שתף קטע נבחר

הכנה ללידה לגברים - "רוצים להיות חלק פעיל"

חשבתם ששוויון בהורות מתחיל בהחלפת חיתולים? גברים רבים החליטו לא לוותר והסתערו על היעד הבא: שותפות פעילה בתהליך הלידה. הם משתתפים בסדנאות הכנה ללידה, ויש כאלה שאפילו הפכו להיות "דולה". השוויון בין המינים מעולם לא נראה קרוב יותר

בדרך כלל נוהגים לשים את הפוקוס לפני הלידה או אחריה בעיקר על האישה. היא מקבלת את מלוא כובד תשומת הלב: שואלים לשלומה ואיך עובר ההיריון, מייעצים, תומכים ומחבקים. אחרי הלידה עוטפים אותה ודואגים לה ולתינוק. אבל בכל התהליך הזה יש עוד צד - בן הזוג. הוא שותף מלא, הוא נוכח, ובכל זאת קצת נדחק הצידה, אבל נראה שגם פה משהו מתחיל להשתנות.

 

אהרון יזרסקי הוא אב לשני ילדים ותינוקת טרייה בת כמה שבועות: "בלידה הראשונה, ניסיתי להיות נוכח. זו הייתה לידה לא פשוטה ונאלצתי לקחת צעד אחורה, ניסיון השתתפות שנכשל", הוא מספר. "בלידה השנייה, לא הייתי נוכח כלל. לפני הלידה השלישית הרגשתי שיש מקום לבירור, להבין את המקום שלי. לקחתי החלטה שאני רוצה לעזור ולתמוך, להיות חלק, בשל יותר ומחובר יותר לתינוקת. עברתי את כל קצוות הקשת בחווית הלידה".

 

"עברתי את כל קצוות הקשת בחווית הלידה" (צילום: אלבום פרטי)
"עברתי את כל קצוות הקשת בחווית הלידה"(צילום: אלבום פרטי)

יזרסקי מסביר שזו הייתה החלטה מודעת מתוך רצון ללמוד להיות אבא מהרגע הראשון ולתמוך באשתו: "אומנם בסוף היא ילדה בקיסרי ולא יכולתי להיות בלידה אבל ידעה שאני שם עבורה וזה המון. עזרתי ככל שיכולתי. היא בביות מלא, שואבת ואני שם, נוכח ככל האפשר".

 

מה הייתה המשמעות בחיבור עם התינוקת הטרייה?

"מעבר לתמיכה באישתי, בסופו של דבר, זו הילדה שלי גם. אני אבא מאוד שותף ומעורב אבל הבנתי שחשוב שאהיה שם כבר מהרגע הראשון שבו הם נולדים. לגברים בדרך כלל לוקח זמן להתחבר וזה מקצר את התהליך. החיבור עם התינוקת החדשה היה טבעי ומהיר יותר - מההתחלה להסתכל לה בעיניים, להרגיש אותה והיא אותי".

 

לגברים הוא מייעץ לברר עם עצמם לפני הלידה מה החלק שלהם, בין אם זה עם בת הזוג, דולה או ליווי חיצוני - "זה משתנה מגבר לגבר, אבל אנחנו צריכים להבין מה המקום שלנו: מה אני עושה, מה התפקיד שלי, כמה אני רוצה לעזור או להקשר לתינוק. אחרת הם גברים עלולים להצטער שלא היו שם או שהיו שם ולא ידעו איך להושיט יד".

 

 ( )

"תקשורת בחייו של התינוק היא מהותית מאוד, בייחוד בשנה הראשונה, לכן חשוב ללוות גם אבות, להקנות להם ידע וכלים להתמודדות עם הכניסה לעולם ההורות, להפוך את החוויה לנעימה ולא מתסכלת כמו ששומעים", מסביר יובל אלפנט, אב לילדה בת שנתיים, מלווה אבות, דולה לפני ולאחר לידה.

 

הוא מקיים פגישות אישיות ומלמד אבות לעתיד איך מרימים תינוק, איך מחזיקים אותו, איך נותנים מענה לצרכים שלו ומסביר על החשיבות בזמן איכות. "חשוב שגבר יקבל כלים לקראת מה הוא הולך", אומר אלפנט. "הרעיון הוא בעצם להרגיע אותו, לגרום לו להבין שהוא יכול להתמודד ולהקנות לו תחושת בטחון לקראת. אם לא נטפל בזה בשלבים הראשונים זה נסחב, עלול ליצור תסכול בהמשך. בנוסף אני מקיים מפגשי אבות שם אני מדבר על תקשורת, שינה, מנשאים, כל מה שעוטף את התחום".

 

זה נשמע כמו ליווי של נשים לפני ואחרי הלידה. מה השוני?

"אין שוני. זה בדיוק אותו דבר. ההבדל הוא שלאבות לא מתייחסים כמו לאימהות והאב הוא חלק מהותי בחווית ההורות. המטרה שלי היא להכניס לתודעה, ליצור שינוי תרבותי, כדי שיכירו באב כחלק בלתי נפרד. עד היום לא נתנו לו משמעות, הדחיקו אותו. אני מנסה לייצר שיוויון.

 

"האב הוא עוד דמות דומיננטית בחייו של הילד. זה גם נותן אפשרות החלמה לאם לאחר הלידה וזה משפיע על הילד לטובה. לא צריך לחכות עד לגיל שמונה חודשים, צריך להעניק לילד מהרגע הראשון. המון אבות מפחדים כי ככה לימדו אותם. אני מעביר מסר שהם יכולים לתפקד לא פחות מהאם וכולם ירוויחו מזה".

 

"שני ההורים צריכים להעניק לילד מהרגע הראשון" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"שני ההורים צריכים להעניק לילד מהרגע הראשון"(צילום: shutterstock)

מהו לדעתך הקושי הגדול של גברים ברגע שהם הופכים להיות אבות?

"היום מדברים הרבה על שוויון ויש המון מודעות, אך בפועל זה לא תמיד כך. בקבוצות הפורומים השונות ובשיחות נראה שאבות מרגישים המון תסכול, אין מספיק תשומת לב לאב. לא תשמעו כמעט איך הוא מתמודד. הוא נמצא בצד וזה מעצים עוד יותר את תחושת הנידוי.

 

"כשמגיע זמן הלידה, מצפים מהאב לתמוך, להיות פעיל ולא תמיד הוא מסוגל. בנוסף, מחקרים מראים שגם אבות חווים דיכאון לאחר לידה וזה מובן כי דוחקים אותם הצידה, לא נותנים להם משמעות שהיא מעבר לשליחויות כמו להביא חיתול או לשטוף בקבוקים.

 

"ככל שישימו לב אליהם ויתנו פידבקים שהם פועלים נכון, הם יבואו עם אנרגיה וכוחות, מוכנים ובטוחים לתהליך. זה יאפשר להם להיות אבות טובים יותר".

 

קראו עוד:

- רוצה רק את אימא, או אבא

- לדבר אל הילד ולשמוע את אבא שלך

- האבא שמצא את הדרך המהירה ביותר להרדים תינוקת

 

איך זוגות יכולים לעבור את התקופה הראשונה הזו ללא משברים?

"הרבה זוגות חווים משברים לאחר לידה. זה נובע מחוסר מעורבות או חוסר תיאום ציפיות. כל אבא שינגישו לו איך להיות מעורב, ירגיש שייך וזה ישפיע על הזוגיות והיחסים עם האם והילד.

 

"לאבות מומלץ להתמסר לתהליך, להסיר את האשליה שהחיים לא השתנו ולהיות טוטאליים. כשמגיעים הביתה להניח את הנייד בצד ולהיות עם התינוק, גם אם חצי שעה בלבד. כל זמן איכות משמעותי בחייו של הילד. לדבר איתו, להחזיק אותו, להסתכל לו בעיניים, גם אם הוא לא מגיב. כל חשיפה קטנה משמעותית ומשפיעה על הקשר".

 

 ( )

"מצפים מהגבר במהלך הלידה להיות גם יציב, גם חזק וגם לדאוג לאישתו במהלך הלידה", אומרת גילת שוחט, דולה ומדריכת הכנה ללידה נשים וגברים. "זה יוצר לחץ וחשש גדול אם יצליחו למלא את תפקידם. סוג אחד של גברים יפחד שלא יוכל לעזור כפי שמצופה ממנו, סוג שני עלול להיות מבוהל והסוג השלישי יהיה שאנן.

 

"חלקם לא תמיד מבינים את המשמעות האמיתית של הלידה ומה שקורה אחרי. הם לא יודעים איך לעזור ולא מבינים שדברים משתנים אחרי הלידה. הם רוצים להיות שותפים ומעורבים אבל לא תמיד יודעים איך".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

למה גברים צריכים הכנה מיוחדת ללידה?

"הכנה לגברים חשובה לא פחות מהכנה לאישה. גבר שיהיה מוכן, אישתו תהיה רגועה יותר בלידה. ליווי חשוב לפעמים אפילו בלידה חוזרת משום שצריך לרענן. לעיתים שוכחים מה לעשות או מפצים על לידות קודמות בהם לא נעשתה הכנה. במקביל, נשים צריכות להבין שלעיתים הגבר מבולבל, לכן עליהן להימנע משיפוטיות כלפיו. הוא לא יולד ולא מכיר את התחושות.

 

"הנוכחות שלהם בתהליך תורמת ומשמעותית. בהכנה עולות שאלות כמו איך הוא יכול לעזור, מה נכון או לא במהלך הלידה, נוגעים בהתמודדות הרגשית ובפחדים שלהם.

 

"הליווי מאפשר להם ללמוד מה האישה עוברת, מה הולך לקרות בלידה ואיך להתמודד במצבים שונים. מסבירים להם מה עובר על האישה מבחינה רגשית - הכול כדי שחוויה הלידה תהיה טובה. בנוסף, מדברים על הקשר עם התינוק והחשיבות במגע מהרגע הראשון שייצור חיבור רגשי".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

 ( )

"פעם היינו שבט. אישה הייתה יולדת ומיד מוקפת בנשים שעוזרות לה", מסבירה סיון הלפרן, מדריכת הנקה מוסמכת ותומכת לאחר לידה. "הגברים לא היו מעורבים כמו שהם היום וגם כשהם כן מעורבים ומראים נכונות, לעיתים הם סופגים לא מעט ביקורת. הם רוצים להיות חלק ולא תמיד נותנים להם. בנות הזוג צריכות לאפשר להם להיות חלק, להדריך אותם, לסמוך עליהם ולא לבקר אותם תמידית".

 

אילו שינויים הגברים עוברים?

"נהוג לחשוב שרק האישה הורמונלית בתקופת ההיריון ולאחר הלידה, אבל מחקרים שונים הוכיחו כי גם הגברים עוברים שינויים הורמונליים לפני ואחרי הלידה.

 

"הגברים נמצאים בסערה הורמונלית שאינם מודעים אליה. הם לא מבינים מה קורה להם, חווים עוצמות רגשיות ולא מבינים את המקור. ההורמונים למעשה עוזרים להיקשרות של הגבר לתינוק ולתהליך הלידה. לגברים יש פחות תמיכה ופחות מודעות למה שהם עוברים.

 

"לכן חשוב שגם נשים יבינו שהגברים חווים שינויים הורמונליים. גם להם מותר להרגיש אחרי לידה, גם להם זה חדש ויש להם מקום בכל השינויים".

 

מה ההמלצות שלך לגברים ונשים?

"תמיד לדבר ולשים דברים על השולחן, לזכור שלפעמים יש פנטזיה מצד אחד ומציאות מצד שני. בן הזוג צריך להבין שאישה לפני ואחרי הלידה זקוקה לתמיכה המלאה מבן הזוג, גם בהקשר של ההנקה, והיא, צריכה לזכור שגם הוא רוצה להיות חלק, לתת לו הרגשה שהיא סומכת עליו ולאפשר לו להיות שותף מלא".

 

סימנים של דיכאון אחרי לידה שכדאי להכיר:

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לגברים יש פחות תמיכה
צילום: shutterstock
מומלצים