שתף קטע נבחר

למבוגרים בלבד

הטכנולוגיה המתקדמת אינה פוסחת על בני הגיל השלישי: חיישנים שיכולים לאבחן הידרדרות רפואית, שעון המאתר אדם במצוקה, תליון שמזהה נפילות ו"לחצן מצוקה" שנענה גם לקריאה קולית. הפתרונות לשיפור איכות החיים של המבוגרים

יותר ויותר אנשים תלויים כיום בטכנולוגיה או לפחות נעזרים בה ברמה יומיומית. אם לגבי הצעירים מדובר בתהליך טבעי ומתבקש, לבני הגיל השלישי קשה הרבה יותר להסתגל ולאמץ את החידושים. מצד שני, דווקא הפיתוחים החדשים יכולים לסייע לאוכלוסייה הזו בחיי היומיום שלה, הן בתפקוד הבסיסי והן בתחום הרפואי.

 

קחו למשל את הפיתוחים של חברת "פרליס", המתמחה בניהול "בית חכם" למבוגרים, המבוסס על הטמעת חיישנים מיוחדים ברחבי הבית. תפקידם של החיישנים הוא לנטר את התנהגות הדיירים. אלה צופים, באמצעות אלגוריתמים מתוחכמים, שינויים בהתנהגות, שעלולים להעיד על הידרדרות במצב הבריאותי.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

חוץ מחיישני דופק, רמות סוכר ולחץ דם, מוצבים בבית גם חיישני נפח ותנועה, חיישני חום ומערכות למדידת החמצן, שמספקים למערכת הבקרה מידע על תנועותיו של בן הבית. המערכת מסוגלת לדעת אם אדם נמצא זמן מוגזם בחדרים מסוימים, בשירותים למשל, או שאינו פעיל באופן כללי. היא גם יכולה לזהות תנועה לא הגיונית, שיכולה להעיד על חוסר אוריינטציה וסימנים מוקדמים של דמנציה או אלצהיימר, או על חבלה כלשהי.

 

המערכת מזהה גם שינויים בטמפרטורת הגוף של דיירי הבית ומעבירה את המידע באופן אוטומטי למערכת בקרה בקופת החולים או לרופא המשפחה, תוך שהיא מתריעה מראש על חריגות בנתונים שזורמים אליה. המערכת נמצאת כעת בבדיקות בשירותי בריאות כללית.

 

שעון להתמצאות

חברת ‭Geocare‬ פיתחה שעון מיוחד לבני הגיל השלישי המצויד בכרטיס סים סלולרי, ב-GPS‬ ובאפליקציה נלווית שמאפשרת תפעול קל ונוח של מאפייניו השונים. השעון מיועד בעיקר לקשישים עם דמנציה או אלצהיימר, ולכל אדם העלול להיקלע למצב של שוטטות לא מבוקרת.

 

בעזרת רכיב ה-GPS‬ ניתן לאתר בכל רגע נתון את עונד השעון. בנוסף, המכשיר כולל גם לחצן ‭ SOS‬ למקרה חירום, שכאשר לוחצים עליו מחייג לארבעה מספרים שונים בזה אחר זה, עד לקבלת מענה. ניתן גם לחייג אל השעון ולשוחח עם בעליו. המכשיר מאפשר גם להגדיר גבולות גיאוגרפיים מסוימים, שבמקרה של חצייה שלהם מתקבלת התרעה אצל קרוב משפחה. התרעות יתקבלו גם כאשר עונד השעון יוצא מהבית, או אפילו מסיר אותו מהיד.

 

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

 

מהמדבקה לענן

חברת ‭ Atlasense Biomed‬ אחראית לפיתוח המנטר מדדים שונים אצל הקשיש, כמו דופק, קצב לב (זיהוי הפרעות קצב), זיהוי של פרפור פרוזדורים, שינויים בקצב הנשימה, שינויים בלחץ הדם, מדידת חום הגוף, חסימות נשימה ודום נשימה, התייבשות, נפילות ואובדן יציבות, מתח, התרגשות, בהלה וחרדה, ואפילו ריווי חמצן בדם, מתח שרירים ועוד.

 

לכל אלה אחראית מדבקה רבת חיישנים המוצמדת לגוף ומנטרת את כל המדדים הללו בצורה רציפה. היא גם מתעדת את הנתונים וגם משדרת אותם ל"ענן" של החברה, שם הם עוברים ניתוח מהיר ומייצרים תמונה כוללת על מצב הקשיש בזמן אמת. המידע הקריטי הזה מועבר מיידית למוקד רפואי נבחר.

 

הפיתוח, שכולל ניטור של למעלה מ-‭15‬ פרמטרים פיזיולוגיים, נמצא כעת צעד אחד לפני ניסויים קליניים בכמה שירותי בריאות בישראל ועתיד להיכנס לשימוש ב-‭.2018

 

תליון ביתי

גם חברת ‭ Essence‬ עוסקת בפתרונות לבני הגיל השלישי המעוניינים להישאר בביתם אך עדיין להרגיש בטוחים מספיק שמישהו ידאג להם במקרה חירום. החברה מפתחת את מערכת ‭,Care@Home‬ הכוללת אוסף של מוצרים המיועדים לעקוב אחר מצב הקשיש, כמו תליון קטן בשם ‭,EP Advanced‬ שעונדים על הצוואר ומיועד לזהות נפילה - אחת הסיבות השכיחות לאשפוז קשישים בבתי חולים. ברגע שהתליון מזהה את הנפילה, באמצעות חיישנים מיוחדים המוטמעים בתוכו, הוא מבצע קריאת חירום לספק השירות הרפואי. בנוסף, התליון מצויד במיקרופון וברמקול המופעלים אוטומטית ברגע הנפילה, כך שיש ערוץ תקשורת אל הקשיש.

  

לחצן מצוקה חכם

 מוצר נוסף של ‭Essence‬ הוא לחצן מצוקה המשלב זיהוי קולי חכם, שמאפשר להזעיק עזרה משירותי החירום תוך שימוש בקול בלבד. בחלק גדול ממקרי החירום הנפגע אינו יכול לזוז, אפילו כדי להגיע ללחצן המצוקה שבביתו. הלחצן החכם מונח בכל מקום שיבחר המשתמש, ו"שומע" את כל מה שמתרחש בבית, עד לזיהוי של קריאת עזרה שנקבעה מראש.

 

לאחר החיוג למוקד החירום הנבחר נפתח ערוץ תקשורת דו-כיווני, שעוזר למוקד החירום לקבוע בדיוק את סוג הסיוע הדרוש.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

משקפיים עם סמארטפון

חברת ‭VActive‬ רותמת את המציאות הרבודה כדי לסייע לבני הגיל השלישי לקיים אורח חיים הכולל פעילויות פנאי וספורט בתוך הבית ללא חשש. המוצר שלה משלב משקפי מציאות רבודה, שבתוכם משולב סמארטפון עם אפליקציה מיוחדת המציעה שיעורים בנושאים כמו טאי-צ'י, יוגה וכמה ענפי ספורט ייחודיים, לצד שיעורים בבישול או במלאכת יד.

 

הקשיש מרכיב את המשקפיים, ואז הוא רואה את הסביבה הטבעית של הדירה לצד דמות המדריך, ש"מתלבשת" על התמונה. כך הוא יכול לעקוב אחר ההדרכה בלי לאבד אוריינטציה או קשר עם הסביבה. כך, קשישים המתקשים לצאת מן הבית יכולים לזכות להדרכה צמודה לפעילות גופנית בדירתם שלהם.

 

"מחסור במשאבים" 

לדברי ד"ר יעל בנבנישתי, יו"ר חוג טכנולוגיות לגיל השלישי בהתאגדות מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה, "למגמת הזדקנות האוכלוסייה השלכות רבות על החברה ועל חיי האדם המבוגר ומשפחתו הקרובה. העלייה בתוחלת החיים יוצרת אתגרים, שישפיעו על כל היבט בחיינו. מדינת ישראל לא תוכל להקצות את המשאבים הדרושים לתמיכה באוכלוסייה זו ובמערכת המטפלים העוטפת אותה. ומכאן עולה השאלה כיצד ניתן להקטין את ההוצאות אך עדיין לשפר את תחושת הרווחה ואיכות החיים שלה".

 

ד"ר בנבנישתי, שהיא גם חברת הוועד המנהל של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, מוסיפה כי "השילובים בין תחומי הטכנולוגיה המתפתחים בעידן המודרני, כמו רובוטיקה, האינטרנט של הדברים, אוטומטיזציה, שימוש בענני מידע (‭BIG DATA‬) וכו', פותחים בפנינו יכולות לפתח מיזמים טכנולוגיים שיאפשרו לאדם הן להמשיך לחיות בקהילה בביתו בעצמאות, בידיעה שאם יזדקק לעזרה היא תגיע בזמן, והן לאדם החי במסגרת מוסדית, לקבל טיפול מיטבי.

 

"מבין התחומים המובילים בארץ, שמציבים את אוכלוסיית בני הגיל השלישי כיעד אסטרטגי, ניתן למצוא את הבית החכם והשכונה החכמה, ניהול בריאות ואורח חיים בריאותי, קידום פעילות גופנית ושיקום, התמודדות עם דמנציה, מעורבות בפעילות קהילתית, יצירת קהילות וירטואליות ועוד".

 

"ללא תלות באחרים"

פרופ' רון נבארו - יזם, חוקר ומרצה - שותף בחברת ‭,Ageculture‬ העוסקת בייעוץ ובהכוונה לחברות סטארט-אפ להתאמת מוצריהן ועיצובם לשוק הצרכנים המבוגרים: "השילוב של שירותי בריאות מקוונים ומכשור רפואי חכם מהווה את אחת ההבטחות הגדולות לשינוי משמעותי של שירותי הבריאות. העומס הבלתי נסבל על רופאי המשפחה, המרפאות הקהילתיות, חדרי המיון ובתי החולים מצד אחד, ומצד שני ההתפתחות העצומה של שיטות הטיפול, הציוד והמכשור הרפואי ותרופות שהרופאים והסגל הרפואי אינם מספיקים ללמוד, לא מאפשרים למערכת להעניק טיפול הולם למטופלים בכלל ולמבוגרים בפרט. אנחנו נמצאים בפתחו של עידן הרפואה המקוונת והרפואה מרחוק, שתאפשר לאשפז מטופלים בביתם ועם זאת לבצע ניטור ואבחון חכם משולב עם שירותי רפואה בקהילה".

 

"כך, מערכות חכמות לניהול ובקרת נטילת תרופות עשויות להקטין באחוזים ניכרים הידרדרות רפואית. שירותי בריאות חכמים יביאו לא רק לשיפור בתוחלת החיים אלא בעיקר לשיפור איכות החיים של המבוגרים. היכולת של אדם מבוגר לתפקד באופן עצמאי בחיי היומיום מונעת את התלות בבני משפחה או מטפלים, משמרת את שמחת החיים ומעכבת הידרדרות לוויתורים על עצמאות ושקיעה לייאוש ודיכאון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
מוצרים לדור השלישי
צילום: יח"צ
מומלצים