משכנתה רגילה שתיקחו מהבנק.

 

קבלת משכנתה אונליין? בחו"ל זה כבר קיים

בגלל צה"ל: המשכנתה לזכאי משרד השיכון עלולה להתעכב

 

במה מדובר? משרד השיכון מאפשר קבלת חלק מהמשכנתה בתנאים מועדפים – מה שמכונה הלוואת זכאות. הלוואת הזכאות של משרד השיכון ניתנת לחסרי דירה, ומחושבת בהתאם לניקוד שנקבע על פי קריטריונים שונים. בין היתר: שנות נישואים, מספר ילדים ומספר אחים. בנוסף מתחשבים במשך השירות הצבאי או השירות לאומי, שירות מילואים פעיל ומיקום הנכס. ככל שהניקוד גבוה יותר, כך סך ההלוואה גדול יותר.

 

הסיוע הזה היה מאוד פופולרי עד לפני מספר שנים ורבים נעזרו בו לגיוס ההון ברכישת דירה. ההטבה כללה מסלול הלוואה בריבית קבועה צמודת מדד, כאשר הריבית עמדה על 4% .

 

עד לפני מספר שנים כאמור, הריבית הזו היתה אטרקטיבית מאוד, אלא שהירידה בריבית המשכנתאות הפכה את ההלוואה הזו לפחות ופחות אטרקטיבית. כך, בשלב מסויים נוצר מצב שניתן היה לקבל הלוואת משכנתה מהבנק (ללא סבסוד), בריבית יותר זולה מאשר הריבית המסובסדת. במציאות זו, לא פלא שציבור הזכאים הדיר רגליו מההצעה הלא מפתה הזו.

 

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

נתוני משרד השיכון מעלים כי בשנת 2011 לדוגמה, מימשו את הזכאות פחות מ-2,200 לווים, בעוד שמספר שנים קודם עשו זאת יותר מ-11,500 לווים בשנה.

 

לאחר לחץ על מקבלי ההחלטות ושלל דיונים בכנסת, הוחלט להפחית את הריבית בהלוואת הזכאות ונקבע כי הריבית במשכנתה כזו תהיה חצי אחוז פחות מהריבית הממוצעת שניתנת בבנקים, ובכל מקרה לא תעלה על 3% (צמוד מדד).

 

משרד השיכון: הריבית תיבחן מחדש

אלא שמתברר שההחלטה הזו פתרה רק חלק מהבעיה. בנוסף להלוואת הזכאות ה"רגילה", רוכשי דירה באזור עדיפות לאומית זכאים לסכום משכנתה נוסף בתנאים מועדפים. סוג של הלוואת זכאות מוגדלת.

 

על פי הוראות משרד השיכון, ביישובים באזור עדיפות לאומית א' תינתן תוספת משכנתה לכל רוכשי הדירות בסך של 100 אלף שקל ובאזור עדיפות לאומית ב' בסך של 70 אלף שקל. ואולם, הריבית בהלוואה הזו נקבעה על 4.5% (צמוד מדד, ל-20 שנה). לשם השוואה, הריבית הממוצעת כיום בבנקים במסלול זה עומדת על 3.37% . במילים אחרות: ההלוואה ה"מוזלת" שמציעה המדינה יקרה ב-33% יותר ממה שמציעים בבנקים.

 

בעוד שלגבי הלוואת הזכאות ה"רגילה", עודכנה הריבית כך שבאמת יהיה מדובר בהטבה, לגבי ההלוואה לאזורי עדיפות לאומית, לא חל שינוי, מה שמותר אותה חסרת כל ערך.

 

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "כחלק משורה של שירותים שמציע משרד הבינוי לזכאים, מוצע סיוע במשכנתה לזכאים חסרי דירה, הן בתקופת החזר נוחה, הן בריבית אטרקטיבית בשיעור של 0.5% פחות מהריבית הממוצעת על הלוואות צמודות מדד של הבנקים למשכנתאות, שאותה מפרסם בנק ישראל.

 

"בתוך כך, נוכח הפחתה שמשרד הבינוי והשיכון עשה בריביות ההלוואות בשנתיים האחרונות נרשם גידול במספר הזכאים הממשים הטבה זאת. בנוסף, מתוקף החוק, עומד לרשות זכאים סיוע נוסף: רוכשי הדירות באזורי עדיפות לאומית א' ו-ב' זכאים להלוואה נוספת בריבית של 4.5% .

 

"נושא הריבית יובא לבחינה מחודשת במשרד הבינוי והשיכון ובתיאום אגף תקציבים".

 

מתחמי הדיור הבולטים שאושרו בשנת 2017. צפו:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים