שתף קטע נבחר

מועצת נאות חובב מתנתקת מעמותת נגב בר קיימא; הפורומים למען איכות הסביבה יבוטלו

המועצה התעשייתית נאות חובב החליטה להפסיק את ההתקשרות עם העמותה הסביבתית שתמכה בה. המשמעות: הפסקת המפגשים בין האזרחים למועצה ועם התעשייה שנועדו לשפר את איכות הסביבה ואיכות חייהם של תושבי הנגב. המועצה: הקשרים "מיצו עצמם". העמותה: "יום עצוב לתושבי הנגב"

במועצה המקומית-תעשייתית נאות חובב החליטו השבוע להפסיק את ההתקשרות עם עמותת "נגב בר קיימא". המשמעות: ביטול הפורומים הקהילתיים המתקיימים במסגרת ההתקשרות ביניהן, הכוללים מפגשים בין האזרחים למועצה ופורומים ציבוריים עם התעשייה למען שיפור איכות הסביבה ואיכות חייהם של תושבי הנגב.

 

המועצה הסבירה את המהלך בכך ש"הפורומים הקהילתיים מיצו עצמם". אך בעמותה חושבים אחרת. "זהו יום עצוב לתושבי הנגב", ציינו.

זיהום נחל אשלים (צילום: שרון טל רשות הטבע והגנים) (צילום: שרון טל רשות הטבע והגנים)
זיהום נחל אשלים(צילום: שרון טל רשות הטבע והגנים)

העמותה, בראשות בלהה גבעון, הייתה בין התומכים הגדולים של המועצה התעשייתית ושותפה פעילה למהלכים שהובילה.

 

בתחילת שנות ה-2000, עלתה המועצה לכותרות בעקבות שורה של תקלות שאירעו בשטחה שגרמו למטרדי ריח קשים מהם סבלו תושבי באר שבע והסביבה. במסגרת תהליך גישור נקבע שכל מפעל יטפל בשפכים הנמצאים בשטחו.

 

אנשי "נגב בר קיימא" היו חלק מתהליך הגישור. הם ייצגו את הציבור, קיימו דיאלוגים עם המפעלים והשתתפו בפורומים של תושבים ונציגי מפעלים מרחבי הנגב. מעורבות זו עוררה נגד העמותה ביקורת מצד ארגונים ירוקים אחרים, בטענה שהם משמשים מגן "ירוק" עבור המפעלים המזהמים.

 

השר להגנת הסביבה לשעבר גדעון עזרא אף שיבח את פעילות העמותה בהליך הגישור, ואמר: "לא ראיתי שיתוף פעולה כזה כמו ש'נגב בר קיימא' מקיימת איתנו ועם התעשיות".

 

מנכ"ל המועצה החדש, אופיר אבידן, הוציא מכתב בנושא המשך ההתקשרות עם העמותה בו כתב: "המועצה נמצאת ב'צומת דרכים' בכל הקשור לקשר עם הקהילה ולפיכך, אין לחדש את ההתקשרות עם עמותת 'נגב בר קיימא', לפחות עד למועד פתיחת מרכז המבקרים".

 

יש לציין כי מרכז המבקרים עמד בלב ביקורת של דו"ח מבקר המדינה האחרון, ובו ביקורת קשה על התנהלות בזבזנית של המועצה.

 

הפסקת ההתקשורת עם העמותה נעשתה בעקבות ישיבה שניהלו במועצה בנוגע להצעות לשיתוף פעולה לשנת 2018. בין ההצעות: תוכנית העשרה של העמותה בבתי ספר בנושא איכות אוויר, תגבור סיורים במועצה באמצעות העמותה וגם הדרכת סיורים סביבתיים למועצה כגון סיור בנחל אשלים, שזוהם על ידי מפעל רותם אמפרט.

 

העמותה: "הפורומים השפיעו רבות על איכות חיי התושבים"

"זה היה יום עצוב לתושבי הנגב, לאחר 15 שנים בהם התקיימו מפגשים", כתבה יו"ר העמותה גבעון במכתב לחברי המועצה התעשייתית. "לאורך השנים התחלפו האנשים והפורומים נשארו משום שחברי המועצה הבינו את חשיבות הקשר, ההידברות והשיתוף עם הקהילה".

 

לדבריה, "אין ספק שהפורומים עם התעשייה בנאות חובב השפיעו רבות על איכות חיי התושבים בנגב ועל איכות הסביבה. המפעלים והמועצה הרוויחו שקט תעשייתי והתושבים שקט נפשי, כל זאת ברוח טובה, ללא מאבקים, הפגנות ותביעות משפטיות כמו באזורים אחרים".

 

עוד ציינה, כי "החלטה זו שמה לאל את כל ההישגים הללו וכחלק ממדיניות זו, של ניתוק הקשר הישיר עם הקהילה, אף ביטלה המועצה באופן שרירותי את האפשרות לביקורי קהל והודיעה לאחראית מרכז המבקרים על פיטוריה. זהו יום עצוב לתושבי הנגב ואני מקווה שלא נחזור 20 שנה לאחור כתוצאה מהחלטות כגון אלה".

 

מהמועצה נמסר בתגובה: "המועצה רואה חשיבות רבה בקשר עם הקהילה בכלל, ועם עמותת 'נגב בר קיימא' בפרט. המועצה מעריכה את פעילותה ומכבדת את עשייתה של בלהה גבעון. אבל, דומה כי התהליכים הקבועים הקרואים 'פורומים קהילתיים' המתקיימים מזה שנים, מיצו עצמם. להבנה זו הגענו במשותף בפגישה שקיימנו במהלך דצמבר 2017".

 

במועצה מציינים כי ניסו למצוא רעיונות יצירתיים שיאפשרו את המשך קידום הנושא, אך "כלל הרעיונות שהוצגו מהווים 'עוד מאותו דבר'. המועצה, ביחד עם צוותיה המקצועיים, בוחנת דרכי פעולה שיגבירו את המעורבות החברתית בקהילה, בשים לב שהמשאבים הציבוריים עליהם היא אמונה יושקעו בדרך היעילה והחוקית, ובשקיפות מירבית כראוי לרשות ציבורית".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים
זיהום בנחל אשלים
צילום: מארק כץ, רשות הטבע והגנים
מומלצים