שתף קטע נבחר

28 מעלות בפברואר: היכונו לגל חום חורפי בשבוע הבא

ינואר היה אחד החודשים הגשומים ביותר בשנים האחרונות, אך הגשם שוב לא נראה באופק ומזג האוויר יהיה חם מהרגיל: "הטמפרטורות יהיו גבוהות ב-12-10 מעלות מהממוצע לחודש פברואר". והיכן ירד הכי הרבה גשם בחודש שעבר?

 

 

גל חום חורפי. פריחת כלניות בנגב המערבי (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
גל חום חורפי. פריחת כלניות בנגב המערבי(צילום: רועי עידן)

נהניתם ממזג האוויר החמים והאביבי היום? זוהי רק תחילתו של גל חום חורפי, שיגיע לשיאו במהלך השבוע הבא. והגשם? הוא שוב לא נראה באופק. לדברי החזאי נחום מליק מחברת "מטאו-טק" בימים הקרובים יילך גל החום ויתפתח. כבר היום (ה') נמדדו טמפרטורות גבוהות מהממוצע בהרים, בעוד שבמישור החוף נשמרו טמפרטורות רגילות בזכות הבריזה הנושבת מהים. אותה בריזה, המביאה גם לחות, תגרום הלילה, מחר בבוקר ומחר בלילה לערפילים באזור החוף.

 


 

"רמה שנמצאת כעת מעלינו בכל שכבות האטמוספירה, גורמת לשקיעה של האוויר ולהתחממות שלו", מסביר מליק. "בשבוע הבא הרמה תתפשט לכל המזרח התיכון, וגם תעמיק. אנחנו מושפעים כעת מזרימות מזרחיות, ואילו מתחילת שבוע הבא הרוחות יהפכו דרום מזרחיות ודרומיות. בימים שני, שלישי ורביעי הן יסיעו לכאן אוויר חם יותר ויבש, מצפון אפריקה, הסהרה, מצרים ואף מאזור קו המשווה. למרבה המזל, הרוחות לא תהיינה חזקות ולכן לא צפוי אובך".

 

החרמון, השבוע (צילום: ירין כפרי) (צילום: ירין כפרי)
החרמון, השבוע(צילום: ירין כפרי)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"הטמפרטורות יוסיפו לעלות כל הזמן", אומר מליק, "ובאמצע השבוע הבא עשויות להיות טמפרטורות של 33 מעלות באילת, 28-25 במישור החוף ובשפלה ו-24 בהרי המרכז וירושלים. מדובר בטמפרטורות הגבוהות ב-12-10 מעלות מהממוצע לחודש פברואר".

 

לדבריו, מדובר בתופעה שבשנים האחרונות אינה חריגה. "נוצרת פה הרמה החוסמת המפורסמת, הר של אוויר חם שמתפשט על כל המזרח התיכון, ואינו מאפשר למערכות עמוקות שנמצאות במערב אירופה להגיע לאזור שלנו".

 

 

מזג האוויר החם מייבש את הזרימות שראינו בשבוע שעבר בנחלי הצפון, גורם להפשרת השלג בחרמון ועלול לגרום גם לפריחה מוקדמת של הפירות הנשירים. עם זאת, במידה שההפוגה לא תהיה ארוכה מדי, מיד עם התחדשות הגשמים עשויות הזרימות להתגבר שוב, מאחר שהקרקע רוויה. "אנחנו לא רואים גשם בטווחים שאנחנו חוזים", אמר מליק היום בשיחה עם כתב ynet. "עם זאת, במודל האמריקני, ששינה את התחזית לטווח הארוך ונותן צפי לכמות גשמים ממוצעת בדצמבר, רואים מערכות גשם בטווח של 10 ימים ושבועיים. זה לא נחשב טווח אמין, ועדיף להמתין ולראות את הנתונים בשבוע הבא".

 

בד בבד מפרסם היום השירות המטאורולוגי את נתוני חודש ינואר 2018 שהסתיים, מהם עולה כי היה אחד הגשומים ביותר בשנים האחרונות. מנתוני השירות המטאורולוגי עולה כי בצפון הארץ ובשרון החודש החולף היה הגשום ביותר מבין חודשי ינואר מאז 2004, ואילו בצפון הנגב ובדרום הר חברון לא היה ינואר כה גשום מזה 44 שנה.


כך זה היה נראה בסוף השבוע שעבר. שלג בצפת (צילום: דוברות עיריית צפת) (צילום: דוברות עיריית צפת)
כך זה היה נראה בסוף השבוע שעבר. שלג בצפת(צילום: דוברות עיריית צפת)

הצפות בשרון בסוף השבוע שעבר (צילום: כיבוי והצלה מחוז מרכז) (צילום: כיבוי והצלה מחוז מרכז)
הצפות בשרון בסוף השבוע שעבר(צילום: כיבוי והצלה מחוז מרכז)

הצפות בנתניה ()
הצפות בנתניה

גשר צאלים נחסם לתנועה בשל הצפות בסוף השבוע שעבר (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
גשר צאלים נחסם לתנועה בשל הצפות בסוף השבוע שעבר(צילום: בראל אפרים)

"לאחר שתחילת עונת הגשמים התאפיינה במיעוט גשמים ניכר ובסוף דצמבר כמויות הגשם המצטברות הגיעו לכמחצית בלבד מהממוצע לתקופה המקבילה, הגשם הרב בינואר שיפר את המצב במידה ניכרת. באזורים רבים נסגר הפער, כך שכמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה קרובות לממוצע הרב שנתי לתקופה המקבילה", נמסר מהשירות המטרואולוגי. עוד נמסר כי הטמפרטורות בינואר היו קרובות לממוצע.

 

בדו"ח שחיבר ד"ר עמוס פורת, מנהל גוף אקלים בשירות המטאורולוגי, מפורטות כמויות הגשמים ביחס לממוצע הרב שנתי בחודש ינואר, בכל אזורי הארץ. "בגליל, בצפון הגולן, במישור החוף הצפוני ובשרון ירדו בינואר 350-280 מ"מ, שהם למעלה מפי 2 מהממוצע הרב שנתי לחודש. במספר תחנות נמדדו יותר מ-350 מ"מ ובתחנות הסמוכות להר מירון למעלה מ-400 מ"מ.

 

 

"בדרום הגולן, בעמק החולה, בצפון הכנרת ובעמק יזרעאל ירדו 250-200 מ"מ, ובדרום הכנרת 200-150 מ"מ. כמויות הגשם באזורים הללו הן פי 2-1.5 מהממוצע לחודש ינואר. במישור החוף המרכזי והדרומי ירדו בינואר 220-170 מ"מ (160%-130% מהממוצע), בשומרון 250-200 מ"מ ובהרי יהודה וגוש עציון 200-150 מ"מ (150%-120% מהממוצע). בדרום הר חברון ירדו כ-150 מ"מ, המהווים למעלה מפי 2 מהממוצע, וכך גם בצפון הנגב שם ירדו 120-70 מ"מ". יחד עם זאת, ממזרח ומדרום לשם כמויות הגשם היו קטנות בהרבה גם ביחס לממוצע.

 

נתון בולט נוסף היה מהירות הרוח שנמדדה באזורים שונים במערכות החורפיות בחודש החולף. הרוחות החזקות ביותר נמדדו במערכת של ה-19-18 בחודש: "בצפת נמדדו רוחות בעוצמה מרבית של 87 קמ"ש עם משב מרבי של 129 קמ"ש, בתל אביב חוף נמדדה עוצמת רוח מרבית של 78 קמ"ש עם משב מרבי של 116 קמ"ש ואילו באוניברסיטת חיפה נמדדו 74 קמ"ש ומשב של 113 קמ"ש. במצוקי דרגות נמדדו רוחות בעוצמה מרבית של 75 קמ"ש עם משב מרבי של 112 קמ"ש, ובנמל אשקלון נמדדה עוצמת רוח מרבית של 72 קמ"ש עם משב מרבי של 107 קמ"ש".

 

התחזית המלאה: התחממות ללא שינוי באופק

הלילה יהיה בהיר וקר. במישור החוף הדרומי ובצפון הנגב ייתכן ערפל.

 

הטמפרטורות החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 21-7, קצרין 17-4, צפת 15-6, טבריה 20-8, נצרת 17-9, חיפה 20-9, תל אביב 19-9, ירושלים 17-8, אשקלון 17-9, עין גדי 21-13 , באר שבע 21-8, ערד 17-8, מצפה רמון 16-8, אילת 25-13.

 

מחר (ו') יהיה נאה, תחול עלייה קלה בטמפרטורות והן תהיינה גבוהות מעט מהרגיל.

 

ביום שבת יהיה מעונן חלקית בעננות גבוהה, ומזג האוויר יהיה נוח מאוד. תחול עלייה קלה בטמפרטורות, בעיקר בהרים ובפנים הארץ.

 

גם ביום ראשון יהיה מעונן בעננות גבוהה. ייעשה חמים מהרגיל לתקופה, ויבש בעיקר בהרים ובפנים הארץ.

 

ביום שני מזג האוויר יהיה ללא שינוי ניכר. בהמשך השבוע - בימים שלישי ורביעי - מזג האוויר יוסיף להתחמם וצפוי לשרור מעין גל חום עם טמפרטורות קרובות ל-30 מעלות בשפלה ובנגב.

 

לנוסעים לאירופה: אפיק מעל מערב ומרכז היבשת יגרום שם מחר למשקעים ולגל קור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
כלניות בנגב המערבי
צילום: רועי עידן
מומלצים